Samostatek, czy NIEsamostatek... oto jest pytanie. część 2, "czyli co facet gada żle ?"

Latanie silnikowe
michau
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Samostatek, czy NIEsamostatek... oto jest pytanie. część 2, "czyli co facet gada żle ?"

Postautor: michau » 06 marca 2019, 21:26

(Pierwszy temat już dawno poszedł na boczne tory, więc zakładam nowy na właściwym torze).
Co facet gada źle ?

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Re: Samostatek, czy NIEsamostatek... oto jest pytanie. część 2, "czyli co facet gada żle ?"

Postautor: ciacholot » 06 marca 2019, 22:17

michau
brak słów
ziemia jest płaska
Mariusz Kilian

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Re: Samostatek, czy NIEsamostatek... oto jest pytanie. część 2, "czyli co facet gada żle ?"

Postautor: matgaw » 06 marca 2019, 22:43

michau pisze:(Pierwszy temat już dawno poszedł na boczne tory, więc zakładam nowy na właściwym torze).
Co facet gada źle ?

Ten facet nigdy nie jest na właściwym torze ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 marca 2019, 22:47

Dżizas. Mazby jest kapłanem płaskoziemców. Chociaż z drugiej strony oryginalny film jest w języku angielskim, czyli to musi być prawda :)
Zbyszek Gotkiewicz

xcwalter
Kontakt:

Postautor: xcwalter » 06 marca 2019, 23:09

Chłop handluje dwoma markami, które nie radzą sobie ze zrobieniem dobrej paralotni PPG, to wymyślił teorię o tym, że samostatki wolno latają i są niebezpieczne. Na naszym podwórku mamy analogiczną sytuację. Airsport jak nie miał samostatka, to mówił, że one są złe, jak zrobił Burana to promował samostatki, bo chciał zarobić, a jak się nie mógł przebić przez konkurencję to wrócił do wcześniejszej optyki :)
Kurde, u nas piloci mało wiedzą o zabójczości ściemolotów i się nie zabijają, ale obejrzą te żałosne produkcje marketingowe i zaczną spadać jak muchy.
WW
Szkoła Paralotniowa Airaction
Najszybszy glajt PPG Apco F1
Idealny dla zaawansowanych PPG Apco F 3
Paralotnie BGD
Elektronika dla glajciarzy
http://www.airaction.pl

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 marca 2019, 23:21

Walter. Ja pamiętam czasu gdy wmawiano całym narodom, że komunizm jest najlepszym ustrojem na świecie. Problem w tym, że sporo ludzi w to wierzyło. Nie sądziłem, że kiedyś staniemy razem ramię w ramię w obronie rozumu :)
Zbyszek Gotkiewicz

michau

Postautor: michau » 07 marca 2019, 05:09

Nie wiem czy to zauważyliście, ale nikt nie zbił argumentów tego faceta. Ba, żaden z was nawet ich nie miał. Facet konkretnie tłumaczy, rysuje i rzuca argument za argumentem. Na przykład o rzeczywistym wydłużeniu, o braku kontroli i kilka innych.
Wasz argument jest tylko taki, że facet gada bzdury (to żaden argument), ale gdzie, jakie i dlaczego to już jakoś nie widzę żebyście wiedzieli. A najlepszy jest ten :
ciacholot pisze:michau
brak słów
ziemia jest płaska
(jeśli nie jesteś w temacie, to najlepiej w ogóle nie zabieraj może głosu)
No sorry panowie, ale jak na razie 1:0 dla faceta (czy to nie jest przypadkiem Bruce Goldsmith ?)
Pytanie wciąż aktualne,,, co facet gada źle ? I dlaczego ?

xcwalter
Kontakt:

Postautor: xcwalter » 07 marca 2019, 08:41

michau pisze:Nie wiem czy to zauważyliście, ale nikt nie zbił argumentów tego faceta. Ba, żaden z was nawet ich nie miał. Facet konkretnie tłumaczy, rysuje i rzuca argument za argumentem. Na przykład o rzeczywistym wydłużeniu, o braku kontroli i kilka innych.
Wasz argument jest tylko taki, że facet gada bzdury (to żaden argument), ale gdzie, jakie i dlaczego to już jakoś nie widzę żebyście wiedzieli.
jeśli nie jesteś w temacie, to najlepiej w ogóle nie zabieraj może głosu)
No sorry panowie, ale jak na razie 1:0 dla faceta (czy to nie jest przypadkiem Bruce Goldsmith ?)

Bo przecież mamy tu idealny przykład ziszczenia się starej, radzieckiej mądrości ludowej, że " praktika jebjiut teriu "
Praktyka, jego teorie ma kompletnie w nosie.
BEZPIECZEŃSTWO- nie budzi twojej wątpliwości, to co mówi o bezpieczeństwie? Nie trzeba oglądać wykresów, żeby zauważyć, że jednak nie ma najmniejszego związku z rzeczywistością twierdzenie jakoby samostatki spadały jak perseidy w wakacje. Tylko w naszym kraju latają tysiące samostatków i jakoś nie słychać,żeby się notorycznie podwijały, wpadały w spirale i rozbijały o ziemię.
Los chciał, że ja zderzałem samostatka z klasykiem i wynik był taki, że to pfrofil klasyczny się załamywał. Nie oparł bym, żadnej twierdzenia o to doświadczenie, dla jaj to robiłem, ale skoro Dell używa takich argumentów...

PRĘDKOŚĆ- Ten sport to nie są wielkie pieniądze. Chyba, że dla producentów, którzy używają wyników z mega niszowych zawodów sportowych jakimi są zawody PPG do promocji glajtów PPG dla pospólstwa. Zawodnicy na udziale w zawodach wychodzą in minus. Nikt im za nie nie płaci. Wygrane pieniężne na mistrzostwach świata to raczej symbol, o utrzymaniu się z zawodniczego latania już nie wspominając. Potrafisz wytłumaczyć ( bo nasz wykładowca tego nie zrobił) dlaczego żaden zawodnik nie bierze rzeczonego Dominatora ( cokolwiek to jest ) i nie dominuje na listach rankingowych? Nie kosi konkurencji latającej na powolnych i zabójczych samostatkach i nie zdobywa najważniejszego - satysfakcji z wygranej, sławy i chwały zwycięzcy?

Jak gadałem rok temu z Brusem Goldsmithem to wyglądał zupełnie inaczej. W ofercie BGD są glajty do PPG, ale Brus nie robi z siebie wariata i nie promuje ich jako najszybszych na świecie. Jest to raczej uzupełnienie oferty dla lawinowo rozwijającej się gałęzi naszego sportu.

Ja bym nic nie miał do tego prelegenta, niech sobie lansuje swoje teorie, jeśli w nie tylko wierzy. Ale po pierwsze uważam, że to jest marketingowa papka w obrzydliwym, najbrudniejszym wydaniu atakującym konkurencję, po drugie opublikował kiedyś film jak z napędem znęca się nad sową śnieżną. Ja jestem zapalonym ptakolubem, dlatego dupek co się zowie Dell Schanze ma u mnie przesrane :)
Paralotnie BGD

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 marca 2019, 09:59

Z jego tezami nie da się dyskutować, bo to bełkot. Nie obejrzałem tego co końca, bo jak usłyszałem że facet kłamie w żywe oczy lub próbuje wymyślać testy ze zdarzeniem skrzydeł to odpuściłem. Szkoda czasu. Za swoje praktyki miał już chyba wyrok. Trochę pisałem na temat profili samostatecznych i w książce i w artykułach i na stronach internetowych, choćby Leszka Klicha. Więc polemika jest i jak się z nią zapoznasz to będzie można wtedy dyskutować o teoriach publikowanych przez Mazbiego.
Zbyszek Gotkiewicz

xcwalter
Kontakt:

Postautor: xcwalter » 07 marca 2019, 10:05

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Walter. Nie sądziłem, że kiedyś staniemy razem ramię w ramię w obronie rozumu :)

Zbyszek, sugerujesz, że dotąd staliśmy do siebie plecami? Eeee, nieee.
Raczej tylko w kwestiach marketingowych. Ja sprzedaję Apco, Ozona i Paramanię, a Ty promujesz Dudka ( zresztą bardzo zręcznie ).
Z większością twoich tez jest mi po drodze, podoba mi się jak szkolisz, jak rozmawiasz z ludźmi. Imponuje mi twoja zimna krew gdy konkurujemy ze sobą :)
No może w kwestiach za którymi jest Jarek Borowiec jestem bardziej z nim niż z Tobą.
Paralotnie BGD

