Literatura paralotniowa
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Re: Literatura paralotniowa
micro pisze:Może wreszcie Wiesiek znajdzie coś dla siebie.
Wiesiek nie chce czytać. Wiesiek chce żeby inni czytali. Po to pisze

Zbyszek Gotkiewicz
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Przelotowiec
- Kontakt:
Przydałby się pod filmikiem spis wymienionej literatury, bo teraz wygląda niczym na gównianych portalach, gdzie zamiast normalnych artykułów są filmiki albo zestaw slajdów.
Sław(ny)
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Nie pomyślałem że to byłoby potrzebne. Tylko trzy pozycje są w tej chwili dostępne na naszym rynku, a podanie tytułu i autora powinno być wystarczającą informacją dla zainteresowanych. Tak sobie pomyślałem, że każda z tych pozycji warta jest osobnej recenzji. Może ktoś się podejmie. Ja tylko zareagowałem na Wieśkową mantrę że nie ma skryptów.
Zbyszek Gotkiewicz
- tooosh
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Brakuje Ci kilku pozycji.
Mi najwięcej dały Thermal Flying, Cross-Country Flying, Understanding The Sky, 50 ways to fly better, Suma wszystkich błędów. Można do tego dorzucić Mastering Paragliding i Best flying sites of the Alps, aby zobaczyć, że świat się nie kończy na Bassano i Kobali.
Do kupienia w sklepach flybubble czy xcmag. Kilka stów, ale oszczędza to wiele sezonów, błędów i kasy.
Mi najwięcej dały Thermal Flying, Cross-Country Flying, Understanding The Sky, 50 ways to fly better, Suma wszystkich błędów. Można do tego dorzucić Mastering Paragliding i Best flying sites of the Alps, aby zobaczyć, że świat się nie kończy na Bassano i Kobali.
Do kupienia w sklepach flybubble czy xcmag. Kilka stów, ale oszczędza to wiele sezonów, błędów i kasy.
Przypominam, że książki można oczywiście kupić na PARArara.pl
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Co się stało z Vario? Podejrzewam że kokosów że sprzedaży nigdy nie było i tak, ludzie przestali kupować?
- calhal
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Jeden z, IMHO, najlepszych podręczników do PG i HG to "Le manuel de vol libre" autorstwa Pierre-Paul Menegoz i Alain Jacques. Niestety chyba w tłumaczeniach nie występuje, a szkoda.
I jest jeszcze podręcznik pilotażu on-line, stworzony przez Davida Eyraud (były akrobata z końca lat '90 i początku '00 a obecnie eksperta od SIVow z Annecy) przy współpracy z francuską federacją. Logowanie na abonament. Niestety też tylko po francusku. A naprawdę warto.
https://www.pilotage-parapente.com/
I jest jeszcze podręcznik pilotażu on-line, stworzony przez Davida Eyraud (były akrobata z końca lat '90 i początku '00 a obecnie eksperta od SIVow z Annecy) przy współpracy z francuską federacją. Logowanie na abonament. Niestety też tylko po francusku. A naprawdę warto.
https://www.pilotage-parapente.com/
Wróć do „Szkolenie i technika latania”