Ilu jest aktywnych pilotów pg/ppg?

Latanie bezsilnikowe
Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Ilu jest aktywnych pilotów pg/ppg?

Postautor: uriuk » 25 stycznia 2021, 23:46

Czyli mamy polaczenie funkcji zwyklego telefonu z absolutnie zbednym pomiarem IAS. Wg mnie pytanie o ilosc glajciarzy na swiecie troszke na wyrost, bo zainteresowanie bedzie raczej na kilka sztuk. Piszesz, ze taki projekt sprawia ci przyjemnosc, wiec podpowiem ci jakiego urzadzenie nia ma, a przypuszczam, ze chetni by sie znalezli.
Sprzet dla PPGantow, majacy nastepujace funkce:
-Predkosc GS
-Predkosc wznoszenia
-Wysokosc
-Kierunek do startowiska
-Szacunkowy czas dolotu do startowiska
-Odleglosc do startowiska
-Ilosc czasu do zmierzchu (zachod slonca + 30 min)
-Zuzycie paliwa na podstawie danych z mikrofonu (np z calkowania wykresu czestotliwosci)
Do tego dobrze widoczny w sloncu wyswietlacz (e-ink czy tam jakis pikselowy).
Jesli okaze sie to strzalem w 10 to w ramach oplat licencyjnych poprosze o butelke Ardbega. Moze byc z tych tanszych.

fotolot
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: fotolot » 26 stycznia 2021, 01:15

ciacholot pisze:To coś jak prokopcio. Tylko nie odpuszczaj.

Prokopcio tworzy trochę w innym kalibrze, bardziej ryzykanckim-to żeby odpuszczał jest nawet wskazane ;) . Nie mam pewności ale wydaje mi się, że miałem okazję poznać kolegę . I jeśli to nie pomyłka to widziałem też jednen z Jego prototypów z rurką pitota, testowany przy lotni kolegi oraz inne dzieła . Więc raczej bez obaw, że odpuści . Szczerze życzę trafienia w zapotrzebowanie i dalszych sukcesów .

(ps. Piotrze Domniemański, kiedy i gdzie ktoś ci tam "rozpieprzył posiadówkę"... ;) )

rk
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: rk » 26 stycznia 2021, 05:14

Imodi pisze:Prototyp który jest w trakcie składania będzie zawierał czujnik prędkości względem powietrza , gps, żyroskop, przyspieszeniomierz, barometr, kompas, termometr.

Nie jestem pewien, czy dobrze rozumiem, co ma powstać na wyjściu, ale jeśli to nowe może być traktowane jako dajnik danych do xcsoar, to chetnie się zamienię w beta-testera.
Od dawna liczyłem, że pojawi się na rynku krajowy następca Inetecha, z którym latam od lat i który się idealnie sprawdza, ponieważ nie jest przekombinowany. Brak mi w moim egzemplarzu jedynie Gps, co wymusza stosowanie telefonu.
Dodatkowy gps jest potrzebny, ponieważ wtedy możnaby zasilić w dane któryś z czytników z dobrym wyświetlaczem, BT i androidem, bez ingerencji w hardware, jak w przypadku kobo.
W razie potrzeby wsparcia softowego, też się chętnie zaangażuję (w pewnym zakresie wolnego czasu).
XCsoar jest całkiem fajnie napisany i dość podatny na zmiany, choć idealnie byłoby, gdyby to nowe było 1:1 zamienne ze starszymi urządzeniami.

Kibicuję i pozdrawiam,
Robert

Jarko_147
Latam: Tylko z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: Jarko_147 » 26 stycznia 2021, 12:07

uriuk pisze:Wg mnie pytanie o ilosc glajciarzy na swiecie troszke na wyrost, bo zainteresowanie bedzie raczej na kilka sztuk.

Moim skromnym zdaniem myślę, że warto aby kolega pochylił się nad uniwersalnością urządzenia, tak na wypadek jakby Uriuk i Gotek mieli trochę racji. Myślę że faktycznie warto iść również w kierunku GA i ULM ( może jakieś uniwersalne mocowania do różnych SP oraz niezawodność i pewność działania w warunkach, gdzie glajciarze nie latają). Plus warto pochylić się nad odpowiednim rozreklamowaniem produktu bo, co jak co, ale glajciarze są czesto gadżeciarzami ;) jak im wmówisz że Twoje urządzenie doda im zajebistości, a nie daj bóg, że sprawi, że będą lepszymi pilotami, to rynek Twoj ;)

