Certyfikacja sprzętu PPG i PPGG
- uriuk
- Site Admin
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Certyfikacja sprzętu PPG i PPGG
25 letnia samoróba na zabytkowej uprzęży ParaPol gładko przeszła badanie
- der
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Na czym polegała konstrukcja urządzenia ?
Ja tu widzę typowy hydrauliczny żuraw do wyciągania silników za 500zł.
Ja tu widzę typowy hydrauliczny żuraw do wyciągania silników za 500zł.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Żuraw jest dowolny. Ważne czym się mierzy
- der
Po tym tekscie
spodziewałem się czegoś bardziej wyszukanego. A to zwykły żuraw warsztatowy z powieszoną wagą i pasem laweciarskim. Żadnego cięcia gięcia, krzesania iskier. Na czym polegał poprzedni "projekt"
Aka. Ta trajka nie może mieć 25 lat. Jest wzorowana na flycastellucio. A ta firma powstała w 2000r.
Na razie mamy frajde z projektowania urzadzenia. Czesc
mechaniczno-hydrauliczna jest juz gotowa, bo udalo sie ja adoptowac z
innego projektu. Zostaly tylko te sztuczne dupy. Zamierzam je zrobic z
butli na propan-butan. A w zasadzie z ich dolnych czesci
spodziewałem się czegoś bardziej wyszukanego. A to zwykły żuraw warsztatowy z powieszoną wagą i pasem laweciarskim. Żadnego cięcia gięcia, krzesania iskier. Na czym polegał poprzedni "projekt"
Aka. Ta trajka nie może mieć 25 lat. Jest wzorowana na flycastellucio. A ta firma powstała w 2000r.
Ostatnio zmieniony 18 maja 2019, 19:30 przez der, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Może suwnica bramowa I czepiasz się, bo prostota rozwiązań jest zaletą. Tylko podane 500 kg udźwigu nie pasują mi do potrzebnych 2000 kg.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
A, przy urządzeniu hydraulicznym wystarczy wyskalowany manometr do pomiaru sił.
Zbyszek Gotkiewicz
- der
500kg masz na ostatnim skoblu. Po wydłużeniu ramienia. Aby wyskalować hydraulikę potrzeba i tak dokładnej wagi.
Nie czepiam się. Po prostu poprzez gotową część hydrauliczno mechaniczną rozumiałem coś więcej niż proste puzle z kartona z opcji kup teraz. Ale ja sobie do swojej samoruby każdą blaszkę ręcznie dorabiam. Mam zakrzywiony obraz i tyle.
Nie czepiam się. Po prostu poprzez gotową część hydrauliczno mechaniczną rozumiałem coś więcej niż proste puzle z kartona z opcji kup teraz. Ale ja sobie do swojej samoruby każdą blaszkę ręcznie dorabiam. Mam zakrzywiony obraz i tyle.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Diabel tkwi w tym czego nie widac, czyli punktach pomiaru i zakotwienia do podloza. Gumowka byla w akcji i jeszcze wiele razy bedzie. Ciagle cos trzeba dopasowywac, zeby odpowiednio pociagnac.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
A z poprzedniego projektu zostalo nic. Nie sprawdzilo sie. Waga tez zostanie wymieniona.
-
der pisze:Aka. Ta trajka nie może mieć 25 lat. Jest wzorowana na flycastellucio. A ta firma powstała w 2000r.
To coś z Uriuka zdjęcia koło fly castellucio ani przy bliźniaczych wyrobach z początku wieku czy to G. Liteckiego czy potem Dynamita nawet nie leżało. To tylko potwierdza bezzasadność tego typu działań. Już napisałem i w kontekście zamieszczonego zdjęcia zacytuję jeszcze raz: "Najpewniej Gienka drucianki z żebrowanej zbrojeniówki też są w stanie przetrzymać 4G a jak zatrudni odpowiedniego literata to i dopuszczenie do lotu mu spłodzi. Tylko czy produkcja zadrukowanego papieru ma jakikolwiek wpływ na bezpieczeństwo?"
Uruiuk a jak tam z tym:
uriuk pisze:4G bada sie przy sprzecie amatorskim. Dla latania komercyjnego potrzeba 6G.
Konstukcje amatorskie bada sie na 100%, ale nie mozna na nich pracowac zarobkowo (w tym szkolic) 4G bada sie przy sprzecie amatorskim. Dla latania komercyjnego potrzeba 6G
Podtrzymujesz?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Panowie. A może zamiast się przepychać dajcie po prostu te przepisy i ich jasną interpretację? Mnie się nie chce w tym grzebać, bo analizowanie naszej fikcji prawnej jest ponad moje siły, ale jeśli już ktoś się z tym zmierzył, to mógłby podać to kolegom na tacy.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Panowie. A może zamiast się przepychać dajcie po prostu te przepisy i ich jasną interpretację? Mnie się nie chce w tym grzebać, bo analizowanie naszej fikcji prawnej jest ponad moje siły, ale jeśli już ktoś się z tym zmierzył, to mógłby podać to kolegom na tacy.
http://www.dziennikustaw.gov.pl/DU/2016/1993
http://www.dziennikustaw.gov.pl/DU/2018/1041
Zbyszek to trzeba tylko przeczytać tu nie ma nic do interpretowania to nie literatura. Ile mogłem tyle podałem na tacy tu i na pl.rec.paralotnie. Niestety Uriuk skutecznie próbuje obraz zaciemniać, nie pierwszy już raz, dlaczego? To już jego trzeba pytać. Zapewne nie ma w tym złej woli z jego strony tylko EGO nie pozwala aby "bylektoś" prostował jego pojmowanie materii.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
W rozporzadzeniu mowa jest o badaniu na 150%. Jest wylaczenie na konstrukcje amatorskie, zmniejszajace badanie do 100%.
Teraz pytanie co przyjac za 100 %?
Ano mozna wszystko, tylko trzeba to wpisac do instrukcji.
Problem w tym, ze po poskladaniu (niezamierzonym) grozi nam 4G. Tyle wystepuje maksymalnie w upadku spiralnym. WIec trzeba przyjac te 4G jakoobciazenie eksploaatacyjne. 150% od tego to 6G.
Wydaje sie logiczne, ale Piotr Domanski tak nie uwaza i nie chce nam podac innych wyliczen, kaze nam bawic sie w zgaduj-zgadule
Tyle ze ja czasu nie mam, zarobiony jestem.
Badanie nie ma na celu oceny trajki pod wzgedem estetycznym czy artystycznym, a jedynie wytrzymalosc. Moze byc ze zbrojeniowki, moze to ktos kupi, ale to zmartwienie producenta.
Wazne, zeby sie nie rozpadlo po duzej klapie i wlasnie to ma stwierdzic badanie.
Jeli podanie logicznych argumentow wraz z cyframi to wg ciebie "zaciemnianie", to podaj swoje cyfry i argumenty przemawiajace za nimi.
Zamieniam sie w sluch,
Teraz pytanie co przyjac za 100 %?
Ano mozna wszystko, tylko trzeba to wpisac do instrukcji.
Problem w tym, ze po poskladaniu (niezamierzonym) grozi nam 4G. Tyle wystepuje maksymalnie w upadku spiralnym. WIec trzeba przyjac te 4G jakoobciazenie eksploaatacyjne. 150% od tego to 6G.
Wydaje sie logiczne, ale Piotr Domanski tak nie uwaza i nie chce nam podac innych wyliczen, kaze nam bawic sie w zgaduj-zgadule
Tyle ze ja czasu nie mam, zarobiony jestem.
Badanie nie ma na celu oceny trajki pod wzgedem estetycznym czy artystycznym, a jedynie wytrzymalosc. Moze byc ze zbrojeniowki, moze to ktos kupi, ale to zmartwienie producenta.
Wazne, zeby sie nie rozpadlo po duzej klapie i wlasnie to ma stwierdzic badanie.
Jeli podanie logicznych argumentow wraz z cyframi to wg ciebie "zaciemnianie", to podaj swoje cyfry i argumenty przemawiajace za nimi.
Zamieniam sie w sluch,
-
Uriuk czytaj to na co odpisujesz i trzymaj się faktów tak będzie prościej i pozwoli mi i Tobie zaoszczędzić czas, który tak bardzo cenisz. Więc jeszcze raz gdzie są takie zapisy: "4G bada sie przy sprzecie amatorskim. Dla latania komercyjnego potrzeba 6G. Konstukcje amatorskie bada sie na 100%, ale nie mozna na nich pracowac zarobkowo (w tym szkolic) 4G bada sie przy sprzecie amatorskim. Dla latania komercyjnego potrzeba 6G" ? Prawo jest jak matematyka ścisłe i nie ma tu miejsca na beletrystykę i lanie wody. Konkrety proszę. Cała reszta to sprawy wtórne na których temat możemy podyskutować ale najpierw wyjaśnij to co powyżej. Ja już Ci raz na ten temat odpisałem ale nie raczyłeś się do tego odnieść. Ponieważ jesteś instruktorem i chwalisz się, że zaczerpnąłeś wiedzę u źródła na "szkoleniu w ULC" to chyba powinieneś czuć się zobligowany rzetelnie ją przekazywać.
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Jest na sali ktos, kto spokojnie wytlumaczy koledze Piotrowi, ze w tym watku juz dwukrotnie napisalem, to co sobie zyczy. Wystarczy przeczytac?
Ja nie mam zdrowia ani cierpliwosci
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Piotr Domański pisze:. Ile mogłem tyle podałem na tacy tu i na pl.rec.paralotnie.
Znaczy sie niewiele mogles.
Skad mamy wiedziec, jak sie podpisujesz na preclu?
Odnosze wrazenie, ze dyskutuje ze schizofrenikiem.
-
uriuk pisze:Piotr Domański pisze:. Ile mogłem tyle podałem na tacy tu i na pl.rec.paralotnie.
Znaczy sie niewiele mogles.
Skad mamy wiedziec, jak sie podpisujesz na preclu?
Odnosze wrazenie, ze dyskutuje ze schizofrenikiem.
Na więcej niż inwektywy Cie nie stać? Przykre. Może coś merytorycznie, ponoć to merytoryczne forum:)
- uriuk
- Site Admin
- Kontakt:
Reasumujac:
-Piszesz, ze tlumaczyles mi cos na preclu, ale nie podasz nam jak sie na preclu podpisujesz. Mam sie domyslac.
-Kwestionujesz badanie sprzetu na 6G i domagasz sie podstawy prawnej, ale nam nie podasz jaka wartosc jest wg ciebie oprawna. mamy sie domyslac
Sugeruje zebys zaczal pisac na grupe "Blondynki z PMSem", bo mi sie znudzilo domyslanie sie.
-Piszesz, ze tlumaczyles mi cos na preclu, ale nie podasz nam jak sie na preclu podpisujesz. Mam sie domyslac.
-Kwestionujesz badanie sprzetu na 6G i domagasz sie podstawy prawnej, ale nam nie podasz jaka wartosc jest wg ciebie oprawna. mamy sie domyslac
Sugeruje zebys zaczal pisac na grupe "Blondynki z PMSem", bo mi sie znudzilo domyslanie sie.
-
uriuk pisze:Jest na sali ktos, kto spokojnie wytlumaczy koledze Piotrowi, ze w tym watku juz dwukrotnie napisalem, to co sobie zyczy. Wystarczy przeczytac?
-
Uriuk konkretnie bez wyzwisk i uciekania się do tanich sztuczek socjologicznych w których punktach ja się mylę. To gdzie Ty się mylisz zacytowałem i wyłuszczyłem w tym wątku już kilkukrotnie. Nie wiem czemu tak bardzo zapalczywie obstajesz przy swoim. Nie ma w polskim prawie zdefiniowania wymogów technicznych dla PPG i PPGG, jeśli są proszę zacytuj. Nie ma czegoś takiego jak "wyłączenie na konstrukcje amatorskie", (są konstukcje budowane w jednym egzemplarzu), nie ma czegoś takiego jak użytkowanie komercyjne dla którego jest wymagane użytkowanie sprzętu produkowanego seryjnie (może być to sprzęt zbudowany w jednym egzeplarzu). Prościej nie potrafię. Jeśli Ty twierdzisz ze jest inaczej daj konkretne cytaty z których to wynika. Pisanina znajdź, poszukaj se debilu z dysgooglią, czy jest na sali ktoś itd. nie zaprowadzi nas do finału tego sporu. Ponieważ watek ma już przeszło 1000 odsłon, konkuzja powinna być jasna i klarowna dla wszystkich czytelników i przede wszystkim zgodna z aktualną wykładnią polskiego prawa. Jesteś osobą opiniotwórczą Tym bardziej ważne jest wyprostowanie tego tematu.