Pytanie o egzamin ŚK pilota paralotni

Dział dla niezorientowanych, acz chętnych. Odpowiemy tu na najbardziej podstawowe pytania. Dla ułatwienia nam zadania prosimy o podanie jakiejś lokalizacji i innych szczegółów, które mogą okazać się istotne.
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Pytanie o egzamin ŚK pilota paralotni

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 listopada 2020, 12:43

Jak mi się jeszcze chciało, to taki pomysł wysyłałem poprzez PSP do ówczesnego prezesa ULC. Nie było odzewu.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 listopada 2020, 13:46

ULC jest urzędem stworzonym do zbierania opłat lotniczych. W tej sytuacji oczekiwanie że urzędnicy zaczną realizować jakieś inne cele jest delikatnie mówiąc naiwnością. Tak samo naiwnością jest oczekiwanie, że urząd wystąpi z inicjatywą likwidacji którejś z opłat. Szczególnie podczas rządów PIS.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 14 listopada 2020, 14:38

Piotr Domański pisze:" W paralotniarstwie mieliśmy sytuację, że było ze 3 egzaminatorów a za egzamin dostawali ze 30 czy 40zł, nie dziwota że żebrali na wachę jak musieli dojechać na egzamin kilkaset kilometrów.

Piotrze ;) potwierdz czy te Twoje sumy napewno nie są "domniemańskie" ,tak jak i to że "reżim" nie oferował tym trzem przymuszanym siłą ofiarom , kosztów dojazdow ? I właśnie dlatego jak spalił tej wachy za 100zł to musiał na nią zebrać np. 5 tysiakow, a jak ktoś takiemu "nie dał" to wyciągał z rekawa swój specjalnie spreparowany zestaw pytań dla "niepokornych" o kosmosie?
Załatwiłł bym to tak, że każdy instruktor bez problemu powinien zostać egzaminatorem a egzamin powinien kosztować tyle żeby nie żebrać "za ogranizację grilla" no i żeby opłaciło się przeprowadzić egzamin nawet dla kilku osób.
[/quote]

To "postawienie sprawy" jest bardzo logicznym, dla wszystkich wygodnym i bardzo ekonomicznym rozwiązaniem(również dla biednego ULCu). Wystarczyłoby dla formalności zorganizować przeszkolenie wszystkich zainteresowanych instruktorów o właściwych wymaganiach i wadze ich prawnej odpowiedzialności za to co będą czynić i potwierdzać.
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2020, 14:47 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 listopada 2020, 14:45

Wiesiek, wyluzuj. Mamy państwo opresyjne, niezborne, źle zarządzane. Żaden polityk i urzędnik w takim państwie nie będzie myślał o interesie obywateli. Jesteśmy w dupie. A w społeczeństwie jaja mają tylko kobiety.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 14 listopada 2020, 15:14

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Wiesiek, wyluzuj. Mamy państwo opresyjne, niezborne, źle zarządzane. Żaden polityk i urzędnik w takim państwie nie będzie myślał o interesie obywateli. Jesteśmy w dupie. A w społeczeństwie jaja mają tylko kobiety.

Spoko. ;)
Jesteś w tej dupie("państwie") i się w nim dusisz domniemanym, totalnym smrodem...- współczuję że musiałeś tu wrócić przez zrzutkę na ten cel.
Myślisz że jak by powróciło twoje bożyszcze Tusk to byłbyś teraz w raju razem z SILPem i Pomarańskim?
Skończ pieprzyć w taki totalny sposób o polityce bo czytają to również Ci którzy tu mają swoją Ojczyzne i doskonale wiedzą że wiele dziedzin wymaga jeszcze odrodzenia po dotychczasowych ubeckich spościznach w tym również paralotniarstwie i lotniarstwie.

Pozdrawiam
Wiesiek
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2020, 17:33 przez fotolot, łącznie zmieniany 2 razy.

