Program szkolenia paralotniowego - kontynuacja

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Program szkolenia paralotniowego - kontynuacja

Postautor: uriuk » 30 grudnia 2018, 15:04

Chodzi dokladnie o § 26 pkt 2.
Z tego co widze, ciezko bedzie, poniewaz:

"3. Sprawdzenie wiedzy i umiejętności lotniczych w przypadkach, o których mowa w § 26 pkt 2, 3, 5, 7 i 10, prowadzi
się w drodze egzaminu państwowego. Sprawdzenia wiedzy i umiejętności lotniczych dokonuje egzaminator teoretyczny lub
egzaminator praktyczny."

Potrzbne byloby wylacznie paralotni spod tego rozporzadznia

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 grudnia 2018, 15:06

Marek. Zgodnie z tym co pisałeś jest to rozporządzenie, a rozporządzenie może być zmienione z poziomu ULC. Tak dopytuje bo język jakim są pisane przepisy jest dla mnie językiem obcym.
Zbyszek Gotkiewicz

Kamil Antkowiak

Postautor: Kamil Antkowiak » 30 grudnia 2018, 18:26

hej,

W którym dokładnie miejscu jest fragment wyłączający zdawanie egzaminów państwowych dla operatorów BSP poniżej 5 kg używanych w lotach VLOS ?
Jeśli się da trzeba skopiować istniejący zapis.

Pozdrawiam / Best Regards
Kamil Antkowiak

--------------------------------------------------
Paralotnie, Wiatrakowce, Samoloty
Szkolenie, Sprzedaż, Serwis
http://www.paralotnie.org
http://www.wiatrakowce.org
http://www.ulmcenter.eu
mobile: +48 602 818 408

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 31 grudnia 2018, 09:36

Jaro. Masz talent do mącenia. Sprowokowałeś dyskusję w której nie jest ważne co sąd uznał za nieuprawnione działania instruktora, bo w całej sprawie ważny dla ciebie jest wyłącznie fakt, że sąd na ekspertów powołał dwóch innych instruktorów. Zastanów się co robisz.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Blazej
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Blazej » 31 grudnia 2018, 10:48

Jaro xs:
"Chyba Ci sie skonczyly jednak argumenty bo ja o zadnych zawodach nie pisalem. Pisalem o umiejetnosci organizowania SIV i wiedzy jaka jest konieczna do podnoszenia bezpieczenstwa pilotow. Wy takiej wiedzy ze Zbyszkiem nie macie bo to sie zdobywa latami aby to bylo bezpieczne dla osob ktore w takim treningu uczestnicza. Reasumujac prosto Arek ma wyzsze doswiadczenie instruktorskie, jest od Was instruktorem wyzszej klasy. Abyscie mogli wyrownac ten poziom muisicie umiec nawigowac ludzi w niebezpiecznych stanach lotu a tej wiedzy nie da sie zdobyc na zawodach. Zawody nie maja nic do tego. Ja odrobicie lekcje to wrocimy do rozmowy kto jest od kogo lepszy. To co Was boli prywatnie w stosunku do Arka mam w dupie.

Pozdrawiam "

Arek moze byc najlepszym instruktorem na swiecie ze wzgledu na swoje doswiadczenie w prowadzeniu SIV ale w zaden sposob ta wiedza, umiejetnosci i doswiadczenie nie przelozyly sie na rozwoj i bezpieczenstwo chlopaka, ktory zginal na tym feralnym kursie czy wyjezdzie. I czy sie to Tobie podoba czy nie takie sa fakty. Bo widzisz Jaro, oprocz calej tej wiedzy, ktora tylko dla Ciebie ma najwieksze znaczenie i jest glownym i jedynym wyznacznikiem bycia dobrym instruktorem to jest jeszcze "milion" innych umiejetnosci i zdolnosci, ktore takowy musi posiadac. Nie mam pojecia jak Uriuk i Zbyszek szkola i jakimi sa instruktorami. Ba, nie znam ich zupelnie ani oni mnie ale wiem, ze bilans smiertelnych wypadkow na ich kursach i wyjazdach wynosi ZERO a Ty wciaz wychwalasz kunszt instruktorski Arka.

