Wydzielony: Zakładanie kont i anonimowość na forum

Kwestie techniczne i nie tylko...
żółty27
Latam: Nie latam
Doświadczenie: Były Pilot

Wydzielony: Zakładanie kont i anonimowość na forum

Postautor: żółty27 » 17 lutego 2018, 12:21

lutek9 pisze:przydatny wpis :D dzięki wszystkich

Witam nowego uczestnika forum. Miałbym do Ciebie, taką prośbę, żebyś zdanie zaczynał od dużej litery, i pisał coś bardziej konkretnego.
Wczoraj zerknąłem co dzieje się na forum, i na dzień dobry zminusowałem jednego nowego uczestnika forum, za odgrzanie kotletów w których zamieścił wpisy chyba tylko po to, żeby tylko coś napisać. Nie jestem moderatorem, mam tylko możliwość kliknięcia minusa, i będę go używał, widząc posty typu...
- Fajne.
- Też tak chce.
- Ja też tak chce, Najlepsze perfumy na www coś tam pl
... itp. Następnym razem za taki wpis dam Ci minusa.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Paralotniowy slang - słowniczek

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 17 lutego 2018, 13:10

Żółty. Spoko. Prawdopodobnie są to spamerzy którzy budują sobie aktywność i historię. Spokojnie czekamy na odstrzał :)
Zbyszek Gotkiewicz

żółty27

Postautor: żółty27 » 17 lutego 2018, 13:28

Sorry Zbyszku, ale ostatnio denerwują mnie takie posty. Co do ostatnich nowych użytkowników forum, to myślę, że może być to ta sama osoba, ale nie mam na to żadnych dowodów. Ostatnio coraz rzadziej przeglądam to forum, ale jak już zaglądam tutaj, to chciałbym przeczytać coś wartościowego, a nie posty na poziomie onetu.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 17 lutego 2018, 13:43

Do tej por atakowaly nas prostackie spamboty ze wschodu. Byly banalne do odstrzelenia i pomimo kilku atakow dziennie nikt z forumiwiczow w zasadznie tego nie odczul. Od jakiegos czasu mamy do czynienia z polakami. Loguja sie recznie, najczesciej jako kobiety (co akurat tutaj nie jest najlepszym pomyslem, bo zwraca uwage) a nastepnie usiluja "dyskutowac" o wyplacie jakichs odszkodowan itp.
Ta taktyka tez nie zadzialala, bo mamy je pod specjalnym nadzorem.
Pojawil sie pomysl, zeby kilka pierwszych postow nowego forumowicza musialo byc zatwierdzonych recznie i od razu pojawily sie wpisy typu "oo, fajny wpis", ktore maja budowac "nalot" danego uzytkownika.
I tak to nic nie da, bo forum jest male i bez problemu odstrzelimy kazdy spamerski wpis.
Ale z drugiej strony ciezko wywalac uzytkownika tylko dla tego ze napisal nic nie wnoszacy wpis.

żółty27

Postautor: żółty27 » 17 lutego 2018, 14:05

Uriuk, to Ty jesteś wodzem tego forum, Ty ustalasz tutaj zasady, ale jak nie chcesz zrobić śmietnika z tego forum, to musisz być bardziej stanowczy. Odwaliłeś kawał dobrej roboty zakładając to forum, gdzie dwóch gości może się pokłócić ze sobą, a na startowisku podać sobie ręce. Szkoda by było, żeby Twoja robota poszła na marne.

Dziubdzius
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Dziubdzius » 17 lutego 2018, 20:07

Jest jedno proste rozwiązanie na spamowe mendy.
Trzeba kasowac jednorazowo za dostęp do forum (wpisowe) a pieniazki przekazac na szlachetne cele.

Jezeli platnosc na poziomie 1 zl tylko przy zakladaniu konta na forum wchodziłaby w gre to wszystkie boty i spamerzy znikna.
Fajnie jezeli forma platnosci pozwalała by uczestniczyc ludziom z calego swiata.
Pay pal, przelew na konto, inteligo, i inne ....
Pozdrowienia
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
Domin
Kontakt:

Postautor: Domin » 18 lutego 2018, 01:00

Jezeli platnosc na poziomie 1 zl tylko

Z okazji moich lotniczych pasji płacę już składki i opłaty w siedmiu polskich klubach/stowarzyszeniach. Opłacam też dodatkowe ewentualne hole i opłaty startowiskowe. Podobnie jak i na lataniach zagranicznych. Do tego ubezpieczenia, badania, wpisowe itd., itp. Złotówka dodatkowa niby nic nie zmieni w budżecie ale kiedyś coś we mnie pęknie i stanę się wzorcowym paralotniowym anarchistą. Kolejnym opłatom mówię stanowcze NIE!

Pozdrawiam ;)
Dominik Kapica
https://fastcamper.eu - Szybkie kampery od paralotniarzy dla paralotniarzy.

