Jest afera (nowy zapas złożony na lewą stronę)

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Aerokrak
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor

Re: Jest afera (nowy zapas złożony na lewą stronę)

Postautor: Aerokrak » 15 lutego 2016, 14:24

Taki przypadek jaki tu omawiacie ma miejsce tylko i wyłącznie przy obróceniu czaszy na lewą stronę. Samymi linkami tego się nie zrobi.
Jak temu zapobiec?
W spadochronach, które mają oznaczone cyframi kliny trzeba sprawdzać, czy nie trzeba ich czytać wspak, bo to właśnie pokazuje, że czasza jest obrócona.
Należy też sprawdzić obrzeże spadochronu. Doświadczony składacz bez problemu to rozpoznaje.
I wreszcie po obróceniu czaszy linka centralna zawsze będzie przebiegać na zewnątrz czaszy. Trudno tego nie zauważyć.

Jak temu zapobiegać? Składać często. Czy pilot składa często? Nie, bo woli latać niż składać. Więc znacznie bezpieczniej oddać złożenie swojej ostatniej deski ratunku w doświadczone ręce.

Teraz na grupie trwa dyskusja, czy, i jakie stare spadochrony można eksploatować. Uważam, że dochodzimy do granic absurdu. Przestajemy przestrzegać przepisy, nie wierzymy w testy a wszystkich w koło podejrzewamy, że chcą nas ograbić. Świat oszalał...

Do pierwszego trupa. A wtedy zacznie się nagonka w drugą stronę.

Kiedyś, w czasach lotniarstwa adaptowałem stare spadochrony zapasowe na spadochrony ratownicze do lotni. I nawet jeden z moich kolegów, Rysiu Z. uratował dupę na ponad 20 letnim zapasie. Ale czy to ma być regułą. Wówczas robiliśmy to, bo nie było pięknych, nowych i niedrogich zapasów. Były stare i po resursie. Teraz, na własne życzenie znów niektórzy schodzą do podziemia. I nie zamierzam ich pouczać. Jest demokracja, więc niech nabijają twarz. Tylko ci normalni będą mieli pod górę, bo zawsze po wypadkach przychodzą obostrzenia regulacji prawnych.
Część z nas pracuje nad tym jak ułatwić latanie, druga część, jak utrudnić. To takie ludzkie...

Jeszcze jedno.

Oglądam na youtubie filmy z przerozmaitych akcji wietrzenia zapasów i często resztki włosów stają mi na głowie. Widać bowiem na nich różne, czasem poważne nieprawidłowości w składaniu. Albo wszyscy składają na jedno kopyto zapominając - lub jak myślę nie wiedząc - że każdy spadochron składa się trochę inaczej. To zresztą jest pokazane w instrukcji. Po takim złożeniu organizatorzy triumfują a uczestnicy mają poczucie, że dobrze złożyli swoją pakę. A tymczasem prawda bywa inna...
Tak więc czy składać samemu spadochron?. Odpowiedź brzmi - tak, ale zgodnie z instrukcją i pod okiem kogoś, kto świetnie zna dany tym zapasu.

Życzę spokojnego sezonu, w którym nie będzie potrzeby testowania Waszego "jedwabnego przyjaciela"

Leszek Mańkowski

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 15 lutego 2016, 16:27

Leszek. Dobrze, że tłumaczysz. Bez autorytetów będziemy hołotą, a nie społecznością. Nawet najprostszych zagrożeń takich jak to z liną centralną na zewnątrz nie da się rzetelnie wyjaśnić jeśli ludzie z wiedzą i doświadczeniem będą za każdym razem zakrzyczeni przez kolegów z niezbyt jasnymi intencjami co szkodzi bezpieczeństwu wszystkich pilotów.
Zbyszek Gotkiewicz

SkyTrekking
Kontakt:

Postautor: SkyTrekking » 15 lutego 2016, 16:58

Po wymianie informacji z Uriukiem podejrzewam, że użytkownik podczas zabawy na hali (rozpakowanie i pobieganie z zapasem dokoła sali) mógł przez przypadek przełożyć linę (?) w takiej sytuacji jest to możliwe. Tym bardzie, że pilot jest początkujący i nie ma doświadczenia w tym zakresie.
Co nie zmienia faktu, że sytuacja jest bardzo niepokojąca machina sprawdzania ruszyła. A informacje o zaistniałej sytuacji zostały przekazane producentowi.
Piotr Cwudziński

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 15 lutego 2016, 17:09

Zostało poddane w czasie dyskusji, że do przewinięcia mogło dojść gdy pilot się zatrzymał po otwarciu zapasu, a czasza siłą "bezwładności" poleciała w stronę pilota przewijając się pomiędzy linami. W każdym razie dzięki temu wątkowi piloci zwrócą większą uwagę na prawidłowy przebieg liny centralnej.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 15 lutego 2016, 17:39

Cala akcja (od decyzji o pobieganiu z zapasem do zauwazenia przeze mnie liny na zewnatrz) trwala ok 20-30 sekund. To dosc malo czasu, ale nie da sie wykluczyc, ze delikwentowi udalo sie tego dokonac. Tym bardziej, ze zapas byl kupiony na Allegro i nie wiadmo jakie byly jego losy pomiedzy fabryka a klientem.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 15 lutego 2016, 17:41

Dobrze znać te szczegóły, żeby nie obciążać producenta wyłączną odpowiedzialnością za zaistniałą sytuację.
Zbyszek Gotkiewicz

Janek44

Postautor: Janek44 » 15 lutego 2016, 18:42

uriuk pisze:Tym bardziej, ze zapas byl kupiony na Allegro i nie wiadmo jakie byly jego losy pomiedzy fabryka a klientem.

Te szczegóły powinny zostać podane już w pierwszym poście. Pierwszy wpis w temacie obraża dobre imię firmy produkującej te zapasy.

W sobote przekladalem paczki w Cieplicach. Trafila sie jedna prawie nowa (08.2015) czeskiej firmy Sky Pargliders. Pomimo, ze paczka miala tylko 5 miesiecy, wlasciciel zdecydowal sie na przelozenie. Po rozwinieciu oczom naszym ukazal sie taki widok:

Jest to wynik zlozenia zapasu na lewa strone i swiadczy o zupelnym braku pojecia u ukladacza. Ja rozumiem, ze pracownikow bierze sie z posredniaka, ale jakis nadzor chyba powinien byc?

Za kręcenie gównoburzy bez ujawniania wszystkich faktów ktoś tu powinien ładnie przeprosić producenta w wysoko podpiętym temacie.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 15 lutego 2016, 23:21

Pomiedzy decyzja o rozwinieciu zapasu a zauwazeniem przeze mnie liny na zewnatrz minelo 20-30 sekund. Jest bardzo mala szansa, ze pilot dal rade w tak krotkim czasie tyle naplatac. Ukladacz mial duzo wiecej czasu :)
Posta pisalem ku przestrodze, ze nawet nowe zapasy moga byc tak zlozone (tym bardziej ze jakis rok temu ktos pisal o identycznym przypadku, a kolega Tooosh opisal przypadek zapasu Swing Escape z niepodpietymi dwoma linkami. Sam osobiscie widzialem kiedys zapas, w ktorym... brakowalo linki. Tez to bylo pierwsze przelozenie.
Jesli chodzi o ten konkretny przypadek, to widze, ze do opisania go na forum trzeba sie przygotowac jak do przesluchania przez komisje sledcza parlamentu. W celu unikniecia watpliwosci wnosze o plombowanie zapasow przez producentow. Kazdego bede otwieral osobiscie, w asyscie operatora kamery. I jestem dziwnie spokojny, ze za jakis czas znow dokopie sie do jakiegos trupa w szafie.

Janek44

Postautor: Janek44 » 15 lutego 2016, 23:51

uriuk pisze:Pomiedzy decyzja o rozwinieciu zapasu a zauwazeniem przeze mnie liny na zewnatrz minelo 20-30 sekund. Jest bardzo mala szansa, ze pilot dal rade w tak krotkim czasie tyle naplatac. Ukladacz mial duzo wiecej czasu :)
Posta pisalem ku przestrodze, ze nawet nowe zapasy moga byc tak zlozone (tym bardziej ze jakis rok temu ktos pisal o identycznym przypadku, a kolega Tooosh opisal przypadek zapasu Swing Escape z niepodpietymi dwoma linkami. Sam osobiscie widzialem kiedys zapas, w ktorym... brakowalo linki. Tez to bylo pierwsze przelozenie.
Jesli chodzi o ten konkretny przypadek, to widze, ze do opisania go na forum trzeba sie przygotowac jak do przesluchania przez komisje sledcza parlamentu. W celu unikniecia watpliwosci wnosze o plombowanie zapasow przez producentow. Kazdego bede otwieral osobiscie, w asyscie operatora kamery. I jestem dziwnie spokojny, ze za jakis czas znow dokopie sie do jakiegos trupa w szafie.

