Prognoza na warun w Alpach (Austria)

Znajomość meteorologii jest wymagana do bezpiecznego latania, ale jest też ciekawa sama w sobie. W tym forum możesz zamieszczać wszystko co związane z pogodą, zarówno w ujęciu paralotniowym jak i w ogólnym
88dawid88
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Prognoza na warun w Alpach (Austria)

Postautor: 88dawid88 » 26 marca 2021, 11:51

Jako świeżak chciałbym nauczyć się prognozować warun w okolicach Kössen, Achensee

W Polsce jest to dość proste, sprawdzamy pogodę, siłę i kierunek wiatru, warunki panujące na danej wysokości...

Jeśli chodzi o Alpy jest tego dużo więcej i chciałbym prosić doświadczonych kolegów, może latających w/w okolicach jak ustalić najbliższy warun.

Wchodzę na windy, a tam co 2-3 godziny inny kierunek wiatru, do tego jeszcze trzeba sprawdzić wiatr fenowy, Bayrischer Wind, wiatr dolinowy. Jak to wszystko ugryźć?

Chciałbym nauczyć się wybierać odpowiednie warunki na zlota bez termiki, żeby powoli oswoić się z okolicą. Najlepiej pojechać na wyjazd ze szkołą w te okolice ale nikt tam nie jeździ.

Może podpowie ktoś w kilku punktach jak ustalić bezpieczne warunki do zlota

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Prognoza na warun w Alpach (Austria)

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 marca 2021, 12:10

Jak nie chcesz termiki, to proponuję latać przed godziną 9 rano i po 19. Lub przy pełnym zachmurzeniu. Dzięki temu unikniesz też wiatrów dolinowych. Problemem może jednak wtedy być wiatr w plecy na starcie pochodzący od spływu lub wiatru gradientowego. Dlatego lepiej nauczyć się latać w termice zamiast jej omijać. Przy silnym wietrze gradientowym w wysokich górach może on być nieodczuwalny bo będzie szedł powyżej ale potrzebna jest termika żeby go odizolować. Nie musisz się bać termiki. Nie znam pilota, który by w końcu nie wylądował.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Marcus Biesioroff » 26 marca 2021, 12:16

Alpy siłą rzeczy to trochę bardziej zaawansowany model do prognozowania. Tam ze względu na ukształtowanie terenu występuje zjawisko "Pompy Alpejskiej" czyli system wiatrów dolinowych porannych i wieczornych związanych z operacją słoneczną w głównych dolinach i pobocznych żlebach.

Istnieje parę serwisów meteo (niestety większość z nich słono płatna) dla szybowników, które starają się prognozować możliwości lotnicze z uwzględnieniem tych bryz.

Przepraszam w chwili obecnej nie mam żadnego linku, muszę pogrzebać. Przejrzyj internety pod względem tegopojęcia, ja postaram się odnaleźć zapiski w późniejszym terminie i tu dokleję.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

88dawid88

Postautor: 88dawid88 » 26 marca 2021, 12:19

Ok niech będzie z termiką jakieś godziny popołudniowe. To teraz co muszę sprawdzić przed wyjazdem? Rozumiem, że windy to będzie za mało informacji?

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 26 marca 2021, 12:32

Najwięcej informacji zdobędziesz patrząc co robią inni piloci.
Zbyszek Gotkiewicz

Kamil Stepien
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: Kamil Stepien » 26 marca 2021, 21:22

88dawid88 pisze:Jako świeżak chciałbym nauczyć się prognozować warun w okolicach Kössen, Achensee

W Polsce jest to dość proste, sprawdzamy pogodę, siłę i kierunek wiatru, warunki panujące na danej wysokości...

Jeśli chodzi o Alpy jest tego dużo więcej i chciałbym prosić doświadczonych kolegów, może latających w/w okolicach jak ustalić najbliższy warun.

Wchodzę na windy, a tam co 2-3 godziny inny kierunek wiatru, do tego jeszcze trzeba sprawdzić wiatr fenowy, Bayrischer Wind, wiatr dolinowy. Jak to wszystko ugryźć?

Może podpowie ktoś w kilku punktach jak ustalić bezpieczne warunki do zlota

Wydaje mi sie, ze analiza prognozy pogody dla tego rejonu Alp jest jeszcze latwiejsze, niz w Polsce z uwagi na fakt, ze wiatr jest tutaj generalnie bardziej przewidywalny. Przed poludniem na ogol "cisza z kierunkow zmiennych". Po poludniu w dni termiczne wieje z polnocy. W Koessen startowiska sa na kazda wystawe za wyjatkiem poludniowej. Zachodnie jest bardziej wymagajace i moze niezbyt optymalne do stawiania pierwszych krokow. Jezeli wieje slabe poludnie, po poludniu prawie zawsze zostaje zdominowane przez wiatr z polnocy. Jezeli wieje mocne poludnie oznacza to halny i nie ma latania.
Windy nie nadaje sie zbyt dobrze, gdyz pokazuje wiatr gradientowy podczas gdy w gorach wystepuja lokalne zjawiska pogodowe.
Moge Tobie podeslac kilka linkow do niemieckojezycznych prognoz pogody.

W Koessen w lotny dzien z dzialajaca kolejka gorska zawsze spotkasz pilotow. I to takich, ktorzy robia zloty od samego rana. Poza tym w internecie jest kamera z widokiem na startowisko. Jezeli nikt nie lata, to cos jest nie tak. Wiatr dolinowy nie stanowi tutaj problemu. Bayerischer Wind to wspomniany wiatr z polnocy wiejacy w godzinach popoludniowych. Nie stanowi problemu przy starcie lecz wrecz przeciwnie - ulatwia start i utrzymanie sie w powietrzu w okolicach startowiska. Problem stanowi co najwyzej podczas przelotow.

Kamil

88dawid88

Postautor: 88dawid88 » 27 marca 2021, 09:49

Dzięki za pomoc :) czekam na linki...

Kamil Stepien

Postautor: Kamil Stepien » 30 marca 2021, 20:52

88dawid88 pisze:Dzięki za pomoc :) czekam na linki...

Czesc,

W ponizszym linku znajdziesz soporo odnosnikow do portali pogodowych. Miedzy innymi dwa w mojej wiadomosci. Sa to te, z ktorych korzystam najczesciej:
viewtopic.php?f=3&t=1079

Na podlinkowanej przeze mnie stronie dhv znajduje sie spora ilosc kolejnych linkow do roznych portali pogodowych.
Polecam w szczegolnosci nastepujaca prognoze wiatrow fenowach:

http://www.wetteralarm.at/de/wetter/foehndiagramme.html

Z reguly najpierw sprawdzam prognoze na stronie dhv. To jest bardzo ogolnikowa prognoza dajace orientacyjne informacje w stylu "zapowiada sie ogolnie warun czy nie". Prognoza obejmuje okres 5 dni i w praktyce nie ulega w tym czasie duzym zmianom.
W drugiej kolenosci patrze na austrocontrol.
Najciekawszy jest tutaj alptherm (diagramy przedstawiajace prognozowana wysokosc podstaw, wiatr, wartosci noszen itd.). Ten dzial wymaga niestety troche uciazliwej rejestracji - nalezy przeslac skan swiadectwa kwalifikacji - korzystanie jest natomiast bezplatne.
Na koniec sprawdzam wiatr fenowy - generalnie ryzyko fenu zaczyna sie od 4 hPa.

Czasami sprawdzam tuz przed wyjazdem, badz w drodze jeszcze kamery internetowe z widokiem na startowisko.
W przypadku Kössen: https://www.bergfex.pl/koessen/webcams/c94/

Niektorzy lokalni piloci korzystaja takze z nastepujacego portalu i chwala sobie dokladnosc prognoz:
https://www.dwd.de/DE/fachnutzer/luftfa ... or/node_84
https://www.dwd.de/DE/fachnutzer/luftfa ... _node.html

Ogolnikowe informacje dotyczace startowisk w Alpach mozesz znalezc np. tutaj:
https://www.burnair.cloud/?layers=%2Cto ... 32/12.4444

oraz bardziej szczegolowe:
https://www.paragliding365.com/index-p- ... ls_38.html (przykladowy opis Kössen)

Pozdrawiam,
Kamil

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 06 kwietnia 2021, 13:38

I najlepsze co jest na razie i w dodatku darmowe to :

http://rasp.linta.de/RASPtableGM/index_en.html
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 06 kwietnia 2021, 14:07

Polecam tez stworzone przez kolege paraglidable.com

Z tym, ze to siec neuronowa analizuje prognozy za nas, na podstawie wczesniejszego doswiadczenia (dane to historia meteo + loty i przeloty z danego miejsca).

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 06 kwietnia 2021, 14:32

Marcus Biesioroff pisze:Alpy siłą rzeczy to trochę bardziej zaawansowany model do prognozowania. Tam ze względu na ukształtowanie terenu występuje zjawisko "Pompy Alpejskiej" czyli system wiatrów dolinowych porannych i wieczornych związanych z operacją słoneczną w głównych dolinach i pobocznych żlebach.

Nie powiedziałbym ze wiatr adiabatyczny lub katabatyczny wymusza zaawansowane prognozowanie meteorologiczne w Alpach.

Ps. Mam na myśli twoja "pompkę alpejska"

Pozdrawiam
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
Marcus Biesioroff

Postautor: Marcus Biesioroff » 06 kwietnia 2021, 14:54

Dziubdzius pisze:
Marcus Biesioroff pisze:Nie powiedziałbym ze wiatr adiabatyczny lub katabatyczny wymusza zaawansowane prognozowanie meteorologiczne w Alpach.

Ps. Mam na myśli twoja "pompkę alpejska"

Paradoks polega na tym, że większość modeli numerycznych wykonuje obliczenia ponadregionalne. Wiatrom dolinowym poświecone są dedykowane serwisy i doświadczenie lokalesów. Pompa Alpejska nie jest moim pomysłem, to często używany zwrot przez tamtejszych meteorologów i lotników.
Lubię patrzeć na niebo, bo wiem, że go nie wyasfaltują

Kamil Stepien

Postautor: Kamil Stepien » 06 kwietnia 2021, 23:50

Marcus Biesioroff pisze:Paradoks polega na tym, że większość modeli numerycznych wykonuje obliczenia ponadregionalne. Wiatrom dolinowym poświecone są dedykowane serwisy i doświadczenie lokalesów. Pompa Alpejska nie jest moim pomysłem, to często używany zwrot przez tamtejszych meteorologów i lotników.

Jako uzupelnienie moge dodac, ze istnieja strony prognozujace warunki w oparciu o model ICON-D2, ktory bazuje na dosyc drobnej siatce wielkosci 2,2 km. Przy tej wartosci sa podobno uzwgledniane juz niektore lokalne warunki panujace w gorach, np. wiatry dolinowe w duzych dolinach. Rozdzielczosc 2 km jest jednak caly czas niewystarczajaca, aby moc uwzglednic w pelni lokalna charakterystyke.
Nie mam osobiscie doswiadczenia z tym modelem i nie potrafie powiedziec, czy ten model generuje faktycznie bardziej realistyczne prognozy.
Prognoza bazujaca na tym modelu jest dostepna np. pod ponizszym adresem:
https://xctherm.com/icon
Prognoza na najblizsze 45 h. bazuje na ICON-D2, powyzej 45 h opiera sie na modelu ICON-EU o nizszej rozdzielczosci.

Pozdrawiam,
Kamil

Przemysław

Postautor: Przemysław » 07 kwietnia 2021, 09:17

calhal pisze:Polecam tez stworzone przez kolege paraglidable.com

Z tym, ze to siec neuronowa analizuje prognozy za nas, na podstawie wczesniejszego doswiadczenia (dane to historia meteo + loty i przeloty z danego miejsca).

A możesz zapytać kolegę czy włączył do tego systemu dane z xcportal.pl ?
Pisałem kiedyś do niego i mówił, że włączy. Nie wiem jednak czy udało mu się to zrobić.

P.

Awatar użytkownika
calhal

Postautor: calhal » 12 kwietnia 2021, 21:18

Przemysław pisze:
calhal pisze:Polecam tez stworzone przez kolege paraglidable.com

A możesz zapytać kolegę czy włączył do tego systemu dane z xcportal.pl ?
Pisałem kiedyś do niego i mówił, że włączy. Nie wiem jednak czy udało mu się to zrobić.

P.

Salut Artur, oui ça va et toi ?
Non, je n'ai pas encore les traces de xcportal.pl, c'est sur ma TODO-list.
Mais j'avais regardé et ça avait l'air d'être facile.

"Nie, nie mam jeszcze trackow z xcportal.pl, to jest na mojej liście TODO. Ale przyjrzałem się temu i wyglada na to ze będzie to dosyć łatwe."

pozdro

Wróć do „Meteorologia”