Program podstawowego szkolenia paralotniowego - by Jarek
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Akrobata
Re: Program podstawowego szkolenia paralotniowego - by Jarek
Hej,
http://www.flyordie.info/program_szkole ... iowego.pdf
dostępna wersja 2.5 - proponuję abyście się zapoznali.
- są zmiany w tabelkach odnośnie lotów figur itd. zrobiłem te zmiany bo instruktorzy chcą kreatywności a nie sztywno narzuconej liczby lotów. Dlatego forma tabeli zmienia się na liczby zalecane.
- niektórzy instruktorzy wypuszczają ludzi już po 5 locie w termikę, dlatego dałem liczbę lotów wysokościowych na 15.
- miałem dzisiaj dyskusję przez telefon z kilkoma instruktorami odnośnie podwinięć. W związku z tym że chcą to robić i robią z kursantami, ale nie zawsze jest wysokość należy to przenieść do figur niewymaganych. Niestety nie mieszkamy w Alpach i nie można ludzi do wszystkiego zmuszać kosztem bezpieczeństwa.
- Dodałem również kryteria dopuszczenia do ćwiczeń.
- Spirali jeszcze nie dokończyłem opisywać ale niektórzy instruktorzy trenują również spiralę na 3 etapie. Mój dokument nie zakłada podziału na etapy dlatego spirala według mnie powinna też być opisana.
- Liczba godzin teorii została zredukowana do 12 zalecanych godzin. Po konsultacji z instruktorami jest zapis który mówi że podpunkty w programie szkolenia to wzorzec dla lektora ale wykładowca nie musi według tego krok po kroku robić wykładu. Ja też rozumiem te argumenty bo sam szkoliłem inaczej niż w programie czeskim to było zapisane. Tak czy inaczej ten dokument ma być również podporą dydaktyczną dlatego to powinno tam być.
Dokument nie posiada poprawy gramatycznej i ortograficznej.
Pozdrawiam,
http://www.flyordie.info/program_szkole ... iowego.pdf
dostępna wersja 2.5 - proponuję abyście się zapoznali.
- są zmiany w tabelkach odnośnie lotów figur itd. zrobiłem te zmiany bo instruktorzy chcą kreatywności a nie sztywno narzuconej liczby lotów. Dlatego forma tabeli zmienia się na liczby zalecane.
- niektórzy instruktorzy wypuszczają ludzi już po 5 locie w termikę, dlatego dałem liczbę lotów wysokościowych na 15.
- miałem dzisiaj dyskusję przez telefon z kilkoma instruktorami odnośnie podwinięć. W związku z tym że chcą to robić i robią z kursantami, ale nie zawsze jest wysokość należy to przenieść do figur niewymaganych. Niestety nie mieszkamy w Alpach i nie można ludzi do wszystkiego zmuszać kosztem bezpieczeństwa.
- Dodałem również kryteria dopuszczenia do ćwiczeń.
- Spirali jeszcze nie dokończyłem opisywać ale niektórzy instruktorzy trenują również spiralę na 3 etapie. Mój dokument nie zakłada podziału na etapy dlatego spirala według mnie powinna też być opisana.
- Liczba godzin teorii została zredukowana do 12 zalecanych godzin. Po konsultacji z instruktorami jest zapis który mówi że podpunkty w programie szkolenia to wzorzec dla lektora ale wykładowca nie musi według tego krok po kroku robić wykładu. Ja też rozumiem te argumenty bo sam szkoliłem inaczej niż w programie czeskim to było zapisane. Tak czy inaczej ten dokument ma być również podporą dydaktyczną dlatego to powinno tam być.
Dokument nie posiada poprawy gramatycznej i ortograficznej.
Pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info
-
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
prokopcio pisze:uriuk pisze: Rzuc okiem na ten wyres doswiadczenia i kompetencji. Im mniej ktos wie, tym uwaza sie za wiekszego eksperta.
krzywa_gartnera.gif
.
Kiedyś rysowałem respekt kontra doświadczenie / ilość napotkanych niebezpiecznych sytuacji. Troszkę Odwrotnie, na początku pilot ma respekt na poziomie średnio wysokim, po krótkim czasie super pilot hojrak respektu prawie zero a jakiż to dobry pilot WOW. Drobne sytuację troszkę respekt mogą podnieść Do pierwszego narobienia w gacie, jeśli pilot przeżył respekt wzrasta na max i już nie spada nigdy mimo znacznego wzrostu umiejętności i wiedzy i już przestaje czuć się perfekcyjnym pilotem i lata znacznie bezpieczniej.
Cześć, w zasadzie to równoległe do tematu głównego, ale interesujące i mogłoby się przydać do opracowań teoretycznych.
Czy możesz pokazać te Twoje wykresy (z autopsji ?) oraz przy jakich nalotach je sporządziłeś ? Ewentualnie jeśli zrobiłeś jakieś wiarygodne statystycznie badania z wywiadami osobistymi to wśród jakiej ilościowo grupy pilotów i gdzie tego dokonałeś ?
Pozdrawiam Wiesiek.
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Nie jestem specem. Znałem wykres który podał uriuk, więc tylko go przy pifku z kolegami odwróciłem, nalot mam malutki ( zapewne sporo mniejszy od Twojego ), podobnie z wiedzą, mam malutką, z autopsji jednak mi jak i kolegom już respekt do powietrza wzrósł. Masz rację, Rzeczywiście nie ten wątek. Zaśmiecamy Jarkowi ważny temat. Możliwość odtworzenia wymaga znów piwek kilku
Łukasz Prokop
-
prokopcio pisze:Nie jestem specem. Znałem wykres który podał uriuk, więc tylko go przy pifku z kolegami odwróciłem, nalot mam malutki ( zapewne sporo mniejszy od Twojego ), podobnie z wiedzą, mam malutką, z autopsji jednak mi jak i kolegom już respekt do powietrza wzrósł. Masz rację, Rzeczywiście nie ten wątek. Zaśmiecamy Jarkowi ważny temat. Możliwość odtworzenia wymaga znów piwek kilku
Hej,
nie zaśmiecacie. Jest dyskusja która się rozwinęła a program szkolenia doczekał się już wersji 2.5.
Co jest bardzo istotne że oprócz Uriuka i Zbyszka, inni instruktorzy też się zainteresowali tematem co widać po mojej skrzynce mailowej. Myślę że nie możemy od wszystkich wymagać aby udzielali się publicznie. Jedno jest pewne, jest zainteresowanie tematem, i jednak jakaś część instruktorów jest zainteresowana zmianami a to już bardzo dużo, i daje to pewne światło w tunelu. Na pewno wprowadzenie nowego programu szkolenia nie będzie proste bo może wymagać pewnych zmian przepisów prawa, także trzeba się uzbroić w cierpliwość i po prostu dopracować to wszystko tak aby wszyscy byli w miarę zadowoleni. Na pewno nie mogę tego programu postawić tylko na swoich własnych wizjach, bo one nie zawsze muszą być zgodne z wizją innych instruktorów. Mogę jednak zapewnić bezstronność i powiedzieć że postaram się powalczyć o to aby było to wyważone odpowiednio na rzecz kursanta ale i również na rzecz kreatywności szkoły i ochrony zawodu instruktora. Skoro zainwestowałem w to już tak dużo pracy i jest pewien odzew dający nadzieje, postaram się dociągnąć całą sprawę do końca z jakimś wynikiem...
Pozdrawiam,
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Super! Zmieniam powoli zdanie bo właśnie obawiałem się o zdanie instruktorów/szkół. To najważniejsze opinie w tym temacie bo dla kursantów sporo zalet więc nie mają co negować. Chyba ostatnio spotykałem nieodpowiednie osoby które odebrały mi wiarę w społeczeństwo .
Z mojego skromnego punktu widzenia niezależnie od programu powinna być możliwość niezdania egzaminu jak to ma miejsce na prawo jazdy ( no może tu troszkę przeginają w drugim kierunku ).
