Co to za manetka?

Aparaty, kamery, programy do edycji i montażu nieliniowego.
Awatar użytkownika
CichyBart
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Co to za manetka?

Postautor: CichyBart » 20 września 2019, 14:39

Hej,

Często na filmikach spotykam się z nietypową (jak dla mnie) manetką. Ktoś coś więcej wie na jej temat?
Przykładowy film:

2019-09-20_14h37_48.png
2019-09-20_14h37_48.png (542.29 KiB) Przejrzano 3526 razy
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
PPG / [ITV Boxer (Green) - sprzedane], [Solo 210 - sprzedane], ITV Billy (Red), C-Max E, airone.pro unique single

dratewka
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Co to za manetka?

Postautor: dratewka » 20 września 2019, 15:08

Kawałek flat topa http://u-turnusa.com/wp-content/dscn1314.jpg

Produkuje to Dell Schanze - dość kontrowersyjna postać.

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 20 września 2019, 19:16

Z podkaszarki :)
Łukasz Prokop

fotolot
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 21 września 2019, 10:24

dratewka pisze:
Produkuje to Dell Schanze - dość kontrowersyjna postać.

Chyba też jestem kontrowersyjny, bo taką samą zastosowałem(od wykaszarki ) ;) . "cyngiel" był trochę twardy więc dla wygody zmodyfikowałem go na nieco dłuższy i dodatkowo dołożyłem "indiański tempomat"(czyli sznureczkowy z zaciskiem od ściągacza ze starej kurtki). ;)
W zasadzie staram się niczego nikomu nie polecać ale skoro potwierdziłem zastosowanie, to dodam że skok linki jest w takiej manetce dość krótki (-u mnie do walbro WG8 akurat okazał się wystarczający). Po za tym wspomniany cyngiel jest trochę delikatny, więc jeśli stosujemy przy przepustnicy dodatkową sprężynkę cofającą linkę, a na dodatek manetka ta będzie chińska, to nie można mieć pewności co do wytrzymałości takiego plastiku. Moja jest oryginalna ze sklepu Husqvarny i posiada taki sam jak w ich pilarkach przesuwny wyłącznik zapłonu-dość twardy ale to jest też zaleta że przypadkiem nie zgasimy silnika np. w czasie sadowienia się w uprzęży. Jeśli dobrze pamiętam to przełącznik ten obróciłem o 180', gdyż łatwiej i szybciej jest przyciągnąć go kciukiem niż najpierw zgięć palec by wypchnąć do zgaszenia(np. podczas nieudanego startu, mogą liczyć się ułamki sekundy..). Obecnie lata z tą manetką, pewien młody pilot i jest z niej zadowolony ale może to tylko kwestia przyzwyczajeń bo jak lata na innych napędach to narzeka na manetki. Możliwe że są manetki o wiele wygodniejsze od tej wykaszarkowej ale młody z taką styczności nie miał, bo wtedy pewnie zacząłby wyzywać na tą swoją :)

Pozdrawiam Wiesiek

Wróć do „Gadżety (foto/video/vario/GPS/odzież/dodatki)”