Podwyżka cen Dudka

...z kraju i ze świata. Linki do newsów związanych z paralotniarstwem.
Awatar użytkownika
micro
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kontakt:

Re: Podwyżka cen Dudka

Postautor: micro » 30 października 2021, 23:37

Zbyszek Gotkiewicz pisze:... To musi jebnąć.

A wtedy, (albo i wcześniej), My musimy przejąć władzę...
Roman Michalak

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 30 października 2021, 23:44

micro pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:... To musi jebnąć.

A wtedy, (albo i wcześniej), My musimy przejąć władzę...

To już dawno powinno się stać zgadzam się z Tobą w 100%

Jakiś latacz

Postautor: Jakiś latacz » 31 października 2021, 08:06

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 30 października 2021, 23:17

Tylko marzenia są darmowe. Prawdziwe latanie kosztuje. Fakt, że jest to najtańsze latanie nie oznacza że jest tanie. Jeśli chcesz latać na paralotni musisz się liczyć z wydawaniem 10 tysięcy rocznie na sprzęt i wyjazdy. To moje kalkulacje sprzed kilku lat. Teraz to pewnie jest jakieś 12 tysięcy.

Czy mógłbyś napisać ile godzin spędzisz w powietrzu z te pieniądze ?

Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: der » 31 października 2021, 08:18

Zbyszek, twoi dekarze podeszli w odróżnienia od Dudka do ciebie fair. Zawarli umowę warunkową, rozbili ją na części i cenę końcową uzależnili od cen produktów w chwili wykonania. Bo tacy bzdurni dekarze okazali się być bardziej przewidujący niż największy producent skrzydeł napędowych w Europie.
Że powinien się spowiadać z kosztów produktu i marży?
Niekoniecznie.
Wystarczyło zbierać zamówienia maksymalnie na jeden okres opróżnienia magazynu z półproduktów, tak jak to robi się w handlu.
Póki co koszty robocizny jeszcze nie wzrosły. Nie tak drastycznie z miesiąca na miesiąc. Zatem taki termin jest od lat dawno wypracowany i dla takiego producenta prosty do przewidzenia.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 31 października 2021, 08:20

Zbyszku. Twoi dekarze zachowali się uczciwie i poprawnie.
Dudek z tego co tu czytam. Nie. Niestety mnie to dotyka w mojej branży zarówno od strony zakupów jak i sprzedaży. Oczywiście podniosłem ceny ale nie tym co już zamówili, czy to co mam zakontraktowane.

Der słusznie zauważył, że zysk producenta jest na tyle duży, że bezproblemowo mógłby sprzedać już zamówione po starej cenie i nie wierzę, że byłby na minusie.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 31 października 2021, 08:30

Zauważyłem u kolegów przedsiębiorców, że jak zarobią na zlecenu trochę mniej niż na poprzednim to psioczą, że stracili. Wg mnie tylko trochę mniej zyskali.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 31 października 2021, 08:32

Odpowiadam jakiemuś lataczowi.

Za 10 tysięcy można sobie zafundować jakieś 5 wyjazdów w fajne miejsca do latania każdy na tydzień. W ciągu tygodnia możesz wylatać do 20 godzin jeśli zależy Ci bardzo na godzinach w powietrzu. Oczywiście ten prosty schemat ma mnóstwo modyfikacji bo najczęściej nie ma możliwości czasowych na zrobienie sobie pięciu tygodniowy urlopów. Ci mają najgorzej, bo pozostaje im latanie w Polsce co wymaga już sporych umiejętności i też tanie nie jest. Jeśli kogoś stać na zrobienie sobie pięciu lub więcej urlopów w ciągu roku to jest w dużo lepszej sytuacji bo podowiadywać planując wyjazdy da się koszt takiego jednego urlopu w miejscu fajnym do latania obniżyć do tysiąca złotych. Pierwszy sezon latania i tak będzie dwa razy droższy jeśli w kosztach uwzględnimy jakieś 4 tysiące na kurs i egzamin oraz zakup sprzętu za 8 - 12 tysięcy. Warto też na początku, czyli przez pierwsze dwa lata wydać trochę więcej dla nauczenia się latania, bo potem to, co w największym stopniu ogranicza nasz nalot są żałośnie niskie umiejętność. Najszybciej można się uczyć latać na zawodach i da się zmieścić z wydatkami na poziomie założonych dwóch tysięcy za wyjazd mimo wpisowych sięgających już 260 euro.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 31 października 2021, 08:43

prokopcio pisze:Zbyszku. Twoi dekarze zachowali się uczciwie i poprawnie.
Dudek z tego co tu czytam. Nie. Niestety mnie to dotyka w mojej branży zarówno od strony zakupów jak i sprzedaży. Oczywiście podniosłem ceny ale nie tym co już zamówili, czy to co mam zakontraktowane.

