Program szkolenia na paralotnie swobodnie latające.

Porady dla początkujących dotyczące techniki w czasie lotu i na ziemi. Sprawy szkoleniowe.
Matul
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Program szkolenia na paralotnie swobodnie latające.

Postautor: Matul » 23 kwietnia 2018, 19:05

Rozumiem - mimo wszystko wracając do głównego tematu, ja przy wyborze szkoły kierowałem - to nie jazda na hulajnodze, od poziomu umiejętności może zależeć moje życie, a poziom moich umiejętności w dużej mierze zależy od tego od kogo się uczę, więc mój wniosek jest prosty: od umiejętności instruktorów i jakości szkolenia zależy życie kursantów. Dlatego zdecydowanie popieram ocenę szkół pod tym kątem.
Michał Matulka

fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 24 kwietnia 2018, 01:38

michas pisze:"....... od poziomu umiejętności może zależeć moje życie, a poziom moich umiejętności w dużej mierze zależy od tego od kogo się uczę, więc mój wniosek jest prosty: od umiejętności instruktorów i jakości szkolenia zależy życie kursantów. Dlatego zdecydowanie popieram ocenę szkół pod tym kątem.

Napisane prosto, logicznie i po ludzku jest to zrozumiałe - uważam że taki głos można by przyjąć jako WZORCOWY dla oczekiwań uczniów jako KLIENTÓW poszukujących dla siebie sprawdzonego i pewnego towaru(fachowego wyszkolenia).

Obawiam się że ten głos Michasa i pytanie w poszukiwaniu PRAWDY o jakości szkoleń pozostanie bez echa ponieważ zostało ono zadane na " bazarze" w którym sprzedawcy(wiedzy, umiejętności i pieczęci) nie podlegający żadnej WIARYGODNEJ kontroli(jakkolwiek wyszkolony musi zdać....) przecież złego słowa o swoim towarze nie powiedzą, a klienci o poszczególnych sprzedawcach będą bali się personalnie głośno publicznie w rankingach odzywać. Anonimowe opinie zaś mogłyby dawać możliwość fałszywych manipulacji.

Podstawą dobrze działających układów sterujących są informacje z kontrolno pomiarowego obwodu sprzężenia zwrotnego(mówiliśmy np. o zaliczeniowych indeksach kursanta)-i najlepiej oddolna SPOŁECZNA kontrola( udział w rankingach) gdyż "odgórna" patologicznie przeciwdziała posiadaniu pełnej wiedzy uznając każdy poziom wyszkolenia( wywodzi się z prymitywnego i ślepego na skutki systemu starych układów i "fali").
Uprzedzając ewentualne zapytania:
Czy można zmieniać i poprawiać na lepsze poziom systemu szkoleń ? - Można i obowiązkowo należy to robić na różne sposoby.

Czy ktoś może być takim zmianom przeciwny ? -Zwolennicy starych układów i"pogańskich obyczajów"- będą mówić: " nie da się bo nikt się nie ruszy i coś tam...."-by nikt w poprawę nie wierzył.

Czy są zwolennicy zmian na lepsze? -Jak czytam fora to jestem przekonany, że jest wielu zacnych ludzi którym zależy na bezpieczeństwie innych i w kontrze dla "starych układów" stawiałbym na aktywność ludzi średnio młodych.

Co jest ważne aby zmiany na lepsze zaczeły następować ? Myślę że podstawą jest WIARA w to że można, da się i należy. Jak to mówią "wiara czyni cuda" więc warto dawać wiarę w pozytywne zmiany bo być może utrzymywanie się zła bazuje na tym samym zjawisku czyli biadolenie i podtrzymywanie wiary że :"beton,nie da się, nikt tych układów nie ruszy bo nikt się nie ruszy...."

Gdzie szukać wsparcia wobec mających ewidentnie negatywny wpływ na paralotniarstwo"starych układów"? Myślę że warto sprawdzić czy Just Culture działa naprawdę honorowo i niezależnie czyli nie jest powiązana z wpływami personelu byłych wojskowych(PRL) emerytów działających w ULCu.

Pozdrawiam Wiesiek.
ps. Just Culture dbając o bezpieczeństwo uczniów mogłoby też zająć się pośrednio robieniem rankingu z (ukrytymi personalnie) opiniami dla zainteresowanych jak najpełniejszą wiedzą i profesjonalnymi szkoleniami ?