żółty27

Postautor: żółty27 » 18 lutego 2018, 11:58

Zauważyłem, że zacytowałem ducha. Brawo moderatorzy, działajcie tak dalej. Aż kliknął bym plusa, tylko nie wiem komu miałbym go dać.

Awatar użytkownika
huzar

Postautor: huzar » 19 lutego 2018, 21:31

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Pełnym zdaniem to będzie chyba warun ich nicht geflogen. Jeśli nie zrobiłem byka to będzie: DLACZEGO NIE POLATAŁEM! ;)

Zbyszku, "Warun bin ich nicht geflogen" będzie chyba poprawniejsze :D
Jak ci się zdarzy zgłupieć w czasie lotu - leć do nieba. O niebo się jeszcze nikt nie rozbił.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 19 lutego 2018, 21:57

Już nie pamiętam czy chodziło o warun czy warum :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 26 lutego 2018, 08:23

Dziubdzius pisze:Jest jedno proste rozwiązanie na spamowe mendy.
Trzeba kasowac jednorazowo za dostęp do forum (wpisowe) a pieniazki przekazac na szlachetne cele.

Jezeli platnosc na poziomie 1 zl tylko przy zakladaniu konta na forum wchodziłaby w gre to wszystkie boty i spamerzy znikna.
Fajnie jezeli forma platnosci pozwalała by uczestniczyc ludziom z calego swiata.
Pozdrowienia

Nie do końca to jest dobre rozwiązanie - dość często osoby chcące być "anonimowe" lub i nie - po prostu takie co nie chcą zakładać konta, wnoszą sporo ważnych informacji i szkoda było by pozbawić ich tej możliwości i obniżyć "wartość" forum.
Łukasz Prokop

Dziubdzius

Re: RE: Re: Paralotniowy slang - słowniczek

Postautor: Dziubdzius » 26 lutego 2018, 09:43

Domin pisze:
Jezeli platnosc na poziomie 1 zl tylko

Z okazji moich lotniczych pasji płacę już składki i opłaty w siedmiu polskich klubach/stowarzyszeniach. Opłacam też dodatkowe ewentualne hole i opłaty startowiskowe. Podobnie jak i na lataniach zagranicznych. Do tego ubezpieczenia, badania, wpisowe itd., itp. Złotówka dodatkowa niby nic nie zmieni w budżecie ale kiedyś coś we mnie pęknie i stanę się wzorcowym paralotniowym anarchistą. Kolejnym opłatom mówię stanowcze NIE!

Pozdrawiam ;)
Juz wiem dlaczego w społeczeństwie tak dużo agresji i niezadowolenia i problemów, bo ludzie za dużo na składki w klubach płacą i nie znoszą tego psychicznie.
Slyszalem historie o żołnierzu SAS jak dostał się do niewoli i torturowali go 6 miesięcy i nie pękł psychicznie a jak wrócił do domu to wstąpił lokalnego klubu płetwonurków i kazali mu dolca zapłacić i tego nie zniósł załamał sie chlopina.
Wpelni Cie rozumie.
Pozdrawiam

prokopcio pisze:
Dziubdzius pisze:Jest jedno proste rozwiązanie na spamowe mendy.

Pozdrowienia

Nie do końca to jest dobre rozwiązanie - dość często osoby chcące być "anonimowe" lub i nie - po prostu takie co nie chcą zakładać konta, wnoszą sporo ważnych informacji i szkoda było by pozbawić ich tej możliwości i obniżyć "wartość" forum.
anonimowosc jest teraz w dzisiejszych czasach niezwykle istotna a szczególnie gdy sie przeczyta książkę szpiegowska lub gdy sie chce komuś nasrać na wycieraczkę do butów.
To nie tylko duzo smrodu ale i obrzydzenia może wnieść do naszego życia.
No i najważniejsze to pomijać posty tych nie anonimowych oni zwykle mało wnosza. Pozdrawiam serdecznie

Sent from my Nexus 7 using Tapatalk
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
Piotrek Pokorny
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: Piotrek Pokorny » 26 lutego 2018, 10:50

@Dziubdzius - edytuj swoje posty zamiast pisać dwa pod rząd :)

@Prokopcio - Co do anonimowości, to nikt tu nie wymaga od nikogo podawania prawdziwego imienia i nazwiska, więc jak ktoś chce to może się podpisywać jak chce i dalej pozostanie anonimowy. Założenie konta zajmuje raptem 3 minuty.

Co do płacenia nawet symbolicznej złotówki to jestem przeciwny, choć symboliczne i dobrowolne cegiełki na utrzymanie i rozwój forum mogłyby być sensowną opcją. Dzięki temu pokryte byłyby koszty związane z serwerem i domeną, itp., ale tylko i wyłącznie na zasadzie dobrowolności.

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 26 lutego 2018, 11:24

Piotrek Pokorny pisze:@Dziubdzius - edytuj swoje posty zamiast pisać dwa pod rząd :)

@Prokopcio - Co do anonimowości, to nikt tu nie wymaga od nikogo podawania prawdziwego imienia i nazwiska, więc jak ktoś chce to może się podpisywać jak chce i dalej pozostanie anonimowy. Założenie konta zajmuje raptem 3 minuty.

Co do płacenia nawet symbolicznej złotówki to jestem przeciwny, choć symboliczne i dobrowolne cegiełki na utrzymanie i rozwój forum mogłyby być sensowną opcją. Dzięki temu pokryte byłyby koszty związane z serwerem i domeną, itp., ale tylko i wyłącznie na zasadzie dobrowolności.

sorki zaspany bylem i na tablecie dzialalem ;)
Pozdrawiam Pawel Cypel

żółty27

Postautor: żółty27 » 26 lutego 2018, 13:17

Piotrek Pokorny pisze:@Dziubdzius - edytuj swoje posty zamiast pisać dwa pod rząd :)

A ja bym dał tą przysłowiową złotówkę, tylko tak żeby dalej pozostać zarejestrowanym anonimem. Tylko widzę tu dwa problemy. Jeden, to jak dokonać wpłaty na jakieś konto, żeby dalej pozostać zarejestrowanym anonimem? Drugi, to rozliczenie się z tych pieniędzy przez admina, tutaj można by to chyba ominąć, wpłacając kasę na jakiś szczytny cel, a pokazać Uriukowi tylko przelew. Tylko czy bank przyjmie przelew bez adresu, z "nazwiskiem" żółty, czy podobnym?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 lutego 2018, 13:21

Naprawdę anonimowość w życiu publicznym jest komuś potrzebna? Ta wartość ma sens tylko jeśli chcesz robić coś niewłaściwego.
Zbyszek Gotkiewicz

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 26 lutego 2018, 13:28

żółty27 pisze:
A ja bym dał tą przysłowiową złotówkę, tylko tak żeby dalej pozostać zarejestrowanym anonimem. Tylko widzę tu dwa problemy. Jeden, to jak dokonać wpłaty na jakieś konto, żeby dalej pozostać zarejestrowanym anonimem? Drugi, to rozliczenie się z tych pieniędzy przez admina, tutaj można by to chyba ominąć, wpłacając kasę na jakiś szczytny cel, a pokazać Uriukowi tylko przelew. Tylko czy bank przyjmie przelew bez adresu, z "nazwiskiem" żółty, czy podobnym?

tu nie chodzi o kase. tu chodzi o to ze boty nie spamuja na forach gdzie jest system platnosci.

Chocby skyads.areo gdzie mozna sprzedac sprzet.
Bylo nie do wytrzymania dopóki nie wprowadzono smieszne olplaty i boty zniknely.

w szwajcarii na wielu forach jest to bardzo popularne rozwiazanie. rejestrujesz sie wplacasz franka jak biedny jestes to franka zwracaja ta sama forma co wplacales a jak stac cie stracic franka jednorazowo przy rejestracji to przekazuja na koszty wlasne lub akcje harytatywne.

Nikt Ci nie kaze sie logowac jako Jan Kwasniewski mozesz dalej byc anonimowy zolty czy zielony itd.
Pozdrawiam Pawel Cypel

żółty27

Postautor: żółty27 » 26 lutego 2018, 13:44

Zbyszku, w większości przypadków anonimy są anonimami po to by komuś zaszkodzić, ale nie zawsze. Jak się kiedyś spotkamy, to mogę z Tobą podyskutować na ten temat.
Dziubdzius - Wiem o co chodzi. Tylko gdybym miał się teraz zarejestrować jako anonim, musząc wpłacić gdzieś tą symboliczną złotówkę, to jak miałbym to zrobić?

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 26 lutego 2018, 13:55

żółty27 pisze:Zbyszku, w większości przypadków anonimy są anonimami po to by komuś zaszkodzić, ale nie zawsze. Jak się kiedyś spotkamy, to mogę z Tobą podyskutować na ten temat.
Dziubdzius - Wiem o co chodzi. Tylko gdybym miał się teraz zarejestrować jako anonim, musząc wpłacić gdzieś tą symboliczną złotówkę, to jak miałbym to zrobić?

masz Paypal?
zakaladam ze masz konto na email np ( zoltychcebycanonimowy@gmail.com) wplacasz zetke na addres mailowy forum uprzednio zaznaczajac czy chcesz zwrotu kasy czy nie.
forum dostaje info ze zolty ktory wplacil kase z adresu zoltychcebycanonimowy@gmail.com zalogowal sie i chce zwrotu kasy np.
automat zwraca kase po ukonczeniu rejestracjii.
proste
Pozdrawiam Pawel Cypel

żółty27

Postautor: żółty27 » 26 lutego 2018, 14:03

No niby proste. Ale nie mam Paypala. Kryptowaluty też są mi obce.

Wróć do „Sprawy Forum”