Zbyszku wspomnij proszę o Twoich próby napędu "skrzydłem/nogami"matgaw pisze:Ten gość jest niesamowity! Zaczyna machać łapkami jak koliberek i dostaje z tego niezłe noszenie za każdym razem

Zbyszku wspomnij proszę o Twoich próby napędu "skrzydłem/nogami"matgaw pisze:Ten gość jest niesamowity! Zaczyna machać łapkami jak koliberek i dostaje z tego niezłe noszenie za każdym razem
prokopcio pisze:Zbyszku wspomnij proszę o Twoich próby napędu "skrzydłem/nogami"matgaw pisze:Ten gość jest niesamowity! Zaczyna machać łapkami jak koliberek i dostaje z tego niezłe noszenie za każdym razem
Zbyszek Gotkiewicz pisze: Tym niemniej kierunek jest obiecujący jeśli komuś się zamarzy cichy elegancki napęd paralotniowy.
ciacholot pisze:Zbyszek Gotkiewicz pisze: Tym niemniej kierunek jest obiecujący jeśli komuś się zamarzy cichy elegancki napęd paralotniowy.
No i zechce zostać koniem pociągowym o wadze piórkowej...
prokopcio pisze:W sumie to inny wątek ale zastanawia mnie dlaczego ludziom się nie udało latać o własnych siłach mięśni. Teoretycznie powinno być to wykonalne, chyba, że źle rozumuję.
Jedynym znanym mi urządzeniem które udało sie stworzyć to taki "helikopter" pedałowany. Ale w takich układach wiszących w powietrzu cała moc idzie na walkę z grawitacją a nawet sporo więcej bo są straty a doskonałość tych aparatów jest zerowa. Dlaczego nie poszli w kierunku aparatów skrzydlatych o dużej doskonałości ale małej prędkości żeby wykorzystać siłę nośną skrzydeł.
No chyba, że to jest tak, że ciężar przez doskonałość się nie opłaca przez zapotrzebowanie na prędkość.
Mimo to z modelarstwa wiem, że motoszybowiec potrzebuje znacznie mniej mocy niż helikoptr czy dron.
Zbyszek Gotkiewicz pisze:https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Gossamer_Albatross
matgaw pisze:Najmniejsze opadanie z latadeł cięższych od powietrza ma szybowiec. Jakieś 0,6 m/s. Ile taki "napędzany mięśniami szybowiec".....
prokopcio pisze:matgaw pisze:Najmniejsze opadanie z latadeł cięższych od powietrza ma szybowiec. Jakieś 0,6 m/s. Ile taki "napędzany mięśniami szybowiec".....
Wybacz, że podważam ale akurat szybowiec nie należy do latadeł o małym zapotrzebowaniu mocy do wznoszenia. Gdyby jedynym parametrem do rozważania była prędkość opadania to moja mini wycikągareczka mogła holować ze dwa szybowce na raz a tymczasem wyciągarki szybowcowe mają potężną moc.
Moc = Ciąg razy prędkość a ta do małych nie należy.
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość