statystyki wypadkow w sportach dziwnych

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: statystyki wypadkow w sportach dziwnych

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 grudnia 2018, 20:28

Acha, pytałeś co grozi. Wyrok skazujący plus dodatkowe kary. Ja wiem o pieniężnych. Koledzy ukarani w ten sposób nie lubią się chwalić, a najlepiej gdyby sami napisali.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 06 grudnia 2018, 20:37

Czy na pewno brak posiadania zaświadczenia o byciu członkiem personelu lotniczego (nie licencji pilota !) jest karane jak przestępstwo ?
Czy wspomniane przypadki, o których piszesz dotyczą obecnych czy zamierzchłych czasów ?
Czy to przestępstwo, występek czy wykroczenie ? jaka jest kwalifikacja czynu ?
Za przejście na czerwonym nie zwalniają. Ale za naruszenie stref może już tak. Zatem ja nie o tym. Interesuje mnie sam fakt bycia w powietrzu, a nie naruszanie innych przepisów przy pomocy paralotni będącej w powietrzu bez stosownych uprawnień.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 06 grudnia 2018, 20:40

Bejm dostal wyrok w zawiasach i jakas grzywne, ale po nim to splywa jak po kaczce.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 grudnia 2018, 20:42

Prosiłem o interpretację prawnika. Sprawdził i potwierdził że każde naruszenie ustawy prawo lotnicze jest przestępstwem. Potwierdzeniem są wyroki sądów sprzed kilku lat o których wiem. Prawdopodobnie zapadają takie wyroki cały czas, ale kto by się chwalił. Prawda?
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 06 grudnia 2018, 20:48

Sam żadnego takiego przypadku nie znam. Mam stosowne uprawnienia, ale nigdy mi się nie przydały. Być może dlatego, że nigdy nie była wymagana interwencja policji. Dlatego dopytuję. Bo z moich obserwacji , dopóki ktoś czegoś nie nawywija, dopóty latać może w najlepsze. Na wyrywkową kontrolę "drogową" nigdy się nie natknąłem. Gdzie ten totalitaryzm ?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 grudnia 2018, 20:51

Wystarczy że przyjedzie straż pożarna żeby Cię ściągnąć z drzewa. A co do państwa totalitarnego to myślę że trzeba by zacząć od definicji, ale to chyba nie miejsce do tego :)
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: fotolot » 06 grudnia 2018, 22:28

prokopcio pisze: Chęć nauki (teorii w szczególności) nie jest tak oczywista ale wątpię w skuteczny sposób zachęcenia do zdobywania wiedzy jeśli ktoś uważa że jej nie potrzebuje albo że potrzebuje tylko do zaliczenia egzaminu. To jak karteczki "zmuszające" do spowiedzi ;)

;) Używając Twojej analogii byłbym za tym aby z kursantem omawiano główne prawdy wiary, przeplatane przypowiesciami biblijnymi(z przypadkami popełnianych grzechów i ich skutków) jednak dodatkowo doręczano by Im też rodzaj paralotniowego "katechizmu" z przykazaniami(nie koniecznie w pakiecie z różańcem ;) ). Nie zmuszałbym do spowiedzi ze zbiórką na tacę. Zaleciłbym dokonywanie spowiedzi publicznych z grzechów latania ku przestrodze dla innych. Anonimowe wyznania też rozgrzeszają , za to "suma wszystkich błędów" nie ujawnionych dla dobra Bliżnich, obciąża nasze sumienia . "Było nam dane dostać szansę przeżyć, dawajmy też szansę przeżyć innym."
Myślę że przy ceremonii przekazania "katechizmu", każdy polski instruktor mógłby głęboko patrząc w oczy ucznia powiedzieć , że jeśli mu życie miłe to dobrze by było aby wziął sobie głęboko do serca zebraną w nim wiedzę,która jest krwią Bliżnich okupiona. Amen.

Aby szanować naturę(drzewa setki duszyczek uchroniły), "katechizm" mógłby być w formie pendriva.

