Zdalnie sterowana wyciągarka MyWinch 2 - Foto/Video relacja
Moderator: prokopcio
Re: Zdalnie sterowana wyciągarka MyWinch 2 - Foto/Video relacja
a jakie toto ma wymiary >?
zgrabnie to wyszło.
Ale chyba już nie polatasz w tym roku bo dobra termika się już skończyła.
Gdybym miał takie cudo to bym nie zrezygnował z latania (weekendy kiedy holują wiecznie miałem zajęte). Może powrócę jak taką kupię, chyba, że w przyszłości dron jak już będzie w sprzedaży ale to przydał by się kurs ppg którego nie miałem nawet w planach.
zgrabnie to wyszło.
Ale chyba już nie polatasz w tym roku bo dobra termika się już skończyła.
Gdybym miał takie cudo to bym nie zrezygnował z latania (weekendy kiedy holują wiecznie miałem zajęte). Może powrócę jak taką kupię, chyba, że w przyszłości dron jak już będzie w sprzedaży ale to przydał by się kurs ppg którego nie miałem nawet w planach.
- der
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Łukasz. Postaw toto bokiem na podłodze i stań na końcówce która jest w powietrzu i tak kilka razy. Wg mnie bez zastrzałów będzie się zginać przy odchyłce wiatru. Gięcie to pikuś. Ale oby się nie urwało na dole przy spawach. Poświęć te pół kilo i wzmocnij to przy dolnej ramce.
- prokopcio
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
W podstawie nie interesuje mnie ilość kilogranów. Po prostu po analizie możliwych kątów doszedłem do wniosku że na boki będą działały niewielkie siły. Kotwiąc wyciągarkę zawsze uwzględniam odchyłkę wiatru. Urwać raczej będzie to ciężko. Oczywiście dodanie zastrzału to nie problem, jak będę miał linę to zobaczę czy są jakieś odchylenia przy ciągnięciu w boki pod jakimś tam sensownym dla holu kątem (nie przewiduję zbliżać się do 90stopni )
Łukasz Prokop
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Pamiętam ile energii poszło na rozkminienie lotów z nawtotami. I jak widać nikomu (a właściwie to derowi) to nie jest do odlatyewania potrzebne.
Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
nawroty są bezpodstawne jeśli ktoś ma gdzie rozwinąć 1000m liny
Łukasz Prokop
- der
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Pamiętam ile energii poszło na rozkminienie lotów z nawtotami. I jak widać nikomu (a właściwie to derowi) to nie jest do odlatyewania potrzebne.
Moje zdanie na ten temat drastycznie się zmieniło od momentu, kiedy z: BĘDĄ HOLOWAĆ, SPRÓBUJĘ COŚ ZALATAĆ, przeszło na : NIEZŁE PROGNOZY, SPRÓBUJĘ SIĘ HOLNĄĆ.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
der pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze:Pamiętam ile energii poszło na rozkminienie lotów z nawtotami. I jak widać nikomu (a właściwie to derowi) to nie jest do odlatyewania potrzebne.
Moje zdanie na ten temat drastycznie się zmieniło od momentu, kiedy z: BĘDĄ HOLOWAĆ, SPRÓBUJĘ COŚ ZALATAĆ, przeszło na : NIEZŁE PROGNOZY, SPRÓBUJĘ SIĘ HOLNĄĆ.
Czyli masz trochę więcej wolności
Zbyszek Gotkiewicz
- der
Taa "trochę". Własna wyciągarka sprawiła, że prawdopodobnie jestem w tym roku jedynym swobodnie latającym krajanem, który mieszkając na nizinach może sobie po pracy pójść po prostu polatać. A szkoda. Bo potencjał rozwązania jest spory. A nawet Rafała Reinerta jako konstruktora nie bardzo przekonuje, skoro ten woli w sezonie latać za granicą.
- prokopcio
Oboje doskonale wiemy jak bardzo sceptycznie są/były nastawione osoby "z branży"
Zabierając się do projektu spotykałem się w 90% tylko z krytyką.
Ty jesteś doskonałym przykładem, że SIĘ DA na bazie mojego projektu zrobić wspaniały sprzęt bez konieczności specjalistycznej wiedzy ze strony elektroniki i programowania. To po pierwsze.
