Obciążenie powierzchni w zależności od wydłużenia

Latanie bezsilnikowe
Marcin.

Re: Obciążenie powierzchni w zależności od wydłużenia

Postautor: Marcin. » 10 lutego 2016, 19:52

uriuk pisze:
Marcin. pisze: Skrzydło o wiekszym wydłuzeniu ma mniejszy opor indukowany ,a przez to ma wieksza nosnosc(lepiej wybiera słabe noszenia)

Tu bym byl ostrozniejszy. Wieksza doskonalosc wcale nie oznacza malego opadania. Taka TS 11 Iskra miala doskonalosc 15 a slabo wybiera noszenia. Jakiekolwiek ;)

Nie skrzydło a paralotnia-sorry za niescislosc ;) A swoja droga to Iskry sa niesmiertelne. :) Marcin.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 10 lutego 2016, 22:33

Nie chodzilo mi o to, czy to jest samolot, czy glajt. Chcialem zwrocic uwage, ze doskonalosc nie jest jednoznaczna z "dobrocia" skrzydla :).
W bodaj 1998 czy 99 latalem na prototypie paralotni o wydluzeniu 8 i doskonalosci 10. To bylo dosc kiepskie skrzydlo, bo predkosc minimalna mialo cos ok 40 km/h i spore opadanie.

Gość

Postautor: Gość » 10 lutego 2016, 23:14

Aha o to chodzi. Mi z kolei chodziło o relacje pomiedzy nosnoscia a wydluzeniem w porownaniu dwoch powierzchni. Zbyszek potwierdził chyba moja teze.Marcin.

Marcin.

Postautor: Marcin. » 11 lutego 2016, 13:01

Marcin Kawula pisze:Zrobiłem takie małe porównanie kilku skrzydeł w klasie B (powierzchnia skrzydła vs. obciążenie)
Pozdrawiam
Marcin

Dzięki :)

Janek

Postautor: Janek » 11 lutego 2016, 13:39

uriuk pisze:
Marcin. pisze: Skrzydło o wiekszym wydłuzeniu ma mniejszy opor indukowany ,a przez to ma wieksza nosnosc(lepiej wybiera słabe noszenia)

Tu bym byl ostrozniejszy. Wieksza doskonalosc wcale nie oznacza malego opadania. Taka TS 11 Iskra miala doskonalosc 15 a slabo wybiera noszenia. Jakiekolwiek ;)

Nie wiem co ludzie mają z tym parametrem małego opadania - porównywanie ma sens jeśli jest robione dla tych samych prędkości. Duża doskonałość statku powietrznego o dużej prędkości może wynosić kilka m/s ale w tej sekundzie przeleci on ileś tam metrów.

Szybciej wytrymowany glajt z wysoką doskonałością będzie miał wyższe opadanie w porównaniu do glajta z gorszą doskonałością ale w idealnych warunkach zaleci dalej z tej samej wysokości początkowej.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 11 lutego 2016, 13:45

Ale nie wykreci slabego komina i nie utrzyma sie na slabym zaglu. Poza tym, jesli to najmniejsze dla danego skrzydla opadanie bedzie przy wiekszej predkosci, to trzeba bedzie sie bardziej pochylic podczas krazenia, przez co jeszcze bardzie zwiekszy sie opadanie

Wróć do „PG”