Imodi
Doświadczenie: Uczeń

Postautor: Imodi » 26 stycznia 2021, 12:20

Zajebistosci to napewno doda :) i to takiej jakiej nie da in najdroższy gadżet na rynku. Najważniejsze żeby z zajebistoscia szła użyteczność i możliwie duża uniwersalność. I na tym chce się skupić. No i cena... nie trudno zrobić coś za 10000 zł co będzie miało wszystko. Cena ma być przystępna to i popularność będzie większa.
Rownolegle i to już od dłuższego czasu obmyślam „ znajdywacz termiki” niewielkich rozmiarów. Urządzenie, które doprowadzi do komina, wskaże w jakim kierunku lecieć i gdzie on się znajduje, nie bazujące na wcześniejszym występowaniu tylko na analizie w czasie rzeczywistym. Ale wszystko po kolei:)
Do lata chce mieć w pełni funkcjonalny moduł prototypowy, o którym pisałem wcześniej, a po zakończeniu prac nad tym zabiorę się za znajdowacza kominów termicznych.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 stycznia 2021, 12:35

A które zjawiska fizyczne chcesz wykorzystać do znajdywania kominów?
Zbyszek Gotkiewicz

Imodi

Postautor: Imodi » 26 stycznia 2021, 12:56

Nie chciałbym narazie zdradzać szczegółów ze względu na potencjalna przydatność takiego rozwiązania jak i innowacyjność rozwiązania.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 26 stycznia 2021, 13:11

Z takim podejsciem prawdopodobnie skonczysz jak poprzednicy. To znaczy zabrniesz w slepa uliczke.
Widzielismy juz kilka prob tego rodzaju i wszystkie rozbily sie o bledne zalozenia. Zbyszek probuje cie delikatnie wysondowac, czy nie brniesz w tym samym kierunku, bo szkoda byloby twojego zapalu.

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 26 stycznia 2021, 13:16

uriuk pisze:Czyli mamy polaczenie funkcji zwyklego telefonu z absolutnie zbednym pomiarem IAS. Wg mnie pytanie o ilosc glajciarzy na swiecie troszke na wyrost, bo zainteresowanie bedzie raczej na kilka sztuk. Piszesz, ze taki projekt sprawia ci przyjemnosc, wiec podpowiem ci jakiego urzadzenie nia ma, a przypuszczam, ze chetni by sie znalezli.
Sprzet dla PPGantow, majacy nastepujace funkce:
-Predkosc GS
-Predkosc wznoszenia
-Wysokosc
-Kierunek do startowiska
-Szacunkowy czas dolotu do startowiska
-Odleglosc do startowiska
-Ilosc czasu do zmierzchu (zachod slonca + 30 min)
-Zuzycie paliwa na podstawie danych z mikrofonu (np z calkowania wykresu czestotliwosci)
Do tego dobrze widoczny w sloncu wyswietlacz (e-ink czy tam jakis pikselowy).
Jesli okaze sie to strzalem w 10 to w ramach oplat licencyjnych poprosze o butelke Ardbega. Moze byc z tych tanszych.

Wszystko to oprócz e-ink i szacowania paliwa ma apka PPGpS. Tzn. paliwo też ma, ale tylko na podstawie czasu.

Ja bym do powyższego dodał:
- baza punktów PPG (takie nasze punkty VFR), z których przed lotem można zbudować trasę
- podawanie czasu do następnego punktu i czasu do ukończenia trasy
- podawanie azymutu na następny punkt od obecnej pozycji
- możliwość przerwania trasy i przełączenie nawigacji na powrót do miejsca startu
- internetowa baza startowisk (takie nasze AIP), żeby zaplanować przylot do innego miejsca lub miejsce dogodnego lądowania jeśli nas zaskoczy coś na trasie

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 26 stycznia 2021, 13:17

A tak swoja droga postep techniczny umozliwia to, co do niedawna bylo niewykonalne.
Chyba znalazlem cos, co mogloby umozliwic zbudowanie takiego przyzadu do lokalizacji kominow.

https://systemy-pomiarowe.com/oferta/st ... adzwiekow/

Imodi

Postautor: Imodi » 26 stycznia 2021, 13:35

Mam dziwne doświadczenie z lat ubiegłych, kiedy na anglojezycznym popularnym forum przedstawiłem teoretyczne podstawy sposobu utrwalenia ludzkiej osobowości. Po jakimś czasie pewna bardzo duża firma it przedstawiła prawie identyczne rozwiązanie . Być może pracowali nad tym rownolegle ale dziwi mnie podobieństwo rozwiązań. Różnie bywa, ale niesmak pozostał :)

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 26 stycznia 2021, 14:06

Znam przynajmniej 3 osoby pracujace dokladnie nad tym samym, co przedstawiles. Malo tego, sa duzo bardziej zaawansowani. Nie zdziw sie, kiedy okaze sie ze jutro zaczna sprzedawac gotowy produkt podobny do tego, ktory opisales w tym poscie.
Ale probowac trzeba. Pewien moj kursant, o imieniu Jarek, przerobil Kobo na potrzeby lotnictwa i w tej chwili siedzi w USA i sprzedaje to na caly swiat. Malo kto wie, ze to chlopak z Wroclawia.
Dopytywanie sie o sposob wykrywania komina to nie jest proba odkrycia twojej tajemnicy, a wrecz przeciwnie, naprowadzenie cie na to, nad czym pracuje czolowka, ktora juz dawno odkryla, ze nie jest to kwestia temperatury. Opowiesc o tym, ze komin sie odrywa z powodu nagrzania sie jest rownie bledna jak aerodynamika oparta na dwoch czasteczkach-nierozlaczkach, ale poniewaz ta metoda latwo sie laikom tlumaczy zjawisko, wiec opowiesc sie powiela w kazdej szkole. Zareczam ci, ze komin nie jest nawet odrobine cieplejszy od otaczajacego powietrza. Ludzka skora wykrywa roznice temperatur powyzej 1/10 st C, a wlatujac w komin nie odczuwamy jakos uderzenia ciepla :)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 stycznia 2021, 14:25

Teoretycznie komin można wykryć na kilka sposobów. Termicznie za pomocą kamery, akustycznie za pomocą infradźwięków które wytwarza i poprzez obserwację drobinek kurzu liderem. Ta ostatnia jest chyba najbardziej obiecująca.
Zbyszek Gotkiewicz

matgaw

Postautor: matgaw » 26 stycznia 2021, 14:27

Ja tam czasami czuję zmianę temperatury przy wejściu do komina. Ale to jest bardzo słabe zjawisko dla naszych zmysłów. Nie można też zapominać, że niemal całą skórę mamy zakrytą podczas lotu

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 26 stycznia 2021, 14:29

Zeby kamera termowizyjna cokolwiek wykryla to po pierwsze komin musiaby byc cieplejszy od otaczajacego powietrza (a nie jest) a po drugie musialby w nim byc obiekt ktory wyemituje promieniowanie podczerwone. Tylko na filmach SF widac wiazke lasera. W rzeczywistym swiecie zeby bylo widac promien lasera musi sie on od czegos odbic, czyli potrzebny jest chocby dym lub mgla.

matgaw

Postautor: matgaw » 26 stycznia 2021, 14:31

Jeżeli komin nie jest cieplejszy, to dlaczego się unosi?

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 26 stycznia 2021, 14:31

matgaw pisze:Ja tam czasami czuję zmianę temperatury przy wejściu do komina. Ale to jest bardzo słabe zjawisko dla naszych zmysłów. Nie można też zapominać, że niemal całą skórę mamy zakrytą podczas lotu

Ja tez czasem czuje na twarzy roznice temperatur przy wejsciu do komina (czyli bedzie to 1/10 st C). Problem w tym, ze poza kominami tez czuje taka roznice :)

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 26 stycznia 2021, 14:35

matgaw pisze:Jeżeli komin nie jest cieplejszy, to dlaczego się unosi?

Z powodu ciepla utajonego, czyli przemiany adiabatycznej. Slonce swieci na glebe, ktora jest wilgotna, wilgoc zamienia sie w pare wodna (czyli pochlania temeprature na rzecz zmiany stanu skupienia). Poniewaz para wodna jest prawie polowe lzejsza od powietrza, to bardziej wilgotne powietrze, jako lzejsze, wesolo zasuwa do gory tak dlugo, az trafi na wystarczajaco niska temperature, zeby sie skroplic, odajac wode i cieplo zabrane z ziemi. Pomiedzy chmura a ziemia cieplo jest utajone, czyli go nie ma. Komin moznaby wyszukac badajac wilgotnosc powietrza, ale nie ma sposobu zeby to zrobic na odleglosc.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 stycznia 2021, 14:36

Najlepiej się znajduje komin na zapach. Mogą to być polne kwiaty na alpejskiej łące albo gnój, ale jest to niezawodne. Tylko że to czuję już po znalezieniu komina a chodzi o to, żeby przynajmniej w promieniu 300 metrów odnaleźć komin.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 stycznia 2021, 14:38

Ciepło utajone wyzwala się w momencie kondensacji. Czyli napędza chmury i ewentualnie noszenia pod chmurami.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „PG”