Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jarek. Nie zgadzam się z tym że wszyscy kłamią. Dla PiS kłamstwo stało się normą. Począwszy od kłamstwa smoleńskiego dzięki któremu Kaczyński zdobył władzę a skończywszy na niekończącym się festiwalu kłamstw telewizji publicznej. Ten festiwal pogardy dla prawdy i rozumu jest obrzydliwy.
Czyli nie widzisz kłamstw po drugiej stronie sceny politycznej (tylko po tej pisowskiej). Jeśli chodziłoby tylko o Smoleńsk, to Komorowski nie zostałby prezydentem. Poza tym wyborcy PiS to nie tylko naiwni starsi ludzie, którym można wszystko wmówić. Albo mało ich znasz, albo nie przyznają się przy Tobie do swoich poglądów, by uniknąć takich rozmów
Kaczyński zdobył władzę raczej z powodu ignorancji poprzedników w stosunku do wyborcy. I nie mam na myśli jakiegoś rozdawnictwa w postaci 500+. Chodziło raczej o zamiatanie wszystkiego pod dywan. Dla mnie festiwal pogardy do drugiego człowieka też jest obrzydliwy nawet, jeśli ten człowiek się myli i my to widzimy.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Co do odsunięcia od władzy wszystkich sprzed 89 roku to hasło Piotrowicz mówi wszystko.
Domyślałem się, że padnie to nazwisko
Nie mówi wszystkiego. Ale nawet, jeśli chcesz, by takie osoby też zostały odsunięte od władzy, to trzeba wyjść z kontrpropozycją odpowiedniej ustawy. Tymczasem opozycja jedyne, co robi, to uparcie broni "spadochroniarzy". Zdaje się, Niemcy zdecydowanie lepiej poradzili sobie z tą kwestią. Czesi chyba też. Czyli w innych krajach się da, tylko w tej naszej Polsce nie da rady.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Za to wrogie przejęcie państwowych firm w rodzaju stadniny w Janowie pokazuje jak PiS traktuje gospodarkę i władzę.
To akurat jest dobry przykład sprawdzenia się Twoich słów (gdzieś w okolicy wyborów parlamentarnych). Z tego, co pamiętam, napisałeś, że "nie wiesz, kogo lepiej wybrać: nieudaczników, czy złodziei". Wg mnie każdego nieudacznika można czegoś nauczyć. Nie jestem pewien, czy złodziej łatwo rezygnuje ze swego nałogu.
Natomiast nie ma co się dziwić, że kolejna władza obsadza swoimi ludźmi Spółki Skarbu Państwa. I żeby nikt się nie zdziwił, że kolejna zrobi dokładnie to samo. Żadna zmiana władzy nie zmieni tego mechanizmu.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Co do Tuska, to ceniłem jego liberalizm. Ja wiem , że hasło liberalizm jest używane identycznie jak hasło kapitalizm w komunistycznej narracji.
Liberalizm cenią nie tylko wyborcy PO. Tylko taki całkowity liberalizm powoduje zwykle powstanie wyzysku niewolniczego. Dlatego np. różne państwa rozważają wprowadzanie podatków od sklepów wielkopowierzchniowych (to tylko przykład ograniczania). I z tego co pamiętam, to EU przyznała rację naszym obecnie rządzącym i zapaliła zielone światło do wprowadzenia tego. Podobne ograniczenia są rozważane pod kątem rajów podatkowych. Widzimy tu kompletną bezradność EU.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wracając do Tuska, ... chciał zmniejszać udział polityków w życiu kraju.
Tak? W jaki sposób?
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Chciał też na przykład zlikwidować telewizję publiczną. Niestety nie udało mu się to.
