Pierwsza uprząż

Jaki sprzęt wybrać na początek przygody z lataniem.
88dawid88
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Pierwsza uprząż

Postautor: 88dawid88 » 26 sierpnia 2020, 21:34

Witam wszystkich

Jestem świeżo po kursie i mam mętlik w głowie. Przeczytałem całe forum ale nie ma tu żadnych konkretów odnośnie uprzęży.
Chciałbym powoli kompletować sprzęt i chciałbym zacząć od uprzęży. Często z żoną lubimy chodzić po górkach i fajnie byłoby zabrać sprzęt i zrobić zlota. Mogę kupić nowy sprzęt ale chyba jako pierwszy wolę używany.
Pierwsze pytanie plecakouprząż czy zwykła plus osobny plecak jakie są różnice? Wygoda, pakowność.
Chciałbym pełną deskę i podnóżek. Latałem na velvet 2 i było super. Mam za daleko do sklepu więc będę kupować w ciemno.
Co polecacie na początek do małych wędrówek.

Moje typy v
WV elvet 2
WV haska
WV wani

Connect reverse
Connect Reverse Evo tu chyba problem jest z podnóżkiem

Chrab
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Pierwsza uprząż

Postautor: Chrab » 26 sierpnia 2020, 22:26

Podstawa to przymierzenie, uprząż nie może być za wąska i za szeroka.
Musi też podpierać wysoko plecy.

Wygoda to podstawa, a tego nie sprawdzisz bez przymiarki. Dobrze mieć kogoś kto Ci pomoże, bo jak nie wiesz na co zwracać uwagę to kilku minutowe siedzenie może nie wystarczyć do wybrania odpowiedniej uprzęży.

Plecak uprząż zajmuje mniej miejsca i zwykłe mniej waży.

Tak trochę obok tematu to zanim zaczniesz robić hike&fly najpierw naucz się latać. Szkolenie daje tylko podstawy i w mojej opinii trzeba trochę poćwiczyć,v żeby samodzielne latać, a co dopiero aby latać z przygodnych miejsc.

88dawid88

Postautor: 88dawid88 » 26 sierpnia 2020, 22:36

Nie miałem na myśli przygodnych miejsc, tzn dojść sobie z buta na jakieś startowisko... Myślałem, że wystarczy dobrać po rozmiarze z tabelki, a potem regulacja już konkretnie pod siebie.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 sierpnia 2020, 22:40

Na temat doboru uprzęży i jej regulacji sporo napisałem w książce. Najważniejsze to deska, podnożek, umiejscowienie zapasu, wysokość podwieszenia, waga, materiały, prorektor. Reszta jest mniej ważna. Fajne uprzęże są u Dudka, ale WV to też dobry wybór.
Zbyszek Gotkiewicz

ciacholot
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 27 sierpnia 2020, 06:54

Ponieważ zaczynasz to jeszcze nie wiesz jakie walory uprzęży będą dla Ciebie najważniejsze. Na kursie siedziałeś już w uprzęży. Napewno znasz kilku paralotniarzy i z pewnością dadzą Ci usiąść w swoich. Z grubsza coś sobie ocenisz. Pierwszy zakup zazwyczaj nie jest docelowym bo dopiero po kilku godzinach w powietrzu i dopiero po wyborze sposobu latania będziesz wiedział sam czego oczekujesz i ze spokojem wybierzesz tą najlepszą dla Ciebie jako drugą.
Do tego co napisał Zbyszek dodam tylko, że dla mnie ważne było, aby w uprzęży było jak najmniej zapięć. Chodzi o to, żeby nie było możliwości pominięcia zapięcia czegoś przed startem.
Mariusz Kilian

88dawid88

Postautor: 88dawid88 » 27 sierpnia 2020, 08:47

Dziękuję bardzo za rady.
Na początek kupię coś używanego, a docelowo już nową. Macie jakieś propozycje, które będę mógł szukać na giełdzie?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 27 sierpnia 2020, 09:48

Bardzo często spotykam się z tym że piloci nie potrafią regulować swoich uprzęży. Nie dotykają taśm i regulacji na zasadzie że tak dostali uprząż od sprzedawcy i tak latają. W ten sposób powstają opowieści o niewygodnych uprzężach, trudnym wsiadaniu czy wysiadaniu i inne przekonania poparte głęboką niewiedzą. To wszystko się reguluje jak fotel w samochodzie.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Blazej
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Blazej » 27 sierpnia 2020, 09:50

88dawid88 pisze:Dziękuję bardzo za rady.
Na początek kupię coś używanego, a docelowo już nową. Macie jakieś propozycje, które będę mógł szukać na giełdzie?

Czesc,
najprosciej bedzie jak poprosisz o pomoc swojego instruktora. Najprawdopodobniej bedzie w posiadaniu czegos co moze Ci sprzedac. Sa duze szanse, ze pierwsza uprzaz potargasz, ubrudzisz a moze nawet rozerwiesz tu i tam. Dlatego nie ma sensu wydawac duzo kasy. Nie szukaj niczego na wlasna reke. Jesli masz znajomych doswiadczonych glajciarzy to popros aby rzucili okiem na to co znalazles w necie.

Awatar użytkownika
NEWRO
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: NEWRO » 28 sierpnia 2020, 21:53

Zbyszek poruszył bardzo ważną kwestię - REGULACJA !!!
Jakiś czas temu kupiłem sobie nowiutką uprząż znanego producenta (dane nieistotne), wywaliłem kupę kasy a tu problem przy wsiadaniu...
Normalnie tragedia, wściekłość - zwrócić nie mogę, co zrobić...
Właśnie trzeba było porządnie wyregulować, wystarczyło się podwiesić i próbować do skutku różne ustawienia (niekoniecznie logiczne) - teraz nie chcę żadnej innej, a wsiada się samo :)

88dawid88

Postautor: 88dawid88 » 20 września 2020, 13:07

Kupiłem w ciemno woody velvet 2 w idealnym stanie rok 2017. Rozmiar dobrałem na podstawie tabelki producenta, mam nadzieję że będzie pasować...

Wróć do „Sprzęt”