Kursant wie lepiej jak ma sie szkolić

Tu można się naparzać do woli. W zasadzie tylko dla koneserów gatunku
joanka
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Kursant wie lepiej jak ma sie szkolić

Postautor: joanka » 16 października 2018, 12:42

Jackie pisze:
joanka pisze:
Jackie pisze:no ale mnie tu mówią że nic nie znaczy , to jak to w końcu jest ... Zarzucają mi tu że zdałem egzamin w ten sposób :lol:

Miałam na myśli naukę latania, mając już śk, tak naprawdę wtedy się to zaczyna.

Owszem Joaśka ;) zaczyna się ale to nie zwalnia nas od myślenia i na bieżąco śledzenia zmian przepisów co do tego latania, zmian procedur itd.
Wypadki w tym sporcie najczęściej zaczynając się od prostych błędów, banałów . dobry przykładem jest wydarzenie z borowej pilot bierze pasażera do tandemu , pilot żyje pasażer nie. Zawiodły procedury nie umiejętności. Szanujmy teorię i praktykę zatem bo jedno z drugim idzie w parze.
Bez zaliczenia egzaminu teoretycznego praktycznie w każdej poważnej dziedzinie nie zostajesz dopuszczony do egzaminu praktycznego...
Traktujmy to forum jako miejsce, do wymiany wzajemnych doświadczeń, spostrzeżeń. Bo uwierz mi czasami świeżak, ba nawet ktoś w ogóle co się nie zna na temacie, może tu wnieść wiele cennego. To miejsce zakładałem wstępnie że jest swego rodzaju pomocą dla początkujących by sprawdzili swoją wiedze, utrwalili ją i uzupełnili o nowy zakres, a tak niestety do końca nie jest . co niektórzy uzurpują swoją nieomylność w dziedzinie techniki lotów, wiedzy z zakresu prawa, wiedzy z zakresu psychologi, przepisów lotniczych., przepisów KPA, bezpieczeństwa informatycznego i tak mogę wymieniać. Papiery panowie pokazujcie jak chcecie być uważani za nieomylnych w w tej dziedzinie, a i tak papier tej gwarancji nie daje, jak np nasze ŚK czy ktoś naprawdę posiadł kompetencje wystarczające do samodzielnego latania... Janp mam wątpliwości i dlatego tu jestem

Jackie, dobrze teraz piszesz, ba, nawet tak samo uważam, sam papier nie daje gwarancji,że już potrafimy latać, cały czas próbuję Ci to uświadomić.
Jedyne co mi teraz do głowy przychodzi i mogłoby mieć dobry wpływ na naukę Twojego latania to zamykaj kompa, ewentualnie telefon i idź poćwiczyć na łąkę ze skrzydłem, to będzie najlepsze!!!

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: prokopcio » 16 października 2018, 12:48

dlatego zapytałem czy ma skrzydło ;)
Łukasz Prokop

Jackie

Postautor: Jackie » 16 października 2018, 13:26

Własnie wymyśliliście sobie argument. nie ważne co gość powiedział czy ma racje czy nie . nie ma skrzydła więc ma wyp...ać :lol:
Oj żeby was kiedyś pod was nie wział jakiś inny instruktor , albo egzaminator, co będzie udawać nierozgarniętego. Ja na studiach znałem takie przypadki. wesoło potem było :lol:
"Dubito ergo cogito, cogito ergo sum"

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 16 października 2018, 13:31

To moze ja zapisze sie na forum dla himalaistow i bede tam pisal 10x dziennie. Nie tylko zadajac pytania, ale takze pouczajac. A na pytanie, czy mam chocby dziabe i raki odpowiem "Własnie wymyśliliście sobie argument. nie ważne co gość powiedział czy ma racje czy nie . nie ma dziaby więc ma wyp...ać"
Zastanawiam sie czy uznaja mnie za trola i idiote od razu, czy moze zaczna tlumaczyc jak komu madremu, nie nie jestem himalaista i zatruwam ludziom zycie.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 16 października 2018, 13:53

Ja : pass....
Łukasz Prokop

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 16 października 2018, 14:07

