Konwergencja

Znajomość meteorologii jest wymagana do bezpiecznego latania, ale jest też ciekawa sama w sobie. W tym forum możesz zamieszczać wszystko co związane z pogodą, zarówno w ujęciu paralotniowym jak i w ogólnym
Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Konwergencja

Postautor: uriuk » 08 maja 2021, 10:22

Krzycha pisze:Uriuk o czym Ty mówisz?? Człowiek pyta o konwergencję zdatną do latania a Ty opisujesz swoje ekstremalne doświadczenia wygenerowane przez CB-ek w warunkach w których w ogóle nie powinieneś się znaleźć.
Masakra...

Nie rozumiem. Cebek wywoluje konwergencje. Ona jest silna. Wraz z odlegloscia od cebeka slabnie. Do zera. W miejscu w ktorym sie znalazlem byla za silna. 50 km dalej byla juz pewanie OK, 100 km dalej byla slabiutka. W jakiejs tam odlegolosci od CB nadawala sie do latana. i w tym momencie pojawia sie Krzycha, caly na bialo, i twierdzi, ze na plaskim konwergencja co najwyzej zmniejsza opadanie, a prawdziwe konwergencje to tylko w gorach. Kurtyna

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 08 maja 2021, 10:45

Zbyszek Gotkiewicz pisze:To nie wiem, czy to zjawisko podnoszenia ciepłego powietrza przez zimne ma nazwę. Można to nazwać chyba lokalnym frontem chłodnym. Też latalem raz w czymś takim. Ściera była masakryczna.

Front to caly szereg cumolunimbusow zlewajacy sie w jedna linie. Pojedynczy cebek frontem nie jest. Moze byc wielgachny (tzw superkomorka) ale dalej nie jest to front. Opad z tego cebeka transportuje zimne masy powietrza w okolice powierzchni ziemi, co wywoluje szkwal. Ten szkwal wbija sie pod cieple powietrze i mamy konwergencje.
Oczywiscie przywoity front chlodny tez wywoluje konwerencje, bo sklada sie z szeregu cebekow polaczoych w jedna linie.
Kiedys taka konwergencja zerwala mi line podczas holu za wyciagarka na szybowcu. Zawrocilem i przeszedlem przez linie konwergencji jeszcze dwukrotnie. Tak jak piszesz, sciera byla masakryczna, Bylo to w Opolu, wiec jak najbardziej na plaskim. Pisze to, bo kraza mity o tym, ze na plaskim to konwergencja co najwyzej zmniejsza opadanie :)

Krzycha
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Krzycha » 08 maja 2021, 11:20

gttony - gdzie spodziewać się konwergencji mogą wskazać portale pogodowe.
Jak rozpoznać konwergencję bryzową może pomóc załączony film.
Oczywiście warunkiem koniecznym dla takiej konwergencji jest występowania morza albo innego dużego akwenu.
Generalnie szukaj na styku wiatrów chmur większych niż wszystkie inne wokoło układające się w pseudo szlak. Do tego chmura ta będzie miała złamaną podstawę a na krawędzi złamania będą wisiały farfocle :)
Gdy jest bezchmurnie to nie wiem jak tego nie pomylić z innymi zjawiskami termicznymi.
Ostatnio zmieniony 08 maja 2021, 11:22 przez Krzycha, łącznie zmieniany 1 raz.

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 14 maja 2021, 23:13

gttony pisze:Im więcej danych i odpowiedzi tym więcej nasuwa mi się nowych pytań.
Jak często można napotkać takie zjawisko i czy da się je przewidzieć?
Witać jak Tomek w swoim filmie sprawdzał na SAT24, ale czy jest coś lepszego niż SAT24?

Czesc.

Tu masz film w j.angielskim. Gdzie panowie omawiają to zjawisko dos szczegółowo. Oglądałem pobieżnie bo lubię zwięźle i krótkie wyjaśnienia.
Co do samej konwergencji to świetnie jest widoczna na wykresie "T-scew" lub sondowaniu atmosfery tzw. "sounding". Widzę ze masz plansze z Rasp wiec tam powinna być opcja sounding i pojawić się wykres temperaturowy nad danym obszarem. Na takim wykresie krzywa po lewo to punkt rosy a krzywa po prawo to krzywa temperatury powietrza. Jeżeli temperatura powietrza nagle rośnie zamiast malec wraz ze wzrostem wysokości to mamy do czynienia z konwergencja.

https://4.bp.blogspot.com/-jvbOuzvXTYg/ ... unding.png

A tu link do wspomnianego filmu :

Pozdrawiam Pawel Cypel

Krzycha

Postautor: Krzycha » 16 maja 2021, 18:21

>Na takim wykresie krzywa po lewo to punkt rosy a krzywa po prawo to krzywa temperatury powietrza. Jeżeli temperatura powietrza nagle rośnie zamiast malec wraz ze wzrostem wysokości to mamy do czynienia z konwergencja.<

Chyba jednak INWERSJĄ a nie konwergencja.
Z drugiej strony skoro nikt inny Cię nie poprawił to możesz mieć rację. :)

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 16 maja 2021, 19:16

Krzycha pisze:>Na takim wykresie krzywa po lewo to punkt rosy a krzywa po prawo to krzywa temperatury powietrza. Jeżeli temperatura powietrza nagle rośnie zamiast malec wraz ze wzrostem wysokości to mamy do czynienia z konwergencja.<

Chyba jednak INWERSJĄ a nie konwergencja.
Z drugiej strony skoro nikt inny Cię nie poprawił to możesz mieć rację. :)

Nie mam racji. Trafna uwaga.
Rzeczywiście pomyliłem pojęcia jeżeli chodzi o wykres.
Inwersja jest tylko temperaturowa co do konwergencji to chyba tez bo jeżeli front chłodny ściera się z frontem ciepłym na przykład mamy możliwość zajścia konwergencji ale to całkiem inne zjawisko. Jednak musi być widoczne na wykresie t-scew bo umiemy przewidzieć występowanie konwergencji.
Myślę ze musimy rozważyć dodatkowo jak wygląda porcja rozgrzanego powietrza odrywającego się od podłoża i to jest trzecia krzywa na wykresie a po angielsku nazywa się Parcel Laps Rate. Za slaby jestem żeby rozważać ten problem chyba ze mamy tu jakiegoś meteorologa co może pomoc.
Dziękuję za podpowiedz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Pawel Cypel

Wróć do „Meteorologia”