JaroXS
Doświadczenie: Akrobata

Postautor: JaroXS » 31 grudnia 2018, 11:30

Błażej,

skup się teraz. To że dany instruktor ma bilans zero wypadków nie oznacza że jego kursanci się nie zabijają zaraz po uzyskaniu świadectwa kwalifikacji. To że u Arka stało się jak stało nie oznacza że Zbyszka czy Uriuka nie spotka to samo w trakcie szkolenia czego im oczywiście nie życzę. Ja się odnoszę do wiedzy którą Arek posiada a nie co zaniedbał w trakcie szkolenia. Każdy instruktor popełnia błędy. Nie ma idealnych szkoleń, jedni kursanci są objęci lepszą opieką instruktorską inni gorszą bo mniej współpracują albo po prostu nie ma dla nich tyle czasu jak masz większą grupę ludzi. Takie są realia bo chodzi o zarabianie na chleb. Otwórz oczy. Znam jeszcze instruktorów którzy wiele lat temu mieli 4 wypadki śmiertelne. Jeden czeski już nie żyje, drugi żyje i prowadzi szkołę nadal. Nadal uważam że są to/byli świetni instruktorzy. Czasami to zwykła statystyka szczególnie jeżeli jesteś z ludźmi na wyjeździe na szkoleniu termicznym i przelotowym np. Czasami większy wpływ ma to co zaniedbał instruktor. Instruktorzy mają dokładać wszelkich starań aby wypadków nie było ale czasami składowych jest zbyt wiele.
Jarek Borowiec | www.flyordie.info

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 31 grudnia 2018, 11:52

Jaro. Próbowałeś analizować przyczyny tego wypadku, czy wystarczy ci przeświadczenie że przyczyną wypadków jest zły los, a powodem niekorzystnych wyroków sądowych są biegli sądowi. Nawet się nie zająknąłeś na temat warunków jakie wtedy panowały, liczby pilotów pod nadzorem, liczby instruktorów, umiejętności pilotów. I nie pisze tu o winie instruktora ale o okolicznościach, które doprowadziły do wypadku. Jeśli miałbym się doszukiwać winy, to tam gdzie instruktor nadużył swoich uprawnień egzaminatora i zabrał na wyjazd zagraniczny pilotów obiecując im przeprowadzenie egzaminu w zamian za uczestnictwo w wyjeździe. Poza tym oczywistym przekroczeniem uprawnień wiele innych kwalifikuje się jedynie do oceny moralnej, ale ponieważ kulturę prawną to Ty z mlekiem matki wyssałeś, to oceny moralne nie dla ciebie bo prawo i moralność da się oddzielić grubą kreską. A Pomarański będzie Ci z pewnością wdzięczny za rozpętanie tej dyskusji.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Blazej
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Blazej » 31 grudnia 2018, 12:19

Zbyszek Gotkiewicz pisze: Nawet się nie zająknąłeś na temat warunków jakie wtedy panowały, liczby pilotów pod nadzorem, liczby instruktorów, umiejętności pilotów. I nie pisze tu o winie instruktora ale o okolicznościach, które doprowadziły do wypadku.

Jaro. Jezeli instruktor nie potrafil zbadac, ocenic i zapobiec w/w okolicznosciom to znaczy, ze nie stanal na wysokosci zadania. I jaka kolwiek proba tlumaczenia go to zwykly przejaw ignorancji. Zginal czlowiek, ktory zaufal w profesjonalizm i doswiadczenie instruktora. Nie musial wiedziec wszystkiego i umiec jeszcze wiecej. Po to z nim pojechal

JaroXS

Postautor: JaroXS » 31 grudnia 2018, 12:45

Mnie jest wszystko jedno czy ktos bedzie wdzieczny czy nie. Mnie przeszkadza w jaki sposob wozicie sie po czlowieku a przy tym sami swieci nie jestescie i mieliscie wypadki. Skoro byl sad to czemu sie nie zamkniecie tylko ciagle plujecie na forach? Dotyczy to glownie Ciebie Zbyszek. Ciagle sie stawiasz w pozycji instruktora ktory jest idealny ktory moze byc ojcem chrzestnym wszystkich instruktorow polskich, a jak przyjdzie porownac Twoja wiedze z innym to obraza sadu najwyzszego. Dlatego nie rozumiem tez Ciska. Sad byl, bieglym byl po kiego grzyba to publikowal o moralnosci? Co tym chcecie udowodnic? Swoja niezakzitelnosc a przy tym mnie np. o branie lapowek posadziles. Od tak po prostu za zwykla charytatywna prace dla tego srodowiska. I Ty chcesz mi pierdolic o moralnosci? Chyba jednak cos Was boli, i tabletki nue dzialaja. Ja to Cie zamierzam juz traktowac jak powietrze a jak zobacze jeszcze jeden wpis o mnie i jakims sugerowanym lapowkarstwie lub innym pomowieniu to masz rozprawe od razu w sadzie. Wszystko ma swoje granice przyzwoitosci. Kazdy ma prawo myslec co chce ale niech zwraca uwage na to co publikuje i czy nie wplywa to czasem na imie drugiego czlowieka. Jak masz rozum to przemyslisz i w koncu sie zamkniesz. Miarka sie przebrala.

JaroXS

Postautor: JaroXS » 31 grudnia 2018, 12:48

Blazej pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze: Nawet się nie zająknąłeś na temat warunków jakie wtedy panowały, liczby pilotów pod nadzorem, liczby instruktorów, umiejętności pilotów. I nie pisze tu o winie instruktora ale o okolicznościach, które doprowadziły do wypadku.

Jaro. Jezeli instruktor nie potrafil zbadac, ocenic i zapobiec w/w okolicznosciom to znaczy, ze nie stanal na wysokosci zadania. I jaka kolwiek proba tlumaczenia go to zwykly przejaw ignorancji. Zginal czlowiek, ktory zaufal w profesjonalizm i doswiadczenie instruktora. Nie musial wiedziec wszystkiego i umiec jeszcze wiecej. Po to z nim pojechal

Zgadzam sie z Toba Blazej ze instruktor zaniedbal swoich obowiazkow. Miej na uwadze jednak ze instruktor ma wiedze i zyje dalej. Dajcie mu zyc po prostu i szanse rehabilitacji.

Pozdrawiam,

andrzejbak10
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: andrzejbak10 » 31 grudnia 2018, 12:50

[quote="JaroXS"]Błażej,

To że dany instruktor ma bilans zero wypadków nie oznacza że jego kursanci się nie zabijają zaraz po uzyskaniu świadectwa kwalifikacji. To że u Arka stało się jak stało nie oznacza że Zbyszka czy Uriuka nie spotka to samo w trakcie szkolenia czego im oczywiście nie życzę.

No to teraz pojechałeś po bandzie!!!

W niektórych postach piszesz, że wypadek cię nie interesuje, nie znasz szczegółów wypadku ale w innych postach podajesz takie szczegóły, które znane są tylko stronom postępowania. Nabieram coraz większego przekonania, że jednak jesteś ustami Pomarańskiego.
Może ci coś obiecano? Uważaj bo możesz obudzić się z ręką w nocniku. Pomarański na swojej stronie facebooka już zaczął cię lansować.

pozdrowienia

ab

JaroXS

Postautor: JaroXS » 31 grudnia 2018, 13:20

I tutaj Andrzej Cię znowu zasmucę, bo znowu jesteś w błędzie. I to naprawdę w ogromnym błędzie.

Darek Cisek samoczynnie reagował na mój dokument bo mu zależy na zmianach w tym środowisku
. Tłumaczyłem mu aby nie szedł drogą Zbyszka i nie kłócił społeczeństwa. Obiecał że spróbuje poprawić mi błędy i podesłać swoją wersję. Dodatkowo mówiłem mu aby tego tutaj nie publikował co poprawi i mam nadzieje że uszanuje moją prośbę. Poprosiłem go o wysłanie tego do mnie w kopii i do SILP do Kamila Antkowiaka. Jak chcesz to weź sobie do niego zadzwoń potwierdzi Ci to że się do mnie odezwał samoczynnie w dniach:

W 21 grudnia 2018 08:39:32 dariuszcisek@wp.pl napisał:
W dniu 22.12.2018 o 18:37, dariuszcisek@wp.pl pisze:
W dniu 26.12.2018 o 11:35, dariuszcisek@wp.pl pisze:
Oraz 30.12.2018

I ja go K**** o żadne szczegóły dotyczące rozprawy nie prosiłem. Sam mi zaczął pisać o podwinięciu krawacie i 8 sekundach. Ja sobie wyciągnąłem wnioski po swojemu co mi napisał w tej spowiedzi na maila prywatnie.

Ja go oceniam jedynie że to co zrobił z tym publikowaniem historii paralotniarstwa teraz jest bezsensu i mówiłem już dlaczego. Dodatkowo uważam że nigdy bym nie chciał aby moja konkurencja była biegłym. To tyle w temacie.

Ja nie mam z Arkiem żadnego kontaktu. Czaicie?
Cisek sam mi napisał w mailu, nad czym się zastanawiał itd. jeżeli ma jakieś wyrzuty sumienia to mam w dupie to jest sprawa pomiędzy nim i Arkiem. Mnie ta rozprawa nie interesuje, ale gnębicie człowieka która był już osądzony a przy tym Zbyszek i Uriuk święci nie są.

Dajcie żyć ludzie. Jest koniec roku. Ja się zająłem pisaniem dokumentu dla poprawy bezpieczeństwa kursantów i tak aby instruktorzy lepiej szkolili, bo w moim dokumencie jest jasno stwierdzone co powinni mówić na szkoleniu a nie co im się ubzdura. To jest częściowo krótka pomoc dydaktyczna.

Jak ktoś potrafi napisać lepszy dokument to proszę bardzo, droga wolna. Za 15 lat nikomu się dupy nie chciało ruszyć aby pogadać z opozycją a teraz mi jeszcze Gotkiewicz łapówkarstwo zarzucił. WSTYD LUDZIE.

To czy Arek dopuścił się jeszcze jakiś uchybień to nie wiem. Wiem tylko tyle ile mi się Cisek wyspowiadał w mailu. Weźcie sobie zadzwońcie do niego a mnie już nie męczcie. Ja mieszkam w Czechach barany, ja nie mam żadnego udziału w niczym. Sercem jestem jednak w Polsce, bo nadal chodzę systematycznie na pogrzeby. Gdybyście rozumieli ideologię TryFly i tego co robimy to byście się 2x zastanowili jakimi jesteśmy ludźmi i nad swoimi osądami.

Ja mam bardzo lajtowy charakter ale niektórzy w tym wątku (Zbyszek) przegieli już pałę i ma to pewne nieodwracalne konsekwencje na nasze koleżeństwo. Jeżeli Zbyszek wszystko odszczeka co do łapówkarstwa i zamieści na fejsbooku swoje przeprosiny oraz na preclu to jestem w stanie zmienić zdanie.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 31 grudnia 2018, 13:30

JaroXS pisze:Mnie jest wszystko jedno czy ktos bedzie wdzieczny czy nie. Mnie przeszkadza w jaki sposob wozicie sie po czlowieku a przy tym sami swieci nie jestescie i mieliscie wypadki. Skoro byl sad to czemu sie nie zamkniecie tylko ciagle plujecie na forach? Dotyczy to glownie Ciebie Zbyszek. Ciagle sie stawiasz w pozycji instruktora ktory jest idealny ktory moze byc ojcem chrzestnym wszystkich instruktorow polskich, a jak przyjdzie porownac Twoja wiedze z innym to obraza sadu najwyzszego. Dlatego nie rozumiem tez Ciska. Sad byl, bieglym byl po kiego grzyba to publikowal o moralnosci? Co tym chcecie udowodnic? Swoja niezakzitelnosc a przy tym mnie np. o branie lapowek posadziles. Od tak po prostu za zwykla charytatywna prace dla tego srodowiska. I Ty chcesz mi pierdolic o moralnosci? Chyba jednak cos Was boli, i tabletki nue dzialaja. Ja to Cie zamierzam juz traktowac jak powietrze a jak zobacze jeszcze jeden wpis o mnie i jakims sugerowanym lapowkarstwie lub innym pomowieniu to masz rozprawe od razu w sadzie. Wszystko ma swoje granice przyzwoitosci. Kazdy ma prawo myslec co chce ale niech zwraca uwage na to co publikuje i czy nie wplywa to czasem na imie drugiego czlowieka. Jak masz rozum to przemyslisz i w koncu sie zamkniesz. Miarka sie przebrala.

Jaro, nie histeryzuj. Całemu zamieszaniu jesteś winny wyłącznie Ty, bo to Ty napisałeś tu jako pierwszy. Przeczytaj swój wpis z 18 grudnia
: "Dodatkowo, to nie wiem czy myśleliście o tym w ten sposób że chłopaki wzięli na siebie tą pracę bo nie mieli innego wyjścia, bo się nikt z nikim nie mógł dogadać. Uważam że sposób w jaki się wypowiadacie o SILP nie jest żadnym rozwiązaniem, a raczej pogłębia różnice i dzieli środowisko. Wystarczy przeczytać Twój ostatni post gdzie jednen instruktor zeznaje tak, aby upierdolił w sądzie swojego kolegę po fachu, nie biorąc samemu pod uwagę że jego też kiedyś może spotkać podobny przypadek... - gdzie rozum ludzie?"

Wobec takiej interpretacj, którą nie wiem skąd wziąłeś, ale mogę się domyślać opublikowanie parę dni później przez Darka Ciska swojej wiedzy na temat SILP i sprawy Pomarańskiego było jedynie obroną jego dobrego imienia. Zacznij czytać, co się do ciebie pisze, bo mącisz zamiast rozmawiać. Cała dyskusja o sprawie Pomarańskiego została wywołana twoim jednym, nieprzemyślanym wpisem.
Zbyszek Gotkiewicz

JaroXS

Postautor: JaroXS » 31 grudnia 2018, 13:51

To weź sobie Zbyszek zapytaj Darka Ciska czy ze mną nie rozmawiał przez telefon kilka miesięcy temu odnośnie pierwszej wersji mojego dokumentu. Zaręczam Ci że spowiadał się obszernie obcemu człowiekowi przez tel. 30 minut na temat SILP i innych wymieniając każdego z imienia i nazwiska - w billingach by to było pięknie pokazane. O wszystkich mówił że są "super goście" a to było jeszcze przed tym jak napisałem ten post który wkleiłeś i wyciągnąłem własne wnioski. Także to nie jest żadna linia obrony Darka. On to wkleił bo chciał już dawno to wkleić. Gdyby chciał się odnieść tylko do mojego postu który wkleiłeś to by po prostu napisał, a nie wyjebał cały elaborat historyczny i co go tam jeszcze nie boli.

Ja Zbyszek zadzwoniłem do wielu osób z Polski szukając współpracy odnośnie nowego dokumentu dla szkolnictwa polskiego. Niestety często było tak że jeden pluł na drugiego dlatego próbowałem Wam tutaj wszystkim powiedzieć że tak się nie da wprowadzić zmian. Postanowiłem uderzyć do SILP a oni TA DA - odpisali i powiedzieli że jest to kierunek który im się wstępnie podoba i że trzeba coś może spróbować zmienić. Ty możesz sobie to nazywać ocieplaniem wizerunku itd. Ja to nazywam merytorycznym odniesieniem się do tematu. Z Tobą tylko zmarnowałem czas, a w dodatku jeszcze spotkałem się z oszczerstwami.

Jakbyś był porządnym chłopem to byś odszczekał to łapówkarstwo wszędzie gdzie Cię poprosiłem. Zrobisz jak zechcesz. Przemyśl sprawę.

Pozdrawiam,

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 31 grudnia 2018, 14:08

Kamil Antkowiak pisze:hej,

W którym dokładnie miejscu jest fragment wyłączający zdawanie egzaminów państwowych dla operatorów BSP poniżej 5 kg używanych w lotach VLOS ?

Tego wpisu tu nie ma bo to ma wejść w życie w styczniu z tego co zrozumiałem. Tak pisali na stronie ULCu na FB.
Nie wiem czy gdzie jest projekt zmian dostępny.
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 31 grudnia 2018, 14:17

Już napisałeś, że przeprosin nie przyjmujesz, więc nie oczekuj następnych. Poza tym skoro walisz tu we mnie jak w bęben, to nie oczekuj innego traktowania. Największą arogancją z Twojej strony jest przeświadczenie, że wiesz lepiej czego nam, instruktorom trzeba, mimo że twoje doświadczenia instruktorskie sa już dość odległe jeśli chodzi o czas, a zupełnie nie pokrywają się jeśli chodzi o kraj. I od początku próbuję Ci to wytłumaczyć, że nie potrzebujemy nowego programu. W tej dyskusji zostało nawet udowodnione że Twój program realizuje mniejszy zakres szkoleniowy, niż ten który jest obecnie realizowany w niektórych szkołach. Głuchy jesteś? Twój program jest gorszy od tego co jest w tej chwili. Ile razy mam to powtarzać. Jeśli chodzi o SILP, to byłeś pierwszym, który zgłosił się do nich z jakimś opracowaniem, którego nie spuścili na drzewo. Widocznie trafiłeś w jakiś gorszy moment. Gdy ja zgłaszałem błędy w testach egzaminacyjnych to dowiedziałem się, że to sa już pytania nieaktualne. A właśnie, jak twoja interwencja dotycząca wychodzenia z negatywki poprzez przeciągnięcie? Bo nic nie wiem o tym, żeby to kryminalne zalecenie zostało zmienione. Naprawdę też musisz uważać na wiedzę, jaką dostajesz z różnych źródeł, żeby potem nie stawać się adwokatem osób, które cię przekonały, że: "jednen instruktor zeznaje tak, aby upierdolił w sądzie swojego kolegę po fachu". A nawet jeśli słyszysz takie rzeczy, to nie musisz w nie wierzyć.
Zbyszek Gotkiewicz

Kamil Antkowiak

Postautor: Kamil Antkowiak » 31 grudnia 2018, 15:52

marek mastalerz pisze:

Tego wpisu tu nie ma bo to ma wejść w życie w styczniu z tego co zrozumiałem. Tak pisali na stronie ULCu na FB.

Poczekajmy w takim razie jeszcze parę dni, zobaczymy na jakim patencie można dokonać zmiany.
W tak zwanym miedzy czasie należało by się zastanowić czy po usunięciu wymogu egzaminu państwowego trzeba wprowadzić zamiany w programie szkolenia ? Czy egzaminowanie przez ULC ma jakikolwiek wpływ na poziom przyszłych pilotów ?

Kamil Antkowiak

Paralotnie, Wiatrakowce, Samoloty
Szkolenie, Sprzedaż, Serwis
www.paralotnie.org
www.wiatrakowce.org
www.ulmcenter.eu
mobile: +48 602 818 408

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 31 grudnia 2018, 16:26

Kamil Antkowiak pisze:
marek mastalerz pisze:

Poczekajmy w takim razie jeszcze parę dni, zobaczymy na jakim patencie można dokonać zmiany.
W tak zwanym miedzy czasie należało by się zastanowić czy po usunięciu wymogu egzaminu państwowego trzeba wprowadzić zamiany w programie szkolenia ? Czy egzaminowanie przez ULC ma jakikolwiek wpływ na poziom przyszłych pilotów ?

