Początek drogi - trening po pierwszym etapie i latanie w okolicach Warszawy
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: Początek drogi - trening po pierwszym etapie i latanie w okolicach Warszawy
Ten nieszczęśnik bez uprawnień niestety nie latał wystarczająco dobrze. Gdyby miał uprawnienia, ktoś inny nie miałby zawieszonych swoich uprawnień, następnie postawionych prokuratorskich zarzutów a część szkolącej Polski nie dostałaby sraczki egzaminacyjnej, bo tak się złożyło, że owy ją akurat obsługiwał.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Według mnie system z egzaminatorami państwowymi jest zły. Problem w tym że tym którzy do niego się dostosowali to już nie przeszkadza, a wręcz przeciwnie. Wszelkie trudności dla potencjalnej konkurencji zaczynają być postrzegane jako zaleta systemu. Dlatego jedyną siłą która może chcieć zmiany tego stanu będą piloci bez egzaminów, instruktorzy bez zaprzyjaźnionego egzaminatora i ewentualnie przeciwnicy nadmiernych regulacji i patologii do jakiej takie regulacje prowadzą. Dlatego w obecnej sytuacji nie widzę siły którą mogłaby wpłynąć na zmianę tego stanu.
Zbyszek Gotkiewicz
- marek mastalerz
- Latam: Tylko Swobodnie
- Kontakt:
der pisze:Ten nieszczęśnik bez uprawnień niestety nie latał wystarczająco dobrze. Gdyby miał uprawnienia, ktoś inny nie miałby zawieszonych swoich uprawnień, następnie postawionych prokuratorskich zarzutów a część szkolącej Polski nie dostałaby sraczki egzaminacyjnej, bo tak się złożyło, że owy ją akurat obsługiwał.
Wg tego co piszesz, to lepiej w ogóle nie szkolić, bo każdy nieszczęśnik zanim nauczy się latać "nie lata wystarczająco dobrze". Bez względu na to czy robi to na wyjeździe czy na holu pod miastem w którym mieszka. Każdemu instruktorowi może się przydarzyć fatalny wypadek ucznia, bo uczniowie generalnie nie umieją latać i są łatwym kąskiem dla fortuny. Piloci ze świeżutkim ŚK w kieszeni też zazwyczaj jeszcze nie umieją.
Zastanawiam się czy niechęć do jakiegoś instruktora, czy egzaminatora nie przesłania ci faktów? Nie sądzisz?
pozdrawiam
- der
Marku, o faktach przecież cały czas piszę.
To Ty piszesz co może się zdarzyć, albo co nie powinno, co raczej a co zazwyczaj.
Był człowiek i nie ma człowieka. A posiadanie przez niego uprawnień, w mojej ocenie nie miało by żadnego wpływu na feralny ciąg zdarzeń w związku z jego życiem czy zdrowiem. Ale miało by niebagatelny wpływ na dalsze okoliczności w kwestiach formalnych, które wydarzenie to za sobą pociągnęło.
Jedyną drogą do normalności, było by umożliwienie przeprowadzania egzaminów wewnętrznych przez samych instruktorów.
Aby móc uniknąć potencjalnych konfabulacji, można by było zabronić egzaminowania własnych kursantów, lub idąc dalej kursantów po przeprowadzonych szkoleniach pod tym samym adresem. Tylko tyle i aż tyle.
To Ty piszesz co może się zdarzyć, albo co nie powinno, co raczej a co zazwyczaj.
Był człowiek i nie ma człowieka. A posiadanie przez niego uprawnień, w mojej ocenie nie miało by żadnego wpływu na feralny ciąg zdarzeń w związku z jego życiem czy zdrowiem. Ale miało by niebagatelny wpływ na dalsze okoliczności w kwestiach formalnych, które wydarzenie to za sobą pociągnęło.
Jedyną drogą do normalności, było by umożliwienie przeprowadzania egzaminów wewnętrznych przez samych instruktorów.
