Dron zamiast wyciągarki. Model

Przestrzeń dla wszelkiej maści wynalazców, racjonalizatorów i grzebusi.

Moderator: prokopcio

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Dron zamiast wyciągarki

Postautor: prokopcio » 05 czerwca 2019, 23:05

Ciacho ale ja to wszystko już opanowałem i przetestowałem zanim miałem model paralotni ;)
prokopcio pisze:już przetestowałem na wszystkie sposoby stabilizację spadającego.

wyrzutów łącznie zrobiłem z 20, dwa albo 3 spadające nawet tu zamieściłem - do tego wystarczy wyłączyć silniki.
miałem już bardzo różnie wyrzucone z ręki, rotujące, do góry nogami etc. Wydaje mi się, że to nie będzie problemem.

jednak jednoczesne użycie jako napędu a później zrzut i przełączenie na powrót najlepiej przetestować z modelem paralotni.

Czy się umęczę - nie :) wręcz przeciwnie - dawno tak nie odpocząłem - to czas z dziećmi i żoną na łonie natury :)
Mój dwuletni synek jak mówię, że idziemy puszczać drona czy tam paralotnię już się cieszy krzycząc BAM, BAM bo te spadające mu się najbardziej podobały :)
Łukasz Prokop

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 05 czerwca 2019, 23:10

W ogóle to proponuję wsparcie finansowe na zakup zabawek do psucia. Łukasz poświęca czas i wiedzę. Ja chętnie się dołożę do projektu. Są jeszcze jacyś chętni?

Zapodaj Pan nr. rach. i określ jakoś potrzeby.
Nasmarujesz wydatki wzorem der-a dla tych co będą chcieli je znać itd.
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 05 czerwca 2019, 23:15

nie
Łukasz Prokop

ciacholot

Postautor: ciacholot » 05 czerwca 2019, 23:16

prokopcio pisze:Czy się umęczę - nie :) wręcz przeciwnie - dawno tak nie odpocząłem - to czas z dziećmi i żoną na łonie natury :)
Mój dwuletni synek jak mówię, że idziemy puszczać drona czy tam paralotnię już się cieszy krzycząc BAM, BAM bo te spadające mu się najbardziej podobały :)

Aaaa . To zmienia postać rzeczy. Rozumiem i popieram...
Mariusz Kilian

ciacholot

Postautor: ciacholot » 05 czerwca 2019, 23:20

prokopcio pisze:nie

oki
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 05 czerwca 2019, 23:21

Finansową nie ale jak ktoś będzie chciał wesprzeć robotą ( np. wykonaniu dobrej konstrukcji napędu ) to chętnie taką pomoc przyjmę.
Łukasz Prokop

ciacholot

Postautor: ciacholot » 05 czerwca 2019, 23:45

Chodzi o projektowanie czy samo wykonanie? Bo jeśli dasz rysunki w języku maszyn to chętnie ogarnę. Mam takich kumpli co tną wodą spawają alu. i inne. Toczą frezują prasują i co tam jeszcze...
Mariusz Kilian

Gość

Postautor: Gość » 06 czerwca 2019, 22:08

Wg mnie ten drugi pomysł jest znacznie prostszy, i znacznie lepszy, ciężko dopatrzeć się co może być tym razem źle... Życzę sukcesu i kibicuję. Projekt Mega!
Super, że wrzucasz dosłownie wszystko. I to co dobre i to co złe.
Też uważam, że model jest bardzo potrzebny w tym przypadku.

