Ksiażka Suma wszystkich błędów Zbigniewa Gotkiewicza

matgaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Re: Ksiażka Suma wszystkich bŁedów Zbigniewa Gotkiewicza

Postautor: matgaw » 17 stycznia 2020, 20:23

Masz jakiś program na kompie włączony który przechwytuje tą kombinację klawiszy. Możesz sobie skopiować ł ode mnie :p

Awatar użytkownika
micro
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Postautor: micro » 17 stycznia 2020, 20:26

matgaw pisze:Masz jakiś program na kompie włączony który przechwytuje tą kombinację klawiszy. Możesz sobie skopiować ł ode mnie :p

Często sterownik grafiki robi takie psikusy.
Roman Michalak

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 17 stycznia 2020, 20:44

Kupujesz nowa klawiaturę i po sprawie, albo Pisz l zamiast ł. To jest prawie niezauważalne ;)

Awatar użytkownika
krislerta
Kontakt:

Postautor: krislerta » 18 stycznia 2020, 09:46

matgaw pisze:Możesz sobie w końcu naprawić Ł na klawiaturze? ;)

Udało się. Trzeba równocześnie capslok shift alt prawy i l i jest łłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłł ;)
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
krislerta
Kontakt:

Postautor: krislerta » 18 stycznia 2020, 09:48

uriuk pisze:Kupujesz nowa klawiaturę i po sprawie, albo Pisz l zamiast ł. To jest prawie niezauważalne ;)

Udało się. Trzeba równocześnie capslok shift alt prawy i l i jest łłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłłł ;) Dzięki
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 18 stycznia 2020, 10:14

poszukaj w aplikacjach w trayu ( obok zegarka ) która apka ma zdefionowany skrót klawiaturowy alt+l i to zmień albo wyłącz.
prawdopodobnie jakiś panel karty graficznej czy kontroler dźwięku etc...
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
krislerta
Kontakt:

Postautor: krislerta » 18 stycznia 2020, 10:21

prokopcio pisze:poszukaj w aplikacjach w trayu ( obok zegarka ) która apka ma zdefionowany skrót klawiaturowy alt+l i to zmień albo wyłącz.

PROROK CZY CO? łłłłłłłłł działa karta graficzna miała przypisane Ty to masz łeb ;)
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
krislerta
Kontakt:

Postautor: krislerta » 18 stycznia 2020, 11:02

65386843_2406501522773526_3151523534379941888_o.jpg
65386843_2406501522773526_3151523534379941888_o.jpg (752.34 KiB) Przejrzano 5925 razy
prokopcio pisze:poszukaj w aplikacjach w trayu ( obok zegarka ) która apka ma zdefionowany skrót klawiaturowy alt+l i to zmień albo wyłącz.

Dzięki trochę ognia drwalskiego dla Ciebie
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
krislerta
Kontakt:

Postautor: krislerta » 18 stycznia 2020, 11:03

micro pisze:
matgaw pisze:Masz jakiś program na kompie włączony który przechwytuje tą kombinację klawiszy. Możesz sobie skopiować ł ode mnie :p

Często sterownik grafiki robi takie psikusy.

Dziekuję zadaziałało łłłłłłłłłłłł ;)
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
krislerta
Kontakt:

Postautor: krislerta » 18 stycznia 2020, 11:05

Fajnie, że jest wśród paralotniarzy tylu życzliwych. łłłłłłłłłłł dzięki. ;)
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
krislerta
Kontakt:

Postautor: krislerta » 21 stycznia 2020, 17:38

Na świeżo po lekturze. Uważam, że to powinna być pozycja obowiązkowa w aero szkołach by kursant nie patrzył tylko na latanie przez różowe okulary. Wiele się z niej dowiedziałem, wszystko o czym napisał w niej autor jest doskonale udokumentowane wspaniałymi zdjęciami. I z tych zdjęć oraz tekstu wyłania się osoba autora kreatywnego z dużym poczuciem humoru. Ogromna dawka wiedzy ujęta w zwięzłą formę. Sama kwintesencja. SUMA - paralotniowego Tomasza z Akwinu.
Wnioski i pouczenia dla mnie wiatr 2-4 maks. Trzymać się z dala od zawietrznych. Uważać na pogodę. Już wiem dlaczego mi czasem w klasyku motylek wychodził. Sprzęt za każdym razem sprawdzić. Speeda już będę umiał podczepić i wyregulować. Zadanie na najbliższe latanie to aktywność. Nie sądziłem, że krawat jest taki groźny. Kupiłem stary zapas aby się dowiedzieć co to i jak to się montuje i rzuca. Lądowanie szczególna uwaga. En a En b to moje klasy na najbliższe lata. Czujność w górze i nauka reakcji jak się odkleja powierzchnia od nieba do której jestem przyklejony. Przegląd przede mną. W tłoku nie zamierzam nawet próbować ani stracić palców od kręcącego się śmigła. Przejebane mają złomiarze. Y i N. Narkotyków na szczęście nie biorę. No i uzupełnić sprzęt podręczny.