Piotr Domański
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: Piotr Domański » 14 listopada 2020, 15:19

fotolot pisze:Piotrze ;) potwierdz czy te Twoje sumy napewno nie są "domniemańskie"

Sprawdziłem przed chwilą na stronie ULCU egzamin praktyczny PP kosztuje 46zł. Sądzisz, że ULC dokłada egzaminatorowi kasę z własnej skarbony? Tymczasem na PPL prawie 900zł co prawda egzamin PPL trwa koło 3h tylko dla jednego kursanta ale i tak wypada to o wiele lepiej niż np. przejazd z Krakowa pod Białystok aby wyrwać kila stówek. Tak czy siak nie ma o czym deliberować bo zdaje się że sytuacja znormalniała i egzaminatorów jest wielu i egzaminy też są częściej organizowane.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 listopada 2020, 15:29

Paralotniarstwo to nie ubecy tworzyli tylko nasi koledzy. Wymieniłem ich z nazwiska. Było zrobione sporo dobrych rzeczy, na przykład przez wspomnianego przez Ciebie Kaczyńskiego, ale zostało to w dużym stopniu zmarnowane. Co do ekipy rządzącej to wybór jest pomiędzy złodziejami i idiotami. To jak byś miał zatrudnić kierowcę i masz do wyboru dwie oferty. Taki który rozkradnie auto i taki, który je rozbije. Potrzebne są głębokie zmiany w polityce kraju a popieranie tej targowicy, która teraz rządzi stawia cię po stronie zdrajców a nie patriotów. Dlatego nie wycierajj sobie gęby patriotycznymi frazesami bo się od tego niedobrze robi.
Zbyszek Gotkiewicz

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 14 listopada 2020, 15:41

To sprzedam suchara którego każdy zna ale pasuje do tej dyskusji idealnie:
Siedzą dwa owsiki w dupie. Ojciec z synem. Syn pyta:
- Tato, jak wyjrzę z dupy na świat to co to jest to żółte?
- To żółte synu to słońce.
- A to niebieskie?
- Niebieskie synu to niebo.
- A to zielone, tato?
- Zielone synu to trawa.
- Tato! Jaki piękny jest ten świat, a tu tak brzydko i gównianie! Czy nie możemy żyć tam? Czemu my siedzimy ciągle w tej dupie?
- Bo to jest nasza Ojczyzna synu!

fotolot

Postautor: fotolot » 14 listopada 2020, 15:49

Piotr Domański pisze: Tak czy siak nie ma o czym deliberować bo zdaje się że sytuacja znormalniała i egzaminatorów jest wielu i egzaminy też są częściej organizowane.

"Zdaje Ci się", że sytuacja ze zdawaniem "znormalniała"? Jest bardzo wiele niejasności w jaki sposób się to teraz odbywa . I w jaki sposób zainteresowany instruktor może teraz zostać egzaminatorem by znormalniała jeszcze bardziej i jego uczniowie nie błąkali się pytając o drogi.

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 14 listopada 2020, 16:13

No chyba rzeczywiście mi się zdawało, na dzień dzisiejszy jest wg. tego co policzyłem tylko 9 egzaminatorów, być może właśnie dlatego że nikomu nie chce się sięgać po te państwowe "konfitury".

fotolot

Postautor: fotolot » 14 listopada 2020, 17:06

Piotr Domański pisze:..tylko 9 egzaminatorów, być może właśnie dlatego że nikomu nie chce się sięgać po te państwowe "konfitury".

A te korupcyjne "konfitury", co je widziałeś(ja też ) sprawiające ,że tylko dzięki nim ,możliwe było zdobycie jedynie fałszywego "papieru do dupy", to wg. tej Twojej "normalności" - "być może" przestały czy nadal wciąż tak samo funkcjonują?

Jak instruktor nie będzie musiał tracić czasu , ani ponosić kosztów dojazdów, to i z tych paru złotych z Ulcu się zadowoli. Nie przymuszając nikogo do "grilla i chipsów z biedronki".
Zbyszek co o tym myślisz ,że niby już raj i "droga wolna"? by pomóc uczniakom w Twoim regionie?

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 14 listopada 2020, 17:47

fotolot pisze: A te korupcyjne "konfitury", co je widziałeś(ja też ) sprawiające ,że jedynie tylko dzięki nim ,możliwe było zdobycie fałszywego "papieru do dupy", to wg. tej Twojej "normalności" - "być może" przestały czy nadal tak samo funkcjonują?

