Podwyżka cen Dudka

...z kraju i ze świata. Linki do newsów związanych z paralotniarstwem.
Awatar użytkownika
der
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Re: Podwyżka cen Dudka

Postautor: der » 31 października 2021, 10:32

Liny stosowane przez producentów skrzydeł, tak jak i materiały na powłoki są zwykle produktem dwóch światowych potentatów. Ich trwałość jako produktu końcowego zależy od wybranego rodzaju. Nie wiem o jakim skrzydle piszesz, możesz założyć osobny wątek i opisać rzeczowo problem ku przestrodze innych.
Ogólnie wiadomym jest, że bezoplotowe liny są dużo bardziej podatne na uszkodzenie i warunki przechowania. Dawno temu w moim Hadronie po dwóch latach użytkowania serwis Dudka stwierdził słabą jakość lin i zaproponował wymianę głównego olinowania tym raze na oplotowe. Na mój koszt. Oczywiście, że się zgodziłem, bo co, do przykrywania kopca ziemniaków używać dwuletniego glajta? Także wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Postautor: uriuk » 31 października 2021, 10:43

matgaw pisze:Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że w salonie złożył zamówienie na nowy samochód, na który jak wiadomo czeka się kilka miesięcy bo muszą zrobić taką konfigurację jaką sobie klient zażyczył, i przy odbiorze powiedzieli mu że jednak będzie drożej?

Jak zamawiasz samochod, to placisz z gory. Nikt ci nie posklada samochodu bez przedplaty. Jak widzisz Dudek szyje bez zadnych przedplat, czyli idzie klientom na reke. System jest uczciwy, bo jesli nagle wszystko podrozejie np 10 razy, to placisz za wartosc sprzetu po cenie z dnia zaplaty i nikt nie jest stratny. W to wszytko wmieszal sie jakis kombinator, ktory postanowil za pieniadze klienta cos tam sobie ugrac i wbrew zasadom wzial naleznosc z gory, co bylo zupelnie nie wymagane przez fabryke. Klient dzwonil do fabryki i sie nie zapytal. Zupelnie jak krolik hipnotyzowany przez weza. Niby dorosli ludzie, a daja sie robic w bambuko marketingowcom-czarusiom. Ja to znam z Afryki. "Special prajs for ju maj frend". I gawiedz kupuje gipsowe kamienie szlachetne nie zastanawiajac sie dlaczego ktos sprzedaje towar po obnizonych cenach.
To taka gra, kto kogo przechytrzy. W tym przypadku obaj zakiwali sie na amen, a my mamy rozrywke.
Ide po popcorn, bedzie wesolo. Moge przyjmowac zaklady kto byl tym cwanym sprzedawca.

Awatar użytkownika
prokopcio
Doświadczenie: Świeżak po Kursie

Postautor: prokopcio » 31 października 2021, 10:52

uriuk pisze:
matgaw pisze:Czy ktoś spotkał się z sytuacją, że w salonie złożył zamówienie na nowy samochód, na który jak wiadomo czeka się kilka miesięcy bo muszą zrobić taką konfigurację jaką sobie klient zażyczył, i przy odbiorze powiedzieli mu że jednak będzie drożej?
Jak zamawiasz samochod, to placisz z gory. Nikt ci nie posklada samochodu bez przedplaty.

Nigdy nie płaciłem z góry, zawsze przy odbiorze cenę ustaloną podczas umowy, jedynie zaliczkowałem ok 10% wartości.
Łukasz Prokop

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 31 października 2021, 11:07

Bo mlody jestes. Jesli z powodu inflacji towar od zamowienia do realizacji podrozenie dwukrotnie, to zmienia sie tez umowy. Caly czas przykladacie zwyczaje z ostanich kilkunastu lat do obecnych czasow. Nie dociera do was, ze to sie juz skonczylo?
Miesiac temu uszkodzilem szybe w samolocie. Ona jest z poliweglanu 2 mm. Okazalo sie, ze towar wymiotlo z magazynow. Zamowilem szybe za 130 PLN. Przyszla, ale 3 mm. Sprzedawca mi powiedzial, ze moge wziac sobie ta 3 mm (choc jest drozsza), albo poczekac az dojdzie zamowiona 2 mm, ale juz za 180 pln. Ta grubsza byla juz warta ponad 200 PLN. Co zrobisz, jak nic nie zrobisz.
Jak ktos wyjmowal pieniadze z bankomatu, to pewnie zauwazyl, ze sa to nowiutkie banknoty z kolejnymi numerami serii. Rzad produkuje pieniadze na potege. Zwlaszcza nasz rzad.

Banknot-2-000-000-zl-1992-rok-.jpg
Banknot-2-000-000-zl-1992-rok-.jpg (25.58 KiB) Przejrzano 4638 razy

Awatar użytkownika
der

Postautor: der » 31 października 2021, 11:33

A ja twierdzę, że nadto generalizujsz. Obecna sytuacja gospodarcza jest czymś anormalnym i pociągnie za sobą drugą falę ale nie rozpędzi niekończącej się oscylacji wahadła. Ma zbyt globalny zasięg.
Doszło do kilku splotów biznesowych zgrzytów, które wytworzyły wspomnianą falę spekulacji na rynku energetycznym.
W końcu Australia będzie musiała się pozbywać węgla, Chińczycy jeśli nie bezpośrednio to zaczną kupować go przy pomocy pośredników jak Ukraina gaz, którego w końcu Putin nie będzie miał gdzie magazynować i zostanie zmuszony do odkręcenia kurków. Jedna głupia baba zablokowała transport z Azji na kilka tygodni burząc tymsamym wypracowane przez dziesiątki lat łańcuchy dostaw, ale nie prędko pojawi się taka druga.
Na rynku lokalnym rozkokoszeni handlarze ruskim opałem nagle z gorszego jakościowo produktu nierzadko pochodzącego z kopalni odkrywkowych zrobili z niego produkt luksusowy, gdzie opał z polskich kopalni nie zdrożał wcale. I słusznie wprowadzono tam reglamentację, a cena detaliczna jest równa "hurtowej" inaczej spekulancji zaoraliby rynek na dobre. Szkoda tylko, że ci sami mają dostęp do nawozów i produktów drewnopochodnych, bo strzygą rynek aż miło. W Chinach już ogłoszono maksymalną cenę ustawową węgla. Ktoś powie komuna, socjalizm, skoro można na fajki, prąd, gaz, to dlaczego nie na inne produkty akcyzowe?
Korona wyhamowała popyt tym samym ograniczając podaż. Ale wbrew temu co się mówi, nie zubożyła obywateli, co najwyżej czasowo ograniczyła ich dochody. Kiedy nadeszło otrzeźwienie, popyt ruszył z kopyta, a podaż za nim nie nadążyła, ale i ta sprężynka w końcu się uspokoi.
Jedyną znaną mi usługą jaka nie zdrożała przez 17 lat to przeglądy techniczne. Bo jak płace samorządów są trzymane za ryj. Nie przeszkadza to jednak ciągłemu rozrostowi ilości stacji diagnostycznych jak grzybom po deszczu.
W temacie aut. Lwia część nowych samochodów jest zamawiana pod leasing lub kredyt. Lesingodawca lub kredytodawca wypłatę robi dopiero po rejestracji pojazdu. Identycznie jest w przypadku zakupu aut używanych.

Awatar użytkownika
prokopcio

Postautor: prokopcio » 31 października 2021, 12:21

uriuk pisze:Jak zamawiasz samochod, to placisz z gory. Nikt ci nie posklada samochodu bez przedplaty.

prokopcio pisze:Nigdy nie płaciłem z góry, zawsze przy odbiorze

uriuk pisze:Bo mlody jestes.

:roll:
Łukasz Prokop

rk
Latam: Tylko Swobodnie

Postautor: rk » 31 października 2021, 19:41

Odpowiedzi

Pozdrawiam,
Robert

Awatar użytkownika
ugryzek

Postautor: ugryzek » 31 października 2021, 20:25

Interesujące teorie tu się pokazują. Czyli co w sytuacji, gdy klient zrezygnuje? Zamawiał dystrybutor, więc to on ma na głowie to skrzydło i musi za nie zapłacić ile sobie producent z dnia na dzień wymyśli, czy zamówienie się anuluje?

