Dlaczego linki od sterówek, które dochodzą do uchwytów są takie "grube". skoro siły na sterówkach są stosunkowo małe.
uriuk pisze:No to policzmy. Przecietny glajt ma w tej chwili okolo 20 linek w dolnej czesci. Zalozmy ze pilot wazy 100 kg (a co se bedziemy zalowac). Obciazenie na jedna linke to srednio 5 kg. Zeby zrobic fullsztala uzywam czasem calej swojej sily w recach a pozniej lapie za tasmy i blokuje rece w lokciach, zeby glajt mi sie nie wyrwal. Na oko idzie ze 100 kg na kazda sterowke. To jakies 20 razy wiecej niz obciazenie przecietnej linki.
cbdo
uriuk pisze:Jesli nie uda sie zablokowac przestrzalu podczas fullsztala, to pilot jest wystrzeliwany w strone czaszy na tyle mocno, ze czasem w ta czasze wpada. Dalej twierdzisz, ze jest to sila rowna wadze pilota?
uriuk pisze:Pisalem ci juz, ze ja blokuje rece w lokciach, zeby mi ich nie zgielo. Samymi miesniami moge nie utrzymac. Co do mojej sily, wlasnie podciagnalem sie dla sprawdzenia na jednej rece. Waze 72 kg
uriuk pisze:Zeby zrobic fullsztala uzywam czasem calej swojej sily w recach a pozniej lapie za tasmy i blokuje rece w lokciach, zeby glajt mi sie nie wyrwal. Na oko idzie ze 100 kg na kazda sterowke.
uriuk pisze:Jesli nie uda sie zablokowac przestrzalu podczas fullsztala, to pilot jest wystrzeliwany w strone czaszy na tyle mocno, ze czasem w ta czasze wpada. Dalej twierdzisz, ze jest to sila rowna wadze pilota?
calhal pisze: Linki są elastyczne, więc się naciągną, po czym zaczną się skurczać, ale to głównie grawitacja zacznie ciągnąć pilota w dół. Stąd "czasem w ta czasze wpada".
uriuk pisze:calhal pisze: Linki są elastyczne, więc się naciągną, po czym zaczną się skurczać, ale to głównie grawitacja zacznie ciągnąć pilota w dół. Stąd "czasem w ta czasze wpada".
Linki glajta sa jedna z najmniej elastycznych rzeczy sposrod wystepujacych w przyrodzie. Sa wrecz wzorcem braku elastycnosci. Musisz zmienic teorie
uriuk pisze:calhal pisze: Linki są elastyczne, więc się naciągną, po czym zaczną się skurczać, ale to głównie grawitacja zacznie ciągnąć pilota w dół. Stąd "czasem w ta czasze wpada".
Linki glajta sa jedna z najmniej elastycznych rzeczy sposrod wystepujacych w przyrodzie. Sa wrecz wzorcem braku elastycnosci. Musisz zmienic teorie
starry pisze:https://www.youtube.com/watch?v=6nDOrJXHfcE
muszę kiedyś zobaczyć jak to się Maciek podciąga na jednej ręce, ja Judasz
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Chyba Tomasz :p
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość