dawno mnie nie było. Mało czasu na wszystko, ale coś nowego wrzuciłem jakby się komuś chciało obejrzeć.
Pozdrawiam,
 lub piloci ze specjalnym zezwoleniem prezesa ULC. Tak przynajmniej było gdy się tym interesowałem. Dlatego zostałem instruktorem, żeby móc legalnie testować skrzydła. Wcześniej, gdy robiłem to według wymogów Afnor nie było takiego przepisu. Dopiero zmiana ustawy w Polsce go wprowadziła.
 lub piloci ze specjalnym zezwoleniem prezesa ULC. Tak przynajmniej było gdy się tym interesowałem. Dlatego zostałem instruktorem, żeby móc legalnie testować skrzydła. Wcześniej, gdy robiłem to według wymogów Afnor nie było takiego przepisu. Dopiero zmiana ustawy w Polsce go wprowadziła.JaroXS pisze: gina ludzie a dodatkowo tez nie ma zadnych raportow z wypadkow.
 .
.JaroXS pisze:Piotrze jezeli twierdzisz ze stosowanie testow tam gdzie sa mozliwe nie poprawia mozliwosci doboru sprzetu wzgledem umiejetnosci i nie stwarza lepszej mozliwosci oceny dla danej grupy przeznaczenia to nie mamy o czym gadac. Producent nie jest alfa i omega i kueruje sie czesto $. Poza tym masz skrzydla ppg ktore maja i en i dgac takze nie sugeruj innym pilotom ze danych konstrucji nie mozna badac co sie dzieje z nimi gdy juz do podwiniecia dojdzie. Moje przeslanie jest takie ze im mniej wiadomo o danym sprzecie tym prosciej o wypadek, ale po co ja Ci to tlumacze to nie mam bladego pojecia. I owszem ludzie gineli przed DGAC. Myslalem ze dane standardy sie wprowadza po to aby bylo wiadomo wiecej a nie mniej.
Spadam bo to chyba nie ma sensu. Nie jak bardziej to wytlumaczyc.
Pozdrawiam,

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jaro. Znam Zollera i nie zauważyłem aby podzielał twoje zdanie że testy EN nadają się do samostatków. Z tego co pamiętam to był zdania, aby skrzydła z profilem samostatecznym były testowane według innego testu. Ja dawałem swoje propozycje, ale nikt się tym nie zajął. Powstało DGAC jako odpowiedź na potrzebę dopuszczenia do obrotu skrzydeł samostatecznych i innych napędowych, na przykład tych o dużych obciążeniach powierzchni.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość