Mój wiekowy już kask dokończył żywota po ostatniej podroży samolotem. Musze wymienić na nowy i zaczynam zastanawiać się poważnie nad pełnym kaskiem z szyba (np Charly No limit) lub bardziej lekka wersja bez szczeki np Plusmax z szyba. Szyba dlatego, ze często łzawią mi oczy od wiatru podczas długich przelotów oraz jak zapomnę posmarować się kremem z filtrem 50 to w pracy od razu wszyscy wiedza, ze urwałem się na latanie

Jakie mam wątpliwości :
- czy taki pełny kask plus szyba nie powoduje, ze jesteśmy całkowicie odcięci od świata zewnętrznego (duże ograniczenie pola widzenia i słyszenia otoczenia?
- czy taki kask z szyba nie powoduje, ze wiatr jednak dostaje się do środka i mamy znaczny szum (świst, przeciągi etc) podczas lotu ?
- jak z trwałością takiego wizjera ? czy nie jest tak, ze bardzo łatwo go zarysować ? Mam zwyczaj pakować cała elektronikę, rękawiczki etc do środka kasku podczas transportu wiec jak sądzę będę musiał zmienić przyzwyczajenia ?
- czy w razie wypadku taka szyba nie powoduje przypadkiem dodatkowego zagrożenia (zranienie oczu etc) ?
Takie mnie wątpliwości naszły. Czy może pomóc jakiś bardziej doświadczony w tej materii użytkownik ? Co sądzicie o kaskach z szybą ? Lata ktoś ?
Pozdrawiam,
Łukasz Siemiński.