porównanie zapasów

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Stanislaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

porównanie zapasów

Postautor: Stanislaw » 26 stycznia 2016, 19:19

Filmik sprzed 3 lat, ale szukający zapasu mogą go obejrzeć:

porównanie 3 zapasów:
sterowalnego Orange ST XL, klasycznego Incase 3.0 i "kwadratowego" (cruciform canopy) Independence evo cross 120.
Obciążenie zapasów było mniejsze odpowiednio o 25, 30 i 20 kg od max.obciążenia.
Można sobie pomierzyć czasy ich otwarcia w warunkach tego testu.
Od 5:46 pokazana technika amortyzowania upadku (nie dotyczy niestety trajki).

No i pytanie:
EVO Cross 120 o powierzchni 36,81 m2 ma opadanie 4.7 m/s przy 120 kg, a EVO Cross 160 o pow. 41,12 m2 5,5m/s przy 155 kg (dane z
http://www.independence.aero/en/product ... cross.html). Gdyby to przeliczyć na 120 kg wg wzoru v1*(M2/M1)^0.5, to opadałby szybciej (4.8 m/s) niż ten mniejszy zapas. Dlaczego?

sk

gnomm
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: porównanie zapasów

Postautor: gnomm » 27 stycznia 2016, 16:35

Film ciekawy, szkoda tylko, że w niezrozumiałym dla mnie języku.

Mam takie pytanie - chyba wszystkie zapasy o jakich czytałem miały podaną prędkość opadania w okolicach 5,5 m/s (niektóre mniej) natomiast wyniki testów (http://psp.org.pl/zapasy-najczesciej-zadawane-pytania/) pokazują, że w praktyce jest inaczej. Przykładowo Karpo Fly RS 100 - producent podaje 5,5 a w testach wychodzi prawie 6,1 a model RS 130 aż 6,3. Wiadomo, że prędkość opadania jest zależna od wielu czynników ale czy tak duża różnica jest "normalna"?

I przy okazji - jaka jest zależność pomiędzy masą startową a prędkością opadania? Chodzi mi o wyliczenie np.: jeśli przy masie 120 kg prędkość opadania wynosiła 5,5 m/s to jaka będzie prędkość przy masie 100 kg? Da się to mniej-więcej policzyć?

- Darek

Edycja:
właśnie dotarłem do wyników testów (http://www.para-test.com) i sam sobie odpowiedziałem na pierwsze pytanie. Wyniki testów pokazują jak bardzo zmienia się prędkość opadania w dwóch oddalonych w czasie próbach. Przykładowo champion z porównania na PSP Apco Aviation MD SLT 20 w jednej próbie miał 4,48 m/s a trzy tygodnie później 5,15 m/s (oba wyniki super ale różnica duża).

- Darek
Darek Cuber

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 27 stycznia 2016, 19:05

Film fajny i pokazuje parę ważnych rzeczy. Na przykład jak ćwiczyć upadek spadochronowy. To można zrozumieć i bez znajomości języka lektora. Inna rzecz jaką pokazuje, to zapasy szybujące. Ten w kształcie delty otworzył się dwa razy skręcony i pilot musiał mieć możliwość odrzucenia skrzydła, aby się odkręcić. Poza tym fajny. Kwadraciak otworzył się ładnie, ale on też ma prędkość postępową. Powodowała ona, że skrzydło waliło po zapasie i pilot musiał też się pozbyć skrzydła. Nie pozbył się problemu szybowania, bo zapas leciał dalej z niewielką postępową. Lądowanie na dachu to akurat wypadek przy pracy i na okrągłym też mógł się zdarzyć bo mimo szybowania, to w kwadratowym chyba nie ma możliwości sterowania. No i jest jeszcze okrągły, który zachował się tak jak powinien, choć jego stabilność opadania pozostawia nieco do życzenia. A co do czasu otwarcia, to największe różnice występują z powodu dłuższego czasu od przełożenia. Dlatego jeśli firma robiąca zapasy ma możliwość "pomagania" w testowaniu zapasów to stara się, aby zapas był układany tego samego dnia kiedy będzie testowany. To taki szczegół techniczny przeprowadzanych testów :)
Zbyszek Gotkiewicz

gnomm

Postautor: gnomm » 27 stycznia 2016, 19:53

A co z ćwiczeniami upadku dla napędowcòw? Jak w ogóle zachować się przy przyziemieniu z napędem?
Darek Cuber

Stanislaw

Postautor: Stanislaw » 28 stycznia 2016, 13:58

Do Darka:

> I przy okazji - jaka jest zależność pomiędzy masą startową a prędkością opadania? Chodzi mi o wyliczenie np.: jeśli przy masie 120 kg prędkość
> opadania wynosiła 5,5 m/s to jaka będzie prędkość przy masie 100 kg? Da się to mniej-więcej policzyć?

Wyczytałem gdzieś (Wiki?), że opór aerodynamiczny czołowy dany jest wzorem:
D = Cx ρ v^2 S/2
gdzie:
Cx - współczynnik zależny od kształtu opływanego obiektu,
ρ - gęstość ośrodka dla przepływu niezaburzonego, gęstość powietrza = 1,293 kg/m3 w T= 273 K i P=0,1 MPa,
v - prędkość ciała względem ośrodka,
S - pole przekroju poprzecznego ciała.

Jeśli ruch jednostajny, to mamy r-gę siły ciążenia (F = m g) z D: F = D, czyli:
m = (Cx ρ/(2 g)) v^2 S

Zakładając ten sam Cx mamy: m1/m2 = (v1/v2)^2 S1/S2
A w Twoim przypadku (S1 = S2):
v1/v2 = (m1/m2)^0.5
v1 = 5.5*(100/120)^0.5 = 5.02 m/s

sk

gnomm

Postautor: gnomm » 28 stycznia 2016, 21:38

Dzięki za wyjaśnienia - obliczenia wyglądają prawdopodobnie.

Ratował się ktoś z Was napędem? Ciekawe jestem jakie są wrażenia i skutki przyziemienia z zaelastwem na plecach.
Darek Cuber

Michał T
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: Michał T » 04 lutego 2016, 09:54

gnomm pisze:Dzięki za wyjaśnienia - obliczenia wyglądają prawdopodobnie.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Pr%C4%99dko%C5%9B%C4%87_graniczna%20%20
Prędkość graniczna.
Obliczenia się oczywiście zgadzają.

Netopelek210
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: Netopelek210 » 04 lutego 2016, 11:16

Do gnomm:
Niedługo upublicznię na YT filmik z moich kilku zabaw w rzucaniu zapasu z trajki Dymiarki.
Trochę to jeszcze potrwa bo niestety za każdym razem muszę go składać a chcę montować SH-1 w różne miejsca w trajce.
Trochę cierpliwości.
Pozdro

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”