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 07 marca 2019, 10:17

michau pisze:Nie wiem czy to zauważyliście, ale nikt nie zbił argumentów tego faceta. Ba, żaden z was nawet ich nie miał. Facet konkretnie tłumaczy, rysuje i rzuca argument za argumentem. Na przykład o rzeczywistym wydłużeniu, o braku kontroli i kilka innych.
Wasz argument jest tylko taki, że facet gada bzdury (to żaden argument), ale gdzie, jakie i dlaczego to już jakoś nie widzę żebyście wiedzieli. A najlepszy jest ten :
ciacholot pisze:michau
brak słów
ziemia jest płaska
(jeśli nie jesteś w temacie, to najlepiej w ogóle nie zabieraj może głosu)

Z całą pewnością nie jestem w temacie prezentowanym w tym filmie i pisząc to co napisałem właśnie nie zabrałem głosu czego łaskaw byłeś nie zauważyć. Za to sugeruję Tobie moim wpisem, że obojętnie, kto to jest i z jakich pobudek czy przekonań szerzy takie bzdury to odnoszenie się do nich jest tożsame z polemiką z płaskoziemcami. Szkoda Twojego czasu. Lepiej poszukaj poważnych materiałów na temat lotnictwa czy aerodynamiki, a teorie spiskowo szydercze z Youtube-a sobie daruj. Tak tylko proponuję. Jesteś dorosły. Zrobisz jak chcesz.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 marca 2019, 10:22

Walter. Uważam cię za najlepszego sprzedawcę w naszym środowisku. Mam nadzieję że będziesz miałbteraz godnego konkurenta w postaci Piotrka Cwudzińskiego, bo widzę że on się stara. Jako instruktorowi zazdroszczę Ci umiejętności oczarowania swoich pilotów, bo tworzenie dobrej atmosfery nas kursie to sztuka, która nie wszystkim się udaje. I podoba mi się Twoja życzliwość dla świata która przebija z twoich działań i tekstów. Czasem zdarzają się zgrzyty, szczególnie gdy sezon martwy. A wynikają chyba jedynie z braku komunikacji. Jak widzisz nie kwalifikuje Cię do grona osób z którymi nigdy nie będę współpracował i chętnie będę wspierał twoje starania na rzecz środowiska. Choćby takie jak szerzenie wiedzy na temat samostatków, bo oprócz ekipy Dudka jesteś jedyną osobą która propaguje ten sprzęt. Dudzinek mimo pewnych sukcesów na tym polu stanął w dziwnym rozkroku z jednej strony konstruując samostatki, a z drugiej twierdząc że to nie ma sensu :) Mazby jako osoba mu bliska próbuje do tego dorabiać argumenty, ale są one delikatnie mówiąc niemerytoryczne, jak choćby to wystąpienie amerykańskiego półgłówka.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Lichoslaw
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Lichoslaw » 07 marca 2019, 11:18

Czyli jednym zdaniem - nie dowiemy się dlaczego znawcy uważają że facet z filmu bredzi. Dowiemy się tylko że "jest gupi i jusz". Fajne to forum, takie nie za merytoryczne ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 marca 2019, 11:44

Lichoslaw pisze:Czyli jednym zdaniem - nie dowiemy się dlaczego znawcy uważają że facet z filmu bredzi. Dowiemy się tylko że "jest gupi i jusz". Fajne to forum, takie nie za merytoryczne ;)

Lichosław. Z całym szacunkiem to jesteś na tyle leniwy żeby poszukać czegoś samemu na temat profilu samostatecznego. Przeczytaj choćby to:https://www.paramotor.com.pl/profil-samostateczny/
Potem możemy dyskutować choćby o papierowych samolocikach kręcących pętlę :)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Lichoslaw

Postautor: Lichoslaw » 07 marca 2019, 12:05

Z całym szacunkiem - od kilu miesięcy przeszukuję internet, rozmawiam z ludźmi itp. I gdybym znalazł odpowiedzi na moje pytania, to bym ich nie zadawał. (Artykuł w linku oczywiście czytałem.) Kiedy zobaczyłem ten temat na forum, byłem pełen nadziei, ale... Każdy wszystko wie, ale nikt jakoś nie spróbuje punkt po punkcie odpowiedzieć czemu to Mazby jest płaskoziemcem.
A tak zupełnie nawiasem - ile razy nie zadałem konkretnego pytania na które nie mogłam znaleźć odpowiedzi sam, tyle razy odpowiedziało mi echo. Natomiast wzajemne tyranie się albo odwrotnie - wzajemna adoracja, mają się świetnie. Można liczyć na 10 stron komentarzy. W sumie jedyny konkretny wpis jaki znalazłem to ten o strefach od Uriuka bodajże - jasno, konkretnie i na temat. Choć na pociechę dodam że każde forum, o czym by nie było, działa niestety podobnie. Czy o kotach, czy o akwarystyce, czy o paralotniach. Chyba taka natura internetowców. Może po prostu nie ma się co łudzić że jakieś forum może być źródłem wiedzy.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 marca 2019, 12:13

