Przelot Wawa nasz Bałtyk
-
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Przelot Wawa nasz Bałtyk
Wymyśliłem sobie taki przelot nad nasz Bałtyk bo znudziło mi się kręcenie w koło komina.
Mało nie jest do przelecenia i jeszcze nie trajka,wiec bagaż minimum . Możecie pomóc?
Może ktoś już robił takie długie przeloty? Jak zaplanować ,na co uważać i takie tam.
Chciałbym się jak najlepiej przygotować .Pomysl w fazie projektu .
Mało nie jest do przelecenia i jeszcze nie trajka,wiec bagaż minimum . Możecie pomóc?
Może ktoś już robił takie długie przeloty? Jak zaplanować ,na co uważać i takie tam.
Chciałbym się jak najlepiej przygotować .Pomysl w fazie projektu .
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Przelot Wawa nasz Bałtyk
Z tego co wiem to było już kilka takich przelotów. Choćby klub z Bydgoszczy zrobił coś takiego. Pomysł fajny, ale dobrze by było mieć jakiś cel przyrodniczy, historyczny czy lotniczy. Na przykład ewidencja klifów nadających się do latania nad Wisłą. Z góry to zawsze lepiej widać.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Właśnie myślałem żeby lecieć nad Wisłą do samego ujścia . Póki co muszę zaplanować postoje,noclegi i całe takie tam . Ale chce się przygotować jak najlepiej.
Wiec chciałbym wysłuchać opini i uwag
Wiec chciałbym wysłuchać opini i uwag
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Najlepiej gdybyś się zatrzymywał po drodze u paralotniarzy. Ja zapraszam, choć do Wisły to mam z 80 km. Jak sobie zaplanujesz codziennie jakieś 100 km to da się przy okazji zwiedzić nie tylko koryto rzeki ale jakieś fajne miejsca w pobliżu. Pogoda będzie największym wyzwaniem.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Najważniejsza to pogoda,czym się podpierać długoterminowo ? Powiedzmy ze daje sobie tydzień na przelot
-
Nie śmiałem prosić ale jeśli ktoś zaprosi ... Tobie dziękuje z góry ,kto wie. Wstępnie planuje jakieś hotele w pobliżu ,zacząłem układać plan.Zakladam że będę leciał rano i wieczorem z przeciętna 30km/h . Póki co nie mam naziemnego wsparcia i muszę rozwiązać problem ciuchów ,oleju itp .
Jeśli znajdą się chętni po trasie to wiele mi to ułatwi.
Jeśli znajdą się chętni po trasie to wiele mi to ułatwi.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
-
Legionowo pod Warszawą.
-
Póki co pomysł jest.Zobaczymy jak się to rozwinie.
Powiedz mi Zbyszek, jaki miesiąc wybrać żeby było pogodowo najbardziej stabilnie?
Powiedz mi Zbyszek, jaki miesiąc wybrać żeby było pogodowo najbardziej stabilnie?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Najbardziej stabilny pogodowo u nas jest sierpień. Ze względu na możliwość występowania burz konwekcyjnych przeloty należy planować do południa. Przy dobrych prognozach masz cały dzień.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Myślałem Czerwiec,Lipiec i przeloty wcześnie rano i po południu gdybym dał radę .Caly dzień ciągiem bym chyba nie wysiedział .
Zbiornik mam 16l wiec bezpiecznie liczę ze te 60 km mogę rano i 60 wieczorem . Poza tym nie chce robić rekordów a ma to być przyjemność bez napinki.
Zobaczymy jaki będzie odzew..
Rzuciłem hasło na swoim forum zawodowym w sprawie tych postojów i ewentualnej pomocy.
Jestem dobrej myśli i będę żył z myślą ze dojdzie do skutku .
Zbiornik mam 16l wiec bezpiecznie liczę ze te 60 km mogę rano i 60 wieczorem . Poza tym nie chce robić rekordów a ma to być przyjemność bez napinki.
Zobaczymy jaki będzie odzew..
