Program szkolenia paralotniowego - kontynuacja
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Akrobata
Re: Program szkolenia paralotniowego - kontynuacja
I znowu zmieniasz fakty. Dlatego nie można Cię brać na poważnie i nie uznać za manipulatora.
Nigdy nie chciałem zostać polskim instruktorem.
Jeszcze raz Ci przypominam że pojechałem na piwo do Czech i tam zostałem. Poznałem żonę, i tak wyszło.
Czesi poza tym dali mi dużo więcej niż oczekiwałem...
Jeżeli masz dość oleju w głowie to powinieneś szanować przynajmniej Arka za jego wiedzę i umiejętności praktyczne z zakresu SIV których Ty za 30 lat latania nie byłeś w stanie zdobyć. Co Was dalej prywatnie boli to mnie już nie interesuje. Ja się odnoszę do jego zakresu wiedzy instruktorskiej której Ty śmiem twierdzić takiej jak on po prostu nie posiadasz.
Darek Cisek jest konkurencją Arka. Takie są fakty i moje zdanie jest takie że to nie jest ok że był biegłym. Jeżeli masz inne proszę bardzo, masz do tego prawo. Ja Darkowi nic nie zarzucam, jedynie punktuję co w mojej ocenie nie jest w porządku. Każdy sobie weźmie z tego co chce.
I z żadnym Gagarinem nie gadałem i nie znam. W ogóle to nie wiem kto to. Informacje odnośnie PSP są od działaczy PSP. Z tego co się dowiedziałem wszystkie wypowiedzi które wklejasz powinny być odbierane jako Twoje prywatne zdanie Zbyszka Gotkiewicza a nie PSP.
Nigdy nie chciałem zostać polskim instruktorem.
Jeszcze raz Ci przypominam że pojechałem na piwo do Czech i tam zostałem. Poznałem żonę, i tak wyszło.
Czesi poza tym dali mi dużo więcej niż oczekiwałem...
Jeżeli masz dość oleju w głowie to powinieneś szanować przynajmniej Arka za jego wiedzę i umiejętności praktyczne z zakresu SIV których Ty za 30 lat latania nie byłeś w stanie zdobyć. Co Was dalej prywatnie boli to mnie już nie interesuje. Ja się odnoszę do jego zakresu wiedzy instruktorskiej której Ty śmiem twierdzić takiej jak on po prostu nie posiadasz.
Darek Cisek jest konkurencją Arka. Takie są fakty i moje zdanie jest takie że to nie jest ok że był biegłym. Jeżeli masz inne proszę bardzo, masz do tego prawo. Ja Darkowi nic nie zarzucam, jedynie punktuję co w mojej ocenie nie jest w porządku. Każdy sobie weźmie z tego co chce.
I z żadnym Gagarinem nie gadałem i nie znam. W ogóle to nie wiem kto to. Informacje odnośnie PSP są od działaczy PSP. Z tego co się dowiedziałem wszystkie wypowiedzi które wklejasz powinny być odbierane jako Twoje prywatne zdanie Zbyszka Gotkiewicza a nie PSP.
Jarek Borowiec | www.flyordie.info
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Reasumujac to co do tej pory napisales:
-Polski program jest do d... i nalezy podniesc wymagania na SK (czyli wyjazdy w Alpy dopiero po zaliczeniu szkolenia z termiki w Polsce)
-Zbyszek to manipulant, a Pomaranski jest cacy
-dyskutowac nalezy nie tutaj jawnie, tylko wysylac wszystkie propozycje na skrzynke Pomaranskiego
Moja kolezanka mawia w takiej sytuacji "Mnie to nie nawilza".
-Polski program jest do d... i nalezy podniesc wymagania na SK (czyli wyjazdy w Alpy dopiero po zaliczeniu szkolenia z termiki w Polsce)
-Zbyszek to manipulant, a Pomaranski jest cacy
-dyskutowac nalezy nie tutaj jawnie, tylko wysylac wszystkie propozycje na skrzynke Pomaranskiego
Moja kolezanka mawia w takiej sytuacji "Mnie to nie nawilza".
-
- Doświadczenie: Były Pilot
Najlepiej jakby biegłym w sprawie Pomarańskiego był sam Pomarański, wówczas nie był by konkurencją i było by OK.
ab
ab
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
No to jeszcze raz. Informacje i tym że starałeś się o uprawnienia instruktorskie w Polsce mam ze źródła, które Ty uważasz za bardzo wiarygodne.