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: der » 24 kwietnia 2018, 07:08

Jaki Ty Wiesiek niezorientowany jesteś. Taki ranking już był. Cieszył się bardzo wątłym zainteresowaniem tak i ze strony głosujących jak i czytających. Jeśli masz lepszy sposób i siłę przebicia, oraż choć odrobinę woli ofiarności społecznej większej od zdolności doszukiwania się jakichś wyimaginowanych spisków tam gdzie ich nie ma, nic nie stoi na przeszkodzie byś sam taki ranking przeprowadził. Od czasu poprzedniego, na przekór teorii twojego układu, mnóstwo nowych instruktorów zdobyło uprawnienia. Być może ich przeszli i przyszli kursanci chętniej podniosą statystyki udziału w powyższym. Choć raz coś od siebie, zamiast wieczne "trzeba". A wszystko dla dobra domniemanego ogółu.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 24 kwietnia 2018, 09:59

Wiesiek. Nawoływanie nic nie da. Jedynie dobry przykład może coś dać. Zacznij wprowadzać just culture w swoim środowisku. Pokaż wszystkim jak trzeba to robić. Piszę to trochę poważnie a trochę szyderczo, bo wiem jaki będzie efekt.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 24 kwietnia 2018, 16:43

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wiesiek. Nawoływanie nic nie da. Jedynie dobry przykład może coś dać. Zacznij wprowadzać just culture w swoim środowisku. Pokaż wszystkim jak trzeba to robić. Piszę to trochę poważnie a trochę szyderczo, bo wiem jaki będzie efekt.

Zbyszku już czas by wielu zrozumiało, że Twoje(czy Dera) z góry podważanie i wmawienie innym że "nawoływanie o nieprawidłowościach nic nie da" może pewnej grupce faktycznie NIC NIE DA . cyt.: "Pokaż wszystkim jak trzeba to robić"? - A więc postarajcie się zrozumieć że just culture polega właśnie na "przykładach" NIE ZATAJANIA ,a otwartym publicznym mówieniu o wszelkich istniejących nieprawidłowościach dotyczących bezpieczeństwa w tym najbardziej z nim związanego systemu państwowych szkoleń . W sposób oczywisty dostęp do przejrzystych informacji o panujących "obyczajach" interesuje przyszłych kursantów takich jak powyżej Michas.

Z Twoich Zbyszek szyderstw czy anonima Dera wycieczek personalnych(znam historię poprzedniego rankingu i osobę która go zainicjowała) odnoszę wrażenie że obaj pomijając tematowe zagadnienia, czepiając się pod moim adresem tylko sobie tu "pseudomerytorycznie" fałszywie fantazjujecie jakby mi coś niewiarygodnego dokleić ?. Nie ma czegoś takiego jak "spisek", jak świat światem mogą być podziały na opartą o działania nie jawne grupę interesu, niedoinformowanych klientów i ludzi z natury bezinteresownie pomocnych- zwolenników powszechnej jawności(w tej też są instruktorzy). Ja zdawałem egzaminy paralotniowe prawie dwadzieścia lat temu więc moja opinia dla obecnego rankingu byłaby mało aktualna, za to znam kilka aktualnych prywatnych opnii o szkoleniach wartych ujawnienia dla przestrogi- dlatego zachęcam do tego innych "nawołując" . Jako osoby bardziej godne od mojej do zoranizowania zaufanego rankingu szkół paralotniowych wskazałem przecież honorowych przedstawicieli just culture . Odnośnie mojego latającego środowiska to zaręczam Ci Zbyszek że jest ono bardzo małe(konstruktorzy UL70 i 115) , jak możemy i potrafimy to staramy się wzajemnie współpracować na zasadzie bezwzględnej jawności w przestrzeganiu wzajemnym o bezpieczeństwie czy nieprawidłowościach szkoleń, o niebezpiecznych nawykach czy wzajemnym polecaniu sprawdzonych szkoleniowców również zagranicznych. Jeśli któryś z nas będzie potrzebował przeszkolić się teoretycznie o bezpieczeństwie i zasadach ruchu lotniczego itp. to zdecydowanie nie jestem za polecaniem takiemu koledze kontaktu z pierwszą lepszą szkołą.

Pozdrawiam Wiesiek Sobczak.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 24 kwietnia 2018, 17:31

Cieszę się że propagujesz just culture. Ja to robiłem w.praktyce, przez wiele lat. Cieszę się że mam następców.
Co do praktycznego działania wsparcia dla pilotów szukających szkoły czy sprzętu to te polecenia które są tu spotykane ograniczają się jedynie do rzetelnych informacji. Nikt tu nie próbuje nikogo wpuścić na minę. A niechby spróbował :)
Co do rankingu szkół to był taki robiony i jeśli komuś będzie się chciało to może taki ranking znowu przeprowadzić. Tamten był spowodowany wypadkiem śmiertelnym w szkole i chodziło o sprawdzenie czy szkoły realizują przynajmniej ten minimalny program który narzuca ULC oraz uczciwość wobec pilota.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 25 kwietnia 2018, 01:35

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Cieszę się że propagujesz just culture. Ja to robiłem w.praktyce, przez wiele lat. Cieszę się że mam następców.
Co do praktycznego działania wsparcia dla pilotów szukających szkoły czy sprzętu to te polecenia które są tu spotykane ograniczają się jedynie do rzetelnych informacji. Nikt tu nie próbuje nikogo wpuścić na minę. A niechby spróbował :)
Co do rankingu szkół to był taki robiony i jeśli komuś będzie się chciało to może taki ranking znowu przeprowadzić. Tamten był spowodowany wypadkiem śmiertelnym w szkole i chodziło o sprawdzenie czy szkoły realizują przynajmniej ten minimalny program który narzuca ULC oraz uczciwość wobec pilota.

Każdy może propagować just culture i nie musi dlatego zostać czyimś "następcą"jak się chyba tylko tobie Zbyszku wydaje, a pojedynczy głos jednego z nieuczciwie potraktowanych uczniów
może być o wiele WAŻNIEJSZY dla poprawy nieprawidłowości od setek Twoich wywodów na forach(coraz częściej tylko przekornych i szyderczych) choć mogą one dotyczyć też i słusznych zagadnień. Zrozum że just culture polega na znaku równości i po prostu niema w nim być podziału ani hierarchii jakichś samozwańczych debeściaków( do naśladowania ?). "Równi Goście" są pojedynczymi zwykłymi wrażliwymi na drugiego człowieka ludżmi,czasem możemy zobaczyć ich filmiki instruktażowe, wypowiedzi na forach ,spotkać na startowiskach i porozmawiać ,czasem sami podchodzą do kogoś po kursie i bezinteresownie wspierają dobrymi radami, kiedy widzą czyjąś nieudolność lub polecą zdobycie odpowiedniej wiedzy .Pewnie i Ty też tak samo zwyczajnie jak wielu czasem czynisz.

O rankingu szkoleniowym naprawdę warto wspólnie tu porozmawiać np. jaki miałby on być, nie czekając ,aż się komuś w ogóle kiedys zachce go opracować czy jak się ktoś znowu ubije lub kłamać publicznie, że nikogo to nie interesuje gdyż głos Michasa świadczy ,że taka JAWNOŚĆ jest dla zainteresowanych swoim solidnym wyszkoleniem BARDZO WAŻNA.

Wiele patologii i nieprawidłowości jest powszechnie znanych więc proponowałbym rodzaj ankiety ze szczególnym ich uwzględnieniem oraz powiernicze przez bezwzględnie niezależnych od "grup interesu" i zaufanych organizatorów rankingu, zachowanie anonimowości opiniodawców .
Ranking taki może skutkować motywacjami szkół do jeszcze lepszej efektywności oraz zdrowo-rynkowym zróżnicowaniem cen wg. jakości usług szkoleniowych, możnaby też porównawczo ująć opinie o szkołach zagranicznych z których Polacy najczęściej korzystają. Zestawienie takie w tytule dla dobrego rozpowszechnienia FAKTÓW , mogłoby też zawierać wiele paralotniowych haseł dla wyszukiwarek netowych.
Zbyszek przyznaję że Ty masz bardzo słuszną rację wobec wspierania "poszukiwaczy"- tylko upublicznione "rzetelne informacje" mogą kogoś uchować przed wejściem "na minę"- więc może "spróbowałbyś" się jeszcze praktycznie do projektu tego rankingu przyłożyć? :)
Pozdrawiam Wiesiek.

Wróć do „Szkolenie i technika latania”