PS. Bardzo często podczas przeglądania forum wyświetla się jakiś żółty error 500 czy jakoś takoś

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 06 czerwca 2019, 22:34

Ten żółty error z tego co wiem wynika z ciągłych ataków spambotów.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 06 czerwca 2019, 22:43

Serwer broni sie przed przejeciem robiac reset. To taki srodek zastepczy. Moze niedlugo zrobie z tym porzadek. Na razie latam do nocy.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 06 czerwca 2019, 23:05

ciacholot pisze:Chodzi o projektowanie czy samo wykonanie? Bo jeśli dasz rysunki w języku maszyn to chętnie ogarnę. Mam takich kumpli co tną wodą spawają alu. i inne. Toczą frezują prasują i co tam jeszcze...
Dzięki, chętnie skorzystam jeszcze tylko muszę takiego dorwać co zrobi ten drugi (pierwszy) krok :lol: czyli da rysunki w języku maszyn.
Łukasz Prokop

Grzesiek666
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Grzesiek666 » 07 czerwca 2019, 08:23

A jak/czy zakończyła się dyskusja żeby użyć liny podłączonej do drona i wykorzystać rozwiązanie takie jak mamy na holu.
Lina powinna być na tyle długa żeby nie wpływała na sterowność paralotni i na tyle krótka żeby można mieć drona w niezbyt dużej odległości od paralotni.Moze się okazać ze 5...10m lina była by wystarczająca.
Plusem takiego rozwiązania jest łatwość zaaplikowania tego rozwiązania do standardowego wczepu i dodatkowo nie zmieniała by nic odnosnie środka ciężkości w obciążeniu paralotni ( pomyślałem o tym jak zobaczyłem jak skrzydło zaczyna się bujać na boki podczas testów). Jeśli mieli byśmy jakieś obciążenie gdzieś na linie to lina taka zaczyna opadać po wypięciu z dronem i jest to w miarę bezpieczne dla pilota. Poza tym fajną rzeczą jest to ze dron może lecieć poniżej pilota - jak to ma miejsce w standardowym holu i nie będzie przeszkadzał w locie para.
Wypięcie/ zerwanie liny było by dla drona sygnałem ze może przejść do trybu powrotu do bazy :)
Nie wiem jak "ustrojstwo", które proponujecie było by problematyczne przy przerwaniu holu, wywróceniu się pilota albo przy spadnięciu np z 2m
Dodatkowo dron zacznie lecieć w normalnym stanie do jakiego jest zaprojektowany - mam na myśli pochylenie drona jak przy śmigłach śmigłowca przy ciągnięciu. Myślę że nie bez powodu wszelkie sposoby hol-ów które były praktykowane przez lata były z użyciem liny...
Ostatnio zmieniony 07 czerwca 2019, 08:25 przez Grzesiek666, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 czerwca 2019, 08:25

A dronem ma sterować pilot czy ktoś z ziemi?
Zbyszek Gotkiewicz

Grzesiek666

Postautor: Grzesiek666 » 07 czerwca 2019, 08:28

Zaprogramowanie drona aby wykonywał zawsze lot po tym samym torze, jak to ma miejsce w standardowym holu, chyba nie jest trudne.
pozostaje kwestia jak bardzo inteligentne było by oprogramowanie odnośnie siły holu czy szybkości wznoszenia...
Oczywiście ciągle myślę o rozwiązaniu opartym na dużej ilości miejsca i holu po prostej. Chyba ze chcemy tutaj się wznieś jak przy PPG robiąc duuuze kółeczka...

ciacholot

Postautor: ciacholot » 07 czerwca 2019, 08:40

prokopcio pisze:
ciacholot pisze:Chodzi o projektowanie czy samo wykonanie? Bo jeśli dasz rysunki w języku maszyn to chętnie ogarnę. Mam takich kumpli co tną wodą spawają alu. i inne. Toczą frezują prasują i co tam jeszcze...
Dzięki, chętnie skorzystam jeszcze tylko muszę takiego dorwać co zrobi ten drugi (pierwszy) krok :lol: czyli da rysunki w języku maszyn.

