Powroty po latach

Dział dla niezorientowanych, acz chętnych. Odpowiemy tu na najbardziej podstawowe pytania. Dla ułatwienia nam zadania prosimy o podanie jakiejś lokalizacji i innych szczegółów, które mogą okazać się istotne.
Jarko_147
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Powroty po latach

Postautor: Jarko_147 » 06 stycznia 2021, 13:52

Zbycho63 pisze:Na początek chcę przeprosić za złożenie tego tematu :) nie miałem zamiaru wkładać kija w mrowisko

Nie przejmuj się, Wiesiek tak ma ;) On lubi nawet z niepozornych tematów robić g*wnoburze ;) Mam nadzieję, ze ww. kolega Cię nie zraził do naszego forum i będziesz z niego dalej korzystał :)
Nie obrazimy się też jeśli byś chciał czasem zrelacjonować swoje postępy w powrocie do latania :)
Warunu :)

Awatar użytkownika
Blazej
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Sympatyk

Postautor: Blazej » 06 stycznia 2021, 14:56

Zbycho63 pisze:Cześć.Na początek chcę przeprosić za złożenie tego tematu :) nie miałem zamiaru wkładać kija w mrowisko.
Co do szkolenia to zacznę od początku bo mam poukładane w głowie (do końca nie wiem jak chcę ponownie latać ) nie jestem samobójcą ani kozakiem.
Wybiorę szkołę Waltera bo to chyba jedyna na Śląsku a opinie ma dobre.Jak macie inne zdanie to proszę na priv.Jak pozytywne to napiszcie tutaj.
Jeszcze raz dziękuję za wszystkie podpowiedzi.

Cześć,
nie wiem skąd jesteś ale możesz również wziąć pod uwagę szkołę Pawła Farona pod Żywcem. Sam również szkoli PPG i PPGG. Kontakt na flylite.pl . Szkoli w małych grupach, uczy alpejki oraz kilku innych mało spotykanych w innych szkołach elementów.

Zbycho63
Latam: Swobodnie i z Napędem

Postautor: Zbycho63 » 07 stycznia 2021, 20:32

Zostanę z wami bo takie pirdoły nie wyprowadzają mnie z równowagi.Jak zacznę szkolenie to macie całą relację od Ado Z.
Ps A jak ktoś nie doczytał skąd pochodzi Kiepura to miasto Sosnowiec w Zagłębiu Dąbrowskim 10 km od Katowic czyli jak dla mnie za granicą :)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 stycznia 2021, 20:43

Możesz się przejechać za granicę i tam zdaje się na Muchowcu jest silna grupa napędową. Popatrzysz, pogadasz to i wiele rzeczy się wyjaśni. Może ktoś poda kontakt do tej grupy.
Zbyszek Gotkiewicz

Zbycho63

Postautor: Zbycho63 » 07 stycznia 2021, 21:02

Jeżdżę przez lotnisko dziennie do roboty ale myślałem że to lotnisko całkiem umarło. Ale znam tam zaczynałem pierwsze szkolenie na lotnie chyba w79 roku .Jak ten czas zapierdziala:)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 stycznia 2021, 21:08

Wiem że jest duża grupa gdzieś na Śląsku, ale nie śledzę tego. Myszą dużo latać, bo mają często wypadki.
Zbyszek Gotkiewicz

Zbycho63

Postautor: Zbycho63 » 07 stycznia 2021, 21:13

To faktyczne dobra rekomendacja :)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 stycznia 2021, 21:20

Bawiłem się w statystykę. Paralotniarstwo i lotniarstwo mają 1 wypadek śmiertelny na 500 pilotów rocznie. Prawdopodobieństwo śmierci jest sto razy większe niż śmierć na drodze w Polsce. Poprzez dobre szkolenie można to prawdopodobieństwo zmniejszyć o połowę. Do zera się nie zejdzie, ale myślę, że znajomość i przestrzeganie procedur może znacznie zmniejszyć prawdopodobieństwo śmierci.
Zbyszek Gotkiewicz

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 07 stycznia 2021, 23:13

Zbyszku, a czy w porównaniu PG do PPG te statystyki śmierci mocno się różnią?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 07 stycznia 2021, 23:17

Pg jest trochę bezpieczniejsze. To jest pierwszy rozdział w mojej książce. Zachęcam do przeczytania :)
Zbyszek Gotkiewicz

katolik

Postautor: katolik » 07 stycznia 2021, 23:27

Ciekawe jak się ma ta statystyka do wyżej wspomnianej jazdy na motocyklu ? bo motocykliści uczą się jazdy właściwie sami kurs to tylko formalność :?

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 07 stycznia 2021, 23:37

katolik pisze:Ciekawe jak się ma ta statystyka do wyżej wspomnianej jazdy na motocyklu ? bo motocykliści uczą się jazdy właściwie sami kurs to tylko formalność :?

Widziales kiedys kurs na kat. A czy tak sobie palnales?

Zrobilem motocyklem w zyciu jakies 50-60 tys km. Glownie po Afryce i Ameryce. Polskiego prawka na motur nie mam. Jak widzialem egzamin, to jest duza szansa, zebym... oblal.

katolik

Postautor: katolik » 08 stycznia 2021, 00:08

Widziałem . i widzę też ze motocykliści też już nie tacy jak dawniej ;) dużo przypadkowych osób . ale naprawdę interesuje mnie opinia na temat bezpieczeństwa i Ty pewnie masz tutaj trafne spostrzeżenia .

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 stycznia 2021, 00:19

katolik pisze:Ciekawe jak się ma ta statystyka do wyżej wspomnianej jazdy na motocyklu ? bo motocykliści uczą się jazdy właściwie sami kurs to tylko formalność :?

Nie pamiętam liczb, ale chyba prawdopodobieństwo śmierci na motocyklu w porównaniu z paralotnią jest o rząd wielkości mniejsze. Trzeba by sprawdzić i porównać. A i tak paralotniarze to asekuranci w porównaniu do skoczków base. Tam zadaje się ginie 20% z to hobby. Podobny wynik można uzyskać w rosyjską ruletkę.
Zbyszek Gotkiewicz

katolik

Postautor: katolik » 08 stycznia 2021, 00:25

Gdzieś czytałem ,że jazda na moto to jakieś 16 razy większe prawdopodobieństwo gleby niż autem

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 stycznia 2021, 00:31

Z tego co znalazłem na szybko to wypadek śmiertelny na motocyklu ma w porównaniu z wypadkami samochodowymi prawdopodobieństwo większe 25 do 35 razy. Czyli jest 3 do czterech razy mniejsze niż na paralotni.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 stycznia 2021, 00:36

katolik pisze:Gdzieś czytałem ,że jazda na moto to jakieś 16 razy większe prawdopodobieństwo gleby niż autem

Unikajmy eufemizmów. Nie wiem czy gleba to wypadek ze skutkami śmiertelnymi czy taki, do którego przyjechały służby.
Zbyszek Gotkiewicz

katolik

Postautor: katolik » 08 stycznia 2021, 00:47

Oczywiście ,miałem na myśli wypadki śmiertelne .

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 08 stycznia 2021, 01:03

No to rzędy wielkości znasz. Jeśli chodzi o statystykę to trzeba mieć do niej dystans bo to strasznie skondensowana wiedza. Przy głupiej interpretacji można zamknąć cały kraj gdy jest 200 zachorowań dziennie a udawać że nie ma problemu przy 20 000 zachorowań dziennie.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 08 stycznia 2021, 01:09

Jak porownuje moje wypadki na glajcie i na motorze, to widze jedna zasadnicza roznice. Prawie wszystkie przygody na motorze byly spowodowane przez innych uzytkownikow ruchu. Natomiast na glajcie, wszystkie atrakcje spowodowalem ja sam.

Mieszkam w scislym centrum Wroclawia. Jakies 200 m od wiezy ratusza. Tu sa waskie uliczki i skrzyzowania rownorzedne. Juz dwa razy, zostalem uderzony przez osobnikow z lewej, jadacych z minimalna predkoscia. Po prostu widzisz kogos po lewej masz kontakt wzrokowy i... krowa dalej jedzie. Z motura nie mam filmow, ale mam z samochodu i taki na odwrot,bo zostalem staranowany przez rowerzyste. Takich wypadkow na glajcie raczej nie ma, tu wiecej zalezy od nas samych.

Wróć do „Wejście dla początkujących”