To jest temat-rzeka. Jeśli ta TV publiczna (chociaż obecnie jest nazywana rządową) jest taka zła i chcesz ją zlikwidować, to może zlikwiduj również w innych krajach? W każdym kraju (np. Francja, Niemcy, WB, itd.) rząd ma swój ośrodek medialny, za pomocą którego może przekazać swój punkt widzenia. I nie ma znaczenia, czy się myli, czy nie. Jeżeli rząd ten nie robi żadnych ograniczeń do istnienia innych mediów (komercyjnych), to nie ma problemu. Problem powstaje, gdy ogranicza się działalność pozostałych mediów. Za poprzedników TV Trwam nie mogła się doprosić koncesji, bo Tusk wiedział, że nie będą grać, jak im zagra. I jakkolwiek nie oglądałem w całym życiu tej TV dłużej niż godzinę (sumarycznie) i nie jestem jej odbiorcą, to nie uważam, że powinno się komukolwiek zakazywać nadawania. Czy to było w imię tego super-liberalizmu? Pod tym względem w pełni zgadzam się z byłym prezydentem USA, który do swojego oponenta, w trakcie kampanii powiedział coś w stylu: "Gada Pan zupełne głupoty i wcale się z Panem nie zgadzam, ale zrobię wszystko, by mógł Pan to mówić".
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Potem odszedł do Brukseli orientując się gdzie jest prawdziwy ośrodek władzy zostawiając rządzenie krajem takim samym miernotom jakie na starcie miało PiS. Bez wizji kraju, bez misji, bez zasad skoncentrowani jedynie na zdobyciu i utrzymaniu się przy władzy.
Pełna zgoda. Też bym chciał, by w polityce (w każdej partii) było jak najwięcej ludzi na odpowiednim poziomie. Ale chyba zawsze znajdą się tacy, którzy wybiorą np. takiego Palikota czy Leppera.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:A co do tego że jestem antypisowcem, to nie szanuję wyborców PiS nie dlatego jak sugerujesz za poglądy polityczne, ale dlatego że nie mają ani poglądów ani wiedzy. 50% osób pytanych o to skąd się biorą pieniądze na 500+ stwierdzili z pełnym przekonaniem, że pochodzą one z prywatnych pieniędzy posłów PiS.
Ciekawe skąd ten sondaż. Branie wszystkich w jeden nawias, to zdecydowane nadużycie. Czyli nie szanujesz 100% wyborców PiS, bo 50% tego nie wie? Kiedyś w TVN jeden dziennikarz Onetu przytoczył następujące wyniki sondażu (tak mi się przypomniało):
- typowy wyborca KO ogląda tylko media komercyjne;
- typowy wyborca PiS ogląda wszystko, jak leci (media komercyjne i rządowe) - z tego wychodzi mu średnia, że ma głosować na PiS.
Pytanie: który z nich ma "klapki na oczach"?
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Naprawdę uważasz, że osoby z takimi poglądami powinny decydować o kształcie państwa?
Czy w związku z tym masz jakąś propozycję? Chcesz w jakiś sposób zabronić ludziom głosowania na PiS? Rozumiem, że to taka nowa forma demokracji?
Zbyszek Gotkiewicz pisze:I każesz mi szanować takie poglądy?
Każdy ma prawo do swoich poglądów. Nawet głupich. Można się z poglądami nie zgadzać, ale człowieka wypada szanować. Tymczasem ilość epitetów, jakim określa się swoich przeciwników politycznych pokazuje, że to nie jest spór polityczny, tylko nienawiść do pewnych osób. A to raczej nie jest bezpieczne.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Mamy głupotę i podatność na manipulację traktować jako fundament państwa?
Przypisujesz głupotę tylko jednej partii. Moim zdaniem to głupie założenie. (i nie napisałem, że jesteś głupi, tylko, że zrobiłeś głupie założenie - czujesz różnicę?)
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Masz przykłady jak głupia i arogancka władza wydaje nonsensowne zakazy przy okazji pokazując, że sami są ponad tymi zakazami.
Tak, oczywiście. Tylko zdaje się, że każda, jaką byś nie wybrał, tak będzie robić. Trzeba tylko zdawać sobie z tego sprawę. Jeśli nie zmienisz zasad gry na scenie politycznej, to tak nadal będzie. By zmienić te zasady, trzeba by zmienić konstytucję - nikt się na to nie zgodzi.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Naprawdę widzisz to wszystko jedynie jako wina Tuska?
No teraz to już jaja se robisz! Gdzie ja tak napisałem? Przepraszam, że nie zgadzam się z Tobą co do Tuska-ideału
Pozdrawiam
Jarek