Aby móc uniknąć potencjalnych konfabulacji, można by było zabronić egzaminowania własnych kursantów, lub idąc dalej kursantów po przeprowadzonych szkoleniach pod tym samym adresem. Tylko tyle i aż tyle.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Nie da się ukryć że gdyby kursanci nie zostali zwabieni na wyjazd zagraniczny pod pretekstem odbycia egzaminu (co jest niezgodne z prawem i o czym egzaminator zapewne wiedział gdyż był jednym z twórców tych przepisów) to by nie doszło do tragedii. To jeden wątek. Drugi bardziej istotny dotyczy często powtarzanego przez niektórych instruktorów kłamstwa że nie można szkolić w termice co powoduje że dopuszczamy do samodzielnego latania pilotów bez podstawowych umiejętności.
Zbyszek Gotkiewicz
- marek mastalerz
- Kontakt:
der pisze:Marku, o faktach przecież cały czas piszę.
Taaa... no to widzę że się nie dogadamy.
pozdrawiam
- CichyBart
- Latam: Tylko z Napędem
Jako początkujący tak sobie czytam ten temat i nie wierzę, że ktoś może nie robić pełnego zakresu. Ja na szkolenie będę mieć niecałe 100km więc nieźle. Niestety czekam do połowy czerwca o niestety nie będę mógł robić na moim skrzydle (itv boxer) ale to już wewnętrzne regulacje szkoły, które należy uszanować.
Najważniejsze to jednak wymagać od siebie i wtedy może zostanie to docenione. Ja liczę na pełen zakres podczas I etapu.
Najważniejsze to jednak wymagać od siebie i wtedy może zostanie to docenione. Ja liczę na pełen zakres podczas I etapu.
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
PPG / [ITV Boxer (Green) - sprzedane], [Solo 210 - sprzedane], ITV Billy (Red), C-Max E, airone.pro unique single
PPG / [ITV Boxer (Green) - sprzedane], [Solo 210 - sprzedane], ITV Billy (Red), C-Max E, airone.pro unique single
- der
Jeśli ktoś planuje "posmakować" paralotniarstwa i wybrać się jedynie na pierwszy etap, to dlaczego nie. Jego pieniądze i jego sprawa.
Spodoba się, pójdzie dalej, nie spodoba, zapomni o tym, jak o przyśpieszonym kursie nurkowania na tygodniowym wyjeździe do Egiptu.
Z pozytywów takiego szkolenia, to za tę samą kwotę dostanie połowę mniej i to często nie wiele dłuższych lotów z liny w tandemie, a tu, będzie mógł nie tylko nauczyć się startować, sterować i lądować, ale otrzyma masę wiedzy na temat dlaczego właściwie takie coś lata.
Spodoba się, pójdzie dalej, nie spodoba, zapomni o tym, jak o przyśpieszonym kursie nurkowania na tygodniowym wyjeździe do Egiptu.
Z pozytywów takiego szkolenia, to za tę samą kwotę dostanie połowę mniej i to często nie wiele dłuższych lotów z liny w tandemie, a tu, będzie mógł nie tylko nauczyć się startować, sterować i lądować, ale otrzyma masę wiedzy na temat dlaczego właściwie takie coś lata.
- CichyBart
Może i tak, ale dla mnie to zwykła kradzież. Skoro płaci się za usługę, to powinna zostać wykonana lub koszt obniżony.
Pierwszy etap też nie należy do tanich. Do tego używane skrzydło i napęd. Wczoraj sprawdziłem ceny kombinezonów, kasków. Kupię tez radio, gdyż u mnie lata kilka osób z łącznością, zresztą od jednego z nich biorę glajta i to ich będę męczyć na pierwszych lotach.am wrażenie, że sporo osób lata bez licencji, by doszkolić się przed egzaminem. Zapewne i mnie będzie kusić, dlatego też szukam napędu do 3 tyś, by zdążyć zrobić drugi etap i egzamin.
Mam to szczęście, że mam kogo pytać...
Pierwszy etap też nie należy do tanich. Do tego używane skrzydło i napęd. Wczoraj sprawdziłem ceny kombinezonów, kasków. Kupię tez radio, gdyż u mnie lata kilka osób z łącznością, zresztą od jednego z nich biorę glajta i to ich będę męczyć na pierwszych lotach.am wrażenie, że sporo osób lata bez licencji, by doszkolić się przed egzaminem. Zapewne i mnie będzie kusić, dlatego też szukam napędu do 3 tyś, by zdążyć zrobić drugi etap i egzamin.
Mam to szczęście, że mam kogo pytać...
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
- der
Możesz jaśniej? Co twoim zdaniem jest kradzieżą?
- CichyBart
Ktoś wyżej pisał, że program nie jest prowadzony do końca. Nie wiem, jakoś mi się wierzyć nie chce, że jakaś szkoła mogłaby tak postąpić.
- der
Mógłbyś zacytować w całości? Bo chyba ktoś tu czegoś nie zrozumiał albo nie doczytał.
- CichyBart
Na szybko odpisując chyba pomyliłem z grupą dyskusyjną faktycznie. Tamto przestałem śledzić a pamięć splatała mnie figle. Jutro postaram się wkleić link do wspomnianej dyskusji.
edit:
viewtopic.php?t=592#p19079
viewtopic.php?t=592#p19144
viewtopic.php?t=592#p19146
Ten post trochę ostudził moim zdaniem atmosferę: viewtopic.php?f=32&t=592&start=20#p19149.
Na szczęście dzięki takim postom jestem świadom, do czego muszę dążyć na kursie (zaznaczam >muszę dążyć<, gdyż to mi zależy, by się nauczyć, a gdy ktoś jedzie "na wycieczkę", to niech olewa co mówi instruktor) i wybrałem taką szkołę, która ma na swojej stronie internetowej jasno wypisane, co jest na konkretnych etapach. Słyszałem też opinie, że w przypadku braku odpowiednich warunków pogodowych kursanci podjeżdżają na inne terminy, by wyrobić liczbę lotów za wyciągarką; i tutaj kolejne nieporozumienia mogą się pojawiać - jeśli ktoś nie chce, to nie przyjedzie...
Z instruktorem pisałem już zarówno przez komunikator jak i przez telefon.
Wniosek: jeśli ktoś jedzie "na wakacje", to jego sprawa. Jeśli ktoś chce się nauczyć latać, to przede wszystkim należy >wymagać od siebie<.
Tak zupełnie na marginesie: szkolenie w połowie czerwca, a już miałem okazję kupić pewne skrzydło od znajomego i tak teraz sobie skrzydełko będzie leżeć... jeszcze skrzydło nie jest u mnie a już zgłosiłem jego przegląd... Dotychczas bawiłem się w modelarstwo, następnie (myślałem, że docelowo) FPV, lecz "stanie na ziemi z głową w chmurach" to jednak nie to samo, o czym się przekonałem po locie w tandemie (jak by ktoś chciał jakieś piankoloty, to proszę o info, zbieram na napęd ;/).
edit:
viewtopic.php?t=592#p19079
viewtopic.php?t=592#p19144
viewtopic.php?t=592#p19146
Ten post trochę ostudził moim zdaniem atmosferę: viewtopic.php?f=32&t=592&start=20#p19149.
Na szczęście dzięki takim postom jestem świadom, do czego muszę dążyć na kursie (zaznaczam >muszę dążyć<, gdyż to mi zależy, by się nauczyć, a gdy ktoś jedzie "na wycieczkę", to niech olewa co mówi instruktor) i wybrałem taką szkołę, która ma na swojej stronie internetowej jasno wypisane, co jest na konkretnych etapach. Słyszałem też opinie, że w przypadku braku odpowiednich warunków pogodowych kursanci podjeżdżają na inne terminy, by wyrobić liczbę lotów za wyciągarką; i tutaj kolejne nieporozumienia mogą się pojawiać - jeśli ktoś nie chce, to nie przyjedzie...
Z instruktorem pisałem już zarówno przez komunikator jak i przez telefon.
Wniosek: jeśli ktoś jedzie "na wakacje", to jego sprawa. Jeśli ktoś chce się nauczyć latać, to przede wszystkim należy >wymagać od siebie<.
