Zakręty z wiatrem i pod wiatr
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Zakręty z wiatrem i pod wiatr
Wiesiek. Ja zawsze po dynamicznym zakręcie nam przyrost wysokości i nie zależy on według mnie od kierunku wiatru. Twoja teoria według mnie nie da się udowodnić a obserwacje na które się powołujesz dotyczą jedynie gradientu pionowego prędkości wiatru.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wiesiek. Ja zawsze po dynamicznym zakręcie nam przyrost wysokości i nie zależy on według mnie od kierunku wiatru. Twoja teoria według mnie nie da się udowodnić a obserwacje na które się powołujesz dotyczą jedynie gradientu pionowego prędkości wiatru.
OK. Zbyszek, zimą raczej nie latam ale wielu PPGantów to robi. Żeby to sprawdzić warunkiem jest naprawdę silny wiatr, najlepiej taki żeby z alpejki już podnosiło i testy nad płaskimi terenami. Prokopcio się zadeklarował więc bądżmy cierpliwi(nie radzę pomimo napędu, zaczynać zwrotów nisko nad ziemią) . Ja nie tyle powołuje się na obserwacje, co bardziej na analizy kinetyczne, również dla układu lotni, którymi daje się latać przy nieco silniejszych wiatrach i również dość dynamicznie manewrować.
Ostatnio zmieniony 28 stycznia 2019, 12:37 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Od jutra 2 tyg ferii z dzieciakami a dobrze by było sprawdzić w tej chwili bo do startu na ziemi mam 3m/s wg stacji a na 750m wysokości wg prognozy 16m/s
- mam nadzieję że tyle wystarczy do testu tylko kurcze ciemno trochę
trzeba właśnie taki moment wyczekać żeby móc sprawdzić dosadnie tą teorię.

- Załączniki
-
- 16ms.png (338.09 KiB) Przejrzano 5064 razy
Łukasz Prokop
-
[quote="prokopcio"]..... do startu na ziemi mam 3m/s wg stacji a na 750m wysokości wg prognozy 16m/s
- mam nadzieję że tyle wystarczy do testu tylko kurcze ciemno trochę
................................................................................................................................................
Im większy wiatr tym lepiej, jak najbardziej wystarczy taki ale dlaczego "ciemno trochę" ? Chyba nie planujesz lecieć w nocy ?(Ty za dużo od siebie nie wymagaj...) .Ja Cię do niczego nie namawiam, sam zadeklarowałeś. Nie wiem jakie są Twoje dotychczasowe doświadczenia i nie chcę abyś podejmował jakieś nowe ryzyko.
Ja pisałem aby zacząć najpierw przy ziemi(5-6m/s powinno wystarczyć) żebyś miał do niej wizualne odniesienie albo Ci co będą to z daleka obserwować. Jeśli chcesz od razu lecieć tak wysoko i nie będzie możliwości lecieć bardzo nisko nad chmurami, ewentualnie odniesienie wizualne może stanowić inny kolega lecący w pewnej odległości(np. 200m) na stałym poziomie i najlepiej abyś go w czasie rozpoczęcia manewru miał na wysokości horyzontu.
Pozdrawiam Wiesiek

................................................................................................................................................
Im większy wiatr tym lepiej, jak najbardziej wystarczy taki ale dlaczego "ciemno trochę" ? Chyba nie planujesz lecieć w nocy ?(Ty za dużo od siebie nie wymagaj...) .Ja Cię do niczego nie namawiam, sam zadeklarowałeś. Nie wiem jakie są Twoje dotychczasowe doświadczenia i nie chcę abyś podejmował jakieś nowe ryzyko.
Ja pisałem aby zacząć najpierw przy ziemi(5-6m/s powinno wystarczyć) żebyś miał do niej wizualne odniesienie albo Ci co będą to z daleka obserwować. Jeśli chcesz od razu lecieć tak wysoko i nie będzie możliwości lecieć bardzo nisko nad chmurami, ewentualnie odniesienie wizualne może stanowić inny kolega lecący w pewnej odległości(np. 200m) na stałym poziomie i najlepiej abyś go w czasie rozpoczęcia manewru miał na wysokości horyzontu.
Pozdrawiam Wiesiek
Ostatnio zmieniony 27 stycznia 2019, 20:53 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.
- prokopcio
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
napisałem o locie po ciemku bo akurat w tej chwili idealne warunki do sprawdzenia 
Przy samej ziemi to działa na pewno więc sprawdzać nie mam potrzeby...
do testu zatrudnię vario bo samo odczucie może być nieadekwatne do rzeczywistości.
jeszcze należało by ustalić co gwałtownym zwrotem jest a co nie jest.

Przy samej ziemi to działa na pewno więc sprawdzać nie mam potrzeby...
do testu zatrudnię vario bo samo odczucie może być nieadekwatne do rzeczywistości.
Łukasz Prokop
-
prokopcio pisze:Przy samej ziemi to działa na pewno więc sprawdzać nie mam potrzeby...
Zakręty niczym się nie mają prawa różnić , potem podobno tylko z PPG do metra nad ziemią , ale ja Ci przecież piszę żeby sprawdzić je w silnym wietrze nie "przy samej", a co najmniej 10 lub więcej metrów nad ziemią . Vario może być, chociaż byłbym dla pewności za kilkoma metodami kontroli łącznie z wzrokową i przeciążeniową. Co do gwałtownych zwrotów to chodzi o to aby były one wykonane dynamicznie, po w miarę małym promieniu . Najważniejsze abyś wykonał je w sposób bezpieczny bez szaleństw by przypadkiem nie wprowadzić w negatywkę. Lecąc z wiatrem(i potem pod)poziomo ze stałymi obrotami ,również w czasie robienia samych zwrotów. Liczy się czy będzie różnica poziomu po wyjściu na równoległą prostą . Jeśli latasz w swojej okolicy z jakimiś bardzo doświadczonymi pilotami to fajnie by było aby i inni też się z Tobą podzielili swoimi obserwacjami z takiego eksperymentu.
Pozdrawiam Wiesiek
ps. aby ruszyć z miejsca z dalszymi rozważaniami dzięki zaakceptowaniu że to kinetyczne zjawisko występuje chociażby na 50-ciu metrach

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”