Awatar użytkownika
Przemo Boosh
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Przemo Boosh » 10 grudnia 2018, 20:02

Cześć,
czytam tę Waszą dyskusję i martwi mnie fakt, że nikt nie wspomniał o zbawiennej społecznie roli selekcji naturalnej.
W moim przekonaniu to całe wydawanie uprawnień, egzaminowanie itp. jest zwyczajnie zbędne.
Jeśli misio któregoś dnia wstanie i pomysli "bede paralotniarzem" to super! Mądry misio poszuka szkoły, zapłaci za szkolenie i przez całe swoje paralotniowe latanie bedzie sie uczył, kupował książki i zdobywał wiedzę. Głupi misio kupi "se" glajta na Allegro i zacznie podejmować wszelkiego rodzaju próby samobójcze - jego sprawa. Być może nawet uda mu się nie "zmienić planszy" z uzyciem paralotni za pierwszym razem.
Echh... Ileż jest jeszcze w naszym zyciu dyscyplin i aspektów w których selekcja naturalna gdyby jej na to pozwolić oczyściłaby społeczeństwo z wszelkiego rodzaju nosicieli słabych genów...
Pozdrówka
Przemo

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 10 grudnia 2018, 20:13

Żyjemy w ustroju narodowo socjalistycznym który to ustrój odbiera ludziom wszystko co posiadają wraz z człowieczeństwem, więc nie wymagaj żeby urzędnicy, którzy stali się panami naszego życia pozwolili nam decydować o tym co mamy robić z naszym życiem.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 10 grudnia 2018, 21:50

Przemo Boosh pisze:Cześć,
czytam tę Waszą dyskusję i martwi mnie fakt, że nikt nie wspomniał o zbawiennej społecznie roli selekcji naturalnej.
W moim przekonaniu to całe wydawanie uprawnień, egzaminowanie itp. jest zwyczajnie zbędne.
Jeśli misio któregoś dnia wstanie i pomysli "bede paralotniarzem" to super! Mądry misio poszuka szkoły, zapłaci za szkolenie i przez całe swoje paralotniowe latanie bedzie sie uczył, kupował książki i zdobywał wiedzę. Głupi misio kupi "se" glajta na Allegro i zacznie podejmować wszelkiego rodzaju próby samobójcze - jego sprawa. Być może nawet uda mu się nie "zmienić planszy" z uzyciem paralotni za pierwszym razem.
Echh... Ileż jest jeszcze w naszym zyciu dyscyplin i aspektów w których selekcja naturalna gdyby jej na to pozwolić oczyściłaby społeczeństwo z wszelkiego rodzaju nosicieli słabych genów...

Mimo że uważam podobnie jak Ty to trzeba mieć na uwadze że zginęli również profesjonaliści którym daleko do głupich misiaczków, również Ty czy Ja możemy zginąć w najbliższym locie. A misiaczki głupie jak latały tak latają i latać będą ;) i wcale tak często się nie zabijają więc znów praktiku jebiot teotiu czy jakoś tak to szło :lol:
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Przemo Boosh
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Przemo Boosh » 10 grudnia 2018, 22:12

prokopcio pisze:Mimo że uważam podobnie jak Ty to trzeba mieć na uwadze że zginęli również profesjonaliści którym daleko do głupich misiaczków, również Ty czy Ja możemy zginąć w najbliższym locie. A misiaczki głupie jak latały tak latają i latać będą ;) i wcale tak często się nie zabijają więc znów praktiku jebiot teotiu czy jakoś tak to szło :lol:

Nie potrafię w Twojej wypowiedzi znaleźć związku z moją tezą.
Giną też kosmonauci, a pomimo rosnącej popularności BASE ilośc osób uprawiających tę dyscyplinę jest stała...
Gotek celnie ujął ten problem w swojej wypowiedzi - państwo nie pozwala rozwinąć skrzydeł selekcji naturalnej wprowadzając jakieś uprawnienia i egzaminy w paralotniarstwie.
O ile potrafię uzasadnić celowość wydawania prawa jazdy upatrując jej w konieczności minimalizowania potencjalnych zagrożen dla otoczenia generowanych przez kierowcę samouka o tyle w naszym sporcie żadne uprawnienia nie powinny być w mojej ocenie wymagane. Nawet tandemowe...
Jeśli ktoś (pasażer) jest na tyle niefrasobliwy aby przypinać swój organizm do niecertyfikowanego sprzętu np. typu PPGG z nieznanym mu posiadaczem rzeczonego albo do innego "wytrzepa" pilotowanego przez wariata na Żarze i jeszcze za to płaci to mi go nie żal...
Pozdrówka
Przemo

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 10 grudnia 2018, 22:24

Przemo Boosh pisze:Nie potrafię w Twojej wypowiedzi znaleźć związku z moją tezą.

Chyba się nie zrozumiemy w takim razie, bo byłem przekonany, że doskonale zrozumiałem Twoją tezę i że odpowiadam sensownie do tej wypowiedzi :lol: widocznie jestem za tępy.
Łukasz Prokop

Matul
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: Matul » 10 grudnia 2018, 23:16

No już bez przesady, Przemo, klient tandemu może nie być świadomy zagrożeń, zakłada że osoba świadcząca usługę posiada jakieś uprawnienia lub została zweryfikowana przez jakiś podmiot, na tej samej zasadzie zlikwidujmy sanepid, jak ktoś się zatruje salmonellą albo zejdzie przez zatrucie kwasem kiełbasianym to cóż, selekcja naturalna :).

Co do tych kandydatów na nagrodę Darwina, to z jednej strony zgadzam się, chcącemu nie dzieje się krzywda i dorosły człowiek powinien być za siebie odpowiedzialny, a z drugiej strony zwracam uwagę na świadomość zagrożeń. Szkoda jeśli ktoś ginie dlatego, że mógł nie być świadomy tego co może mu się stać. Na to też zwracałem uwagę w tym wątku powołując się na obiegową opinię o rzekomym bezpieczeństwie paralotniarstwa.
Michał Matulka

fotolot

Postautor: fotolot » 10 grudnia 2018, 23:45

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Żyjemy w ustroju narodowo socjalistycznym który to ustrój odbiera ludziom wszystko co posiadają wraz z człowieczeństwem, więc nie wymagaj żeby urzędnicy, którzy stali się panami naszego życia pozwolili nam decydować o tym co mamy robić z naszym życiem.

Zbyszek ten ustrój to się nam cały czas miesza(ustawowo i w głowach), pozwalamy jeszcze wciąż panoszyć się w najlepsze, starym i neo(wkręcani na wnuczka) urzędniczym sznurkociągaczom. To bardzo smutne co piszesz i świadczy o Twojej słabości i uległości :" aby nie wymagać od swoich panów by pozwolili Ci decydować za siebie(np. w paralotniarstwie).

Zbyszek "głowa do góry bo nie jesteś sam", kolega napisał przecież tak : "... selekcja naturalna gdyby jej na to pozwolić oczyściłaby społeczeństwo z wszelkiego rodzaju nosicieli słabych genów..." ;)