Powodzenia !
Z mojego skromnego punktu widzenia niezależnie od programu powinna być możliwość niezdania egzaminu jak to ma miejsce na prawo jazdy ( no może tu troszkę przeginają w drugim kierunku ).
Powodzenia !
Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Jarek. Program jest tylko częścią systemu i jego zmiana jest w obecnej sytuacji jedynie zmianą kosmetyczną, bo nadal nadzór nad bezpieczeństwem i szkoleniami jest e ULC i nie jest w żaden sposób realizowany, nadal przepustką do samodzielnego latania jest fikcyjny egzamin państwowy i decyzja o tym w jakim stopniu pilot może latać bez nadzoru jest odebrana podmiotowi szkolącemu. I nadal głos środowiska pilotów jest przekazywany do urzędu w sposób mocno wyborczy i bez społecznej konsultacji.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Żeby nie było że się czepiam, to wprowadzenie twojego programu bez pozostawienia możliwości dopuszczenia pilotów do samodzielnych lotów na poziomie wyszkolenia takim jak obecnie przewidziany jest programem spowoduje podniesienie ceny szkolenia. Pytałem się kursantów czy zapłacą 4 tysiące za czternastodniowy wyjazd gdzie można by zrobić cały rozszerzony program. Nikt by na takie szkolenie nie pojechał. Za to czeska szkoła która zapewnia w marketingowych hasłach, które jak sam stwierdziłeś są dalekie od prawdy że u nich można zrobić w tydzień całe szkolenie pozwalające legalnie latać z powrotem zacznie zatrudniać polskich pomocników instruktora żeby przerobić polskie mięso armatnie.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Zbyszek, nie narzekaj prosze. Juz sam fakt ze bedziesz mogl szkolic legalnie w termice to pewnego rodzaju sukces nie wspominajac o innych cwiczeniach. Po ostatnich sadach szkoly przestaly puszcac ludzi w termike. Zrobmy jedno, potem mozna myslec dalej np. o stopniach szkolenia i kolejnych zmianach. A co do tego czy glos przekazany do urzednika jest wyborczy to tez sie srednio zgadzam bo jak widzisz dokument jest publiczny i masz wplyw na jego wyglad. Twoja odpowiedz jest lekko mowiac troche zniechecajaca do dzialan.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Żeby nie było że się czepiam, to wprowadzenie twojego programu bez pozostawienia możliwości dopuszczenia pilotów do samodzielnych lotów na poziomie wyszkolenia takim jak obecnie przewidziany jest programem spowoduje podniesienie ceny szkolenia. Pytałem się kursantów czy zapłacą 4 tysiące za czternastodniowy wyjazd gdzie można by zrobić cały rozszerzony program. Nikt by na takie szkolenie nie pojechał. Za to czeska szkoła która zapewnia w marketingowych hasłach, które jak sam stwierdziłeś są dalekie od prawdy że u nich można zrobić w tydzień całe szkolenie pozwalające legalnie latać z powrotem zacznie zatrudniać polskich pomocników instruktora żeby przerobić polskie mięso armatnie.
Nie czytales ostatniej wersji. Rzuc okiem prosze.
Pozdrawiam,
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
I jeszcze jedno. Gdy personalnie i publicznie zaatakowałeś Mańkowskiego to okazało się że da się poprawić bzdurne i niebezpieczne pytanie egzaminacyjne, to dość szybko udało się po dziesięciu latach funkcjonowania błędu go bez problemu wymazać. Gdy sygnalizowałem dużo wcześniej te i inne błędy w pytaniach egzaminacyjnych do SILP, to zostałem spuszczony po brzytwie. Dlatego nie sądzę żeby wprowadzanie zmian służyło obecnie czemuś więcej niż utrzymaniu pozycji Mańkowskiego. Wcześniej namaścił Pomarańskiego, teraz może namaścić Borowca.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
JaroXS pisze:Zbyszek, nie narzekaj prosze. Juz sam fakt ze bedziesz mogl szkolic legalnie w termice to pewnego rodzaju sukces nie wspominajac o innych cwiczeniach. Po ostatnich sadach szkoly przestaly puszcac ludzi w termike. Zrobmy jedno, potem mozna myslec dalej np. o stopniach szkolenia i kolejnych zmianach. A co do tego czy glos przekazany do urzednika jest wyborczy to tez sie srednio zgadzam bo jak widzisz dokument jest publiczny i masz wplyw na jego wyglad. Twoja odpowiedz jest lekko mowiac troche zniechecajaca do dzialan.
