Dudek ZeroGravity

Jaki sprzęt wybrać na początek przygody z lataniem.
Krzysiek__G
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Dudek ZeroGravity

Postautor: Krzysiek__G » 01 lipca 2020, 18:27

Mam pytanie do doświadczonych paralotniarzy. Czy uprząż ZeroGravity Dudka nadaje się dla osoby początkującej? Znajomy instruktor mówił mi, że tak, ale w opisie na stronie jest napisane, że została zaprojektowana dla pilotów latających acro i freestyle.
No i mam zagwozdkę.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Dudek ZeroGravity

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 lipca 2020, 18:43

A na czym Ci zależy? Które cechy uprzęży uważasz za ważne na tyle, że wybrałeś ten model. Bo fakt, że uprząż została zaprojektowana do akro nie powoduje że początkujący piloci nie mogą w niej latać. Cecha najbardziej wyróżniającą takich uprzęży są dwa zapasy, bo piloci akro lubią sobie czasem rzucić pakę. Poza tym to jest normalna uprząż.
Zbyszek Gotkiewicz

Krzysiek__G

Postautor: Krzysiek__G » 01 lipca 2020, 19:34

Dziękuję za informację. Pytam się, bo mogę kupić mało używaną uprząż za niewielkie pieniądze. Ale chciałem upewnić się, że tym zakupem nie strzelę sobie w stopę :D

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 lipca 2020, 19:46

Jedynie waga większą o 2 kg wyróżnia ją od typowych uprzęży obecnie robionych do latania swobodnego. Tylko sprawdź dobrze rozmiar żeby pasował do twoich preferencji.
Zbyszek Gotkiewicz

Krzysiek__G

Postautor: Krzysiek__G » 01 lipca 2020, 20:35

Dwa kilo różnicy to strasznie dużo. Co może być powodem, że Dudek robi tak ciężką uprząż? Czy to tak stara konstrukcja? A może używają do produkcji dziwnych materiałów?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 lipca 2020, 20:49

Ja bym raczej zapytał dlaczego obecnie uprzęże są tak koszmarnie lekkie. To usuwanie wszędzie zbędnych gramów doprowadza do powstania uprzęży których żywotność jest co prawda wystarczająca, ale pewne własności użytkowe nie są fajne. Wąskie taśmy, małe klamerki, wiotkie karabinki, delikatne materiały. To wszystko daje oszczędność na wadze, ale jednocześnie budzi pewne obawy. W akro nie ma takiego ciśnienia na lekki sprzęt, więc może być normalny a dodatkowo musi dać pewność użycia przy powtarzających się granicznych przeciążeniach. Jeśli nigdy nie złamała ci się deska w uprzęży to nie wiesz jakie to uczucie gdy sprzęty ci się sypie w powietrzu.
Zbyszek Gotkiewicz

Krzysiek__G

Postautor: Krzysiek__G » 01 lipca 2020, 21:27

Dzięki. Teraz już rozumiem. :) A więc warto kupić tą uprząż.

Awatar użytkownika
calhal
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: calhal » 02 lipca 2020, 09:28

Miałem (Ale z lepsza nazwa f*ck gravity ;) zanim zdecydowali zmienic)

Fajna uprząż siedząca. Wygodna. Przede wszystkim bardzo stabilna (do helikopterów itp tego trzeba). Ciężka bo jednak musi być wytrzymała z racji przeznaczenia

Może być dla początkującego tylko po co? Są fajne lżejsze uprzęże i mniej miejsca w plecaku zajmujące
Pozdro

Krzysiek__G

Postautor: Krzysiek__G » 02 lipca 2020, 12:26

Wiem, że są lżejsze uprzęże dla początkujących, ale tak jak już pisałem - ta jest mało używana i za niewielkie pieniądze (1300 zł). Sprawdziłem ją dokładnie i materiał nie jest uszkodzony, czy przytarty, wszystkie szwy są ok, praktycznie nie widać po niej śladów używania. I to mnie zachęciło do kupna.

Awatar użytkownika
calhal
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: calhal » 02 lipca 2020, 12:52

Krzysiek__G pisze:Wiem, że są lżejsze uprzęże dla początkujących, ale tak jak już pisałem - ta jest mało używana i za niewielkie pieniądze (1300 zł). Sprawdziłem ją dokładnie i materiał nie jest uszkodzony, czy przytarty, wszystkie szwy są ok, praktycznie nie widać po niej śladów używania. I to mnie zachęciło do kupna.

No to jak masz dobrą cenę i waga Ci nie przeszkadza to bierz! Naprawdę fajna uprząż.

Wróć do „Sprzęt”