Marcus Biesioroff pisze:Fotolot, Wiesiek
Wróc proszę do meritum lub szukaj interlokutorów na grupach poświęconych nietrzymaniu, emocji.
Srogie pizdro, miderator
Spoko Marcus . Popatrz sobie w niebo i pomyśl, zamiast upatrywania złych emocji u innych, aby przyjrzeć się własnym . Abyś nie malował czyichś wg. swojego awatara
Bo w ten sposób to w co drugiem rozmówcy bez problemu zobaczysz, odchodzenie od ramki tematycznej. Co wcale nie jest czymś zdrożnym by pobocznie rozszerzyć temat przeprowadzania badań rynkowych w celach biznesowych. Równie dobrze mógłbyś się ograniczyć do pilnowania aby interlokutorów zmusić tu do użycia jedynie samych liczb ?.
Emocjonalnym "mideratorom", może być pomocne opieranie się na wzorcach, np. Kard. Richelieu : " Jeżeli dasz mi sześć linijek, napisanych przez najbardziej uczciwego człowieka i tak znajdę w nich przyczynę do powieszenia go"
W proponowanych przez kolegę gadżetach, podoba mi się szczególnie czujnik prędkości względem powietrza, który umieszczony np. po prawej i lewej stronie skrzydła. Mógłby przyczynić się do badań w celu uświadomienia pilotom . Jak bardzo zbliżają się podczas dynamicznych zwrotów w silniejszych wiatrach(np. ćwicząc przy pylonach) do krytycznych parametrów lotu- aby uszanować dotychczasowe ofiary. Ale to mogłaby być jedynie "misja", bo liczba takich odbiorców, byłaby tu raczej znikoma .
W biznesplanie najważniejsze jest oszacowanie na co może być faktyczne zapotrzebowania samych klientów. A raczej nie to jak bardzo wysokie poniesie kolega koszta na piękno drogiej obudowy, by był to ekskluzywny i drogi gadżet, skierowany dla nie wielkiej liczby zainteresowanych. Chociaż jeżeli kolegę interesuje iloś wszystkich lataczy to raczej bierze pod uwagę popularyzowanie swoich urzytkowych opracowań.
Myślę że jeśli już kolega ma opracowane prototypy to warto by było zrobić wstępne badanie na bezpośrednim kontakcie z pilotami w celu określenia ich zapotrzebowania oraz określania jakie koszty zakupów(uwzględniając ceny konkurencyjne) byłyby dla nich akceptowalne.
Pozdrawiam Wiesiek