wpięcie taśm w karabinki

Dział dla niezorientowanych, acz chętnych. Odpowiemy tu na najbardziej podstawowe pytania. Dla ułatwienia nam zadania prosimy o podanie jakiejś lokalizacji i innych szczegółów, które mogą okazać się istotne.
Gość

Re: wpięcie taśm w karabinki

Postautor: Gość » 25 października 2018, 08:50

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Aż mnie zaciekawiło czy jest to gdzieś zapisane. Przejrzałem trzy podręczniki polskie, jeden rosyjski i nie znalazłem kwestii jak obracać taśmy przy wpinaniu. Ja w swojej książce wspomniałem o sprawdzeniu, czy taśmy nie są przekręcone, ale nie drążyłem tematu, gdyż to nie jest przyczyna wypadków. Dlatego też zapewne nikt zbytnio się nad tym nie rozwodzi.

czy przy wpięciu "taśmami A do środka" przy mocnych przeciążeniach naciągnięte taśmy nie będą działały momentem skręcającym na karabinek lub taśmy go trzymające w uprzęży?

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 25 października 2018, 09:30

Będą. Dokładnie tak samo jak dasz je na zewnątrz ;)
Łukasz Prokop

Gość

Postautor: Gość » 25 października 2018, 09:45

prokopcio pisze:Będą. Dokładnie tak samo jak dasz je na zewnątrz ;)

Zerknij sobie na diagram olinowania skrzydła (albo rozpakuj swoje) i zastanów się:
- czy mocowania lin są idealnie w lini prostej (a może w lekkim łuku ;)?),
- czy biorąc pod uwagę powyższe faktycznie jedynym powodem dla którego wpina się taśmami A do zewnątrz jest speed system (który swoją drogą może mieć różne konstrukcje)?

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 25 października 2018, 09:55

Na początku latania zastanawiałem się czy projektanci uprzęży nie latają czy jak, że karabinki są tak przymocowane. Przeszło mi to i uważam, że trzeba wpinać się A na zewnątrz bo one są z przodu, a na Świat jak wszyscy wiedzą trzeba się otwierać, a nie zamykać :D
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 25 października 2018, 10:01

Gość pisze:

Zerknij sobie na diagram olinowania skrzydła (albo rozpakuj swoje) i zastanów się:
- czy biorąc pod uwagę powyższe faktycznie jedynym powodem dla którego wpina się taśmami A do zewnątrz jest speed system (który swoją drogą może mieć różne konstrukcje)?

Analizowałem. Przeanalizuj też krawędź spływu też do środka nie jest za bardzo pasuje ją dawać...
Łukasz Prokop

ciacholot

Postautor: ciacholot » 25 października 2018, 10:03

Zapomniałem jeszcze o drugim moim przemyśleniu z pierwszych lat latania, a mianowicie jak się kręci komin to w zakręcie taka taśma leci do przodu i w ten sposób się nie cofamy :D
Jak się wepnie odwrotnie to jak? do tyłu mam zakręcać? :lol:
Mariusz Kilian

ciacholot

Postautor: ciacholot » 25 października 2018, 10:15

Są momenty kiedy łapiemy obie sterówki jedną ręką i wtedy wpinanie A na zewnątrz też jest uzasadnione.
Mariusz Kilian

Gość

Postautor: Gość » 25 października 2018, 10:56

prokopcio pisze:
Gość pisze:

Analizowałem. Przeanalizuj też krawędź spływu też do środka nie jest za bardzo pasuje ją dawać...

Obciążenie taśm A jest najwyższe, więc ma największy wpływ na generowanie ew. sił skrętnych. Bez urazy, ale chętnie przeczytam komentarz kogoś bardziej zaawansowanego (Zbyszka bądź Uriuka) do pytania:

czy przy wpięciu "taśmami A do środka" przy mocnych przeciążeniach naciągnięte taśmy nie będą działały większym momentem skręcającym na karabinek lub taśmy go trzymające w uprzęży?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 25 października 2018, 11:10

Skoro pytasz to odpowiadam. Problem jest wydumany, bo ten moment skręcający nigdy nie sprowadził żadnego zagrożenia, więc nie ma znaczenia jego obecność. Poza tym obciążenie rzędów zależy od rozkładu siły nośnej nad rzędem linek i dlatego obciążenie jest przenoszone głównie przez rząd A i B. W przypadku profilu samostatecznego rząd A może być mocniej obciążony w czasie lotu, ale wiązanie tego z pozycją karabinków to duża przesada.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Wejście dla początkujących”