Nactemat moich umiejętności nie masz prawa się wypowiadać bo ich po prostu nie znasz. Nie masz o nich zielonego pojęcia. I niepotrzebnie zestawiasz moje umiejętności z umiejętnościami Arka nie wiedząc nawet dlaczego Arek budzi taką niechęć w naszym środowisku.
Co do twojego pomówienia dotyczącego konfliktu interesów, to można by to zarzucić każdemu instruktorowi który zostaje powołany przez sąd jako biegłego w procesie innego instruktora. Były sprawy w których jako biegli byli powoływani specjaliści nie mający pojęcia o paralotniarstwie i nie wychodziło to nikomu na dobre. Odnieś się z łaski swojej bezpośrednio do pytań sądu i odpowiedzi biegłego to wtedy będziemy mogli dyskutować co biegły mógł odpowiedzieć. Poza tym biegłych było dwóch. Obaj byli konkurencją, ten drugi nawet większą i jakoś ten fakt cię nie boli. I na koniec, skoro nie wiesz z kim rozmawiasz to może bardziej uważaj o czym rozmawiasz
Nactemat moich umiejętności nie masz prawa się wypowiadać bo ich po prostu nie znasz. Nie masz o nich zielonego pojęcia. I niepotrzebnie zestawiasz moje umiejętności z umiejętnościami Arka nie wiedząc nawet dlaczego Arek budzi taką niechęć w naszym środowisku.
Co do twojego pomówienia dotyczącego konfliktu interesów, to można by to zarzucić każdemu instruktorowi który zostaje powołany przez sąd jako biegłego w procesie innego instruktora. Były sprawy w których jako biegli byli powoływani specjaliści nie mający pojęcia o paralotniarstwie i nie wychodziło to nikomu na dobre. Odnieś się z łaski swojej bezpośrednio do pytań sądu i odpowiedzi biegłego to wtedy będziemy mogli dyskutować co biegły mógł odpowiedzieć. Poza tym biegłych było dwóch. Obaj byli konkurencją, ten drugi nawet większą i jakoś ten fakt cię nie boli. I na koniec, skoro nie wiesz z kim rozmawiasz to może bardziej uważaj o czym rozmawiasz
Zbyszek Gotkiewicz
-
Uriuk
Nie chce mi sie juz. Jak chcesz byc odbierany jak pacan to Twoja sprawa. Napisalem wszystko co sie dalo i wlozylem maksymalna ilosc energii aby kazda szkola mogla sobie zrobic wlasna legalna zupe i aby przyszli kursanci wiedzieli czego maja od Ciebie wymagac oraz co instruktor powinien wspomniec na szkoleniu aby bylo bezpieczniej. Reszta w Waszych rekach. Z takim podejsciem to znowu bedziecie zfrustrowani ze nowe zmiany nie sa takie jak chcieliscie.
Szczesliwego Nowego Roku!
Nie chce mi sie juz. Jak chcesz byc odbierany jak pacan to Twoja sprawa. Napisalem wszystko co sie dalo i wlozylem maksymalna ilosc energii aby kazda szkola mogla sobie zrobic wlasna legalna zupe i aby przyszli kursanci wiedzieli czego maja od Ciebie wymagac oraz co instruktor powinien wspomniec na szkoleniu aby bylo bezpieczniej. Reszta w Waszych rekach. Z takim podejsciem to znowu bedziecie zfrustrowani ze nowe zmiany nie sa takie jak chcieliscie.
Szczesliwego Nowego Roku!
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:No to jeszcze raz. Informacje i tym że starałeś się o uprawnienia instruktorskie w Polsce mam ze źródła, które Ty uważasz za bardzo wiarygodne.
Alez oczywiscie ze moge uznac ze nie jestes instruktorem wyzszej klasy od Arka. Czy zorganizowales kiedykolwiek jakis trening bezpieczenstwa gdzie mozna bylo zobaczyc Ciebie rowniez w akcji i Twoich kursantow? Czy masz materialy video potwierdzajace Twoje umiejetnosci?
Odpowiedz : Nie
Siada i wstydzi sie.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jaro, ale my chcemy zmian, ale nie byłeś łaskaw zauważyć jakich zmian chcą osoby którym chcesz pomóc. Myślisz że wiesz lepiej? Lepiej od tych którzy od lat szkolą? Nie wiem czy chociaż wiesz co to znaczy pacan. To określenie odnosi się do młodych chłopaków, więc dzięki za komplement. Jak zrobić, żeby kandydaci do szkolenia czytali programy szkolenia, rozumieli co czytają i kierowali się tymi wyborami. Jednak praktyka jest taka, że kierują się głównie terminem i lokalizacją szkolenia. A dopiero po szkoleniu orientują się lub nie, czy wdepnęli czy wygrali los na loterii. I co z tym zrobisz? Trzeba traktować instruktorów jak partnerów a nie niewolników państwa które potraktuje ich jako bezmyślnych wykonawców idealnego programu szkolenia. Nie traktuj nas jak tępaków nieumiejących szkolić.
Zbyszek Gotkiewicz
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
JaroXS pisze:
Alez oczywiscie ze moge uznac ze nie jestes instruktorem wyzszej klasy od Arka. Czy zorganizowales kiedykolwiek jakis trening bezpieczenstwa gdzie mozna bylo zobaczyc Ciebie rowniez w akcji i Twoich kursantow? Czy masz materialy video potwierdzajace Twoje umiejetnosci?
Siada i wstydzi sie.
W celu porownania umietnosci wynaleziono zawody. Wtedy porownanie mozna zrobic w cyfrach.
Znalazlem zawody (Mistrzostwa Polski) na ktorych startowali jednoczesnie Zbyszek i Arek
Wyniki sa tutaj:
https://airtribune.com/pcso2015/results ... ampionship
Tak w skrocie Zbyszek zajal 36-ste miejsce startujac na Nemo, a Arek 60-te na Delcie.
A ty nam usilujesz opowiadac, ze startujac na zawodach a wiec z zamiarem bezposredniej rywalizcaji, pilot ktory dal sie obleciec jak mlody komus na Nemo jest lepszy?
Siada i wstydzi sie!!!
Rozumiem, ze pierwszej fazie zauroczenia uczucie zaslepia, ale cyfry sa cyframi, chocbys nie wiem jak tupal.
Duzo szczescia na nowej drodze zyzcia zycze.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
JaroXS pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:No to jeszcze raz. Informacje i tym że starałeś się o uprawnienia instruktorskie w Polsce mam ze źródła, które Ty uważasz za bardzo wiarygodne.
Siada i wstydzi sie.
Dobrze, że nie zarzucasz mi w desperacji że nie umiem latać, bo byś sobie strzelił w stopę. W końcu sporo z instruktorów których chcesz uczyć szkolić jako piloci są delikatnie mówiąc tacy sobie. I co z tym zrobisz?
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
20 lotów max 150m i opadanie 1.5m = 2000s = 33min.
2.5h które pozostają do wylatania w 10 lotach dają po 15min na lot. Przy braku wykorzystania termiki hole (ew przewyższenie) powinny być na wysokość co najmniej 1350m.
Szkoląc się za wyciągarką faktycznie zrobiłem wymagane 3h przed egzaminem, mam jednak wątpliwość czy w przypadku szkolenia na stoku gdzie pierwszy etap ogranicza się do kilkunastosekundowych zlotow nie jest to aby martwy zapis...
2.5h które pozostają do wylatania w 10 lotach dają po 15min na lot. Przy braku wykorzystania termiki hole (ew przewyższenie) powinny być na wysokość co najmniej 1350m.
Szkoląc się za wyciągarką faktycznie zrobiłem wymagane 3h przed egzaminem, mam jednak wątpliwość czy w przypadku szkolenia na stoku gdzie pierwszy etap ogranicza się do kilkunastosekundowych zlotow nie jest to aby martwy zapis...
-
uriuk pisze:JaroXS pisze:
Siada i wstydzi sie.
W celu porownania umietnosci wynaleziono zawody. Wtedy porownanie mozna zrobic w cyfrach.
Znalazlem zawody (Mistrzostwa Polski) na ktorych startowali jednoczesnie Zbyszek i Arek
Wyniki sa tutaj:
https://airtribune.com/pcso2015/results ... ampionship
Tak w skrocie Zbyszek zajal 36-ste miejsce startujac na Nemo, a Arek 60-te na Delcie.
A ty nam usilujesz opowiadac, ze startujac na zawodach a wiec z zamiarem bezposredniej rywalizcaji, pilot ktory dal sie obleciec jak mlody komus na Nemo jest lepszy?
Siada i wstydzi sie!!!
Rozumiem, ze pierwszej fazie zauroczenia uczucie zaslepia, ale cyfry sa cyframi, chocbys nie wiem jak tupal.
Chyba Ci sie skonczyly jednak argumenty bo ja o zadnych zawodach nie pisalem. Pisalem o umiejetnosci organizowania SIV i wiedzy jaka jest konieczna do podnoszenia bezpieczenstwa pilotow. Wy takiej wiedzy ze Zbyszkiem nie macie bo to sie zdobywa latami aby to bylo bezpieczne dla osob ktore w takim treningu uczestnicza. Reasumujac prosto Arek ma wyzsze doswiadczenie instruktorskie, jest od Was instruktorem wyzszej klasy. Abyscie mogli wyrownac ten poziom muisicie umiec nawigowac ludzi w niebezpiecznych stanach lotu a tej wiedzy nie da sie zdobyc na zawodach. Zawody nie maja nic do tego. Ja odrobicie lekcje to wrocimy do rozmowy kto jest od kogo lepszy. To co Was boli prywatnie w stosunku do Arka mam w dupie.
Pozdrawiam,
-
- Doświadczenie: Sympatyk
- Kontakt:
JaroXS pisze:uriuk pisze:JaroXS pisze:
Pisalem o umiejetnosci organizowania SIV i wiedzy jaka jest konieczna
Pozdrawiam,
Cześć
Zarówno do Jarka jak i Zbyszka jak i Uriuka ale także Kamila. Za dużo używacie formy "a TY!" Dlatego ta dyskusja wam wogóle nie wychodzi.
Jesli chcemy cos zmienić kiedykolwiek trzeba przestać TYkać i przestawić się w dyskusji na formę MY
Ja starałem się tego nie robić, chociaz ktoś przytoczył moje słowa, niedokładnie zresztą, wywołując taki efekt którego tu nie powinno być.
Jarek, przeczytałem twój program kilka razy, wydrukowałem sobie i nawet poznaczyłem kolorowym długopisem elelmenty, które mi się całkowicie nie podobają.
Z punktu widzenia prowadzenia biznesu realizacja tego programu oznacza wykonanie kilkudziesięciu lotów więcej niż teraz co przekłada się na wzrost kosztu całego kursu o 40?% może nawet więcej, oraz wzrost potrzebnego do wykonania programu czasu. Na przykładzie mojej szkoły LotyParalatnia.pl gdzie i tak mamy naprawdę wysokie ceny w porównaniu do konkurecji na rynku, nie wydaje mi się żeby kursanci byli w stanie dźwignąc takie koszty już nie wspominając nawet o czasie kursu na który na ogól przeznaczają sobie urlop. Co więc zrobią? pojada tam gdzie kursy sa tanie, a więc do nieuczciwych szkół, bo takie na pewno nadal zostaną. Albo pojadą za tanią zagranicę...
Napisałem kilka zdań w tej dyskusji ale niestety mam takie samo przeświadczenie jak Marek Mastalerz, że to tylko zimowa burza w szklance. Dlaczego zimowa? ponieważ jak co roku o tej porze jest dużo czasu więc to okres na pisanie takich tekstów, wyrzutów i docinania innym
pozdrawiam
Przemek Kamon
www.szkolenieparalotniowe.pl
-
Hej Przemek nie jest mozliwe aby wzrosla cena bo loty i figury nie sa wymagane. Tak samo jest z teoria. Czy mozesz mi wyslac na maila i Na maila Kamila Antkowiaka co jest niezrozumiale i czemu niby cena wzrosnie przymusowo?
Jarek(malpa)flyordie.info
Dzieki za zrozumienie,
Burza w szkalnce wody nie jest bo zmiany zapewne beda.
Pozdrawiam,
Jarek(malpa)flyordie.info
Dzieki za zrozumienie,
Burza w szkalnce wody nie jest bo zmiany zapewne beda.
