Ubezpieczenie OC - ZEFIR 2021
- NEWRO
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Sympatyk
Ubezpieczenie OC - ZEFIR 2021
Cześć,
ma ktoś wiedzę co się dzieje z ZEFIR'em..?
Na stronie psp.org.pl wybrałem z menu "Ubezpieczenia" następnie baner "Nowy sezon nowe ubezpieczenia", wybrałem co mi pasuje, wpłata przeszła, wszystko "pięknie, ładnie" a tu niespodzianka - mam podwójnie zaliczoną składkę na rok 2020/2021. Dzwoniłem pod podany na stronie nr brokera, pani kazała się kontaktować z PSP w celu poprawienia błędu, ponieważ to na ich konto wpłynęły pieniądze - napisałem wczoraj maila i cisza...
Ma ktoś ten sam problem? Płaciliście już na nowy sezon?
Pozdrawiam.
ma ktoś wiedzę co się dzieje z ZEFIR'em..?
Na stronie psp.org.pl wybrałem z menu "Ubezpieczenia" następnie baner "Nowy sezon nowe ubezpieczenia", wybrałem co mi pasuje, wpłata przeszła, wszystko "pięknie, ładnie" a tu niespodzianka - mam podwójnie zaliczoną składkę na rok 2020/2021. Dzwoniłem pod podany na stronie nr brokera, pani kazała się kontaktować z PSP w celu poprawienia błędu, ponieważ to na ich konto wpłynęły pieniądze - napisałem wczoraj maila i cisza...
Ma ktoś ten sam problem? Płaciliście już na nowy sezon?
Pozdrawiam.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Re: Ubezpieczenie OC - ZEFIR 2021
Jeszcze nie płaciłem. Czekam na jakąś informację od PSP że są już nowe warunki
Zbyszek Gotkiewicz
- NEWRO
- Doświadczenie: Sympatyk
Zdziwiony trochę jestem tym brakiem odzewu, ponieważ ubezpieczenie z PSP się kończy za 4 dni, a w temacie cisza...
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Szukaj kontaktu z Pawłem Warzybokiem - Sułtanem. Przepisze Ci wpłatę. Mnie w każdym bądź razie kilka lat temu przepisał na aktualne terminy.
Opóźnienie jest standardowe gdyż ponieważ negocjacje stawek z firma ubezpieczeniową trwają do ostatniego dnia a nawet dłużej!
A potem trzeba uaktualnić zapisy w samym Zefirze. A potem wyłapać błędy i je poprawić. A potem może się nadarzyć weekend a przecież każdy ma jakieś życie prywatne. Tak, więc te kilka dni zwłoki to taka zefirowa tradycja!
Przywykłem.
Opóźnienie jest standardowe gdyż ponieważ negocjacje stawek z firma ubezpieczeniową trwają do ostatniego dnia a nawet dłużej!
A potem trzeba uaktualnić zapisy w samym Zefirze. A potem wyłapać błędy i je poprawić. A potem może się nadarzyć weekend a przecież każdy ma jakieś życie prywatne. Tak, więc te kilka dni zwłoki to taka zefirowa tradycja!
Przywykłem.
Mam to samo, nie jesteś sam w błąd wprowadza "prośba o opłatę skladki na 2021" i potem łatwo się pomylić - po opłaceniu wpuszcza do menu wyboru ubezpieczeń
-
Info z tablicy FB:
"Polskie Stowarzyszenie Paralotniowe
Szanowni,
Wstrzymajcie się chwile z próba kupowania polis. Nie ma jeszcze w systemie nowych polis na 2021. Stare są ważne do końca lutego !!!
Gorąca prośba do Was o chwile cierpliwości. Postaramy się żeby do weekendu nowe polisy były już w systemie."
"Polskie Stowarzyszenie Paralotniowe
Szanowni,
Wstrzymajcie się chwile z próba kupowania polis. Nie ma jeszcze w systemie nowych polis na 2021. Stare są ważne do końca lutego !!!
Gorąca prośba do Was o chwile cierpliwości. Postaramy się żeby do weekendu nowe polisy były już w systemie."
-
Czy PSP może wynegocjować jakiś rozsądny wariant OC który umożliwiłby LEGALNE latanie w Europie?? Chodzi mi o sume ubezpieczenia powyżej 1,2 mln. € ??
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
To nie zależy od stowarzyszenia, ale od ubezpieczyciela.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
Trochę to bez sensu, że jak ktoś chce latać na początku marca I jest w PSP, to jest w d....
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Już dawno chciałem przeniesienia okresu na koniec stycznia, ale nie wyszło.
Zbyszek Gotkiewicz
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
A co jeśli dojdzie do wypadku i nasze ubezpieczenie będzie niższe niż wymagane? Ktoś, gdzieś musiał okazywać swoje OC?
- Zbyszek Gotkiewicz
- Kontakt:
Nie spotkałem się nigdy z problemem zbyt niskiego OC.
Zbyszek Gotkiewicz
-
Ubezpieczenie PSP kosztów leczenia i akcji poszukiwawczych działa tylko za granicą... A w Polsce z czego korzystacie? Jak to wygląda gdy zawisne na drzewie i nic mi nie jest.
-
- Doświadczenie: Przelotowiec
W Polsce ratownictwo jest bezpłatne.
-
Nie jest. Musisz mieć opłaconą składkę zdrowotną w zusie.
-
Właśnie wyczytałem na niemieckim forum, że dużo ludzi korzysta z ubezpieczenia:
https://bergrettung.tirol/bergungskostenversicherung
28 Euro dla całej rodziny... Składa obejmuje akcje poszukiwawcze do 25 tyś EUR. Na cały świat bez względu czy jesteś ranny czy nie. Oczywiście paralotnie, narty, i wiele innych sportów. Także pokrywają akcje z udziałem śmigła.
Biorąc pod uwagę, że każdy ma darmowe leczenie za granicą na terenie Uni z kartą ekuz to czy w ogóle opłaca się ubezpieczenie kl w psp?
https://bergrettung.tirol/bergungskostenversicherung
28 Euro dla całej rodziny... Składa obejmuje akcje poszukiwawcze do 25 tyś EUR. Na cały świat bez względu czy jesteś ranny czy nie. Oczywiście paralotnie, narty, i wiele innych sportów. Także pokrywają akcje z udziałem śmigła.
Biorąc pod uwagę, że każdy ma darmowe leczenie za granicą na terenie Uni z kartą ekuz to czy w ogóle opłaca się ubezpieczenie kl w psp?
-
krzyk pisze:Nie jest. Musisz mieć opłaconą składkę zdrowotną w zusie.
Czyli mieszkając w Niemczech na stałe... Dostałbym rachunek? Robi się ciekawie
-
Nie chcę wprowadzać w błąd - zadzwoń do zusu. Dla mieszkającego w Polsce są 4 opcje ubezpieczenia się w kraju na wypadek akcji ratunkowej (tak na prawdę dwie): -jesteś emerytem/ rencistą; zarejestrowanym bezrobotnym; zatrudnionym pracownikiem; przedsiębiorcą/ opłacającym składkę dobrowolnie. Kolejność od najtańszej/ najmniej czasochłonnej w górę piramidy. Jak ktoś znajdzie alternatywę dla tego bandyckiego systemu to proszę o info . Te 28 euro brzmi pięknie ale.... czy działa w Polsce jeśli mieszkasz w Pl?
-
Ubezpieczenie działa na całym świecie... W umowie nie ma mowy nic o miejscu zamieszkania ubezpieczonego. Podczas zakupu ubezpieczenia online bez problemu można wybrać dowolny kraj w jakim mieszkasz.
-
The
insurance coverage is
secondary -!!!-
.
This means that services are only provided if and to
the extent that no other insurance company (social
insurers, private insurers) must provide or actually is providing services. No insurance claim can be made if
rescue services have been or were to be rendered free of charge for the rescued person.
I jako Polak zamieszkały w Niemczech będziesz tłumaczył Niemcom czemu nie jesteś ubezpieczony od akcji ratowniczej w Polsce. To akurat będzie w miarę proste skoro mieszkasz na stałe w De. Dla Polaka zamieszkałego w Pl to ubezpieczenie nie zadziała ponieważ w.w. jest ubezpieczany przez zus - chyba, że odmówi podjęcia pracy wyznaczonej przez pośrednika z pup lub nigdy się w pośredniaku nie zarejestrował. W Polsce służba zdrowia jest darmowa dla ubezpieczonych w zusie (taki sarkazm). Dla innych jest cennik za usługi wywieszony w każdej przychodni poz. Dekadę temu średni koszt transportu śmigłowcem w Pl wynosił 23 tyś. zł za średnio 45 min akcji. Jako zamieszkały w Pl tłumaczenie Niemcowi, że należy mi się zwrot kosztów za akcję bo dostałem kopa z pośredniaka i nie jestem ubezpieczony w Pl wydaje się średnim pomysłem. Na teraz dobrowolna składka zdrowotna w zusie dla wykopanych z pośredniaka wynosi 509 zł /miesiąc. Nadal czekam na alternatywne propozycje dla bandyckiego systemu.
P.S. Nie wykopali mnie z pośredniaka, nie korzystałem z publicznej służby zdrowia od co najmniej 4 lat ale płacić muszę bo inaczej jak walić w glebę to na dobre.
insurance coverage is
secondary -!!!-
.
This means that services are only provided if and to
the extent that no other insurance company (social
insurers, private insurers) must provide or actually is providing services. No insurance claim can be made if
rescue services have been or were to be rendered free of charge for the rescued person.
I jako Polak zamieszkały w Niemczech będziesz tłumaczył Niemcom czemu nie jesteś ubezpieczony od akcji ratowniczej w Polsce. To akurat będzie w miarę proste skoro mieszkasz na stałe w De. Dla Polaka zamieszkałego w Pl to ubezpieczenie nie zadziała ponieważ w.w. jest ubezpieczany przez zus - chyba, że odmówi podjęcia pracy wyznaczonej przez pośrednika z pup lub nigdy się w pośredniaku nie zarejestrował. W Polsce służba zdrowia jest darmowa dla ubezpieczonych w zusie (taki sarkazm). Dla innych jest cennik za usługi wywieszony w każdej przychodni poz. Dekadę temu średni koszt transportu śmigłowcem w Pl wynosił 23 tyś. zł za średnio 45 min akcji. Jako zamieszkały w Pl tłumaczenie Niemcowi, że należy mi się zwrot kosztów za akcję bo dostałem kopa z pośredniaka i nie jestem ubezpieczony w Pl wydaje się średnim pomysłem. Na teraz dobrowolna składka zdrowotna w zusie dla wykopanych z pośredniaka wynosi 509 zł /miesiąc. Nadal czekam na alternatywne propozycje dla bandyckiego systemu.
P.S. Nie wykopali mnie z pośredniaka, nie korzystałem z publicznej służby zdrowia od co najmniej 4 lat ale płacić muszę bo inaczej jak walić w glebę to na dobre.