Tu chodzi o zwykłą rzetelność.

Czy gdybyś założył temat, że po wykonaniu przeglądu na np. 8 miesięcznym Opticu wyszło, że poszycie nie wytrzymało w żadnym miejscu próby na rozrywanie, zjechał producenta i stwierdził że stosuje badziewne materiały nieodpowiednio dobrane do konstrukcji (nie twierdzę że coś takiego jest możliwe - to czysto teoretyczny przykład, wiadomo Optic nie jest z jakichś prędzej nie stosowanych innowacyjnych tkanin itp - nie o przykładzie dyskusja) i podsumował tekstem że p. Dudek musiał być naćpany projektując ten sprzęt, a już na pewno podpłacił ośrodek certyfikujący aby taki gniot dostał certyfikat.

I nagle na 4tej stronie dodałbyś że w sumie to skrzydło ze 4 miesiące spędziło w wilgotnej piwnicy, a zimą jak za oknem było -20*C to nawet gruby szron się na nim zbierał, więc parametry mogły się pogorszyć ze względu na nieprawidłową obsługę to byłoby ok?

Za tego typu "newsy" już nie raz szły pozwy.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 16 lutego 2016, 00:01

Czyli zatajenie prze mnie faktu, ze stracilem zapas na 20 sekund z oczu jest rownowazne z przechowywaniem skrzydla przez 4 miesiace w piwnicy?

Winger
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Winger » 16 lutego 2016, 00:19

Uriuk, chodzi chyba o to, że tworząc ten wątek napisałeś:
Jest to wynik zlozenia zapasu na lewa strone i swiadczy o zupelnym braku pojecia u ukladacza. Ja rozumiem, ze pracownikow bierze sie z posredniaka, ale jakis nadzor chyba powinien byc?

...co sugeruje, wg mnie, że zapas był kupiony jako nowy, od producenta. I jest to dość poważnym oskarżeniem.
Natomiast na czwartej stronie wątku dodajesz następujące info:

Tym bardziej, ze zapas byl kupiony na Allegro i nie wiadmo jakie byly jego losy pomiedzy fabryka a klientem.

...co moim zdaniem może być kluczowe dla wyjaśnienia tego przypadku. Te info powinno się znaleźć w pierwszym poście. Pisałeś, że prawie nowa, pisałeś, że ma 5 miesięcy, nie dodałeś tej kluczowej informacji że poszła przez Allegro i nie wiadomo jakie były jej losy. Sky chyba nie prowadzi sprzedaży bezpośredniej na Allegro?
Pozdrawiam,
Arkadiusz 'Winger' Ślusarczyk

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 16 lutego 2016, 00:23

Winger pisze:...co moim zdaniem może być kluczowe dla wyjaśnienia tego przypadku. Te info powinno się znaleźć w pierwszym poście. Pisałeś, że prawie nowa, pisałeś, że ma 5 miesięcy, nie dodałeś tej kluczowej informacji że poszła przez Allegro i nie wiadomo jakie były jej losy. Sky chyba nie prowadzi sprzedaży bezpośredniej na Allegro?

Prowadzi.

Winger

Postautor: Winger » 16 lutego 2016, 00:27

Czyli jednak poszło z fabryki do odbiorcy, z ew. krótkim pobytem u polskiego dealera? Kilka postów wyżej zabrzmiało to trochę inaczej po prostu.
A w fabrycznie 'załatwione' paczki wierzę, bo byłem świadkiem jak Toosh przekładając swoją znalazł tą przełożoną linkę. A 3 tygodnie po własnoręcznym przełożeniu musiał paczki użyć w Brazylii - nieciekawie by się to mogło skończyć, gdyby pojechał z taką fabryczną. Raczej ważna lekcja dla wszystkich...
Pozdrawiam,
Arkadiusz 'Winger' Ślusarczyk

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 16 lutego 2016, 00:56

Winger pisze:Czyli jednak poszło z fabryki do odbiorcy, z ew. krótkim pobytem u polskiego dealera?

Tego nie wiem, bo dalem ciala i nie wzialem od gocia namiarow. Okazalo sie ze to mlody pilot i nikt go nie zna.
Bylem zrypany jak sledz po sztormie i nie przylozylem sie do udokumentowania sprawy. Wrocilem do niej pozniej i wrzucilem posta, bo sprawa wydaje mi sie wazna. To nie pierwszy przypadek wyjscia z fabryki zle ulozonego zapasu i nie dotyczy tylko firmy Sky. To przypadlosc ogolna, wynikajaca z procesu produkcji. Paczki sklada pracownik, a z pracownikami wiadomo jak jest. Wrzucajac posta chcialem pokazac problem jako taki.
Przekladajac od kilkunastu lat paczki dostaje szczególnego rodzaju qrwicy, kiedy widze, ze ktos kiedys zle poskladal zapas. Przewaznie nie ma kogo nawet za to w d... kopnac. A czasem wlos sie jezy. Jesienia bylem swiadkiem, kiedy pilotowi latajacemu na Mieroszowie wyleciala paczka z uprzezy na jakichs 30 m i... doleciala do ziemi. Nie byla polaczona z uprzeza.

Awatar użytkownika
tooosh

Postautor: tooosh » 16 lutego 2016, 05:36

uriuk pisze: [...]a kolega Tooosh opisal przypadek zapasu Swing Escape z niepodpietymi dwoma linkami.

Dla sprostowania - była to jedna linka, która jest podpięta w dwóch punktach do czaszy, a z drugiej strony zszyta 2cm nad połową liny, tworząc oczko. Taki sam błąd popełniłem tydzień temu, kiedy musiałem wyciągnąć czarno-szarą pętlę z dyneemy, żeby rozplątać liny po rzucaniu paki. Przy ponownym wkładaniu pętli z dyneemy w oczka białych linek jedną pominąłem, co zauważył "sprawdzacz". Patrząc pobieżnie wyglądało to dobrze, a po wyrzuceniu paki linka wyślizgnęłaby się z węzła.

https://www.dropbox.com/s/ohxai0zczdgyn8z/20160216_052426.jpg?dl=0
http://www.SRUdoChmury.pl

Marcin Duszyński

Marcin.

Postautor: Marcin. » 16 lutego 2016, 15:54

Sorry ,że nie na temat trochę , ale czy wiecie jakie długości mają linki od zapasów tak na oko? ;) I też ile taśma ta ma długości?
Najlepiej jakby plan był ,szablony itp. ale mniejsza o to ;)
Chodzi mi np. o okrągłe spadochrony bez kominka albo z kominkem do różnych wag żeby mieć przybliżony pogląd. Dla masy np.105kg i 22m2 (jak na tej fotce) albo większy np 130kg itp. Szukałem wstępnie w sieci, bo chciałbym sobie spróbować uszyć takie coś tylko do eksperymentów.
Marcin.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 16 lutego 2016, 16:27

Powinien mieć krótsze liny niż długość lin w glajcie z tego co mi wiadomo. Najlepiej zadzwoń do Pecia, bo on projektuje spadochrony.
Zbyszek Gotkiewicz

Marcin.

Postautor: Marcin. » 16 lutego 2016, 17:07

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Powinien mieć krótsze liny niż długość lin w glajcie z tego co mi wiadomo. Najlepiej zadzwoń do Pecia, bo on projektuje spadochrony.

Dzięki :) za info.
Marcin.

cmedyk

Postautor: cmedyk » 18 lutego 2016, 16:49

Witam,

Tak z ciekawosci. Czy ktos wie jak dziala taki odwrocony spadachron zapasowy? Czy sie rozlozy? Czy wogole zadziala?

Pozdr.,
Artur

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 18 lutego 2016, 16:59

Otworzy sie tak, jak widac na zdjeciu na poczatku posta. Ale bedzie mial predkosc postepowa (ten przedzialek tworzy dysze napedowa, co spowoduje wieksze rozjechanie sie skrzydla i zapasu (tzw "glupi Jas")

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”