Ubezpieczenie kosztów akcji ratowniczej w PZU nie działa.

Latanie bezsilnikowe
GringoFly
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Zawodnik

Re: Ubezpieczenie kosztów akcji ratowniczej w PZU nie działa.

Postautor: GringoFly » 28 stycznia 2019, 18:47

Ja osobiście zdecydowałem się na wykupienie ubezpieczenia w AXA poprzez stronkę
http://www.flugschulen.at/axa/english/
i wszystko wskazuje na to, że będę zadowolony z tej decyzji :)

Pilotów, którzy również podejmą taką decyzję bardzo proszę o wpisanie we wniosku literek 'SPBW' w rubryce 'I am member of following NAC'. Dzięki temu w przyszłości będziemy (my tzn. Polscy Piloci Paralotni) mogli korzystać ze zniżek, które w chwili obecnej nie są dla nas dostępne.

Proszę o to w imieniu własnym (chcę mieć w przyszłości zniżki) oraz w imieniu Stowarzyszenia Paralotniarzy Beskidu Wyspowego, do którego przy tej okazji wszystkich Was zapraszam :)

Bardziej szczegółowy opis akcji znajdziecie na naszym odnowionym forum, do którego również serdecznie Was zapraszam.

https://www.forum.spbw.pl/viewtopic.php?f=9&t=2524

Pozdrawiam
Jan Rentowski
Prezes SPBW

SkyTrekking
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: SkyTrekking » 29 stycznia 2019, 08:22

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Piloci donoszą, że ubezpieczenie sprzedawane jako zabezpieczające przed kosztami akcji ratowniczej nie działa. PZU odmawia wpłaty poniesionych kosztów jeśli nie była konieczna pomoc medyczna. Koszty służby ratowniczej w Czechach to zaledwie jakieś 400 euro, ale jeśli wyślą po was śmigło w Szwajcarii toczy jedynie zawiśliście na skałach to koszty będą wielokrotnie wyższe.

Ubezpieczenie działa. Zdarzyło się mieliśmy hospitalizację pilotów. Repatriację do Polski osób, które uległy wypadkowi i co najważniejsze wypłatę odszkodowania z polisy NNW np. za skręconą kostkę. Ale należy czytać OWU, bo to jest ubezpieczenie KL +NNW i nic nie ma o ściąganiu z drzewa.

Pozdrawiam

Piotr Cwudziński

http://skytrekking.pl
http://www.sklep-paralotniowy.pl
https://www.facebook.com/skytrekking.paralotnie/

Jędrek QŃ
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Jędrek QŃ » 29 stycznia 2019, 09:56

SkyTrekking pisze:.......
Ubezpieczenie działa. Zdarzyło się mieliśmy hospitalizację pilotów. Repatriację do Polski osób, które uległy wypadkowi i co najważniejsze wypłatę odszkodowania z polisy NNW np. za skręconą kostkę. Ale należy czytać OWU, bo to jest ubezpieczenie KL +NNW i nic nie ma o ściąganiu z drzewa.

Pozdrawiam

Piotr Cwudziński

http://skytrekking.pl
http://www.sklep-paralotniowy.pl
https://www.facebook.com/skytrekking.paralotnie/

A wydawało mi się ,że jest tam coś o akcji ratowniczej???-w tym ubezpieczeniu ??

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 29 stycznia 2019, 10:26

Podobno PZU przez złe zarządzanie straciło 40% swojej wartości, więc trudno się dziwić spadkowi jakości usług.
Zbyszek Gotkiewicz

Michał T

Postautor: Michał T » 02 lutego 2019, 21:02

Kolega kilka lat temu zawisł na drzewie w Donovalach. Nie było opcji go ściągnąć bez ratowników. Ktoś i tak po nich zadzwonił...byli bardzo szybko. Kumpla ściągneli. Uprząż odcieli... :-o
Glajt został bo drzewo mega kruche i nie zgodzili się nawet za kasę. Po tym jak go odcieli nie warto było go ściągać. Linki i dziury wyszłoby ze 2500kosztów naprawy.
Obdarty nos, jeden plaster, pewnie jakby powiedział że go boli głowa to by go wzieli na badania.
Jak dla mnie akcja ratownicza jak nic!
Ubezpieczenie PZU Wojażer odmówili wypłaty. Kolega to opisał jako wypadek wskutek nagłej zmiany wiatru. Nawet sprawdzili czy była w tej okolicy 'nagła zmiana pogody,'.
Oczywiście żaden serwis pogodowy nie podał że w tym miejscu był rotor .... :-)

atnet
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: atnet » 06 marca 2019, 02:48

