Ile G będzie w spirali asymetrycznej?

Latanie bezsilnikowe
JaroXS
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Akrobata

Ile G będzie w spirali asymetrycznej?

Postautor: JaroXS » 20 maja 2018, 22:05

Hej,

Ile G będzie w spirali asymetrycznej? Dajcie swoje prognozy ;)

Pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Ile G będzie w spirali asymetrycznej?

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 20 maja 2018, 22:47

Na normalnym skrzydle w spirali asymetrycznej uzyskiwano 4.5 g i to były najwyższe wartości jakie uzyskano w tych próbach które znam. Sądzę że na małym akro z długimi linami może dojść do 6. Z drugiej strony ciekawe czy twój przyrząd możesz jakoś skalibrować.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 21 maja 2018, 10:08

Sądzę, że poprawnie wykonana spirala asymetryczna ma podobne przeciążenia jak dobry wingover. Nie mam pojęcia o wartości przeciążeń, ale strzelam minimalnie mniejszą wartość niż Zbyszek- 4G ;)
Paweł Chrząszcz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 21 maja 2018, 12:46

Chrzaszczu pisze:Sądzę, że poprawnie wykonana spirala asymetryczna ma podobne przeciążenia jak dobry wingover. Nie mam pojęcia o wartości przeciążeń, ale strzelam minimalnie mniejszą wartość niż Zbyszek- 4G ;)

Uuu Chrzaszczu jak na pilota ktory potrafi zrobic Tumbling obstawiasz bardzo niskie wartosci ale zobaczymy :)

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 21 maja 2018, 13:33

JaroXS pisze:Uuu Chrzaszczu jak na pilota ktory potrafi zrobic Tumbling obstawiasz bardzo niskie wartosci ale zobaczymy :)

Pozdrawiam,

Panie, dawno i nie prawda. Nawet głupi może zrobić tumbling'a...

Jakoś nigdy wcześniej mnie nie interesowała wartość przeciążenia, a nie mam nawet do czego odnieść. Faktycznie, może być więcej niż czterokrotnie trudniej utrzymać podniesioną rękę... ;) Słyszałem, że przy infiniti to ok 8G. Wydaje mi się, że najgorsze są wejścia w satorotacje w szczególności dynamiczne. Też jest znaczna różnica pomiędzy klasami glajtów. Czekam na Twoje informacje ;)
Paweł Chrząszcz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 21 maja 2018, 16:58

Chrzaszczu pisze:
JaroXS pisze:Uuu Chrzaszczu jak na pilota ktory potrafi zrobic Tumbling obstawiasz bardzo niskie wartosci ale zobaczymy :)

Pozdrawiam,

Panie, dawno i nie prawda. Nawet głupi może zrobić tumbling'a...

Jakoś nigdy wcześniej mnie nie interesowała wartość przeciążenia, a nie mam nawet do czego odnieść. Faktycznie, może być więcej niż czterokrotnie trudniej utrzymać podniesioną rękę... ;) Słyszałem, że przy infiniti to ok 8G. Wydaje mi się, że najgorsze są wejścia w satorotacje w szczególności dynamiczne. Też jest znaczna różnica pomiędzy klasami glajtów. Czekam na Twoje informacje ;)

:) No teraz to będę musiał pokazać dwie asymetryczne spirale. Jedną płaską (niepoprawną) i jedną dużą jak LOOP (poprawną) :)
A co do Tumblingu to prawda. Spróbujmy młodych posadzić na normalne skrzydło i niech pokażą np. piękne duże wingovery...

Co do satorotacji, to tak jest. Myślę że w dynamicznym sacie będzie między 7-8G, może nawet chwilowo więcej niż 8. Sprawdzę, wrócę, opublikuję :)

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Chrzaszczu
Kontakt:

Postautor: Chrzaszczu » 21 maja 2018, 18:31

JaroXS pisze:Co do satorotacji, to tak jest. Myślę że w dynamicznym sacie będzie między 7-8G, może nawet chwilowo więcej niż 8. Sprawdzę, wrócę, opublikuję :)

Jestem pewien, że przeciążenie (chwilowe) jest zdecydowanie większe niż w tumblingu. Kiedyś nie wiedziałem jak wejść do asymetrycznego sata z asymetrycznej spirali, jak mnie wgniotło w uprząż i kręgi ponastawiało to mi się odechciało głupich zabaw.

Co do wejść w satorotacje, przeciążeń i elementów metalowych. Od ponad czterech lat mam nagranie na dysku, ale może warto je wreszcie pokazać. Podczas wejścia do sata w tandemie bez ustabilizowania skrzydła po poprzedniej figurze została zniszczona sztywna rozpórka tandemowa. Pomimo, że dynamika podczas wejścia nie była bardzo odczuwalna było to wystarczające by uszkodzić aluminiowy element.

Paweł Chrząszcz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 21 maja 2018, 20:04

No przy poprawnie wykonanym dynamicznym sacie z dużej spirali asymetrycznej jest mega pierdolnięcie. Jeżeli wejście jest w tempo zrobione to z nagłego dużego opadania jest wyhamowanie prawie do 0 m/s a przeciążenie sprawia że osoby ze słabszymi kręgami mogą się czuć jakby przejechało je auto. Ja uwielbiam tą figurę ale wielokrotnie mnie z niej już bolała szyja...

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Blazej
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Blazej » 21 maja 2018, 21:22

Chrzaszczu pisze:Sądzę, że poprawnie wykonana spirala asymetryczna ma podobne przeciążenia jak dobry wingover. Nie mam pojęcia o wartości przeciążeń, ale strzelam minimalnie mniejszą wartość niż Zbyszek- 4G ;)

Nigdy nie odczulem jakiegos mega przeciazenia w spirali asy. Moze dlatego, ze trwa to naprawde ulamek sekundy. Podobnie jak Chrzaszczu stawiam na 4 max 4,5. Natomiast w Dyn Sat to juz trzeba mocno sie zapierac i spiac poslady :). Nigdy mnie nic nie bolalo nawet robiac kilka pod rzad bo kark z innych sportow byl wzmocniony ;).

JaroXS

Postautor: JaroXS » 21 maja 2018, 21:59

No to nie wiem, w takim razie wiatr mnie chyba ostatnio przewiał :-) Następnym razem założę czapkę :D

Wróć do „PG”