Zdalnie sterowana wyciągarka MyWinch 2 - Foto/Video relacja

Przestrzeń dla wszelkiej maści wynalazców, racjonalizatorów i grzebusi.

Moderator: prokopcio

Awatar użytkownika
prokopcio
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Re: Zdalnie sterowana wyciągarka MyWinch 2 - Foto/Video relacja

Postautor: prokopcio » 09 kwietnia 2021, 18:08

Trzeba gorzałkę wozić ze sobą i takiemu dać przed rozmową o użyczenie terenu ( ale tylko jeśli jest teren atrakcyjny ;) ).
Oczywiście mówiąc że wszędzie go szukałeś wcześniej ale się nie udało.
Łukasz Prokop

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 09 kwietnia 2021, 20:25

Siedzisz sobie w domu własnym, prywatnym i gapisz się w kineskop. Nogi na ławie. Obok skąpo przyodziana towarzyszka życia. Twój pies leży sobie na rogu dywanu. Wtem otwierają się drzwi i pakuje się gość z walizą do Twojego domu. Za nim jego pies. Gość siada obok Ciebie też ładuje nogi na ławę i ogląda TV. Jego pies zupełnie przyjaźnie nastawiony, podobnie jak jego właściciel, zajmuje dogodne miejsce obok tej wielkiej walizy i łypiąc okiem oczekuje rozwoju wydarzeń. Zdumiony naruszeniem prywatności pytasz człowieka co tu robi. On na to, że tylko na chwilę bo chciał tylko komunikat o Covidzie usłyszeć, a przecież Ty i tak oglądasz, a pies spokojny i waliza bez błota. Po chwili dodaje że radia niema swojego, a tu widział błękit kineskopu przez okno, wejście na płasko było, a nie po schodach to wszedł i zaraz wychodzi nic nie niszcząc... przepraszam dodaje pokornie...:lol:
Jakiś problem?

Mały trawnik przed zakładem. Przyjechał człowiek do sklepu przyzakładowego. Lenistwo nie pozwoliło mu cofać i wyjechać normalnie tylko chciał sobie uprościć i zawadził o trawnik. Ślad zostawił bo trawa śliska, mokra i koło zabuksowało, aż do czarnej ziemi. Stoję obok i kiwam do człowieka. Ten staje opuszcza szybę. Pytam go co by było jak bym mu gwoździem przerysował drzwi. Ten na to: Panie to kosztuje malowanie 400zł za element. To dla niego stanowi wartość bo widocznie nigdy nie miał trawnika i nie wie, że utrzymanie zieleni na posesji też kosztuje i to wcale nie mniej niż to jego malowanie, a ktoś stara się żeby ładnie było i zielono. Dodatkowo jak idziesz przez targowisko gdzie leży pełno śmieci to i Ty też rzucisz papierek, ale na błyszczący hol lotniska to już z pewnością nie. Taki raz przejechany trawnik już nikogo nie powstrzyma przed podobnym uczynkiem i Twoja wieloletnia praca w jedną sobotę idzie się rozmnażać. To tak dla zwady z interlokutorami :lol:
Mariusz Kilian

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 09 kwietnia 2021, 20:41

Jak by zapukał (ten od walizki) to by jeszcze może kawę dostał...czyż nie?
A jak za wschodnią granicę przelecisz i wylądujesz to nie tylko opr, ale do paki wsadzają i międzynarodowy incydent będzie, a nie daj Bóg na Białorusi. Tam szpieg i basta, prowokacja polityczna... :lol: :lol: :lol:
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 09 kwietnia 2021, 21:20

Właśnie pijemy na garbie w Pińczowie i kolega powiedział fajny dowcip.
Dopóki żona cię zadowala nieważne czyja to żona.
Tak mi się z trawnikiem skojarzyło ;)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 12 kwietnia 2021, 19:00

Zważyłem windę 45kg bez stelaża z rolkami który osobno kotwię.
Z aluminiowym bębnem ważyła ok. 40kg, te 5kg jest mocno odczuwalne podczas przenoszenia.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 16 kwietnia 2021, 13:39

Właśnie skończyłem pracę nad nową wersją oprogramowania. Udostępnię jak tylko przetestuję na wyciągarce.
Rozbudowałem menu żeby nie był wymagany programator do zmiany ustawień.

Rozszerzyły się również kody statusu programu oraz błędów:

Statusy programu:
0 : RESET
1 : Bezczynność - czekanie na transmisję
2 : Transmisja OK
3 : Odpala Silnik
4 : Sprawdzanie pracy silnika 3s
5 : Gaszenie silnika
10 : Praca wyciągarki / luz
11 : Naciąg wstępny
12 : Z kopyta
13 : Hol
20 : zwijanie liny
22 : dowijanie końcowe
23 : zatrzymanie silnika

Ewentualne błędy :
1 : silnik nie odpalił
2 : silnik zgasł
3 : nie udana próba zgaszenia silnika
4 : Utrata komunikacji
5 : Awaryjne cięcie liny (gilotyna)
6 : Błąd zwijania liny / przeciążenie
7 : Błąd zwijania liny / przekroczenie zakresu
8 : Za duży wiatr
11 : blokada odpalenia (wysoka pozycja dźwigni manetki)
20 : Przekroczony czas zwijania lub dowijania liny ( 2 min )
22 : przekroczona prędkość dowijania końcowego

Zachęcam również do zapoznania się z dość obszernymi i nudnymi ;) procedurami obsługi wyciągarki:

viewtopic.php?f=60&t=4261
Łukasz Prokop

migl
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: migl » 19 kwietnia 2021, 11:44

prokopcio pisze:Ewentualne błędy :

Łukasz w jaki sposób jest monitorowany stan pracy silnika?

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 19 kwietnia 2021, 12:35

migl pisze:
prokopcio pisze:Ewentualne błędy :

Łukasz w jaki sposób jest monitorowany stan pracy silnika?

Masz w sterowniku wejście ( 1 ) potwierdzające pracę silnika.
Ja to podpiąłem do regulatora napięcia opisanego jako zasilanie świateł. Tam u mnie pojawia się napięcie tylko jeśli silnik pracuje ale to najlepiej poszukać multimetrem w instalacji silnika gdzie pojawia się napięcie tylko podczas pracy.
Łukasz Prokop

Artur9119

Zdalnie sterowana wyciągarka MyWinch 2

Postautor: Artur9119 » 25 kwietnia 2021, 06:55

Witam wszystkich zapaleńców,
Z kuzynem zrobiliśmy 1 krok do zrobienia własnej wyciągarki po tym jak w okolicy Giżycka trafiliśmy na ludzi z Bartoszyc, którzy starą wyciągarką robią pieniądze, kasując za hol na wysokość 100-150m po którym lot trwa 3-5 min, tyle, żeby tylko wrócić w miejsce startu - tyle z żali, zmotywowało nas to do własnej wyciągarki.
Czekaliśmy na odpowiedniego dawcę, chociaż i to może na wyrost nazwane widząc jakie maszyny macie, bo trafiliśmy tylko na 125ccm, Piaggio 7kw, a my ważymy po 110 kg, najwyżej będziemy myśleć o kolejnej jak z tej nie będziemy zadowoleni.
23.042021r kupiliśmy "trupka", Piaggio sportcity one 125 za 1300zł plastiki połamane, ale silnik na chodzie, jeżdżący. Przed nami pełny serwis, olej, filtry. Zaczęliśmy czytać to tuning można łatwo zrobić, zaczynając od rolek wariatora, i sprężyn sprzęgła po większy cylinder 150ccm (jak będzie tylko trochę więcej mocy potrzbne).
Oglądamy wszystko co tu jest i mamy dużo technicznych pytań, np, jak i z czego zrobić "układacz" liny. Po drodze na pewno dużo więcej pytań będziemy mieć, m.in czy do bębna wykorzystać koło czy od podstaw go zrobić, pewnie będziemy zamawiać wycięte boki na maszynie CNC.
Podziwiamy pomysłodawców zdalnej wyciągarki, mamy nadzieję na podobny projekt i czerpanie przyjemności z lotów zamiast denerwowanie się na biznesmenów :) Pozdrawiamy :)

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 25 kwietnia 2021, 09:13

Przy wadze pilota 110 kg hole są często niskie jeśli robi się je przy braku wiatru. Moc silnika ma tu pewne znaczenie, ale wyciągarka w Bartoszycach miała odpowiednią moc i płynnie regulowany moment obrotowy czyli ciąg. Będziesz miał wysokie hole gdy będziesz się holował przy jakimś wietrze lub wstrzelisz się w komin podczas holu.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 27 kwietnia 2021, 13:32

Moja wyciągareczka otrzymała kółeczka, i już w obrębie warsztat, / garaż / wiata nie muszę dźwigać. Strasznie proste i skuteczne.
Oczywiście wielkość kółek wedle uznania / terenu.

Artur, przemyśl czy nie lepiej wykonać wersję dera bez układacza. Jest za równo prosty i jak widać skuteczny, także coraz bardziej uważam, że układacz to niepotrzebna znaczna komplikacja układu.
A to jest jeden z bardziej skomplikowanych elementow wyciągarki.