PZU i inne firmy obecnie taką maja politykę, olewamy jak ktoś pójdzie do sądu to sie mówi trudno zapłacimy. Tyle że ile osób ma siłe sie prawować. Polecam to ubezpieczenie AXA z Austrii, tam jest cywilizowany kraj. Kolega na nartach się wpakował poza trasę i wszysko się odbyło bez zbędnego jojczenia. A ci co mają problem z PZU proponuje pójsć na konsultację do prawnika od tego typu spraw. Kolega w kwestii wypadku motocyklowego wygrał koszty naprawy, utraty wartości rynkowej i jeszcze odsetki. Więc warto się prawować.

JakubM
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: JakubM » 20 marca 2019, 15:51

Ciekawostka dotycząca ubezpieczenia wypadkowego "Comp&Holiday Special" w AXA:
This means pilot accident coverage for one (1) comp or one (1) holiday up to 4 weeks. You may add further comps/holidays for additional EUR 110,— whithin the validity of the 3rd party liability policy.

Ubezpieczenie jest ważne na JEDEN wyjazd na wakacje lub zawody (max do 4 tygodni). Każdy kolejny wyjazd kosztuje 110 ojro.

JakubM

Postautor: JakubM » 20 marca 2019, 16:02

I jeszcze jedna ciekawostka: standardowe ubezpieczenie OC w AXA wyklucza terytorium US, ale wystarczy do wniosku o ubezpieczenie wypełnić forumularz TRIA (jest na ich stronie) i to ograniczenie jest usuwane z polisy.
Wypełniając wniosek TRIA należy zaznaczyć opcję wyłączenia działań terrorystycznych, chyba, że komuś bardzo zależy, żeby tę opcję wykupić to kosztuje 950 ojro.

tex

Postautor: tex » 25 marca 2019, 11:57

Nie ojro tylko $. No i pracują od pn-pt 9.00-12.00 i w takich godź. można załatwić sprawę.
Pozdrawiam
P. S
Dopisałem SPBW.

tex

Postautor: tex » 25 marca 2019, 12:12

... dzięki bardzo za info o Tria bo tego nie doczytałem i Myślałem że w USA AXA nie działa i żeby działała trzeba zapłacić 900 $. A wystarczy zrezygnować i będzie działać.
Z drugiej strony członkostwo USHPA i tak obowiązkowe na większości startowisk przez nich zarządzanych zawiera ubezpieczenie.
Członkostwo USHPA można wykupić na rok, miesiąc, tydzień ale trzeba mieć rekomendację lokalnego pilota członka USHP.
Tyle wyszperałem może dla kogoś pomocne.
Wysokości!

JakubM

Postautor: JakubM » 25 marca 2019, 12:31

tex pisze:Z drugiej strony członkostwo USHPA i tak obowiązkowe na większości startowisk przez nich zarządzanych zawiera ubezpieczenie.
Członkostwo USHPA można wykupić na rok, miesiąc, tydzień ale trzeba mieć rekomendację lokalnego pilota członka USHP.
Tyle wyszperałem może dla kogoś pomocne.
Wysokości!

Tak, masz rację. Jest obowiązkowe na tzw. "regulowanych" startowiskach (czyli w większości miejsc) .
Z mojego doświadczenia można wykupić je tylko na jeden miesiąc ($15), chyba, że zostaniesz stałym członkiem to wtedy na rok. O opcji tygodniowej nie słyszałem. Stałe członkowstwo wymaga ichniejszego rejtingu (czyli uznania umiejętności i dostania odpowieniej klasy wyszkolenia).

tex

Postautor: tex » 25 marca 2019, 13:01

SDHGPA Members​hip Options
Annual dues:
$40 Full Memberships are for the calendar year beginning January 1 and ending December 31 with no prorating. New and early and Annual Memberships Renewals submitted in the months of November and Dec will be rolled over to the following years Annual Membership.
Annual Full Membership
Visiting Pilot Temporary Memberships:
$10/week or $20.00/month dues
​(Temporary membership pilots must fly with active Club Members for site access and will not receive gate codes or Members Only section Access).