Pozdrawiam Wiesiek

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 11 grudnia 2018, 09:50

Byłem u kolegi jeden dzień gdzie w telewizorze były tylko programy jednej partii. A że miałem trochę czasu to mogłem sobie zobaczyć co tam pokazują w tych programach. I zarówno styl jak i treść przypomina najciemniejsze lata Europy. W rozmowie z gospodarzami usłyszałem te same hasła propagandowe które głosi rządową telewizja. Z ludzi rozsądnie myślących propaganda zrobiła intelektualne zombie. W sąsiednich krajach propagandzie udawało się przekonać do zbrodniczych rządów całe społeczeństwa. My idziemy w tą samą stronę. W takich warunkach nie ma miejsca na wolne myślenie, swobodną gospodarkę czy budowanie odpowiedzialności. Wracając do przykładu z tandemami, to dobrze jest określić pewne zasady bezpiecznych lotów tandemowych, szczególnie w oparciu o dotychczasowe niebezpieczne zdarzenia. Ktoś to powinien zrobić i dotrzeć z informacją do pilotów tandemowych. Obserwuję zupełny brak zainteresowania naszego środowiska dla takich działań. Co gorsza instytucje państwowe, które według niektórych głosów powinny regulować kwestie bezpieczeństwa też wykazują się całkowitą obojętnością na te problemy, a nawet jak sądzę nawet nie mają świadomości problemu. Czyli moje pieniądze idą na utrzymanie czegoś, co zupełnie nie zdaje egzaminu, a zainteresowana rozwiązaniem problemu społeczność biernie czeka, żeby Państwo za nich coś zrobiło. Najlepiej skutecznie karało winnych. Państwo sięgnęło po wszystkie dziedziny naszego życia próbując je regulować z czym sobie nie radzi jednocześnie oduczając społeczeństwo samoorganizacji. Jest to głęboki upadek małych społeczności i stowarzyszeń których członkowie nie potrafią zadbać o swoje interesy oczekując w każdej dziedzinie interwencji państwa, które też nie jest zainteresowane społeczną konkurencją. Na koniec tylko przypomnę, że za błędy pilota tandemowego płaci nie tylko pasażer, ale sam pilot.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 11 grudnia 2018, 14:29

[quote="Zbyszek Gotkiewicz"] "..... dobrze jest określić pewne zasady bezpiecznych lotów tandemowych, szczególnie w oparciu o dotychczasowe niebezpieczne zdarzenia. Ktoś to powinien zrobić i dotrzeć z informacją do pilotów tandemowych. Obserwuję zupełny brak zainteresowania naszego środowiska dla takich działań. Co gorsza instytucje państwowe ........ jak sądzę nawet nie mają świadomości problemu. Jest to głęboki upadek małych społeczności i stowarzyszeń których członkowie nie potrafią zadbać o swoje interesy oczekując w każdej dziedzinie interwencji państwa, które też nie jest zainteresowane społeczną konkurencją.
....................................................................................................................................................
Nie prowokujmy dyskusji politycznych bo to zawsze powodowało zaognienia i dymy. Nie sądzę aby ustrój Polski był winien tego na jakich zasadach wciąż funkcjonuje nasze paralotniarstwo .
Proponuję Zbyszek skupić się oddolnie na strukturach, którym bezpośrednio podlegamy i tu szukać przyczyn, a nie u Pana Prezydenta RP, choć ostatecznie i do Niego można zapukać ale prędzej wypada zgłaszać problemy do obecnego Preseza ULCu lub np. do Rzecznika Praw Obywatelskich, jak to Osoby aktywne z naszego środowiska w trudnych sytuacjach dotychczas czyniły.
Uważam że napisałeś tu nieprawdę o jakimś "głębokim upadku małych stowarzyszeń i o tym że nie dbają o swoje interesy."
Poza tym myślę że jesteś w błędzie nie sprawdzając czy ULC nie byłby zainteresowany "społeczną konkurencją"? np. aby im obniżyć etatowe koszty do czego są obligowani przez rząd. To że ich urzędnicy nie kumają technicznych niuansów paralotniarstwa jest powszechnie znane . Czas jest najwyższy aby umożliwić dokonywanie korekt w wielu aspektach dotyczących bezpieczeństwa przez najbardziej doświadczonych pilotów(a nie urzędasów jedynie z biznesowym SILPem).
Co myślisz o nawiązaniu tego typu kontaktów? Nie chodzi mi aby robić uczciwym Ludziom pod górkę czy jakieś kablowanie na nierzetelnych a o uporządkowanie kwestii możliwości wpływu środowiska pilotów dobrej woli na poprawę bezpieczeństwa ,przez korekty i zasady jawności w edukacji.

Pozdrawiam Wiesiek
ps. problem zupełnego braku misjonarzy chętnych do działań profilaktycznych polega na tym, że tam gdzie koczownicy startowiskowi zajmują się biznesami , może dochodzić nie tylko do międzyplemiennych aktów kanibalizmu ;)

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”