Jak będzie problem to zrób rysunki z wymiarami i ktoś mi to przetłumaczy...
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 czerwca 2019, 08:46

Grzesiek. Dron musi się dostosować do lotu paralotni. Jak chcesz to zrobić?
Zbyszek Gotkiewicz

Grzesiek666

Postautor: Grzesiek666 » 07 czerwca 2019, 09:39

Wrzucasz GPS-a czy też jakiś inny baryczny do uprzęży i dron porównuje wysokość pilota i dronu i ją koryguje. Znaczenie ma tutaj tez lina ponieważ im dłuższa tym różnice wysokości mogą być większe. Co do ciągu to nie wiem czy jest to az taki duży problem....
Oczywiście to moje wywody które wrzucam żeby przedyskutować może urodzi się coś fajnego....

rg
Kontakt:

Postautor: rg » 07 czerwca 2019, 11:31

Fajny projekt, trzymam kciuki aby sie powiodl.

Mam kilka pytan:
- jak juz sie zakonczy cały proces projektowania to czy rozwazasz podzielenie sie projektem na zasadach open source? Czy raczej będziesz go odsprzedawał?
- duży będzie docelowy dron?
- czy będzie miał jakieś czujniki pozwalające wykryć przeszkody w powietrzu (szkoda byłoby aby po holu wleciał w holowanego glajta/pilota)?
Obrazek
--
Najlepszą formą docenienia mojej pracy nad leonardo.pgxc.pl jest POLECENIE i wgrywanie logów.

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 07 czerwca 2019, 11:47

Grzesiek666 pisze:Wrzucasz GPS-a czy też jakiś inny baryczny do uprzęży i dron porównuje wysokość pilota i dronu i ją koryguje. Znaczenie ma tutaj tez lina ponieważ im dłuższa tym różnice wysokości mogą być większe. Co do ciągu to nie wiem czy jest to az taki duży problem....
Oczywiście to moje wywody które wrzucam żeby przedyskutować może urodzi się coś fajnego....

TEN WĄTEK BYŁ JUŻ x RAZY WAŁKOWANY.

Czytajcie ludzie !
To nie zadziała ! Litewski dron z 4 dronów ma wznoszenie rzędu 1.5-2 m/s wznosząc w pionie samego siebie. Przy masie pewnie pod 150 albo i więcej kilogramów. A tu ma jeszcze działać jako holownik.
To wszystko jest w tym wątku. Czytać !

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 07 czerwca 2019, 12:06

rg pisze:Fajny projekt, trzymam kciuki aby sie powiodl.
dzięki
rg pisze:- jak juz sie zakonczy cały proces projektowania to czy rozwazasz podzielenie sie projektem na zasadach open source? Czy raczej będziesz go odsprzedawał?

Lotnictwo jest moim hobby nie biznesem. Jeśli projekt wypali to udostępnię wszystko za darmo.
Jestem przekonany, że ktoś podejdzie do tematu profesjonalnie i zrobi z tego użytek.
Ja robię wszystko po kosztach, na szybko i niekompletnie bo zwyczajnie na hobby mam zbyt mało czasu :(
To samo tyczy sie wyciągarki.
rg pisze:duży będzie docelowy dron?
nie wiem jak docelowy napęd. Prototyp będzie duży (4 śmigła 30") ok 15kg - sądzę że można go znacznie zmniejszyć ale nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie na ten moment.
rg pisze:czy będzie miał jakieś czujniki pozwalające wykryć przeszkody w powietrzu (szkoda byłoby aby po holu wleciał w holowanego glajta/pilota)?
prototyp nie będzie miał czujników ale oczywiście można je dodać w docelowym ukłądzie. Teraz po zrzucie włącza się tryb stabilizacji lotu z mocą na tyle małą, że cały czas spada ale podczas spadania stara się ustabilizować śmigłami do góry, w następnym etapie zwiększa moc dla zatrzymania opadania i dopiero kolejnym etapem jest włączenie trybu powrotu lub lądowania w zależności od spełnienia szeregu warunków.
uważam to za wystarczająco bezpieczne rozwiązanie do przeprowadzenia pierwszych testów.
Łukasz Prokop

Wróć do „ZPT”