Zdarzenia 2019

Kwestie związane z bezpieczeństwem latania i zapobieganiem wypadkom. Ze względu na powagę tematu wszelakie trolowanie nie będzie tutaj tolerowane.
Gość

Re: Zdarzenia 2019

Postautor: Gość » 20 maja 2019, 15:12

Mark pisze:Niemniej jednak wolę nie mieć uprawnień i żyć niżej miec uprawnienia i zginąć.

Gdybyś miał kurs to dowiedziałbyś się od instruktora w jakich warunkach można bezpiecznie latać - skoro Cię "porwało" to znaczy, że warunki nie były odpowiednie.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 20 maja 2019, 15:17

Jeśli sąd to kupi to powołaj się na wypadek m-ca Górze Chełm w którym uczeń podnosił tylko skrzydło, ale został porwany do góry i potem spadł. Niestety wtedy uczeń poniósł śmierć.
Zbyszek Gotkiewicz

Mark

Postautor: Mark » 20 maja 2019, 15:21

Z pewnością dodatkowe godziny kursu rozwiążą sprawę. Niemniej jednak w dalszym ciągu nie doczekałem się konkretnej odpowiedzi - Czy zwykle zabawy ze skrzydłem na łące to czynność lotnicza której nie wolno wykonywać bez papierów? Loty a trening naziemny to chyba zupełnie co innego. Moze sie mylę ale wydaje mi się ze to tak jak samochodem nie mogę wyjechać na drogę publiczna dopóki nie mam prawa jazdy. Po placu chyba moge. To samo się tyczy latania, dopóki nie jestem w powietrzu nikt nie powinien interweniować bo czym zagrażam innym? Moim błędem był trening z włączonym napędem i mimowolnie dodanie gazu w chwili oderwania się od ziemi spowodowany podmuchem.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Kontakt:

Postautor: uriuk » 20 maja 2019, 15:25

Jesli bym byl sedzia, to uznalbym to za probe robienia z sadu idioty i dowalil z gornej czesci widelek.
Mysle, ze przed naigrywaniem sie z sadu usilujesz potrenowac na nas.

Mark

Postautor: Mark » 20 maja 2019, 15:36

Robię uprawnienia tylko PPG, a więc tylko pierwszy stopień i później już etap z napędem.
Mając ograniczony czas z pewnych względów nie mogłem systematycznie jeździć na szkolenia.
W międzyczasie mając własny sprzęt szkoliłem się na prywatnej łące. Instruktor przestrzegał mnie przed lataniem na własną rękę ale nie przed treningiem naziemnym. Ba raz nawet pożyczył mi uprząż do treningów. Jak to w końcu jest?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 20 maja 2019, 15:40

Przepisy na szczęście nie są aż tak drobiazgowe. Co prawda jest napisane że instruktor ma obowiązek nadzorować wszystkie czynności podczas szkolenia, ale Ty nie byłeś na szkoleniu. Poza tym stawianie dużego kajta niczym się nie różni od zabaw że skrzydłem na łące. Tylko nadal nie rozumiem.po jaką cholerę był Ci ten napęd. I to pracujący. Może chodziło o przyzwyczajenie się do tego złomu i panowania nad manetką. Zorientuje się ile kosztuje adwokat. Jeśli będzie cię bronił za 500 zł to i tak ze 300 możesz być do przodu. Jeśli adwokat będzie przekonujący. W sumie to można by zrobić ściepę na adwokata który wykaże sądowi bezsens niektórych przepisów. A sąd może być z tych co to widzą duch prawa, albo z tych którzy mówią że dura lex... Przydał by się taki wyrok uniewinniający jako precedens, ale nasz wymiar sprawiedliwości jest bezprecedensowy ;)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
CichyBart
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: CichyBart » 20 maja 2019, 16:12

Gdyby nie napęd to sąd pewnie dałby wiarę. Jednak z napędem i to odpalonym wątpliwe. Nawet, jeżeli tylko ćwiczyłeś do momentu podnoszenia.
Na moje sprawa przegrana już na przebiegu. To tak jak by wejść do banku z bronią palną by tylko wpłacić pieniądze...
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
PPG / [ITV Boxer (Green) - sprzedane], [Solo 210 - sprzedane], ITV Billy (Red), C-Max E, airone.pro unique single

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 20 maja 2019, 16:24

Cichy, zawsze możesz powiedzieć że chciałeś się poczuć jak ochroniarz.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
CichyBart
Latam: Tylko z Napędem

Postautor: CichyBart » 20 maja 2019, 16:28

W każdym bądź razie powodzenia życzę... i szybkiego powrotu do lotów!
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
PPG / [ITV Boxer (Green) - sprzedane], [Solo 210 - sprzedane], ITV Billy (Red), C-Max E, airone.pro unique single

fireman.uns
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: fireman.uns » 20 maja 2019, 16:51

Mark pisze: Loty a trening naziemny to chyba zupełnie co innego.

Zgadza się. Skoro oderwałeś się od ziemi to chyba znaczy, że był to lot a nie trening naziemny.

Mark

Postautor: Mark » 20 maja 2019, 16:57

Młody kierowca wyjeżdżając z parkingu przed blokiem lekko zarysowal mi samochód. Chodził od mieszkania do mieszkania aby mi o tym powiedzieć. W międzyczasie powiadomił Policję która z grubej rury dopierdzielila mu mandat i nie było tłumaczenia.
Nie liczę na brak kary, to nie wchodzi w grę.
Kierowca zabija na przejściu dla pieszych pijana kobietę. Dostaje tylko rok w zawieszeniu i znów jeździ samochodem jak gdyby nigdy nic.
Dobry adwokat odwróci kota ogonem i wyrok będzie zupełnie inny. Sprawiedliwość to nie paragrafy tylko ich interpretacja. Za to samo można dostać łagodny wyrok jak też najwyższy możliwy. Ważne jest zdrowie a reszta to o kant dupy. ..świata nie zmienisz.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 20 maja 2019, 19:12

Mark pisze:Nie mam zamiaru ponosić konsekwencji.
Mark pisze:Nie liczę na brak kary.
:roll:
Łukasz Prokop

Mark

Postautor: Mark » 20 maja 2019, 19:24

Nie mam zamiaru ponosić konsekwencji jak za coś co się robi z premedytacją ale z kolei calkowity brak kary wiem że nie przejdzie. To mało ważne.

Mark

Postautor: Mark » 20 maja 2019, 19:34

Nasze życie to jest gówno szare i monotonne. Prawdziwe życie zaczyna się po śmierci a doznania niedoopisania. Każdy dostanie to na co zasłużył.
Kilka razy przydarzyło mi sie coś co sprawiło że jestem o tym głęboko przekonany.
Trudności w zaśnięciu, majaki senne, nagle przebudzenie i postrzeganie tak realistyczne że trudno to opisać. Pierwszy raz znazłem się w jakiejś szopie z narzędziami rolniczymi. Niby nic a widok zachwycał. Szybko zauważyłem że mogę lewitowac i przenosić przedmioty z miejsca na miejsce używając tylko siły woli. Po chwili powrót i dalej szare życie. Innym razem to był niski lot który zachwycał widokami i płynnością. To było tylko postrzeganie bez widoku własnego ciała. Dziwne to wszystko.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 20 maja 2019, 19:40

Mark. Zaakceptowałem ten post, ale trafnie rzeczy to powinieneś pisać w dziale ogólnym. Nie ma on żadnego związku z twoim wypadkiem, za to wyraża dużo emocji i fajnie, że się z nami dzielisz. Tylko rób to w innym dziale i fajnie by było gdybyś się zalogował na stronie bo każdy twój post trzeba zatwierdzać.
Zbyszek Gotkiewicz

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 20 maja 2019, 19:43

W co ty się uderzyłeś?
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
calhal
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: calhal » 20 maja 2019, 19:56

Jak połamany to pewnie na silnych prochach. Inaczej wytłumaczyć ciężko

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 20 maja 2019, 20:01

fajnie było by znać receptę
Mariusz Kilian

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 20 maja 2019, 21:30

Mark pisze:Czym można opanować skrzydło w krótkim czasie wykonując np. dziesięć holi jednego dnia? Lub bezwiednie wykonywać polecenia instruktora?
Mam pytanie i proszę kolegów o wyjaśnienie czy ćwiczenia naziemne kontroli skrzydła to czynność lotnicza i nie mam prawa tego robić samotnie?
Jak zdać egzamin jeżeli umiejetnosci zbyt mało?
Z kursu wyniósłem teorie ale praktyki zbyt mało.

Jeszcze nie widziałem nikogo kto by uczył się stawiania skrzydła z napędem na plecach. Nie ma to jak ryzykować kosz i śmigło żeby się nauczyć alpejki.

Coś kręcisz. Te posty na forum nie pomogą jako dowód w prokuraturze.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 20 maja 2019, 21:36

Mark pisze:
Trudności w zaśnięciu, majaki senne............ niski lot...... .
zmartwię cię: to nie był sen.
Łukasz Prokop

Wróć do „Bezpieczeństwo i Wypadki”