glait.jpg
glait.jpg (848.34 KiB) Przejrzano 5852 razy

:D
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 stycznia 2020, 18:49

Pierwsza recenzja od czasu wydania :)
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 21 stycznia 2020, 19:55

krislerta pisze:" Uważam, że to powinna być pozycja obowiązkowa w aero szkołach by kursant nie patrzył tylko na latanie przez różowe okulary..."
:D

Dlatego że dopiero teraz otwierasz oczy na wiele nie poznanych kwestii w "aero szkołach". Ten prywatny nakład jest akurat wyczerpany, a dodruk byłby kosztowny. Ale co byś sądził Krzysiek o tym aby wszystkie "aero szkoły", faktycznie "obowiązkowo" udostępniały swoim kursantom, porządne opracowania w formie ektronicznej(również ze szkicami,zdjęciami, a nawet filmikami itp.). Na tyle obszerne abyś jako były kursant, nie wiele więcej dostrzegł po za humorem z tej prywatnej propozycji ? .

Pewnie obecna forma edukacji będzie jeszcze jakiś czas kontynuowana więc może pomyśl Krzysiek o napisaniu jakiegoś pamiętnika czy poradnika z własnymi doświadczeniami dla zainteresowanych wyszkoleniem. Pootwierał byś ludziom oczy , na co mogą liczyć w systemie polskiej edukacji" by "nie patrzyli tylko przez różowe okulary" ;)
Wtedy to Ty dawałbyś innym autografy , a może ktoś uznał by twoją prywatną pozycję jako "obowiązkową" nr1. dla zainteresowanych nauką paralotniarstwa po polsku .

Pozdrawiam Wiesiek

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 21 stycznia 2020, 20:12

Fotolot, znowu mowisz komus, co ma robic. Tyle juz napisales, ze moze pora na "Dziala zebrane Fotolota"? Jak widzisz, naklady ksiazek paralotniowych rozchodza sie na pniu.
A przy okazji bedziesz mogl dokladnie sprawdzic ile osob ma ochote ie czytac.

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 21 stycznia 2020, 20:24

No i masz w ten sposób receptę na życie wg. fotolota, który wie jak wszystko ma być, ale nie wiedzieć czemu sam nie zrobi użytku ze swoich rad.
Wiesiu, a nie chcesz napisać czegoś w rodzaju listu otwartego ze swoją krytyką i propozycjami rozwiązań? Zamieścił byś to tutaj i można by punkt po punkcie odnieść się do Twoich propozycji. Zobacz. Ja tak zrobiłem. Zaproponowałem pomocnik do wyboru skrzydła i kto chciał to się odniósł do moich wypocin też prywatnych. Zaproponowałem zupełnie prywatnie sposób oceny i samooceny pilota. Krytykę odebrałem. Zaproponowałem PGDrona i wyłuszczyłem swoje prywatne uzasadnienie jego zalet. Prokopcio buduje (huraaaa). Spróbuj. Pusta narracja nic nie wnosi. Masz zawsze swoje stanowisko i je prezentujesz to odważ się na więcej. Dobre rady to za mało. Walnij konkretami. Może to właśnie wtedy sam będziesz rozdawać autografy jako idol, który pootwierał ludziom oczy.
Mariusz Kilian

fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 21 stycznia 2020, 23:38

ciacholot pisze:"Wiesiu,... Zobacz. Ja tak zrobiłem. Zaproponowałem pomocnik do wyboru skrzydła i kto chciał to się odniósł do moich wypocin też prywatnych. Zaproponowałem zupełnie prywatnie sposób oceny i samooceny pilota. Krytykę odebrałem. Zaproponowałem PGDrona i wyłuszczyłem swoje prywatne uzasadnienie jego zalet. Prokopcio buduje (huraaaa). Spróbuj...."

