Pozdrawiam,
Tips & Tricks 13# Mokre paralotnie a spadochronowanie
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Akrobata
Tips & Tricks 13# Mokre paralotnie a spadochronowanie
Hej,
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
Jarek Borowiec | www.flyordie.info
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Tips & Tricks 13# Mokre paralotnie a spadochronowanie
Myślę, że oprócz tego co powiedziałeś przyczyna jest też zmiana wyważenie skrzydła na bardziej tylne gdy tkanina jest mokra. Skrzydła obecnie mają mniejsze opory i aby zachować prędkość trymową około 10 m/s muszą być trymowane bardziej na tylnowyważone. Stąd może być większa podatność nas spadochronowanie. Nie wspominając już o kurczeniu się lin.
Co do wychodzenia że spadochronowania, to ja w testach zawsze używałem krótkiego szarpnięcia że sterówki, bo to było najszybsze i najbardziej skuteczne. Wypychanie taśm A może nie zadziałać. Speed też jest ok.
Co do wychodzenia że spadochronowania, to ja w testach zawsze używałem krótkiego szarpnięcia że sterówki, bo to było najszybsze i najbardziej skuteczne. Wypychanie taśm A może nie zadziałać. Speed też jest ok.
Zbyszek Gotkiewicz
- calhal
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Co do wychodzenia że spadochronowania, to ja w testach zawsze używałem krótkiego szarpnięcia że sterówki, bo to było najszybsze i najbardziej skuteczne. Wypychanie taśm A może nie zadziałać. Speed też jest ok.
W testach może i tak. Ale jak glajt jest mokry, a już bardzo mokry, to lepiej sterówek w ogóle nie dotykać, nawet do zakrętów, bo to się może bardzo łatwo przeciągnąć i już nie wrócić do normalnego stanu lotu.
Mój instruktor (Julien Wirtz) jakiś czas temu organoleptycznie to przerabiał, fakt, że na zawodach i na wyczynówce, ale jednak skończyło się to zapasem.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jak testowałem dwurzędówki to zaskoczyło mnie, że gdy doprowadziłem do początku przyciągnięcia to skrzydło straciło kilkanaście metrów wysokości w spadochronowaniu zanim ruszyło. Tak że wyczynówki latają bliżej marginesu bezpieczeństwa.
Zbyszek Gotkiewicz
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Jarek. W trzeciej minucie miałeś groźnego front a. Sądzę, że gdyby nie system rast, to to podwinięcie by wyglądało dużo gorzej 

Zbyszek Gotkiewicz