Lata ktoś może z tym telefonem (vario, mapy, xctrack lub inne aplikacje).
Jestem ciekaw czy nadaje się to urządzenie wykorzystać do latania.
Telefon ma wbudowany żyroskop i akcelerometr.
https://allegro.pl/listing?string=XIAOM ... e-1-1-0304
XIAOMI REDMI 5 PLUS
- micro
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
- Kontakt:
XIAOMI REDMI 5 PLUS
Roman Michalak
- tooosh
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Re: XIAOMI REDMI 5 PLUS
Kilka razy latałem z Redmi Note 5, w słońcu widoczność jest dobra, miejsca na ekranie dużo, pojemność baterii super. Xctrack chyba nie korzysta z żyroskopu i akcelerometru.
-
Nie zniechęcam do tego telefonu.
Rozważ jednak czy telefon do latania nie powinien mieć wariometru. A do tego potrzebny jest czujnik barometryczny. https://www.phonegg.com/list/303-Cell-P ... -Barometer
Chyba, że to latanie gdzie kominy nie są priorytetem, to temat barometru jest faktycznie do pominięcia.
XCTrack/LK8000/XCSoar sam wykrywa czy telefon posiada czujnik baro i go wykorzystuje bez dodatkowej obsługi użytkownika.
Rozważ jednak czy telefon do latania nie powinien mieć wariometru. A do tego potrzebny jest czujnik barometryczny. https://www.phonegg.com/list/303-Cell-P ... -Barometer
Chyba, że to latanie gdzie kominy nie są priorytetem, to temat barometru jest faktycznie do pominięcia.
XCTrack/LK8000/XCSoar sam wykrywa czy telefon posiada czujnik baro i go wykorzystuje bez dodatkowej obsługi użytkownika.
- micro
- Kontakt:
No właśnie, chciałem żeby wario było i miałem wrażenie, że do tego jest głównie potrzebny akcelerometr... .
Roman Michalak
- tooosh
Niewiele wariometrów ma akcelerometry. Jeśli chcesz latać swobodnie to kup oddzielny wariometr. Ceny np. Skybean Vario zaczynają się od 315zł czy lebipbip+ za 400. Telefon z barometrem jako pikawka jest przydatna, ale tylko jako urządzenie zapasowe.
- micro
- Kontakt:
Chyba tak trzeba będzie zrobić, bo ceny tych z barometrem są chorendalne .
Roman Michalak
-
Jak osobny, to ja polecam polski inetech http://inetech.pl/?portfolio=v02-vario-bluetooth
Ze mną prototyp tego urządzenia przez ponad 3 lata, wylatał jakieś 160 godzin i sprawdza się w parze z Samsungiem XCover 2 i 3, oraz XCSoar.
Ze mną prototyp tego urządzenia przez ponad 3 lata, wylatał jakieś 160 godzin i sprawdza się w parze z Samsungiem XCover 2 i 3, oraz XCSoar.
-
- Doświadczenie: Sympatyk
Ogólnie dobry sprzęt, ale teraz to już i szóstkę można mieć
Im mniej kilo bagażu tym więcej metrów w powietrzu - Vanefist Neo
-
Jeśli chcesz tanio a dobrze to kup Galaxy Note 4 + najtańszy używany wariometr z wyświetlaczem (flymaster, brauniger). Te "pikawki" za 3 stówy często działają tak samo "średnio" jak wbudowany barometr i aplikacja w telefonie. Note 4 to ekran 5,7 cala + matowa folia i nie ma problemu z widocznością nawet, gdy wali w niego słońce. Oczywiście masz barometr i xctracka (czy soara) i logujesz sobie wszystko na niego + pełne wsparcie nawigacji. Obie rzeczy da się wyrwać w takich cenach, że zakup nie przekroczy 6-7 stów. Podpytywałem wiele osób o różne inne rozwiązania ale opinie są "różne" jak choćby odnośnie inetecha - jeden pisze, że super a inni, że badziew i działa tak sobie ...
W tej cenie zrobisz również KoBo z wariometrem bluefly.
Oczywiście ideałem jest mieć wario z gpsem jako jedno niezastąpione i dedykowane urządzenie do latania a dodatkowo kupić sobie nawet najtańszy tablet z gpsem do nawigowania i map - musisz się jednak nastawić, że ciężko będzie znaleźć poniżej 800-1000 zł za takowe ustrojstwo (używany le gps bip choćby).
W tej cenie zrobisz również KoBo z wariometrem bluefly.
Oczywiście ideałem jest mieć wario z gpsem jako jedno niezastąpione i dedykowane urządzenie do latania a dodatkowo kupić sobie nawet najtańszy tablet z gpsem do nawigowania i map - musisz się jednak nastawić, że ciężko będzie znaleźć poniżej 800-1000 zł za takowe ustrojstwo (używany le gps bip choćby).
Pozdrawiam!
Mariusz
Mariusz
-
Ja latam z pikawką + telefon z XCSoar (stare Galaxy w wersji pancernej kupione nowe)
Wolę tak bo backup (baterie), pikawka jest też szybsza i dokładniejsza.
XCSoar bez baro oznaczałby brak ulubionej funkcji - asystent krążenia, czyli gdzie szukać komina jak uciekł.
Wolę tak bo backup (baterie), pikawka jest też szybsza i dokładniejsza.
XCSoar bez baro oznaczałby brak ulubionej funkcji - asystent krążenia, czyli gdzie szukać komina jak uciekł.
- Krisek1973
- Kontakt:
Cześć,
latałem głównie na Flymasterach, pierwsze był zwykły Vario, potem GPS SD. Dodatkowo do nawigacji miałem XCtrack na Xiaomi Redmi Note 2 ale on barometru nie ma. W tym roku kupiłem Xiaomi Mi 8 który ma wbudowany barometr i zrobiłem kilka lotów porównawczych na Mi 8 gdzie miałem zainstalowany XCtrack z Flymasterem GPS SD. Wg mnie telefon w kilku momentach był ułamek sekundy czulszy niż Flymaster. Oczywiście ustawienia czasów reakcji, uśredniacza itd były tak samo ustawione na obu urządzeniach. Efekt był w taki, że sprzedałem Flamastera i latam tylko na MI 8, ma więcej możliwości niż dedykowany sprzęt, a działa tak samo czule
Tutaj filmik gdzie widać jak XCTrack działa na MI 8 z wbudowanym barometrem:
latałem głównie na Flymasterach, pierwsze był zwykły Vario, potem GPS SD. Dodatkowo do nawigacji miałem XCtrack na Xiaomi Redmi Note 2 ale on barometru nie ma. W tym roku kupiłem Xiaomi Mi 8 który ma wbudowany barometr i zrobiłem kilka lotów porównawczych na Mi 8 gdzie miałem zainstalowany XCtrack z Flymasterem GPS SD. Wg mnie telefon w kilku momentach był ułamek sekundy czulszy niż Flymaster. Oczywiście ustawienia czasów reakcji, uśredniacza itd były tak samo ustawione na obu urządzeniach. Efekt był w taki, że sprzedałem Flamastera i latam tylko na MI 8, ma więcej możliwości niż dedykowany sprzęt, a działa tak samo czule
Tutaj filmik gdzie widać jak XCTrack działa na MI 8 z wbudowanym barometrem:
Pozdrawiam
Krzysiek
------------------------------------------------------
Filmiki z mojego latania: http://nielezymy.pl
Krzysiek
------------------------------------------------------
Filmiki z mojego latania: http://nielezymy.pl
Wróć do „Gadżety (foto/video/vario/GPS/odzież/dodatki)”