Tak zupełnie na marginesie: szkolenie w połowie czerwca, a już miałem okazję kupić pewne skrzydło od znajomego i tak teraz sobie skrzydełko będzie leżeć... jeszcze skrzydło nie jest u mnie a już zgłosiłem jego przegląd... Dotychczas bawiłem się w modelarstwo, następnie (myślałem, że docelowo) FPV, lecz "stanie na ziemi z głową w chmurach" to jednak nie to samo, o czym się przekonałem po locie w tandemie (jak by ktoś chciał jakieś piankoloty, to proszę o info, zbieram na napęd ;/).
- der
Może tak w żołnierskim skrócie.
kto kradł, co ukradł i kto czuje się okradziony.
Bo zaczyna się z tego robić radio erewań.
W tym wątku żadnego z powyższych nie wyczytałem. Poza słusznym wnioskiem, że I etap jest szkoleniem zapoznawczym, a nie zaawansowanym kursem przelotowym.
W tym wątku żadnego z powyższych nie wyczytałem. Poza słusznym wnioskiem, że I etap jest szkoleniem zapoznawczym, a nie zaawansowanym kursem przelotowym.
- micro
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
"... Dotychczas bawiłem się w modelarstwo, następnie (myślałem, że docelowo) FPV, lecz "stanie na ziemi z głową w chmurach" to jednak nie to samo, o czym się przekonałem po locie w tandemie (jak by ktoś chciał jakieś piankoloty, to proszę o info, zbieram na napęd ;/)."
Ho, ho, jedziesz Bartek po całości .
Ho, ho, jedziesz Bartek po całości .
Roman Michalak
- CichyBart
der pisze:Może tak w żołnierskim skrócie.
W tym wątku żadnego z powyższych nie wyczytałem.
Masz rację, w tym wątku nie, lecz ogólnie czytając o szkoleniach paralotniowych.
micro pisze:Ho, ho, jedziesz Bartek po całości.
Wiem, czego chcę i do tego będę dążyć. Miałem baaardzo duże obawy o bezpieczeństwo, lecz odpowiednia lektura (pozdrowienia dla Z. Gotkiewicza), kilkanaście godzin spędzonych przy opisach, filmikach, kilka godzin wygadanych ze znajomymi paralotniarzami pozwoliło mi wyrobić opinię o bezpieczeństwie.
Witam,
Odnośnie Alti to bardzo dobrze wybrałeś polecam tą szkołę.
Wystrzegaj się natomiast szkoły Albatros bo to nie są słowni ludzie.
Przez telefon obiecają ci góry (albo górę żar) a później jest całkiem inaczej i jeszcze chcą kasę wyciągnąć.
Pozdrawiam,
Odnośnie Alti to bardzo dobrze wybrałeś polecam tą szkołę.
Wystrzegaj się natomiast szkoły Albatros bo to nie są słowni ludzie.
Przez telefon obiecają ci góry (albo górę żar) a później jest całkiem inaczej i jeszcze chcą kasę wyciągnąć.
Pozdrawiam,
Robiłem kurs w szkole Albatros na górze Żar w sierpniu 2014 roku. Kurs był bardzo fajnie i ciekawie prowadzony, nie było się do czego przyczepić. Moje doświadczenia mówią co innego. Polecałem tą szkołę swoim znajomym.
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Właśnie wróciłem z Międzybrodzia Żywieckiego, I etap zakończony sukcesem - trochę zweryfikowałem to wszystko o czym tu rozmawialiśmy - w tym roku drugi etap w Zatorze, w przyszłym Słowenia
Michał Matulka
- der
Możesz też się od razu zapisać bezpośrednio do Pata i dwójkę zrobić w Michałkowie. W Zatorze będzie je robić ta sama osoba, jednak długość pasa i sufit wykluczają cokolwiek ponad programowego. W Michałkowie jeśli wykażesz się predyspozycjami oraz trafisz w warun, możesz liczyć na prowadzone radiem pierwsze kręcenia noszeń. I to wszystko w cenie. Ale ciiii. Nie mówmy o tym głośno bo to nielegalne.
W każdym razie sterowania ciałem i uszu również się nauczysz
W każdym razie sterowania ciałem i uszu również się nauczysz
Wróć do „Wejście dla początkujących”