Der słusznie zauważył, że zysk producenta jest na tyle duży, że bezproblemowo mógłby sprzedać już zamówione po starej cenie i nie wierzę, że byłby na minusie.

Jeśli ktoś zamawiam teraz skrzydło u Dudka to dostanie je w marcu. Ja bym się nie podjął przewidywania cen na marzec. Jeśli uprzedzanie klientów, że sprzedaż odbędzie się po wyższych cenach, bo wszystkie prognozy na to wskazują i do tego daje klientowi możliwość rezygnacji to uważam, że jest to normalne działanie firmy. Jeśli bierzesz kredyt w banku to bank sobie gwarantuje zmianę wysokości rat w zależności od wysokości inflacji.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 31 października 2021, 08:49

Problem nie w tym, ze Dudek podniosl ceny, bo jesli nie bieze zaliczek, to obowiazuje cena z dnia dostawy. Problem w tym, ze posrednik samowolnie pobral pieniadze z gory i teraz jest w glebokiej czarnej niedoli.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 31 października 2021, 09:09

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Jeśli uprzedza klientów, że sprzedaż odbędzie się po wyższych cenach, bo wszystkie prognozy na to wskazują i do tego daje klientowi możliwość rezygnacji to uważam, że jest to normalne działanie firmy.
Jeśli tak jest to wszystko w porządku, Wygląda na to, że źle odczytałem przekaz postów.
Łukasz Prokop

szymon.strus
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: szymon.strus » 31 października 2021, 09:35

Zbyszek, Uriuk,

Zapominacie w tym wszystkim o prawie konsumenta do znajomosci ceny jaka ma zaplacic z produkt. Dla mnie podejmujac decyzje nt wyboru konkretnego skrzydla cena ma spore znaczenie. I przy takich praktykach moje kalkulacje biora w leb. Bo podczas realizacji zamowienia moze okazac sie ze atrakcyjniejsza cena z dnia skladania zamowienia okazala sie wyzsza niz oferta konkurencji. I to jest nieuczciwe. Jest to ten sam poziom 'marketingu' jak doliczanie roznorakich oplat przez tanie linie lotnicze.
Nie slysze/czytam tutaj narzekania przedstawicieli firmy Dudek na polroczne okresy oczekiwania na realizacje zamowien. Dla producenta to jest b. komfortowa sytuacja. Jesli tak problematyczne jest oszacowanie ostatecznej ceny w tak dlugim okresie czasu to moze nalezaloby zminimalizowac ryzyko skracjac czas realizacji zamowienia, a nie przerzucac je na konsumenta.
Dodatkowo problem, moim zdaniem bierze sie z modelu dystybucji. Dla mnie glajt jest takim samym towarem jak ziemniaki czy telewizor. Dla Was jako dystybutorow to inwestycja podobna do budowy domu - rozlozona w czasie, z wbudowanym ryzykiem zmiany cen. Ja biorac ziemniaki z polki w sklepie nie drze na mysl co wyskoczy na kasie i mam swiete prawo zaplacic tyle ile widnialo na etykiecie z cena.

P.S. Jesli ten czy inny producent/dystrybutor informuje o takich praktykach na etapie skladania zamowienia to jakies usprawiedliwienie to jest. Ale nadal uwazam ze jest to srednia forma zarzadzania ryzykiem i u mnie wywoluje niechec, bo powoduje ze porownania ofert z perspektywy cenowej nie maja zadnego sensu.
pzdr,
/Szymon

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 31 października 2021, 09:36

prokopcio pisze:Zbyszku. Twoi dekarze zachowali się uczciwie i poprawnie.

Nie tyle na minusie to i tak na dużym plusie właśnie też to miałem na myśli pisząc poprzednie posty .....