Pozdrawiam,
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jaro. A masz jakieś poparcie dla swojego programu? Jednego instruktora, który by publicznie powiedział, że wprowadzenie nowego programu jest potrzebne i będzie miało pozytywny wpływ na jakość szkolenia? Bo ja nie znam. Jedyny głos jaki popierał twój program mówił że pozwoli on legalnie szkolić w termice, ale instruktor nie czytał przepisów i nie wiedział że może legalnie szkolić w termice. Został jednak wprowadzony w błąd przez innych instruktorów którzy również nie znają przepisów. Ty pisząc swój program też nie znałeś obowiązujących przepisów bo też twierdziłeś że nie można obecnie szkolić w termice. Wymieszałeś dobre chęci z serwilizmem, ignorancją, manipulacją i wyszedł niezły klops.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jaro. Możesz napisać po co wprowadzać nowy program? Po tej dyskusji masz już wiedzę co i jak jest uczone w Polskich szkołach. Porównaj to sobie ze swoim programem. Wiesz już także jakie są najbardziej istotne problemy obecnego systemu. Masz jakąś propozycję żeby usunąć te problemy? A rozpaczliwe mobilizowanie precla przeciwko mojej opinii nieźle mnie rozbawiła. Wypłakać się tam chciałeś? To są zbyt poważne tematy żebyś szukał poparcia pod hasłem każdy kto nie lubi Gotkiewicza niech poprze mnie. Myślisz że Polacy są tak głupi jak tobie się wydaje z czeskiej perspektywy?
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Ja pierdole. Ręce już opadają jak się czyta te wasze pyskówki na poziomie szczeniackim...
Jak dzieci w piaskownicy o łopatkę.
Jak dzieci w piaskownicy o łopatkę.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
System szkolenia i egzaminowania to nie jest lopatka w piaskownicy. To sa realne setki godzin pracy i ewentualna odpowiedzialnosc karna.
Jest szansa to wszystko ucywilizowac. Potrzba rzeczowej dyskusji.
Ale dyskusji publicznej, a nie wysylania "propozycji" do Pomaranskiego.
Jaro przezywa milosna facynacje i usiluje nas wkrecic w seks grupowy, ale poniewaz wiemy, ze konsekwencja moze byc seria bolesnych zastrzykow, wolimy jednak stosunek z zabezpieczeniem.
Ale dyskusji publicznej, a nie wysylania "propozycji" do Pomaranskiego.
Jaro przezywa milosna facynacje i usiluje nas wkrecic w seks grupowy, ale poniewaz wiemy, ze konsekwencja moze byc seria bolesnych zastrzykow, wolimy jednak stosunek z zabezpieczeniem.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Andrzej. Zagrożenie jest realne. SILP zawsze działał bez konsultacji ze środowiskiem i zawsze było to działanie nakierowane na korzyść dla SILP. I nie zawsze była to również korzyść dla innych instruktorów oraz pilotów, choć trzeba przyznać że niektóre zmiany były korzystne. Jeśli teraz SILP uzna że te zmiany będą dla nich korzystne, choćby wizerunkowo to to zrobią. Awantura jest o to, że trzeba przeprowadzać zmiany które usuną prawdziwe bolączki naszego środowiska. A że forma taka emocjonalna to się nie dziw, bo sprawa jest poważna.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jaro. Sugerowanie, że sąd wydał wyrok niekorzystny dla instruktora tylko dlatego, bo eksperci powołani do tej sprawy też są instruktorami jest mocno nie na miejscu. Przedstawiasz instruktora jako najwyższej klasy fachowca, który po tragicznym wypadku zabrał pozostałych na inne startowisko aby kontynuować zajęcia.
Zbyszek Gotkiewicz
- marek mastalerz
- Kontakt:
uriuk pisze:System szkolenia i egzaminowania to nie jest lopatka w piaskownicy. To sa realne setki godzin pracy i ewentualna odpowiedzialnosc karna.
[...]
Właśnie. To może przejdźmy do rzeczowej dyskusji. Wiadomo że nie będzie jednomyślności, i potrzebne są kompromisy, ale starajmy się unikać sytuacji w których zamiast dyskusji z użyciem merytorycznych argumentów, zaczynamy atakować innych dyskutantów personalnie.
Panowie. do rzeczy
Proponuję na początek przyjrzeć się paragrafowi 27 rozporządzenia w sprawie świadectw kwalifikacji i zobaczyć co można przy nim pomajstrować, pamiętając że to rozporządzenie dotyczy nie tylko paralotniarzy.
Poniżej fragment rozporządzenia:
Rozdział 5
Szczegółowe warunki i sposób uzyskiwania i sprawdzania kwalifikacji lotniczych
§ 25. 1. Kwalifikacje lotnicze uzyskuje się w toku szkolenia lotniczego, o którym mowa w rozdziale 6.