Dzięki Ciacholot za chęci motywacyjne i wsparcie duchowe. Szczerze mówiąc to nie śledzilem wszystkich Twoich propozycji .Więc trudno mi się odnieść. Ale np. co do wyboru skrzydel to "prywatnie" stosuję akurat taką zasadę, że np. na latanie żaglowe zabieram nawet trzy różne glajty by na miejscu dobierać je do warunków panujących w powietrzu. Tak aby w jak najszerszym zakresie można było wykorzystać zmienność warunu. Do tego stopnia, że pomyślałem też o łatwym opróżnianiu balastu wodnego w locie gdy warun siada by zyskać choćby jeszcze kilka dodatkowych minut ;) . Co do PGDrona to jako konstruktor amator nigdy nie uwierzyłbym w 100% bezawaryjność urządzenia elektro-mechanicznego po jego odlączeniu od pilota, ani w trakcie wspólnego wznoszenia. Nigdy bym czegoś takiego nie "spróbował", ani złamanego grosza nie wylożył na taki projekt . Ale to jest tylko moje skromne zdanie jako zwolennika maksymalnej prostoty w lataniu. Po za tym nie jestem aż takim "huraaaa" optymistą, łatwym do zaślepienia samymi zaletami. Zauważ że nigdy dotąd się o tym projekcie nie wypowiadałem bo moim celem nie jest zniechęcanie do majsterkowania jeśli ktoś to lubi.

Ja Ci Ciacholot szczerze gratuluję tych opiniodawczych propozycji (nawet cudzymi rękoma testowanych) jeśli jesteś przekonany o ich słuszności. Niestety to co ja doświadczylem na wlasnej skórze, dotkliwymi stratami finansowymi oraz przeanalizowalem w systemie szkoleń, jest bez porównania. Ponieważ dotyczy to panującego systemu i interesów ludzi w nim funkcjonujących. Trudno sobie wyobrazić by w polskiej mentalności, nawet Instruktorzy o pozytywnym etyczno moralnym nastawieniu byli sklonni wyciągnąć rękę do swojej slabszej konkurencji by ją wesprzeć swoim profesjonalizmem.....???
Zauważ że gdyby bylo to bezproblemowe to już dawno zostalby dopracowany proponowany tu "indeks"-mający na uwadze stronę praktyczną nauczania. Mi zależy na zainicjowaniu współpracy w dziedzinie ujednoliconej wiedzy teoretycznej i to by był komplet jako minimum przyzwoitości wobec Człowieka zainteresowanego zakupem autentycznej usługi szkoleniowej.

Pozdrawiam Wiesiek Sobczak
Ostatnio zmieniony 21 stycznia 2020, 23:54 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 21 stycznia 2020, 23:45

fotolot pisze: Mi zależy na zainicjowaniu współpracy w dziedzinie ujednoliconej wiedzy teoretycznej i to by był komplet jako minimum przyzwoitości wobec Człowieka autentycznie zainteresowanego zakupem usługi szkoleniowej.

Pozdrawiam Wiesiek Sobczak

Jakby ci zalezalo, to bys dawno napisal. Tylko na tej grupie napisales 400 postow. Podobnym nakladem pracy juz dawno napisalbys to, na czym ci ponoc tak bardzo zalezy.

Awatar użytkownika
krislerta
Kontakt:

Postautor: krislerta » 22 stycznia 2020, 08:11

Wtedy to Ty dawałbyś innym autografy , a może ktoś uznał by twoją prywatną pozycję jako "obowiązkową" nr1. dla zainteresowanych nauką paralotniarstwa po polsku .

Pozdrawiam Wiesiek[/quote]

Dzięki za wiarę. Ja skromny chłopak jestem. Suma to powinno być obowiązkowe ABC. Dużo się dowiedziałem.
Dzięki Wiesiek kłaniam się nisko. Krzysiek
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
krislerta
Kontakt:

Postautor: krislerta » 22 stycznia 2020, 12:07

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Pierwsza recenzja od czasu wydania :)

Chyba Cię nie doceniają bo nie wiedzą jaki mają skarb obok siebie. ;)
Krzysztof Łukasiewicz ;)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 stycznia 2020, 12:14

krislerta pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Pierwsza recenzja od czasu wydania :)

Chyba Cię nie doceniają bo nie wiedzą jaki mają skarb obok siebie. ;)

Bardzo to miłe. Znam nawet takich, co by chcieli ten skarb zakopać. Oczywiście żeby go chronić :) Dałem tu spis treści następnej książki. Jest w poście o spisie umiejętności każdego pilota. Książka jest napisana. Brakuje tylko ilustracji. Może uda się zrobić część teraz w Maroku.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Kupię”