Lichosław. Zadawaj konkretne pytania to otrzymasz konkretne odpowiedzi. Zacznijmy od definicji profilu samostatecznego i sam sobie odpowiedź jak się mają do tego teorie Mazbiego i Della.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
wlaskow
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: wlaskow » 07 marca 2019, 12:17

Profil “samostateczny” najkrótsze zestawienie zalet i wad.

zalety:
- wzrost stabilności przy większych prędkościach;
- większa prędkość maksymalna.

Wady:
- gorsza doskonałość
- utrudnione sterowanie (poradzono sobie z tym stosując alternatywne systemy sterowania stabilizatorami)

Piotr Dudek, Zbigniew Włodarczak: Paralotniarstwo. ARETE 2013

...Zawsze przy zwiększonej prędkości, czy to z trymerami otwartymi, czy dodatkowo z użyciem belki speed należy wykonywać ruchy sterujące bardzo płynnie bez gwałtownego szarpania. W locie przyspieszonym płat skrzydła samostatecznego często pozbawiony jest podparcia w postaci tylnych rzędów linek – są one luźne. Gwałtowne szarpanie za sterówkę powoduje zmianę rozkładu ciśnienia i wyważenia profilu aerodynamicznego. Dochodzi do „wywrócenia” profilu w przód i w efekcie do gwałtownego podwinięcia…

Podręcznik użytkownika paralotni Report’air, str. 21

"Teorie" Mazbiego i Della wg mojej skromnej osoby mają punkty styczne w literaturze fachowej.

Z poważaniem
Waldemar Laskowski

Awatar użytkownika
Lichoslaw

Postautor: Lichoslaw » 07 marca 2019, 12:20

OK, skończę pracę to napiszę listę pytań. ;) Mam nadzieję, że nie poświęcicie znów tak wielu słów by mi powiedzieć że nic nie powiecie bo o tak oczywistych rzeczach nie ma co pisać bo szkoda słów :D

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 07 marca 2019, 12:55

W profilu samostatezznym nie uzywamy sterowek. Od tego jest sterowanie stabilami. Samostatecznosc profilu zapewnia odgiecie krawedzi splywu do gory, a sterowki robia cos dokladnie odwrotnego.
Jak ktos ciaga za sterowki to likwiduje samostatecznosc, wiec nie mozemy rozpatrywac zarzutow ze samostecznosc jest do bani ... po zlikwidowaniu samostatecznosci. Sterowanie stabilami mozna robic dowolnie brutalnie, nic sie nie dzieje. Malo tego, nie da sie przeciegnac starujac w ten sposob

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 marca 2019, 13:14

wlaskow pisze:Profil “samostateczny” najkrótsze zestawienie zalet i wad.

zalety:
- wzrost stabilności przy większych prędkościach;
- większa prędkość maksymalna.

Wady:
- gorsza doskonałość
- utrudnione sterowanie (poradzono sobie z tym stosując alternatywne systemy sterowania stabilizatorami)

Piotr Dudek, Zbigniew Włodarczak: Paralotniarstwo. ARETE 2013

...Zawsze przy zwiększonej prędkości, czy to z trymerami otwartymi, czy dodatkowo z użyciem belki speed należy wykonywać ruchy sterujące bardzo płynnie bez gwałtownego szarpania. W locie przyspieszonym płat skrzydła samostatecznego często pozbawiony jest podparcia w postaci tylnych rzędów linek – są one luźne. Gwałtowne szarpanie za sterówkę powoduje zmianę rozkładu ciśnienia i wyważenia profilu aerodynamicznego. Dochodzi do „wywrócenia” profilu w przód i w efekcie do gwałtownego podwinięcia…

Podręcznik użytkownika paralotni Report’air, str. 21

"Teorie" Mazbiego i Della wg mojej skromnej osoby mają punkty styczne w literaturze fachowej.

Z poważaniem
Waldemar Laskowski

Tu mamy problem użytkowania czegoś niezgodnie z przeznaczeniem. Trzeba przeczytać instrukcję zręby wiedzieć jakie są ograniczenia sprzętu. Jeśli ktoś próbuje udowodnić że sprzęt jest zły i niebezpieczny gdy robi to czego zabrania instrukcja to jest zwykłym idiotą.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „PPG”