Po drugie ( co ważniejsze ) , że jest to niedrogi, bardzo przydatny sprzęt, stworzony po to żeby latać a nie tylko po to żeby pokazać że się da.
Nawet nie jesteś w stanie sobie wyobrazić jak miło mi się patrzy, że ktoś poza mną potrafił w to uwierzyć i "zaryzykować" ze wspaniałym skutkiem budowę tej zabawki.
Zabierając się do projektu spotykałem się w 90% tylko z krytyką.
Ty jesteś doskonałym przykładem, że SIĘ DA na bazie mojego projektu zrobić wspaniały sprzęt bez konieczności specjalistycznej wiedzy ze strony elektroniki i programowania. To po pierwsze.
Po drugie ( co ważniejsze ) , że jest to niedrogi, bardzo przydatny sprzęt, stworzony po to żeby latać a nie tylko po to żeby pokazać że się da.
Nawet nie jesteś w stanie sobie wyobrazić jak miło mi się patrzy, że ktoś poza mną potrafił w to uwierzyć i "zaryzykować" ze wspaniałym skutkiem budowę tej zabawki.
Łukasz Prokop
- prokopcio
patent zabezpieczający spadanie luźnej dyneemy z rolki
Łukasz Prokop
prokopcio pisze:
To do działu humor by się nadało, brawo za poczucie humoru i dystans do swoich porażek.
Odpocznij/polataj prokopcio bo ostatnio coś kiepsko z tymi Twoimi wynalazkami
( mam nadzieję,. że przyjmiesz z dystansem. )
-
Super projekt!
W powolnym tempie składam podobną i się zastanawiam - co z wydechem? Tzn. czy może w ogóle nie być żadnej rurki itd, czy może w tych silnikach musi być tłumik? Jak na razie do testów silnik mój odpala i dobrze bez tłumika chodzi. Zastanawiam się jedynie czy dodać jakiś kawałek tłumika/wydechu ze złomu, żeby utrudnić dostęp dla piachu i śmieci. Jak zamierzasz rozwiązać sprawę?
W powolnym tempie składam podobną i się zastanawiam - co z wydechem? Tzn. czy może w ogóle nie być żadnej rurki itd, czy może w tych silnikach musi być tłumik? Jak na razie do testów silnik mój odpala i dobrze bez tłumika chodzi. Zastanawiam się jedynie czy dodać jakiś kawałek tłumika/wydechu ze złomu, żeby utrudnić dostęp dla piachu i śmieci. Jak zamierzasz rozwiązać sprawę?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Nathir, a silnik to dwa suwy czy cztery?
Zbyszek Gotkiewicz
Wygląda na skuter z chinladii, marki Baotian.
Raczej czterosów...
Raczej czterosów...
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jak szterosuw to brak tłumika nie będzie miał wpływu na pracę.
Zbyszek Gotkiewicz
- prokopcio
Ja mam s kartinga taką zgrabną puszkę jak w pierwszej wyciągarce tylko ciut większą ( do 250ccm) ale muszę przerobić lekko rurkę. Jak nie przypasuje to dam tylko kawałek rurki żeby kurz miał trudniej. Bez tłumika chidzo bezproblemowo bardzo ładnie.
Łukasz Prokop
Ile waży ta wyciągarka?
Albo jest leciutka albo Ty silny
- prokopcio
nie pamiętam, tyle, żeby można było samemu nosić. Osiłkiem nie jestem. przy okazji zważę.JarekPG pisze:Ile waży ta wyciągarka?
Łukasz Prokop
Te CHińskie silniki tuningowe to dno. W skuterach jak dożyją 10tyś km to już zajebisty silnik, nornale po 5tyś km remont kapitalny a drobne rzeczy wyskakują po pierwszych 2000km.
Nie polecam. Lepiej kipić firmowy używany z przebiegiem 10000km-20000km i cieszyć się jeszcze wiele lat bezawaryjną pracą.
G. K.
Nie polecam. Lepiej kipić firmowy używany z przebiegiem 10000km-20000km i cieszyć się jeszcze wiele lat bezawaryjną pracą.
G. K.