W prawdzie to oddział San Diego ale jest taka możliwość.
Pozdrawiam
Arek

JakubM

Postautor: JakubM » 25 marca 2019, 13:07

Mi na miejscu (rejon Los Angeles) dali tylko jedną możliwość $15 za miesiąc.

JakubM

Postautor: JakubM » 25 marca 2019, 13:12

tex pisze:SDHGPA Members​hip Options

Teraz dopiero zobaczyłem, że piszesz o SDHGPA a nie USHGPA. Z tego co wiem:
- ubezpieczenie jest tylko w tym drugim.
- SDHGPA to składka dla lokalnego klubu i dotyczy tylko możliwości używania lokalnych miejscówek. Wymaga członkostwa w USHGPA.

$10 za tydzień, $20 za miesiąc to dobre stawki biorąc pod uwagę, że w innych miejscach kasują $10 za dzień...

Tak, latanie w US jest drogie: składka dla USHGPA + składka dla lokalnego klubu + wywózka i robi konkretna kwota.

tex

Postautor: tex » 25 marca 2019, 13:28

Warto wiedzieć, że to ustalenia lokalne.
Ups. Myślałem że członkostwo w jednym z automatu jest członkowstwem w org. krajowej. Na ich stronie nie jest napisane że muszę być członkiem USHPA żeby zostać u nich visiting pilot. Tym bardziej chyba dobrze, że jest wyłączenie TRIA.
Dziękuję bardzo.
Atek

tex

Postautor: tex » 25 marca 2019, 13:32

....no tak, chodzi o startowiska lokalne.
Wszystko jasne
Wysokości!

Kefir

Postautor: Kefir » 09 kwietnia 2019, 16:13

Ze swojego doświaddczenia
Ubezpieczenie w PZU z Finansowej Chaty zadziałało idealnie (lipiec 2013)
Zapłacili beż żadnych problemów za wszystko (śmigło, szpital, transport samolotem do Polski w asyście ratownika, który specjalnie przyleciał do mnie z Polski, wypłacili NNW - 50 % bo taki był uszczerbek na zdrowiu)
Kontaktowali się ze szpitalem nawet dając native speakera w dialekcie/języku w Austrii. Przesłali gwarancję zapłąty za mój pobyt w szpitalu w Salzburgu (bo szpital próbował wymusić na mnie podpisanie papaierka, że będą fakturować na mnie)
Nawet jak coś zapłaciłem sam to bez problemu zwracali na konto.
Nie mogę się do niczego przyczepić, wzorowe podeście i bezproblemowa pomoc.
Pozdrawiam

Grzegorz Szyszka

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 09 kwietnia 2019, 17:22

Kefir. Z tego co wiem, to problem był z akcją ratowniczą, czyli ściąganie z drzewa, kosztami śmigła w sytuacji gdy pilot nie odniósł obrażeń. Wystarczy, że ktoś inny wezwie ratowników. Wtedy każ się wieść do szpitala żeby udzielili ci pomocy, bo jeśli nie będzie tego to zapłacisz z własnej kieszeni.
Zbyszek Gotkiewicz

Kefir

Postautor: Kefir » 10 kwietnia 2019, 10:14

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Kefir. Z tego co wiem, to problem był z akcją ratowniczą, czyli ściąganie z drzewa, kosztami śmigła w sytuacji gdy pilot nie odniósł obrażeń. Wystarczy, że ktoś inny wezwie ratowników. Wtedy każ się wieść do szpitala żeby udzielili ci pomocy, bo jeśli nie będzie tego to zapłacisz z własnej kieszeni.

No tutaj to masz rację
U mnie wypadek był ewidentny, długa hospitalizacja itp, więc za bardzo nie mieli pretekstu

W wypadku przydrzewienia masz rację.

Jeśłi damy radę sami to dzwonić, ze nie trzeba pomocy a jeśłi już ktoś ze służb podjedzie, to koniecznie podawać pwód taki jak jest w OWL tzn nagłą zmianę warunków albo awaria sprzętu i najlepiej mówić np że głowa boli i pozawolić się zabrać na badania do szpitala.
To praktycznie powinno uniemozłiwić ubezpieczycielowi uniknięcie pokrycia kosztów.
Pozdrawiam

Grzegorz Szyszka

Wróć do „PG”