Pozdrawiam,
Jarek. Zawsze szkoliłem w termice i nigdy nie było to zabronione. Tak jak napisałem zły jest system szkolenia z państwowymi uprawnieniami, państwowym nadzorem i wszystkimi patologiami które z tym się wiążą. Sam program nic nie naprawi a może popsuć.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:I jeszcze jedno. Gdy personalnie i publicznie zaatakowałeś Mańkowskiego to okazało się że da się poprawić bzdurne i niebezpieczne pytanie egzaminacyjne, to dość szybko udało się po dziesięciu latach funkcjonowania błędu go bez problemu wymazać. Gdy sygnalizowałem dużo wcześniej te i inne błędy w pytaniach egzaminacyjnych do SILP, to zostałem spuszczony po brzytwie. Dlatego nie sądzę żeby wprowadzanie zmian służyło obecnie czemuś więcej niż utrzymaniu pozycji Mańkowskiego. Wcześniej namaścił Pomarańskiego, teraz może namaścić Borowca.
Ja nie jestem dumny z tego że go zaatakowałem publicznie, bo w gruncie rzeczy mam gównianą wiedzę o tym jakim Leszek jest człowiekiem. Ta rzecz jaką zrobiłem to ostateczność i powiem szczerze że się wstydzę za to, bo przecież mogłem do niego po prostu napisać maila i załatwić sprawę jak dorosły człowiek, a nie jak dziecko z piaskownicy które krzyczy na całe blokowisko. I ja nie chcę tworzyć jakiś teorii spiskowych dlaczego to zmienił, gadać o namaszczeniach, kurwa nie wiem czym jeszcze...
Mnie interesuje wynik. Pozytywny wynik, że kolejni kursanci nie dostaną tego pytania na teście.
A co do tego szkolenia i termiki, to zapoznaj się z przepisami. Twoją szkołę obowiązuje program szkolenia z ULC a w tym programie nie ma lotów termicznych co oznacza że szkolisz niezgodnie z prawem i to też trzeba zmienić. To że ty się nie boisz i szkolisz według swojego uznania to Twoja prywatna sprawa. Na pewno znajdą się instruktorzy którzy nie mają takiego komfortu psychicznego. Mógłbym wymienić tutaj przynajmniej 3 nazwy szkół które po ostatnim wypadku i sądach przestały wypuszczać kursantów w termikę bo po prostu wiedzą że program szkolenia tego nie obejmuje.
A to że system jest zły i nadzór państwa itd. to wiemy wszyscy, ale gadaniem niczego nie poprawimy. Zauważ że ja oprócz gadania napisałem 20 stron dokumentu który jest lepszy od poprzedniego i może uregulować drobne, małe rzeczy. A do większych może jeszcze będzie okazja się dostać...
Pozdrawiam,
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Co nie jest zabronione jest dozwolone. Tworząc przepisy zapewne nikt nie myślał o tym że naturalną rzeczą jest szkolenie w termice. Tak naturalną nie nie ma sensu tego umieszczać w przepisach. To że brak takiego zapisu jest dowodem na to że nie wolno szkolić w termice jest jedynie koszmarną nadinterpretacją prawa.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Co nie jest zabronione jest dozwolone. Tworząc przepisy zapewne nikt nie myślał o tym że naturalną rzeczą jest szkolenie w termice. Tak naturalną nie nie ma sensu tego umieszczać w przepisach. To że brak takiego zapisu jest dowodem na to że nie wolno szkolić w termice jest jedynie koszmarną nadinterpretacją prawa.
Możesz mieć i nie musisz mieć racji. A już szczególnie będziesz się zastanawiał czy oby na pewno masz rację jak dojdzie do jakiegoś wypadku.
Każdy zatwierdzony prawnie zapis o dozwolonym szkoleniu termicznym lub innym ćwiczeniu z określonymi warunkami jest na Twoją korzyść.
Pozdrawiam,
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jarek. To czysta hipokryzja jeśli mówisz że wypadek bez zapisu w przepisach to źle a jeśli przepis będzie to nic się nie stało. Poza tym nie zapominaj że nasze przepisy paralotniowe są zapisane w ustawie co powoduje że łamanie przepisów to automatycznie przestępstwo. Dlatego w naszym interesie jest albo spowodowanie że tych przepisów jest jak najmniej albo niech paralotniarstwo ma przepisy stowarzyszeniowe. Absurd jaki jest teraz powoduje że przestępstwem jest lot bez kasku lub lot na skrzydle prototypowym jeśli nie jesteś instruktorem. Lub badania lekarskie dla instruktorów czy tandemiarzy. Jeśli ich nie masz i wykonujesz zawód to jesteś przestępcą. To nie Czechy.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jarek. To czysta hipokryzja jeśli mówisz że wypadek bez zapisu w przepisach to źle a jeśli przepis będzie to nic się nie stało. Poza tym nie zapominaj że nasze przepisy paralotniowe są zapisane w ustawie co powoduje że łamanie przepisów to automatycznie przestępstwo. Dlatego w naszym interesie jest albo spowodowanie że tych przepisów jest jak najmniej albo niech paralotniarstwo ma przepisy stowarzyszeniowe. Absurd jaki jest teraz powoduje że przestępstwem jest lot bez kasku lub lot na skrzydle prototypowym jeśli nie jesteś instruktorem. Lub badania lekarskie dla instruktorów czy tandemiarzy. Jeśli ich nie masz i wykonujesz zawód to jesteś przestępcą. To nie Czechy.
Tylko że ja nie mówiłem że nic się nie stało jak będzie wypadek. Bardziej chodzi mi o to że masz prawo do obrony, bez dodatkowej interpretacji przepisów, a to więcej niż teraz. Zbyszek i ja rozumiem o co Ci chodzi, ale gadasz już o tym ponad 10 lat że trzeba zmienić prawo i pozbyć się nadzoru państwowego. Ja zaoferowałem swoją pomoc w uporządkowaniu programu szkolenia przy obecnym nadzorze państwowym. Uważam że to lepsze niż nic. Ciągłe gadanie o tym jak jest źle niczego pozytywnego nie wnosi. Skoro wiesz jak ma wyglądać cała lepsza struktura stowarzyszeniowa to napisz jakiś dokument i przedstaw to opinii publicznej. Może wtedy ktoś się podejmie jakiś działań i będzie tak długo gnębił urzędników aż w końcu przegłosują jakieś zmiany...
Pozdrawiam,
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Ja próbowałem to zrobić ponad dziesięć lat temu. Między innymi dzięki wysiłkom SILP to się nie udało. Dlatego też uważam że twój program nawet jeśli będzie najlepszy na świecie to w obecnych uwarunkowaniach prawnych powinien być dobrowolnym wyborem świadomych instruktorów a nie państwowym przymusem. Wspieranie systemu w którym pilot bez egzaminu jest przestępcą a egzaminator biorący łapówkę za egzamin nie jest przestępcą jest dla mnie wątpliwe moralnie.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Ja próbowałem to zrobić ponad dziesięć lat temu. Między innymi dzięki wysiłkom SILP to się nie udało. Dlatego też uważam że twój program nawet jeśli będzie najlepszy na świecie to w obecnych uwarunkowaniach prawnych powinien być dobrowolnym wyborem świadomych instruktorów a nie państwowym przymusem. Wspieranie systemu w którym pilot bez egzaminu jest przestępcą a egzaminator biorący łapówkę za egzamin nie jest przestępcą jest dla mnie wątpliwe moralnie.