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 31 października 2021, 09:40

uriuk pisze:Problem nie w tym, ze Dudek podniosl ceny, bo jesli nie bieze zaliczek, to obowiazuje cena z dnia dostawy. Problem w tym, ze posrednik samowolnie pobral pieniadze z gory i teraz jest w glebokiej czarnej niedoli.

To też prawda dlatego ja osobiście nigdy w życiu nie wziąłem od nikogo żadnej zaliczki mimo , że ludzie nie raz sami chcieli ją zostawiać. Sprawa prosta odbierasz towar czy usługę i wtedy płacisz .

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 31 października 2021, 09:41

Nie jest w porządku, bo podwyżka dotyczy nie tych zamawianych po 1 listopada, ale tych zrealizowanych. Czyli nadal podtrzymuję opinię że zamówienie nie jest wiążące dla tylko jednej ze stron. A żeby się odciąć od roszczeń konsumenta, producent opiera dystrybucję wyłącznie na bazie pośredników lokalnych. W innym wypadku groziłby mu pozew zbiorowy. I to oni są tu ofiarami nieuczciwego biznesowego podejścia producenta. A gdyby tak w drugą stronę? W trakcie oczekiwania materiały tanieją, albo i nie, tak czy siak klient decyduje się zapłacić mniej przy odbiorze, ewentualnie łaskawie stwierdza, że jak nie chcesz, to nie musisz mi sprzedawać. I tak nagle podejmuje tę samą decyzję 200 dealerów w tej samej chwili. Kpina, co?
Podsumujmy wnioski.
Obecnie zamawiając produkt
* nie wiemy kiedy zostanie dostarczony
* nie wiemy ile będzie kosztował
* po kilku miesiącach oczekiwania i złamaniu warunków umowy, w postaci podniesienia ceny odbioru, klient ma prawo rezygnacji z zamówienia, nie otrzymując jakiejkolwiek rekompensaty z tego tytułu.

Producent widzę pogrywa w sposób w jaki w końcu inni nie będą chcieli grać.
Może dojść do sytuacji, gdy lokalni sprzedawcy wycofają z oferty produkty danego producenta ze względu na nieuczciwe zmiany zasad gry w trakcje jej trwania. Dla zachowania dobrej twarzy i niechęci do boksowania się z klientem po sądach. A wystarczy tylko jeden pieniacz klient i rozgłoszenie tego pocztą pantoflową w mediach społecznościowych.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 31 października 2021, 09:48

Ostatnie 20 lat praktycznie nie bylo inflacji. W Polsce jest to stan nienormalny. A wy ciagle usliujecie stosowac zasady tego stanu nienormalnego, choc sytuacja sie zmienila. Niedlugo bedzie tak, ze kupisz bulki w markecie po 30 pln za sztuke, a zanim odstoisz w kolejce do kasy nabija ci juz cene 33 PLN, bo w miedzyczasie podrozaly.

Kiedys zarabialeem kilkascie milionow miesiecznie.

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 31 października 2021, 09:54

Uriuk nie wiem gdzie ty byłeś przez ostatnie 20 lat ale chyba nie w Polsce.
Mogę ci przytoczyć dziesiątki przykładów produktów użycia w dniu codziennym, które do czasu koronojebca podrożały przez ostatnie 20 lat o jakieś od 100 do 200 procent.
To wystarczająco dużo czasu i doświadczenia, by taki producent wypracował metody działania niepozostawiające złych skojarzeń.
Ale wątek nie o tym.

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 31 października 2021, 09:55

der pisze:Nie jest w porządku, bo podwyżka dotyczy nie tych zamawianych po 1 listopada, ale tych zrealizowanych. Czyli nadal podtrzymuję opinię że zamówienie nie jest wiążące dla tylko jednej ze stron. A żeby się odciąć od roszczeń konsumenta, producent opiera dystrybucję wyłącznie na bazie pośredników lokalnych. W innym wypadku groziłby mu pozew zbiorowy. I to oni są tu ofiarami nieuczciwego biznesowego podejścia producenta. A gdyby tak w drugą stronę? W trakcie oczekiwania materiały tanieją, albo i nie, tak czy siak klient decyduje się zapłacić mniej przy odbiorze, ewentualnie łaskawie stwierdza, że jak nie chcesz, to nie musisz mi sprzedawać. I tak nagle podejmuje tę samą decyzję 200 dealerów w tej samej chwili. Kpina, co?
Podsumujmy wnioski.
Obecnie zamawiając produkt
* nie wiemy kiedy zostanie dostarczony
* nie wiemy ile będzie kosztował
* po kilku miesiącach oczekiwania i złamaniu warunków umowy, w postaci podniesienia ceny odbioru, klient ma prawo rezygnacji z zamówienia, nie otrzymując jakiejkolwiek rekompensaty z tego tytułu.

Producent widzę pogrywa w sposób w jaki w końcu inni nie będą chcieli grać.
Może dojść do sytuacji, gdy lokalni sprzedawcy wycofają z oferty produkty danego producenta ze względu na nieuczciwe zmiany zasad gry w trakcje jej trwania. Dla zachowania dobrej twarzy i niechęci do boksowania się z klientem po sądach. A wystarczy tylko jeden pieniacz klient i rozgłoszenie tego pocztą pantoflową w mediach społecznościowych.

Mogło by tak się stać ale się nie stanie . Jeśli ktoś jak pisałem wcześniej jest monopolistą A Dudek jest to co by nie zrobił i tak ludzie będą kupować . Jeśli byłby ktoś drugi z dokładnie tymi samymi skrzydłami na rynku ale z tymi samymi to wiesz mi na tą chwilę wszyscy kupowali by gdzie ińdziej dla zasady to pewne w 100% a ten pierwszy sprzedawca już by mało co albo w ogóle nie sprzedał .

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 31 października 2021, 10:03

Nie jest monopolistą. Świetnie to widać po rynku skrzydeł swobodnych. A pośrednik zwykle oferuje produkty kilku producentów. Będzie miał z czego żyć.
Jeśli klient usłyszy mogę ci zamówić, ale za pół roku, i nie wiadomo o ile drożej, albo za miesiąc z gwarancją ceny to również się zastanowi. Dotychczas wchodził w rachubę jedynie ciężar oczekiwania. A teraz doszedł także ceny. To nie jest artykuł pierwszej potrzeby. A z tego tortu co chwilę próbuje ugryźć swój kawałek ktoś nowy. Rynek nie lubi próżni, a sentymenty kończą się tam, gdzie zaczynają się pieniądze.

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 31 października 2021, 10:16

Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że w salonie złożył zamówienie na nowy samochód, na który jak wiadomo czeka się kilka miesięcy bo muszą zrobić taką konfigurację jaką sobie klient zażyczył, i przy odbiorze powiedzieli mu że jednak będzie drożej?

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 31 października 2021, 10:19

der pisze:Nie jest monopolistą. Świetnie to widać po rynku skrzydeł swobodnych. A pośrednik zwykle oferuje produkty kilku producentów. Będzie miał z czego żyć.
Jeśli klient usłyszy mogę ci zamówić, ale za pół roku, i nie wiadomo o ile drożej, albo za miesiąc z gwarancją ceny to również się zastanowi. Dotychczas wchodził w rachubę jedunie ciężar oczekiwania. A teraz doszedł także ceny.

Owszem są inne skrzydła na rynku ale kto ma serwis na miejscu choćby nawet ? Kolega ma 4 letnie apco 60 godzin nalotu skrzydło poszło na przegląd bo zobaczył jakieś zgrubienie na linie i co się okazuje. Wszystkie liny do wymiany nie przeszło przeglądu na zrywalność . I co się dalej dzieje info leci do izraela w izraelu takich tematów na pęczki czy Apco bierze odpowiedzialność za to co się dzieje? Nie bardzo gwarancja się skończyła obciąża kosztami klienta przykład wymiana lin 3500zł . I co ? Możesz to skrzydło wywalić do śmieci albo płacić jak za woły już nie wspomnę , że osobiście sam na takim skrzydle bym nie poleciał nawet po naprawie . Uprzedzam ewentualne wpisy pewnie przeciążał skrzydło . Nie nie przeciążał . To tylko jeden przykład a jest ich wiele. Już nie wspomnę o urywających się w locie trymerach Nie wiem jak inne skrzydła ale do PPG tak czy siak najlepsze są Dudkowe choćby ze względu na ewentualny serwis na miejscu i trwałość skrzydeł . To jest moje zdanie ale każdy może mieć swoje :)

Wróć do „Wiadomości”