Awatar użytkownika
uriuk
Site Admin
Kontakt:

Postautor: uriuk » 31 października 2021, 20:27

Ludzie czakaja po pol roku na skrzydla, a ty sie martwisz? Sprzeda sie w mgnieniu oka i jeszcze flaszke mozesz dostac od wdziecznego nowego wlasciciela.

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 01 listopada 2021, 10:12

der pisze:Liny stosowane przez producentów skrzydeł, tak jak i materiały na powłoki są zwykle produktem dwóch światowych potentatów. Ich trwałość jako produktu końcowego zależy od wybranego rodzaju. Nie wiem o jakim skrzydle piszesz, możesz założyć osobny wątek i opisać rzeczowo problem ku przestrodze innych.
Ogólnie wiadomym jest, że bezoplotowe liny są dużo bardziej podatne na uszkodzenie i warunki przechowania. Dawno temu w moim Hadronie po dwóch latach użytkowania serwis Dudka stwierdził słabą jakość lin i zaproponował wymianę głównego olinowania tym raze na oplotowe. Na mój koszt. Oczywiście, że się zgodziłem, bo co, do przykrywania kopca ziemniaków używać dwuletniego glajta? Także wszędzie dobrze, gdzie nas nie ma.

Wiesz co powiem tak napomknąłem tylko o sprawie skrzydeł Apco . Jednak nie będę tu poruszał tego tematu dalej z jednego prostego powodu jeżeli sami właściciele tych skrzydeł z jakiegoś powodu nie wiem jakiego nie informują o tych sytuacjach to powiem szczerze odpuszczam ten temat. Osobiście na ich miejscu a przypadków znam kilka ze swojej okolicy i są to różne skrzydła od force po tandemowe ( liny z oplotem ) osobiście temat już dawno byłby rozgrzany gdyż ja bym tego tak nie zostawił . Ale jeżeli jak napisałem sami właściciele siedzą cicho to ja tematu drążył nie będę. Może ktoś w końcu z właścicieli tych skrzydeł naświetli sprawę nie będę się wypowiadał za kogoś. Nadmienię tylko że przypadki które ja znam skrzydła zadbane nie ciorane po mokrym i tak dalej i tak dalej więc sprawy zaniedbań przez właścicieli odpadają na 100% .Ale z mojej strony temat Apco zamykam i pozdrawiam :)

7van.krzysztof

Postautor: 7van.krzysztof » 01 listopada 2021, 10:38

leszekm40 pisze: jeżeli sami właściciele tych skrzydeł z jakiegoś powodu nie wiem jakiego nie informują o tych sytuacjach to powiem szczerze odpuszczam ten temat. Osobiście na ich miejscu a przypadków znam kilka ze swojej okolicy i są to różne skrzydła od force po tandemowe ( liny z oplotem ) osobiście temat już dawno byłby rozgrzany gdyż ja bym tego tak nie zostawił . Ale jeżeli jak napisałem sami właściciele siedzą cicho to ja tematu drążył nie będę. Może ktoś w końcu z właścicieli tych skrzydeł naświetli sprawę nie będę się wypowiadał za kogoś. Nadmienię tylko że przypadki które ja znam skrzydła zadbane nie ciorane po mokrym i tak dalej i tak dalej więc sprawy zaniedbań przez właścicieli odpadają na 100% .Ale z mojej strony temat Apco zamykam i pozdrawiam :)

Właściciele tych skrzydeł niczego nie zgłaszają, bo nie mają czego zgłaszać. Gdyby było prawdą, że tak jak napisałeś, iż po 60 godzinach trzeba wymieniać liny, to co jak co, ale użytkownicy z pewnością by zgłaszali i żądali naprawy w okresie gwarancyjnym, który w Apco jest dość długi.
Niech się lepiej przyzna ten twój kolega co robił z tym skrzydłem i jak o nie dbał, bo w takie bajki, że po 60 godzinach trzeba wymieniać liny, to ja nie uwierzę. Sam miałem dwa skrzydła Apco (Karisma Moto i Lift EZR) i nie zauważyłem ŻADNYCH problemów, a wręcz uważam, że Apco jest zrobiony z bardzo trwałych materiałów. Także ten tego...nie siej pan fermentu