2. Zakres szkolenia lotniczego niezbędnego do uzyskania kwalifikacji lotniczych dla poszczególnych świadectw kwalifikacji
i uprawnień określają załączniki nr 2–9 do rozporządzenia.
§ 26. Sprawdzenie kwalifikacji lotniczych następuje przez sprawdzenie wiedzy i umiejętności, które przeprowadza się:
1) w procesie szkolenia teoretycznego i praktycznego, zgodnie z programami szkolenia posiadanymi przez podmiot
szkolący, odpowiednimi dla danego rodzaju i zakresu szkolenia lotniczego;
2) przed wydaniem świadectwa kwalifikacji lub uprawnienia;
3) w celu przedłużenia albo wznowienia ważności uprawnienia dodatkowego;
4) w celu utrzymania ważności uprawnienia podstawowego mechanika poświadczenia obsługi statków powietrznych;
5) jeżeli świadectwo kwalifikacji lub uprawnienie zostało zawieszone w związku z zaistnieniem okoliczności, o których
mowa w art. 100 ust. 1 pkt 4 ustawy, stwierdzonych w szczególności w wyniku badania wypadku albo incydentu lotniczego
lub wykonywania czynności nadzoru lotniczego;
6) w celu bieżącej kontroli umiejętności pilotażowych, w odniesieniu do świadectw kwalifikacji, o których mowa w § 4
ust. 1 pkt 4 oraz ust. 2 pkt 1;
7) na podstawie imiennego skierowania wystawionego przez Prezesa Urzędu w celu poddania się osoby ubiegającej się
o uznanie obcego świadectwa kwalifikacji sprawdzeniu wiedzy i umiejętności, o którym mowa w § 21 ust. 3;
8) przed dokonaniem w świadectwie kwalifikacji wpisu niestandardowego, o którym mowa w § 7 ust. 2, chyba że wpis
ten jest dokonywany na podstawie wpisu w innej licencji lub świadectwie kwalifikacji;
9) w celu przedłużenia ważności uprawnienia podstawowego;
10) w celu wznowienia ważności uprawnienia podstawowego.
§ 27. 1. Sprawdzenia wiedzy i umiejętności lotniczych w przypadkach, o których mowa w § 26 pkt 1, 6 i 9, dokonuje
instruktor w zakresie posiadanych kwalifikacji.
2. W sprawdzeniu wiedzy i umiejętności lotniczych w przypadkach, o których mowa w ust. 1, może brać udział osoba
wykonująca w imieniu Prezesa Urzędu kontrolę przestrzegania przez podmiot szkolący przepisów oraz decyzji z zakresu
lotnictwa cywilnego.
Dziennik Ustaw – 12 – Poz. 288
3. Sprawdzenie wiedzy i umiejętności lotniczych w przypadkach, o których mowa w § 26 pkt 2, 3, 5, 7 i 10, prowadzi
się w drodze egzaminu państwowego. Sprawdzenia wiedzy i umiejętności lotniczych dokonuje egzaminator teoretyczny lub
egzaminator praktyczny.
4. Sprawdzenie wiedzy i umiejętności lotniczych w przypadkach, o których mowa w § 26 pkt 4 i 8, prowadzi się w drodze
egzaminu państwowego przed komisją egzaminacyjną.
5. Sprawdzenie wiedzy i umiejętności lotniczych w przypadku, o którym mowa w § 26 pkt 4, prowadzi się co 5 lat od
dnia uzyskania uprawnienia podstawowego. Sprawdzenia wiedzy i umiejętności lotniczych nie prowadzi się, jeżeli mechanik
poświadczenia obsługi statku powietrznego udokumentuje wykonywanie czynności obsługowych przez okres 6 miesięcy
w ciągu ostatnich 2 lat.
§ 28. 1. Sprawdzenie wiedzy i umiejętności lotniczych jest przeprowadzane w celu stwierdzenia spełnienia przez kandydata
wymagań niezbędnych do wydania świadectwa kwalifikacji lub wydania, przedłużenia albo wznowienia ważności
uprawnienia.
2. Sprawdzenie wiedzy i umiejętności w przypadkach, o których mowa w § 26 pkt 3, 9 i 10, obejmuje zakres wiedzy
i umiejętności wymaganych do uzyskania uprawnienia, którego ważność jest przedłużana lub wznawiana.
pozdro.