Wiesiek ustalmy jedno ja żadnej korupcji nie widziałem, widziałem tylko że jeden koleś pozbierał po 200 od łebka na grilla który był zorganizowany po egzaminie.
Z relacji mojego kolegi, który w tym roku robił za balast dla zdającego na tandem nie było dodatkowej zbiórki poza opłatą za hol co jest zresztą oczywiste. Nie siedzę w temacie, świeżaki z tego roku mówili mi że szkoły są dogadane między sobą i że wymieniają się kursantami na egzamin, sprawdziłem dzisiaj że egzaminatorów jest tylko 9 a szkół kilkadziesiąt więc w większości szkół to nie możliwe:(

fotolot pisze:Jak instruktor nie będzie musiał tracić czasu , ani ponosić kosztów dojazdów, to i z tych paru złotych z Ulcu się zadowoli. Nie przymuszając nikogo do "grilla i chipsów z biedronki".

Na pewno było by łatwiej, pewnie też koszty gdyby większość instruktorów egzaminowała dało by się wrzucić w cenę szkolenia ale musiało by się to obciążenie równomiernie rozkładać na wszystkie szkoły. Teraz żeby to finansowo z grubsza spiąć musi nazbierać się spora grupa co powoduje że egzamin jest trudno dostępny i robiony po łepkach (czyli kompletnie bez sensu).

fotolot

Postautor: fotolot » 14 listopada 2020, 19:19

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Paralotniarstwo to nie ubecy tworzyli tylko nasi koledzy. Było zrobione sporo dobrych rzeczy, na przykład przez wspomnianego przez Ciebie Kaczyńskiego, ale zostało to w dużym stopniu zmarnowane. -------------------- Potrzebne są głębokie zmiany w polityce kraju a popieranie tej targowicy, która teraz rządzi stawia cię po stronie zdrajców a nie patriotów.

Zbyszek to pewnie Ciebie inni też mogą mieć za zdrajcę ;) . Może szukaj ich na ulicach i z nimi sobie tam walcz albo z tymi wszystkimi politykami. Zrozum ja tu nie stawiam siebie po jakichkolwiek kibolistycznych stronach politycznych czy kościołowych- uszanuj to jeśli potrafisz i nie wciągaj mnie w swoje polityczne gówno. Mam gdzieś twoje manipulacyjne stawianie mnie po stronie zdrajców. Spróbujmy tu nie poruszać kwestii totalnie polityczno-opozycyjnych. A tylko te będące w decyzyjności Prezesa Ulcu wzgledem paralotniarstwa i lotniarstwa-bardzo Cię o to proszę.
Nie powiedziałem ,że służący ongiś Kiszczakowi (A i L), tworzyli paralotniarstwo, a w sensie ,że je pod siebie zmanipulowali i
na utajonych zasadach zdominowali. Jeden już oficjalnie nie miesza ale pozostawił "spuściznę" w postaci kilku zweryfikowanych przez siebie podwładnych wspołpracownikow. A i L spotkałem "w akcji" ok. 2003-4r na pierwszych i ostatnich ogolnopolskich zawodach PPG w których wziąłem udział. Jeden sędziował drugiemu w sfałszowany sposob na oczach ok. 15-tu uczestników- nagroda= tysiak ;) . Nasz oficjalny protest wnosił wtedy Maciej Zaczeniuk.
ULC jest w połowie ubeckim domem starców ,przemieszanym z ich wnukami - pewnie z wieloma da się dogadać( jak L to czynił.... ;) )
Pomyśl trochę Zbyszek że politycznym wylrzykiwaniem nic nie wskurasz . Ale jeśli miałbyś jaja i chciałbyś to coś "zmarnowanego" dla środowiska odrodzić . To grzecznym wgryzieniem sie w ich struktury i rozwaleniem szkodliwych mechanizmow od ich środka 8-)
Ostatnio zmieniony 15 listopada 2020, 07:57 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 14 listopada 2020, 19:42

Człowiek zdał pytanie.
Chciał wejść w środowisko kolegów mających tą samą piękną pasje.
I co się dowiedział?
Weźcie proszę administratorzy tą latrynę usuńcie gdzieś i nie psujcie ludziom chęci znalezienia się obok tego nawozu.
Mariusz Kilian

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 14 listopada 2020, 19:42

fotolot pisze:i nie wciągaj mnie w swoje polityczne gówno. Sram na twoje manipulacyjne stawianie mnie po stronie zdrajców. Spróbujmy tu nie poruszać kwestii totalnie polityczno-opozycyjnych. A tylko te będące w decyzyjności Prezesa Ulcu wzgledem paralotniarstwa i lotniarstwa-bardzo Cię o to proszę.

Wiesiek jesteś mistrzem, rzucasz gównem w lewo i prawo i wyskakujesz nagle z pretensjami, że śmierdzi i że wszyscy usmarowani :D a już najlepsze jest to wyznaczenie Rejatana;) Napisz do Antoniego może Cie przyjmie do komisji, na moje oko nadajesz się;)))

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 14 listopada 2020, 19:56

ciacholot pisze:Człowiek zdał pytanie.
Chciał wejść w środowisko kolegów mających tą samą piękną pasje.
I co się dowiedział?
Weźcie proszę administratorzy tą latrynę usuńcie gdzieś i nie psujcie ludziom chęci znalezienia się obok tego nawozu.

Ciacho, moim zdaniem sama dyskusja nt. egzaminów nie jest zła a nawet potrzebna. Czy wiedziałeś, że jest tylko 9 egzaminatorów na całą Polskę a do PPL ponad 100 (sprawdziłem)? Poza tym chyba dobrze jak forum żyje, nawet jeśli to życie nie zawsze nam się podoba. Jak zamkniesz oczy i nie widzisz to nie znaczy, że czegoś niema, trochę to brutalne ale środowisko kolegów występuje lokalnie a w internecie jesteśmy bandą różnych, obcych sobie ludzi.
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2020, 21:27 przez Piotr Domański, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 14 listopada 2020, 20:09

Dyskusja jest jasna gdy coś z niej wynika. Tu argumenty są znane od dawna. Dobrze je czasem przypomnieć, bo pamięć ludzka jest krótka, ale rzeczywiście trudno się delektować taką treścią.
Zbyszek Gotkiewicz

fotolot

Postautor: fotolot » 14 listopada 2020, 20:16

Piotr Domański pisze:
fotolot pisze:.. Spróbujmy tu nie poruszać kwestii totalnie polityczno-opozycyjnych. A tylko te będące w decyzyjności Prezesa Ulcu wzgledem paralotniarstwa i lotniarstwa-bardzo Cię o to proszę.

Wiesiek ..wyskakujesz nagle z pretensjami, że śmierdzi i że wszyscy usmarowani :D

Ja tu odpowiedziałem w sposób podobnie dosadny, jedynie Zbyszkowi. Licze na nie upolitycznianie tematu poprawy dostępności egzaminów w PL(bo to zawsze jakieś dymy powoduje). Warto też oprócz samych przypomnień dodawać jakieś aktualne wnioski. Sorry dla(świetojebliwej) publiczności za dopuszczenie się wyrażeń wulgarnych.

Pozdrawiam
Wiesiek

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 14 listopada 2020, 23:51

Setki kursantów każdego roku bez mrugnięcia okiem "uzyskuje dostęp" do egzaminu a następnie go zdaje, no ale fotolot musi produkować tony postów bo wiele lat temu ktoś tam coś tam na egzaminie lotniowym...

fireman.uns
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: fireman.uns » 15 listopada 2020, 00:09

Spojrzę na temat z jeszcze innej strony.
Jeśli kursant zapoznał się z tematem i wie w której szkole jest egzaminator, pójdzie do niej. Nieważne, że może mieć bliżej lepszego instruktora. Ważne, by szybciej i bez dodatkowych kłopotów dostać papier...
To rodzi pewną dyskryminację w środowisku i (moim zdaniem) potwierdza bezsens utrzymywania stanowiska "egzaminatora paralotniowego".

Wróć do „Wejście dla początkujących”