Dobrze wiem że próbowałeś, ale musiałem Ci trochę dowalić bo bałem się że za chwilę napiszesz że robota którą robię i tak niczego nie zmieni bo Ty w to nie wierzysz.
Wracając do sedna to ja chcę aby ten dokument który piszę był elastyczny, aby każda szkoła mogła powiedzieć np. "to jest program który w znacznym stopniu pokrywa moje potrzeby" i daje mi elastyczność podczas szkoleń i w dodatku są w nim opisy dydaktyczne. To jest program który ma większy sens od tego co jest teraz w ULC. To ma sprawić że program będzie dobrowolnie wybrany przez danego instruktora, zanim jeszcze w ogóle będzie zgłoszony do ULC. To jest mniej więcej to o czym pisał tutaj Wiesiek.
A federacji nie udało się stworzyć dlaczego Zbyszek? W czym opozycja SILPu była gorsza? Nie dało się zrobić koalicji?
A co do ostatniego Twojego zdania które napisałeś, to mogę Ci powiedzieć że przy czeskich aferach i korupcji, polska w moich oczach często świeci przykładem poprawności. Nie wiem czy wiesz ale w Czechach też uzyskujesz skierowanie na egzamin po szkoleniu i inspektor LAA Cię musi sprawdzić i tez mu musisz dać pieniądze za to że przyjedzie. Flaszkę też czasami z inspektorem wypijesz jak chcesz się dowiedzieć o nowych zmianach w LAA i co w przyszłym miesiącu będzie zakazane albo który z instruktorów dostanie ostrzeżenie. Także myślę że nie powinieneś pisać "to nie są Czechy" bo nie wiesz jak to tutaj funkcjonuje. Owszem LAA ma dużo plusów ale jest też czarna dupa w niektórych jej zakątkach. Taki jest świat.
Pozdrawiam,
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Nie czujesz różnicy. LAA jest stowarzyszeniem gdzie wszystkie regulacje są wewnętrzne. A w przepisy paralotniowe u nas jest zamieszane państwo. Egzaminator jest urzędnikiem państwowym, świadectwo kwalifikacji jest uprawnieniem państwowym. I bylejakość tego państwa wychodzi na każdym kroku. Nie ma znaczenia czy to Smoleńsk czy egzamin paralotniowy. Czego nie tknąć to ruina. A Ty chcesz to tynkować.
Ja proponuję postawić solidną przybudówkę.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie czujesz różnicy. LAA jest stowarzyszeniem gdzie wszystkie regulacje są wewnętrzne. A w przepisy paralotniowe u nas jest zamieszane państwo. Egzaminator jest urzędnikiem państwowym, świadectwo kwalifikacji jest uprawnieniem państwowym. I bylejakość tego państwa wychodzi na każdym kroku. Nie ma znaczenia czy to Smoleńsk czy egzamin paralotniowy. Czego nie tknąć to ruina. A Ty chcesz to tynkować.
Zbyszek, ale ja czuję różnicę. Ja znam różnicę pomiędzy tymi systemami. Staram Ci się również wytłumaczyć że mimo że w LAA wszystkie regulacje są wewnętrzne to wcale tak zielono nie jest jak dużo ludzi sobie myśli.
Męczy mnie Zbyszek takie pierdolenie że ruina non stop, że Smoleńsk czy coś. Tak to my niczego nie zrobimy. To że wpierdzielono nas w ustawę to jest poważna sprawa i tego jeden człowiek mojego pokroju nie zmieni. Do tego potrzebny jest sztab ludzi włącznie z prawnikami i posłami. Jeżeli uważasz że moje "tynkowanie" niczego dobrego nie przyniesie to faktycznie jest to Smoleńsk paralotniowy, a w zasadzie sam go tworzysz.
Pozdrawiam,