Add:
Odpalona po zimie, sprawdzony algorytm dowijania liny, platforma do przewozu i ewentualnego holu z haka ( wspólna z ppg ) gotowa,
Wszytko gotowe, sezon czas zaczynać :)

Załączniki
1.jpg
1.jpg (311 KiB) Przejrzano 7649 razy
2.png
2.png (713.46 KiB) Przejrzano 7649 razy
3.png
3.png (784.75 KiB) Przejrzano 7649 razy
4.png
4.png (1019.39 KiB) Przejrzano 7649 razy
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 26 sierpnia 2021, 00:22

Dziś kilka testów kilku kosmetycznych usprawnień softu, pierwsze bezpośrednie hole z haka
Testy parametru pionowego startu : Z kopyta
Test poziomu mojego stresu - pierwszy raz dałem do ręki manetkę pilotowi "z zewnątrz".
Bardzo mnie cieszy, że zwijanie i dowijanie działa perfekcyjnie

Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
der
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 26 sierpnia 2021, 15:49

Czy tylko ja tak mam, że oglądając powyższy zlepek w 17 sekundzie krzyczę "Prawa kurwa !" ?

Kolega na Delcie trupcze jak (bez urazy) z krwi i kości ppgant. Natomiast twój start piękny :)... aż chciałoby się zobaczyć więcej.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 26 sierpnia 2021, 16:41

der pisze:Czy tylko ja tak mam, że oglądając powyższy zlepek w 17 sekundzie krzyczę "Prawa kurwa !" ?

Kolega na Delcie trupcze jak (bez urazy) z krwi i kości ppgant. Natomiast twój start piękny :)... aż chciałoby się zobaczyć więcej.

W pierwszym holu miałem sporą odchyłkę z lewej i lecąc na wyciągarkę zwiało mnie mocno na prawo a po wypieciu lina spadła na drzewa parku ( spokojnie wyciagarka z dużą predkoscią przeciagnęła ją po czubkach drzew ). W kolejnych holach świadomie odchodziliżmy troszkę z kierunku ale TAK rzeczywiście kolegę ( swobodniak nie mający styczności z ppg ) kilka razy upomnialem, że przesadza z tą lewą. Holi ma sporo za sobą więc dawał rady w sumie bez problemów )

Co do startu to to mam wrażenie, że to moje jakieś koślawe a jego normalne.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 26 sierpnia 2021, 16:57

Twój widziałem tylko jeden. I był super, na leniwca. Gdy mam taką możliwość startuję podobnie. Gdy jednak trzeba podbiec, podbiegam z klatą do przodu, jak w starcie górskim, a kolega nieppegant w pierwszym holu, biegnie jak ... ppgant, albo ktoś kto lata wyłącznie z wyciągarki i czeka aż go zabierze. Stąd moje pomówienia. Za które przepraszam :)

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 26 sierpnia 2021, 17:58

To nie było pomówienie tylko porównanie :)
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 26 sierpnia 2021, 18:23

Wiesz jak najlepiej dojebać komuś we wrocławskim środowisku paralotniowym ?
Zwyzywać go od ppganta :lol:

Awatar użytkownika
prokopcio

Ważne spostrzeżenia

Postautor: prokopcio » 27 sierpnia 2021, 12:01

Haj Chłopaki i dziewczyny :)

Będzie troszkę przydługawe :

Przeanalizowałem sporo zebranych materiałów tracków, filmików i mam pewne ważne spostrzeżenie ( pewnie oczywiste dla tych co się ciągają na co dzień od lat :lol: ) .

Dość kluczowa sprawa do optymalnego wykorzystania mocy napędu automatycznego.
Stosunek prędkości do siły holu - to nie takie oczywiste i bardzo nieproporcjonalne...
Płynnie zwiększając siłę holu paralotnia zwiększa kąt natarcia przez co zmniejsza się prędkość za to zwiększa skuteczność holu.
Podczas takiego płynnego zwiększania "gazu" jest taki punkt krytyczny gdzie nagle paralotnia przechodzi na duże wznoszenie a małą postępową ( tzn. postępowa jest względem powietrza do góry a nie względem gruntu więc nie grozi przeciągnięcie. )
ALE przejście przez ten punkt krytyczny podczas gdy mamy sporo gazu a lina nagle zwalnia generuje znaczny przyrost siły ( w moim przypadku skok jest z ok.100kg na 150kg ) przez co wyciągarka dość znacznie zmniejsza gaz w celu powrotu do 100kg. mimo, że jest to płynne zmniejszenie to paralotnia wchodzi na mniejsze kąty i przyspiesza co w konsekwencji zmniejsza siłę na linie więc jeszcze bardziej przyspiesza, efektywność holu ZNACZNIE spada.

jak człowiek holuje to steruje gazem poprawnie "podświadomie" nie wnikając w takie niuanse.
rada jest jedna - muszę przerobić Algorytm który będzie rozpoznawał ten punkt i starał się skuteczniej w nim utrzymać.
W tej chwili algorytm jest wspólny dla całego holu i sprawdza się nie najgorzej poza tym punktem. Dla tego punktu trzeba z siłą bardzo powoli schodzić w dół ale nie dopuszczać do spadnięcia poniżej zadanej wartości więc dodawanie gazu musi być bezzwłoczne ponieważ w tym punkcie siła po prostu drastycznie spada ( w moim przypadku do 50kg ) a aktualny algorytm potrzebuje ok. 5-10 s do powrotu do zadanej siły.

Reasumując w pierwszej wersji softu miałem powolne dodawanie gazu a szybkie zdejmowanie,
w aktualnej wersji mam to tak samo dla dodawania i odejmowania
a docelowo chcę szybko gaz dodawać a powoli zdejmować.

z obserwacji zauważyłem, że chwilowe siły nawet przekraczające 150kg ( dla mojej startowej 100kg ) nie stanowią problemów za to spadek do 60kg pogrąża hol. Jedynie kwestie wytrzymałościowe należy rozpatrzyć pod względem sporych sił.

Dla słabych wyciągarek jak moja jest to o tyle korzystne, że przy większej sile mamy mniejszą prędkość zwijania więc lepsze wykorzystanie mocy :)

JEDNAK DLA SILNIKÓW O DUŻEJ MOCY należy podejść do tego tematu bardzo ostrożnie.

tu skuteczność holu ( 450m rozwiniętej liny ) przy starcie z kopyta i utrzymaniu dużego kąta natarcia:
https://xcportal.pl/node/202892
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 27 sierpnia 2021, 13:29

Problem rozbija się o kąt liny w odniesieniu do kąta natarcia skrzydła. Czy jest to dokładnie 90 w stosunku do paralotni, czy 45 do gruntu nie wiem, ale efektywność maleje wtedy, gdy lina próbuje bardziej ściągnąć paralotnię na dół niż do siebie.Żadne programowe czarymary nie zastąpią długości rozwiniętej liny i wiatru wiejącego w pysk. Chodzi o to by przed uzyskaniem tego kąta zrobić jak najlepszą wysokość. Alternatywą jest hol z nawrotem.
Jeśli pierwsza faza holu była słaba (np boczna odchyłka wiatru), to druga będzie substytutem holu w locie poziomym. Dodatkowe 50kg ciągu tego nie zmieni.

Dla słabych wyciągarek jak moja jest to o tyle korzystne, że przy większej sile mamy mniejszą prędkość zwijania więc lepsze wykorzystanie mocy

Ja tu widzę błąd logiczny. Siła na linie jest wypadkową masy ciągniętej i oporów w stosunku do powietrza. Zjawisko mniejszej prędkości i większej siły może zajść tylko wtedy, gdy jakieś zjawisko poboczne może nam tę prędkość zastąpić. Czyli podmuch. Inaczej my musimy ją wytworzyć, a tym samym zwiększyć prędkość.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 27 sierpnia 2021, 14:03

der pisze:Zjawisko mniejszej prędkości i większej siły może zajść tylko wtedy, gdy jakieś zjawisko poboczne może nam tę prędkość zastąpić. Czyli podmuch. Inaczej my musimy ją wytworzyć, a tym samym zwiększyć prędkość.
Zgodzę, się, jak się ma zbyt mało mocy ciężko wejść w bezwietrzu na te duże kąty natarcia ale jak już wejdziesz to należy ten kąt szanować bo wtedy masz małą prędkość zwijania liny więc możesz dostarczać więcej niutonometrów. Do tej pory w tym piku jaki powstaje podczas wchodzenia na duży kąt wyciągarka odpuszczała gaz i robił się z tego delfinek niestety właśnie ze względu na zmniejszenie kąta i znaczne przyspieszenie paralotni ( a silnik akurat zwolnił ). zazwyczaj podczas początku holu wchodzi się w strefę przyspieszonego wiatru względem tego przy samej ziemi - to dobry moment, żeby złapać byka za rogi i już nie puszczać.
Łukasz Prokop

Wróć do „ZPT”