Rzuciłem hasło na swoim forum zawodowym w sprawie tych postojów i ewentualnej pomocy.
Jestem dobrej myśli i będę żył z myślą ze dojdzie do skutku .
- Zippo_Drill
- Latam: Tylko Swobodnie
Nie jestem ekspertem, ale czy w taki przelot nie lepiej wybrać się przynajmniej w dwie osoby? Mam tu na myśli względy bezpieczeństwa ale i towarzyskie No chyba, że zależy ci na locie samotnym... W ogóle to fajny projekt i gdy bym latał z napędem to może bym się nawet dołączył Powodzenia!
Bartek Naszewski
Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie - G.B. Shaw
Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak ryby, brakuje nam tylko jednego: nauczyć się żyć na ziemi jak ludzie - G.B. Shaw
- Adam
- Latam: Swobodnie i z Napędem
Kibicuję Ci i bacznie będę projekt obserwował, zwłaszcza że też z Legionowa jestem
-
Puki co mam zamysł taki.Wszystko zależy od tego czy po trasie znajdę kogoś u kogo będę mógł np zostawić oleji jakieś pierdoły na uzupełnienie.
Nie wykluczam też zakupu wózka bo wtedy zabiorę się bez problemu z bagażem (namiot ,olej jakiś ciuch,aparat itd)
Zobaczymy jak to wyjdzie,na razie zbieram info o stacjach ,hotelach ..infrastrukturze.
Nie wykluczam też zakupu wózka bo wtedy zabiorę się bez problemu z bagażem (namiot ,olej jakiś ciuch,aparat itd)
Zobaczymy jak to wyjdzie,na razie zbieram info o stacjach ,hotelach ..infrastrukturze.
-
W 2016 r. Lojak ze swoimi znajomymi przeleciał wzdłuż Wisły z Wisły do Gdańska. Tu http://www.tryfly.pl/2016/06/02/z-wisly ... o-gdanska/ opis tej wyprawy. Myślę, że jeśli zwrócisz się do Lojaka z pytaniami to on chętnie Ci odpowie.
Moim zdaniem wsparcie z ziemi dałoby Ci duży komfort psychiczny i rozwiązało problemy logistyczne. Wystarczyłoby gdyby ktoś, jechał autem wzdłuż Twojej trasy (znajomy, żona, sąsiadka - nie ważne kto - byle miał czas i posiadał prawo jazdy). W razie problemów ze sprzętem nie musiałbyś się martwić o zwózkę, a i olej, paliwo i ciuchy nie stanowiłyby problemu.
Panując przelot uwzględnij wszelkie strefy, przez które będziesz musiał przelecieć - już na samym początku masz CTR EPMO (Modlin). Nie wiem jak poradził sobie z tym Lojak ale wydaje mi się, że przelatywali zarówno przez CTR Modlin jaki i przez CTR Okęcie.
Pozdrawiam, i życzę powodzenia podczas wyprawy
EDIT - poprawiłem nazwy stref.
Moim zdaniem wsparcie z ziemi dałoby Ci duży komfort psychiczny i rozwiązało problemy logistyczne. Wystarczyłoby gdyby ktoś, jechał autem wzdłuż Twojej trasy (znajomy, żona, sąsiadka - nie ważne kto - byle miał czas i posiadał prawo jazdy). W razie problemów ze sprzętem nie musiałbyś się martwić o zwózkę, a i olej, paliwo i ciuchy nie stanowiłyby problemu.
Panując przelot uwzględnij wszelkie strefy, przez które będziesz musiał przelecieć - już na samym początku masz CTR EPMO (Modlin). Nie wiem jak poradził sobie z tym Lojak ale wydaje mi się, że przelatywali zarówno przez CTR Modlin jaki i przez CTR Okęcie.
Pozdrawiam, i życzę powodzenia podczas wyprawy
EDIT - poprawiłem nazwy stref.
Darek Cuber
Wróć do „Miejscówki i wyjazdy paralotniowe”