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 listopada 2021, 11:56

Myślę, że zdarzają się błędy zarówno w firmach robiących skrzydła jak i w firmach robiących materiały. Słyszałem o wadliwej partii lin która mogła trafić do różnych producentów, tak więc problem może pojawić się także w innych skrzydłach. Ponieważ dochodzenie odpowiedzialności w takim przypadku może trwać długo i rykoszetem mogą oberwać wszyscy więc problem jest przemilczany bo każdy chce uniknąć kłopotów i kosztów wynikających najczęściej nie z jego winy. Spotkałem się na przykład z Enzo, które podczas poprawiania na startowisku darło się w rękach jak bibułka. Skrzydło miało poniżej stu godzin. Ozon unikał odpowiedzi. A przypuszczam, że winna była partia materiału. Obecne problemy z zakupem skrzydeł wynikają z przerwania łańcucha dostaw różnych dodatków do wytwarzania tkanin. Zapewne te dodatki decydują o trwałości tkanin, linek i nici. Stąd producenci materiałów wolą nie produkować, niż doprowadzać do opisywanych sytuacji. Z drugiej strony Apco nawet przy ewidentnych błędach montażu, które poskutkowały urwaniem się lin w skrzydle Janka Młodyszewskiego podczas robienia spirali też nie przyznało się do swojej winy.
Zbyszek Gotkiewicz

wezyr

Postautor: wezyr » 01 listopada 2021, 14:33

Dudek może nie bierze zaliczek. Ale zamów dzisiaj jego skrzydło u "jedynego, słusznego" dystybutora a zobaczysz że musisz zapłacić z góry :). Główny problem Dudka do pozwalanie na zamówienie skrzydła z którego produkcją nie umieją sobie poradzić krócej niż 3 m-ce. Niby mają otworzyć kolejną szwalnię żeby przyśpieszyć z robotą no ale dojdą koszty nowych pracowników więc będzie powód do kolejnych podwyżek :). Skoro dystrybutor na skrzydle potrafi spokojnie zejść sporo z ceny to koszt produkcji skrzydła pewnie mieści się w 50% ceny cennikowej. Więc mają spory bufor na "branie na klate". Ale jak to jest w obecnych czasach doją jak każdy bo przecież wszędzie jest drogo.

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 listopada 2021, 14:41

Jedyny słuszny dystrybutor ma na celu jedynie udusi monopolu na rynku. A piloci którzy łaszczą się na te różnice w cenie proponowane w sposób nieuczciwy przyczyniają się do rozwałkę rynku i to jeszcze w przeświadczeniu że są sprytni i dokonali doskonałego wyboru. Zupełnie jak wyborcy PIS.
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 01 listopada 2021, 14:42

To co zrobił Dudek podnosząc ceny na zamówione skrzydła to bardzo dziwna praktyka działająca na dłuższą metę na ich szkodę. Mogą to zrobić tylko dlatego że mają dominującą pozycję na rynku polskim a w skrzydłach PPG są znaczącym graczem na świecie. Wizerunkowo to jednak jest porażka.
Z mojego punktu widzenia jako ich dystrybutora firma Dudek w jednej chwili traci wiarygodność jako stabilny partner handlowy. Z jednej strony operuję na cenniku dostarczonym przez firmę Dudek i mam zgodnie z umową podawać klientowi ceny zgodne z aktualnie obowiązującym cennikiem. A z drugiej, już po ustaleniu ceny i podjęciu decyzji klienta o zakupie, ja mam mu powiedzieć, że musi zapłacić więcej, lub niech zrezygnuje z zakupu. Dla mnie to pachnie jakąś biznesową amatorszczyzną.
Przy większej konkurencyjności w branży takie działanie to byłby już nie strzał w stopę, ale we własną głowę. Przy dominującej pozycji na rynku to może przejdzie.
Ja liczę jeszcze na to że Dudek się z tego wycofa, jak ktoś kto o tym decyduje przemyśli sprawę. Bo jedna sprawa to wizerunek, a inna to prawo, które w tej sytuacji nie jest po stronie producenta. To moje domniemanie, oparte na razie o szczątkowe informacje, ale gdyby ktoś jednak uparł się że chce kupić po cenie uzgodnionej wcześniej, to może być dla Dudka nieciekawie.

