W tamtym roku, jak miałem cieńszy portfel, też myślałem nad inetechem + smartfon albo tablet po bluetooth i po zadaniu pytania na fejsbukowej grupie otrzymałem poniższe odpowiedzi - wiele ich nie było lecz być może coś Ci podpowiedzą. Skydropa testowałem z dwoma smartfonami i tabletem oraz xctrackiem - opóźnienie w reakcji vario po stronie xctracka, który bierze dane "wariometryczne" ze skydropa po bluetooth bo żadne z tych urządzeń barometru nie miało, było mniejsze niż czas reakcji klasycznych wariometrów z gps np. gps sd czy kilku innych, które miałem w ręce (przy skytraxxie ciężko było mi wyłapać różnicę) ... zasadniczo reakcja była na tyle natychmiastowa, że nawet ciężko mówić o opóźnieniu. Zakładam, że inetech też się pewnie sprawdzić choć funkcjonalność będzie mniejsza.
Oraz temat na forum:
viewtopic.php?t=1374======
Podłączam się pod pytanie. Też myślałem o takim rozwiązaniu.
Lubię to!
· Odpowiedz · 1 l
Tak używałem i przestałem obecnie używam skytraka . Inetech z przesyłem się spóźnia i nie zawsze dobrze działa jako pijawka na początku ok. Z xcsoar raz lepiej ale często gorzej działało
Lubię to!
· Odpowiedz · 1 l
Używam od roku. Pikawka wbudowana średnia - tony słabo dobrane i często po prostu nie wiadomo co nam vario chce przekazać. Ale po wyłączeniu pikawka wbudowanej i odpowiednio skonfigurowanym XCTrack z jego pikawka już jest duzo lepiej. Trzeba tylko wyłączyć całkowicie uśrednianie i wtedy opóźnienie nie jest takie złe.
Lubię to!
· Odpowiedz · 1 l
Mam podobny plan ale postawiłem na droższa pijawkę bluetooth: XCTracer mini 2 GPS. Jeszcze nie miałem okazji polatać ale z biegania po schodach wydaje się super. Oprócz barometru stosują zintegrowany czujnik (akcelerometry, żyroskop, magia) tak, że wario nie ma zupełnie opóźnienia.
Lubię to!
· Odpowiedz · 1 l
Latam od ponad roku z G Tab 6 i pikawka intecha i jestem zadowolony. Apka XCSoar
======
"Na polski warun" to oznacza, że skydrop wytrzymuje na fabrycznym akumulatorze pracując na gps + bluetooth około 5-5,5 godziny ciągle pipcząc lecz można do niego dokupić zestaw z większym akumulatorem (ewentualnie jak ktoś sprytny to zrobi to samodzielnie za grosze). Jeżeli potrzebujesz niezawodnego urządzenia przelotowego do robienia trójkątów po alpach przez 10 godzin to raczej nie został do tego zaprojektowany, nie ładuje się go raz na miesiąc i nie piszczy tak przyjemnie jak naviter czy skytraxx (choć to akurat bardzo subiektywne). Jest to małe urządzenie hike-fly w którym udało się zamknąć naprawdę ogromną ilość rzeczy, tutaj jest strona z pomocą której dokonujesz jego konfiguracji i możesz sobie przejrzeć jego funkcjonalność:
https://vps.skybean.eu/configurator/#/wizardJa zasadniczo patrzę głównie na ekran telefonu, na skydropa czasem zerknę żeby zobaczyć czy wszystko jest OK i porównać odczyty.