Jedno szczęście, że ktoś wreszcie zauważył w jakim szambie wszyscy latamy. Już miałem rzucić latanie, a tu nagle nadzieja się budzi. Jest szansa wyjścia z impasu. Skoro ktoś w miesiąc potrafi zdiagnozować całe środowisko to i z całą pewnością wniesie wiele nowego i wyleczy ten syf na każdym kroku, bo chyba jak rozumiem taki jest cel, a właściwie misja naszego nowego kolegi. Macie podobne nadzieje na lepsze jutro? Czy to ja naiwny jestem ?
Jackie.
Tak z grubsza. Stwierdziłeś już, że Uriuk nie za bardzo szkoli, w twojej szkole coś też nie taką polszczyzną operowali, Dudek projektuje słabe skrzydła, zostałeś źle przyjęty do grona paralotniarzy, forum słabe i małe, inne lepsze jest i długo by jeszcze wymieniać Twoje niezadowolenia i roszczenia łącznie z tym kiepskim śmieciem co go Ci przysłali za który nawaliłeś 55 zeta:P Rozumiem, że jesteś z pokolenia "Brawo"
i Tobie należy się więcej niż komukolwiek innemu, ale przestań chłopie wszystko podważać. Pokaż jak to się robi. Zachwyć nas wszystkich swoimi dokonaniami, przestań wszystko wykpiewać i zrozum, że świat nie zaczął się od Twoich narodzin. Normalny język w którym wszyscy sugerują Ci, że siedzi w Tobie pycha nieomylności zupełnie do Ciebie nie trafia. Ogarnij się i wyrośnij z przedszkola. Tu są dorośli ludzie i Twoje błyskotki na nikim nie robią wrażenia. Jak jesteś taki dobry we wszystkie klocki to zmień na świecie to co ci się nie podoba i pokaż, że się da, a wtedy zajmiesz miejsce "wodzów narodu". Sama krytyka nic nie wnosi. Trzeba coś zrobić, coś pokazać i nie jest sukcesem samo to, że się jest.
Mariusz Kilian

Jędrek QŃ
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Jędrek QŃ » 16 października 2018, 14:08

:roll: :roll: Ja pier....ę ale wy macie cierpliwość..... :roll: :roll:

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 16 października 2018, 14:14

Nie wysilajcie się, i tak nic nie spamięta i nie przyswoi.
Jackie pisze:nie chce mi się przypominać, niech inni sobie przypomną
Łukasz Prokop

Andrzejt

Postautor: Andrzejt » 16 października 2018, 14:20

Na dzisiejszy wieczór to zdecydowanie cała zgrzewkę kupuje do tych chipsów zapowiada się wieczór przy lekturze

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 16 października 2018, 14:22

Andrzejt pisze:Na dzisiejszy wieczór to zdecydowanie cała zgrzewkę kupuje do tych chipsów zapowiada się wieczór przy lekturze

W sumie szkoda, że muszę opuścić zabawę bo mam wieczorem spotkanie z kolegami latającymi....
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 października 2018, 14:25

Jackie, już się nie chce czytać tego pierdolenia. Przeczytaj przepisy dotyczące paralotniarzy i dopiero wtedy pytaj o rzeczy których nie zrozumiałeś. Nie jesteś animatorem na kolonii żeby wymyślać wszystkim zajęcie.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
CichyBart
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: CichyBart » 16 października 2018, 14:27

Tak serio... ktoś z Was czyta słowo w słowo te dłuższe posty? Ja tylko tak przelatuję :)
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
PPG / [ITV Boxer (Green) - sprzedane], [Solo 210 - sprzedane], ITV Billy (Red), C-Max E, airone.pro unique single

Awatar użytkownika
micro
Kontakt:

Postautor: micro » 16 października 2018, 14:29

prokopcio pisze:Paralotnia

Dodałbym: przełamania lęku, aby urealnić marzenia :D .
Roman Michalak

Jackie

Postautor: Jackie » 16 października 2018, 14:29

Panowie macie przecież jedyną słuszną odpowiedz na wszystko : Latać, latać, latać,,,, pieprzyć przepisy procedury , dokumenty, latać nie dyskutować, tylko po co tu siedzicie ? Ja się z wami zgadzam do tych 4 przecinków ale o pozostałych rzeczach chcę wiedzieć i w tym problem że mi wciąż to zarzucacie że wnikliwy jestem, a ja chce i już, ale to nie wystarczy wam bo nie mam prawa bo nie latam nie mam skrzydła więc won :lol:
podsumowując:
Latajcie bez dokumentów bo ktoś wyrażnie powiedział że nie trzeba mieć przy sobie papierów, można się na niego potem powołać w sądzie, słowackim, austryjackim itd, jest autorytem dla was wasze prawo słuchać...
Ja już się nie będę panowie produkował , po co mi to, macie swój przysiółek i git, rozumiem to tylko po co te podchody do klienta który się pyta o latanie , jak to wyglada czy to bezpieczne , jak środowisko czy przyjażne ..
Drogi kliencie, ale tylko do momentu gdy oplacisz kurs, bo potem jesteś kursantem i masz tańczyć jak ci zagrają, bo inaczej wypad z towarzystwa.. :lol:
Dlatego jedna dobra rada dla chcąc zacząc przygodę.. uważajcie jaką szkołe wybieracie, nie kierujcie się tylko radami znajomych, ale dokładnie przeanalizujcie sobie czy spelniają wasze oczekiwania, bo latac owszem trzeba latać, latac itd, tylko jak trzeba dopowiedzieć, naruszysz przepisy to wokół ciebie nie będzie środowiska żeby c za bardzo pomóc, trzeba było wiedzieć wcześniej w końcu jesteś dorosłym człowiekiem.

Jackie

Postautor: Jackie » 16 października 2018, 14:31

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jackie, już się nie chce czytać tego pierdolenia. Przeczytaj przepisy dotyczące paralotniarzy i dopiero wtedy pytaj o rzeczy których nie zrozumiałeś. Nie jesteś animatorem na kolonii żeby wymyślać wszystkim zajęcie.

Zbyszek prosta sprawa zablokujcie mnie...
i po problemie jedyna słuszna linia pozostanie i koniec...

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 16 października 2018, 14:33

Jackie pisze:Panowie macie przecież jedyną słuszną odpowiedz na wszystko : Latać, latać, latać,,,, pieprzyć przepisy procedury , dokumenty, latać nie dyskutować, tylko po co tu siedzicie ?

Nie wiem jak ty, ale ja od piatku wylatalem 7 godzin.
Zaczynam jednak podejrzewac, ze ty masz wiekszy "naklep" w klawiature

Awatar użytkownika
CichyBart

Postautor: CichyBart » 16 października 2018, 14:34

micro pisze:
prokopcio pisze:Paralotnia

Dodałbym: przełamania lęku, aby urealnić marzenia :D .

Ty się nie liczysz. Za dużo na łące przebywasz. Czekam tylko, jak złapiesz swojego bąbla i odlecisz nieco dalej!
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
PPG / [ITV Boxer (Green) - sprzedane], [Solo 210 - sprzedane], ITV Billy (Red), C-Max E, airone.pro unique single

Awatar użytkownika
CichyBart

Postautor: CichyBart » 16 października 2018, 14:36

Gdyby teoria była ważniejsza od praktyki / doświadczenia, świeży student byłby lepszy od doświadczonego pracownika...

Jackie

Postautor: Jackie » 16 października 2018, 14:37

uriuk pisze:
Jackie pisze:Panowie macie przecież jedyną słuszną odpowiedz na wszystko : Latać, latać, latać,,,, pieprzyć przepisy procedury , dokumenty, latać nie dyskutować, tylko po co tu siedzicie ?

Nie wiem jak ty, ale ja od piatku wylatalem 7 godzin.

Opowiedz lepiej o wypadku w borowej jak to było bo coś milczysz o tym jakby to nie tyczyło tego ladowiska, a coś musisz wiedziec wiecej

Awatar użytkownika
CichyBart

Postautor: CichyBart » 16 października 2018, 14:41

uriuk pisze:Nie wiem jak ty, ale ja od piatku wylatalem 7 godzin.

Ty nie lataj tyle, tylko weź się do czytania, teorii, bo nawet nie wiesz, jakie błędy przy lądowaniu robisz, nawet kąta nie sprawdzasz, a dalmierz masz ze sobą? GPS wskazuje prawidłową prędkość względem ziemi? A fix'y GPS złapał w ogóle? Eh i skąd masz wiedzieć, że już jesteś na ziemi... a może to wszystko to matrix a nad głową nie masz paralotni tylko krowę? No dobra, przesadziłem... Szykuje się do domu i na GH :)

Wróć do „MMA”