Kamil Antkowiak

Kamil, z dyskusji dotychczasowej wynikają dwa wnioski.
Jeden wniosek to taki, żeby wprowadzić dwustopniowy poziom nauczania, ale tak, aby po pierwszym stopniu można było pilota dopuścić do samodzielnych lotów z jakimiś ograniczeniami (wariant czeski) albo pod nadzorem instruktora (wariant niemiecki). Czyli piloci by latali na drugim etapie tak, jak obecnie latają na trzecim, ale w wariancie niemieckim nie mogli by latać bez nadzoru instruktora. Jeśli wariant czeski lub niemiecki zostanie wprowadzony w życie, to program szkolenia może pozostać jak dotychczas. Można też przemyśleć likwidację podziału na etap pierwszy i drugi a pozostawienie wymogów wykonania 30 lotów, w tym minimum 10 lotów wysokich i wymóg 3 godzin nalotu (według mnie zapis 2,5 godziny jest bardziej realny) oraz likwidację szkolenia alpejki. Trzeba się jeszcze skonsultować z ośrodkami, które żyją głównie dzięki szkoleniu do etapu pierwszego polegającego na 20 lotach niskich, czy taki zapis nie utrudni im kontynuowania takiej działalności.
Wniosek drugi, to taki, że brakuje programu szkolenia, który by oferował wyższe umiejętności pilotom, którzy chcą się rozwijać i tu można by skorzystać z propozycji Jaro. To, co On uważa za elementy do wyboru dla instruktora i pilota powinno być na nowym etapie drugim, w połączeniu z nalotem wymaganym do IPPI 4 oraz szkoleniem alpejki. Ukończenie etapu pierwszego powinno dawać podobnie jak obecnie IPPI 3. Próba szkolenia do IPPI 4 jako pierwszego uprawnienia już była przerabiana i rynek źle zareagował.
Zbyszek Gotkiewicz

JakubM
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: JakubM » 31 grudnia 2018, 16:46

Jeśli już pracujecie nad nowym programem to może warto rozważyć program APPI?
https://appifly.org/?APPI-Education-System&lang=en
Celem APPI jest uspójnienie szkolenia pomiędzy szkołami na całym świecie, by dowolna osoba mogła się szkolić w różnych szkołach i każdy wiedział z jakim poziomem wyszkolenia ma doczynienia.
Program certyfikacyjny jak na załączonym rysuku jest dwu stopniowy: na poziomie APPI3 Pilot (coś a'la nasze ŚK) i na poziomie APPI5 Advanced Pilot.

PS Przy okazji uwaga ode mnie: poziom tej dyskusji jest żenujący. Czy naprawdę uważacie, że ważne kto pierwszy powiedział "Jesteś głupi!"? Co dobrego wnosi, że kolejny odpowiedział "To ty jesteś głupi debilu!" itd. Jak głęboko w dół chcecie ciągnąć tę spiralę nienawiści? Dobrze Wam z tym? Co na tym zyskacie?

Więcej wzajemnego zrozumienia i szacunku w 2019 roku życzę wszystkim!

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 31 grudnia 2018, 16:51

Dotychczasowy program pisany byl pod szkoly "gorskie", gdzie tok szkolenia polega na zlotach z pagora, a pozniej z wiekszej gorki.
Na wyciagarce jest totalnie bez sensu. Bezpieczniej jest od razu holowac goscia na duza wysokosc, zeby byl jak najdalej od ziemi. Przyznam sie, ze odwrocilem tok szkolenia i robie najpierw dwa tandemy, pozniej 20 lotow wysokich, a na koncu, kiedy wiem, ze umieja skrecac i nie przeciagna skrzydla, zabieram ich w gorki, gdzie nabieraja pokory :).
Zmuszanie do zaczynania od lotow niskich instruktora dysponujacego wyciagarka i tandemem uwazam za bezsensowne.
Chcialbym, zeby w programie nie bylo podawane w jakiej kolejnosci maja sie odbywac loty (nie neguje potrzeby lotow niskich, tylko uwazam, ze zwlaszca wtedy kursant powinien umiec pracowac sterowkami)

Wróć do „PG”