Zgadzam się zupełnie z wyważonym głosem "der". A to że uriukowi się coś wydaje, to jeszcze nie znaczy że tak jest ;P Trzymajmy się zapisów umów a nie tego co się nam wydaje.

Pozdrawiam i liczę na rozsądek dyrektora handlowego firmy Dudek
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Awatar użytkownika
marek mastalerz
Kontakt:

Postautor: marek mastalerz » 01 listopada 2021, 15:07

I jeszcze tylko dodam że Dudek rzeczywiście ma niskie ceny w porównaniu do konkurencji i oczywiście ma prawo je podnieść, bo ma bardzo dobry produkt, bo drożeją materiały, transport itp. Tylko że jak już to robić to zgodnie z z umowami i z jakąś dbałością o sieć własnej sprzedaży.
Ozone w październiku podniósł ceny o kilka procent uzasadniając co cenami materiałów i transportu, ale nie podniósł cen na zamówione już skrzydła. W momencie złożenia zamówienia generowana jest faktura (invoice) i ta cena już się nie zmieni mimo że czas oczekiwania jest podobny jak u Dudka.

Pozdro
marek mastalerz
szkoła paralotniowa cloudbase
http://cloudbase.pl/

Piotr1

Postautor: Piotr1 » 01 listopada 2021, 15:25

Zbyszek Gotkiewicz pisze:A piloci którzy łaszczą się na te różnice w cenie proponowane w sposób nieuczciwy przyczyniają się do rozwałkę rynku i to jeszcze w przeświadczeniu że są sprytni i dokonali doskonałego wyboru. Zupełnie jak wyborcy PIS.

Miałem się nie odzywać do czasu, aż mi Dudek odpowie, ale nie dałem rady :shock:
Świadomy konsument, który nie lubi przepłacać i szuka dobrej oferty na wcale nie tani produkt, jest wyzywany od wyborców PIS, bo grupa dystrybutorów, która zawsze sprzedawała drogo, nadal chce sprzedawać drogo. Jeszcze ciekawi mnie ta "nieuczciwość" ceny. Czyżby ten od którego kupiłem, ma lepszą cenę bo szantażuje jakoś firmę Dudek? Może też polecieli na jego wspomniany wdzięk i wygląd? :lol:

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 01 listopada 2021, 15:49

Zbyszek Gotkiewicz pisze:Myślę, że zdarzają się błędy zarówno w firmach robiących skrzydła jak i w firmach robiących materiały. Słyszałem o wadliwej partii lin która mogła trafić do różnych producentów, tak więc problem może pojawić się także w innych skrzydłach. Ponieważ dochodzenie odpowiedzialności w takim przypadku może trwać długo i rykoszetem mogą oberwać wszyscy więc problem jest przemilczany bo każdy chce uniknąć kłopotów i kosztów wynikających najczęściej nie z jego winy. Dotykałem się na przykład z Enzo, które podczas poprawiania na startowisku darło się w rękach jak bibułka. Skrzydło miało poniżej stu godzin. Ozon unikał odpowiedzi. A przypuszczam, że winna była partia materiału. Obecne problemy z zakupem skrzydeł wynikają z przetrwania łańcucha dostaw różnych dodatków do wytwarzania tkanin. Zapewne te dodatki decydują o trwałości tkanin, linek i nici. Stąd producenci materiałów wolą nie produkować, niż doprowadzać do opisywanych sytuacji. Z drugiej strony Apco nawet przy ewidentnych błędach montażu, które poskutkowały urwaniem się lin w skrzydle Janka Młodyszewskiego podczas robienia spirali też nie przyznało się do swojej winy.

Tam wina pilota zawsze wina użytkownika przykre ale prawdziwe Zbyszku .

