Pierwsze skrzydło Dudek Nemo 2 rozmiar 28

Jaki sprzęt wybrać na początek przygody z lataniem.
rumunn95
Doświadczenie: Uczeń

Pierwsze skrzydło Dudek Nemo 2 rozmiar 28

Postautor: rumunn95 » 01 września 2020, 09:01

Witam serdecznie wszystkich latających mam na imię Romek (jeszcze nielot), chce zacząć przygodę z PPG. Na kurs chce się wybrać jeszcze w tym roku ale juz zaczynam poszukiwania sprzętu i mam parę pytań jeżeli jest ktoś łaskaw pochylić się nad nimi i odpowiedzieć w prostym języku dla amatora będę bardzo wdzięczny.
1. Czy kupno glajta przed kursem ma sens ?
2. Czy tytułowe skrzydełko nadaje się na pierwszy raz dla chłopa o wadze 92kg? Do latania z napędem docelowo moster lub motoroma takie mi polecano.
3.Jaka jest masa startowa tego skrzydła z napędem bo wg DTR 80-115 ale to chyba wartość PG.
4. Skrzydełko jest z 2011 i ma przegląd do 2022 z wynikiem przewiewności jak nowe reszta bez zastrzeżeń, czy nie jest za starawe? Jest wystawione na OLX w kwocie 2600
Z góry dziękuję za odpowiedź

Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
Romek

Jarko_147
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Pierwsze skrzydło Dudek Nemo 2 rozmiar 28

Postautor: Jarko_147 » 01 września 2020, 09:54

rumunn95 pisze:Witam serdecznie wszystkich latających mam na imię Romek (jeszcze nielot), chce zacząć przygodę z PPG. Na kurs chce się wybrać jeszcze w tym roku ale juz zaczynam poszukiwania sprzętu i mam parę pytań jeżeli jest ktoś łaskaw pochylić się nad nimi i odpowiedzieć w prostym języku dla amatora będę bardzo wdzięczny.
2. Czy tytułowe skrzydełko nadaje się na pierwszy raz dla chłopa o wadze 92kg? Do latania z napędem docelowo moster lub motoroma takie mi polecano.
3.Jaka jest masa startowa tego skrzydła z napędem bo wg DTR 80-115 ale to chyba wartość PG.
4. Skrzydełko jest z 2011 i ma przegląd do 2022 z wynikiem przewiewności jak nowe reszta bez zastrzeżeń, czy nie jest za starawe? Jest wystawione na OLX w kwocie 2600

Witaj Romku :)
Ad.1 Sądząc po Twoich dalszych pytaniach, zdecydowanie nie.
Ad. 2-4 j.w.

Nie śpiesz się, zwłaszcza zanim nie zdobędziesz odpowiedniej wiedzy. Zapisz się na kurs, dowiesz się m.in. jak dobierać skrzydła, itp.
I zapamiętaj jedną rzecz, w lotnictwie CIERPLIWOŚĆ jest bardzo ważna, a w tej gałęzi lotnictwa, jakim jest paralotniarstwo, jest jedną z najważniejszych cnót :)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 września 2020, 10:05

Jeśli masz zamiar latać z napędem to bierz :)
Zbyszek Gotkiewicz

matgaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 01 września 2020, 12:24

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jeśli masz zamiar latać z napędem to bierz :)

Ale nie powiedział czy chce latać do przodu, a to jest istotne :D

matgaw

Postautor: matgaw » 01 września 2020, 12:25

rumunn95 pisze:Witam serdecznie wszystkich latających mam na imię Romek (jeszcze nielot), chce zacząć przygodę z PPG. Na kurs chce się wybrać jeszcze w tym roku ale juz zaczynam poszukiwania sprzętu i mam parę pytań jeżeli jest ktoś łaskaw pochylić się nad nimi i odpowiedzieć w prostym języku dla amatora będę bardzo wdzięczny.

nie kupuj skrzydła u końca swojego życia i to jeszcze przed kursem. Odłóż te myśli na półkę, przeczytaj sobie książkę "Paralotniarstwo" żebyś coś tam wiedział przed kursem I poćwicz bieganie, to się bardziej przyda przed kursem niż te rozważania :D

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 01 września 2020, 13:00

Porządna szkola dysponuje wlasnym sprzetem. Nie ma sensu kupowac nic przed kursem. W trakcie szkolenia zorientujesz sie, ze klasyczne skrzydlo z napedem jest koszmarnie powolne i polowe dni lotnych stoi w miejscu i nie daje sie go namowic na lot do przodu. Dlaczego tak sie dzieje wyjasnia ci na kursie.
Skad jestes?

rumunn95

Postautor: rumunn95 » 01 września 2020, 13:44

Dziękuję za odpowiedzi generalnie latanie chciałem zacząć po kursie teraz robię rozeznanie co i jak ze sprzętem jestem z okolic Białej Podlaskiej nie daleko byłego lotniska teraz to teren wojskowy;( nie mam kogo popytać ani poobserwowac latałem kilka razy jako pasażer motolotni i baaardzo mi się to spodobało. To może coś zaproponujecie na pierwsze skrzydełko dla swiezaka:)

Romek

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 01 września 2020, 14:06

Piewsze skrzydlo bez kursu to przepis na trupa. Idz na kurs, wszystkiego sie dowiesz.

rumunn95

Postautor: rumunn95 » 01 września 2020, 15:20

Na kurs napewno się wybiorę i posłucham rad doświadczonych kolegów dziękuję za odpowiedzi bo najważniejsze dla mnie to "Safety first"

Romek

7van.krzysztof

Postautor: 7van.krzysztof » 02 września 2020, 12:50

Te Nemo 2 to mają jakieś kosmiczne ceny. Wystarczy trochę dołożyć i już ma się NemoXX, które jest o niebo fajniejszym skrzydłem. Nie wiem czy bym chciał za takiego starego rupiecia jak Nemo2 zapłacić choć 1000zł. Skąd tak się cenią te Nemo2 ?

Piotr Domański
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Piotr Domański » 02 września 2020, 14:52

7van.krzysztof pisze:Te Nemo 2 to mają jakieś kosmiczne ceny. Wystarczy trochę dołożyć i już ma się NemoXX, które jest o niebo fajniejszym skrzydłem. Nie wiem czy bym chciał za takiego starego rupiecia jak Nemo2 zapłacić choć 1000zł. Skąd tak się cenią te Nemo2 ?

Jeśli jest w naprawdę w dobrym stanie to wydanie 2000zł przez początkującego nawet za 10-letnie skrzydło może być dobrą opcją, jest wiele ofert skrzydeł rocznikowo starych z symbolicznym nalotem, kiedyś ich początkujący właściciele dali się przekonać że tylko nowe jest dobre po czym z różnych powodów nalatali przez lata tylko parę czy paręnaście godzin. Znam przypadki, że godzina nalotu na glajcie wyszła drożej niż zatankowaną cessną z instuktorem. Jak komuś pieniądze śmierdzą to nie ma sprawy:)
Nie przesadzajmy, że Nemo 1 czy 2 czy XX dzieli jakaś kosmiczna przepaść bo na każdym spokojnie da się polatać a różnic nie zauważy się szczególnie jak się nie za bardzo potrafi latać.
Moja rada skończ kurs, jeśli po nim będziesz przekonany, że rzeczywiście zostajesz przy tej zabawie na dłużej możesz zainwestować w coś nowszego lub nawet nowego. Natomiast kupno tego nemo i jakiegoś używanego napędu (koniecznie z dopuszczeniem i po konsultacji z kimś kto ma pojęcie) może obniżyć cenę kursu i dać Ci czas na zastanowienie się czy na pewno chcesz się w to bawić. Jak się rozmyślisz to taki sprzęt sprzedasz lub oddasz byle komu nie ponosząc większych strat.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 września 2020, 15:42

Nemo 1 dość łatwo się podwijał więc lepiej nie latać na speedzie. Nemo 2 jest dla pilotów którzy machają łapami jak szaleni bo nie reaguje na to. Nemo XX i 4 to bardzo podobne skrzydła które są w światowej czołówce skrzydeł tej klasy i dają pilotowi wszystko czego potrzebuje na początku i przez pierwsze dwa lata latania.
Zbyszek Gotkiewicz

matgaw

Postautor: matgaw » 02 września 2020, 19:27

W ogóle z tymi kosztami latania za godzinę to by się wielu glajciarzy zdziwiło jakby wzięli kalkulatory do ręki :)

Tygodniowy wyjazd do Bassano ze szkołą to przynajmniej 2 tys + koszty na miejscu. Wynik rewelacyjny to 27h, przeciętny bliżej 15h.

Czyli wychodzi przynajmniej 100 zł/h plus zużycie skrzydła 30-40 zł/h.

W kraju też hol przynajmniej 25 zł, dojazd, powrót... biorąc pod uwagę nieudane hole zakończone zlotem, koszty na godzinę się robią.

Kiedyś to kontrolowałem bardziej i wychodziło mi że latanie PG za mniej niż 100 zł/h to jest bardzo dobry wyczyn. A początkujący bez trudu latają za 200-400 zł/h

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 02 września 2020, 19:48

Już kiedyś było takie liczenie. Dla mnie to niema żadnego sensu. Jak można wyceniać paralotniarstwo. Przecież to jest styl życia i pasja, a nie komunikacja czy transport. Wyjazd na latanie to wydarzenie sportowo-towarzysko-rekreacyjne. To tak jakby zaprosić kumpli na grilla i wycenić to spotkanie, albo policzyć ile kosztuje godzina wędkowania tych, którzy ryby wypuszczają do wody a sprzętu mają po sufit w aucie za grubą kasę.
Mariusz Kilian

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 02 września 2020, 19:54

Mateusz. Baardzo optymistycznie zakładasz nalot pilotom w Bassano. Ty tak, ale ogólnie to cyfry, nie liczby.
Mariusz Kilian

karol

Postautor: karol » 02 września 2020, 20:40

A tak odnośnie tematu to w okolicach Białej , Siedlec , Łukowa ,Sokołowa to lata nas prawdopodobnie powyżej 100. 11, 12 , 13 09 w Mielniku mamy para-piknik, jak będzie pogoda to przyjedzie kilkadziesiąt osób , będzie kogo pytać i pooglądać sprzęt

karol

Postautor: karol » 02 września 2020, 20:52

Zapomniałem dodać że latamy również swobodnie na holu w Białej na lotnisku (z wojskiem dogadane) w każdy lotny weekend , można przyjść i pogadać , latamy również na napędach

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 02 września 2020, 21:09

A liczył ktoś ile kosztuje numerek z własną żoną? Tylko że tu im dłuższe pożycie to koszty coraz większe a w lataniu odwrotnie :)
Zbyszek Gotkiewicz

rumunn95

Postautor: rumunn95 » 02 września 2020, 21:19

Karol dziękuję za info napewno w weekend pojawię się w Mielniku wiesz może kiedy latacie na holu na lotnisku ? Mam z domu 5 minut spacerkiem chętnie bym was odwiedził :). Jeżeli to nie problem możesz mi na priv wysłać namiar do siebie?

Romek

7van.krzysztof

Postautor: 7van.krzysztof » 02 września 2020, 22:12

Piotr Domański pisze:Nie przesadzajmy, że Nemo 1 czy 2 czy XX dzieli jakaś kosmiczna przepaść bo na każdym spokojnie da się polatać a różnic nie zauważy się szczególnie jak się nie za bardzo potrafi latać.

Ja uważam, że dzieli je przepaść. Raz, że różnią się wydłużeniem o całe 0,3 punkta (Nemo2 to wydł.4,7, natomiast XX/4 to wydłużenie ciut ponad 5,0. Jest różnica. W dodatku Nemo2 bie ma SharkNose, które jaest uważane za dość rewolucyjne rozwiązanie. Dlatego uważam, że 10cio letnie kolubryny, nie są warte nawet 1000zł, choćby nawet nie miały żadnego nalotu i nie były wyciągane z wora. NemoXX, które jest nowoczesną konstrukcją, można kupić za 4tys.zł i to 3-4 latka. Więc te ceny na OLXach za Nemo2 po 2500zł, ba nawet 3500 zł są wyjęte z D*.
Uważam, że lepiej doskrobać gdzieś dodatkowe 1500zł, tak żeby było 4 tys. i kupić skrzydło nowocześniejsze,a w dodatku młodsze o połowę rocznikowo.

Wróć do „Sprzęt”