Witam.
Latam w kokonie z dużym bagażnikiem i chciałbym wykorzystać tą przestrzeń i umiejscowić tam dodatkowy protektor na całej długości oparcia. Uprząż ma protektor tylko pod tyłkiem a pewnego razu lekko przyglebiłem na plecy i trochę się poobijałem i z tąd pomysł na zainstalowanie dodatkowego zabezpieczenia.
I tu pojawia się pytanie: z czego, jakiego materiału wykonać taki protektor? Jakaś sztywna gąbka? jedyne ograniczenie to grubość do 8 cm.
Pozdro.
Dodatkowy protektor.
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Dodatkowy protektor.
Protektor to nie gabka, tylko powietrze w nim zawarte. W razie dzwona zostaje sprezone i wydobywa sie przez szczeliny w pokrowcu zamieniajac energie uderzenia na cieplo. Przy 8 cm kiedry musialyby byc bardzo gesto, co kilka cm, zeby to zadzialalo. Wg mnie niezbyt szczesliwy pomysl.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Możesz zamiast prorektora upchać tam folię bąbelkową. Spełni to samo zadanie.
Zbyszek Gotkiewicz
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Naturalnym protektorem jest własnie wypełniony bagażnik. Taki niechlujnie spakowany plecak, kiszka czy worek albo dodatkowa bluza czy kurtka ma w sobie całą masę powietrza, jaka całkiem nieźle zamortyzuje upadek.