Awatar użytkownika
leszekm40

Postautor: leszekm40 » 01 listopada 2021, 15:54

7van.krzysztof pisze:
leszekm40 pisze: jeżeli sami właściciele tych skrzydeł z jakiegoś powodu nie wiem jakiego nie informują o tych sytuacjach to powiem szczerze odpuszczam ten temat. Osobiście na ich miejscu a przypadków znam kilka ze swojej okolicy i są to różne skrzydła od force po tandemowe ( liny z oplotem ) osobiście temat już dawno byłby rozgrzany gdyż ja bym tego tak nie zostawił . Ale jeżeli jak napisałem sami właściciele siedzą cicho to ja tematu drążył nie będę. Może ktoś w końcu z właścicieli tych skrzydeł naświetli sprawę nie będę się wypowiadał za kogoś. Nadmienię tylko że przypadki które ja znam skrzydła zadbane nie ciorane po mokrym i tak dalej i tak dalej więc sprawy zaniedbań przez właścicieli odpadają na 100% .Ale z mojej strony temat Apco zamykam i pozdrawiam :)

Właściciele tych skrzydeł niczego nie zgłaszają, bo nie mają czego zgłaszać. Gdyby było prawdą, że tak jak napisałeś, iż po 60 godzinach trzeba wymieniać liny, to co jak co, ale użytkownicy z pewnością by zgłaszali i żądali naprawy w okresie gwarancyjnym, który w Apco jest dość długi.
Niech się lepiej przyzna ten twój kolega co robił z tym skrzydłem i jak o nie dbał, bo w takie bajki, że po 60 godzinach trzeba wymieniać liny, to ja nie uwierzę. Sam miałem dwa skrzydła Apco (Karisma Moto i Lift EZR) i nie zauważyłem ŻADNYCH problemów, a wręcz uważam, że Apco jest zrobiony z bardzo trwałych materiałów. Także ten tego...nie siej pan fermentu

Z calym szacunkiem kolego ale puknij się dobrze w swoją głowę . Jeżeli chcesz potwierdzenia skontaktuj się przez kogoś z firmą apco i dowiesz się ile na tą chwilę mają na stole takich spraw. Kolejna sprawa nie wiem jak ty traktujesz skrzydło ale jeden z właścicieli o którym mówię to nie wiem czy kiedykolwiek widziałem człowieka który tak szanuje sprzęt na którym lata . Więc twoje za przeproszeniem pi.........e podniosło mi ciśnienie. Ale szczerze mówiąc mam gdzieś twój wpis . Chcesz potwierdzeń to się sam dowiedz ja nie mam najmniejszego zamiaru ci ich dostarczać z wyrazami szacunku pozdrawiam.

ps . osobiście jestem daleki od siania jakiegokolwiek zamętu i to że nikt na ten temat nie pisze to nie znaczy , że problemu nie ma !!

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 01 listopada 2021, 16:00

Piotr1 pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:A piloci którzy łaszczą się na te różnice w cenie proponowane w sposób nieuczciwy przyczyniają się do rozwałkę rynku i to jeszcze w przeświadczeniu że są sprytni i dokonali doskonałego wyboru. Zupełnie jak wyborcy PIS.

Miałem się nie odzywać do czasu, aż mi Dudek odpowie, ale nie dałem rady :shock:
Świadomy konsument, który nie lubi przepłacać i szuka dobrej oferty na wcale nie tani produkt, jest wyzywany od wyborców PIS, bo grupa dystrybutorów, która zawsze sprzedawała drogo, nadal chce sprzedawać drogo. Jeszcze ciekawi mnie ta "nieuczciwość" ceny. Czyżby ten od którego kupiłem, ma lepszą cenę bo szantażuje jakoś firmę Dudek? Może też polecieli na jego wspomniany wdzięk i wygląd? :lol:

Oczywiście PiS dla niektórych jest dobry bo dał im 500 zł na dziecko i pracę w spółce skarbu państwa dla szwagra. Horyzonty myślowe takich ludzi nie obejmują już konsekwencji rozdawania pieniędzy. Oni są przekonani że PIS jest dla nich dobry bo o nich dba. O rozjebaną gospodarkę się nie martwią bo po pierwsze nie widzą związku a po drugie jak ktoś jest głupi żeby pracować a nie korzystać z socjalu to jego sprawa.
Twierdzenie, że najtańszy sprzedawca jest najlepszym sprzedawcą to taka sama krótkowzroczność. Jak się uda twojemu ulubieńcowi wykończyć konkurencję, to wtedy zobaczysz co to jest monopol. I nawet dawanie ogłoszeń w internecie, że szukasz skrzydła Ci nie pomoże, bo sprzedawca będzie tylko jeden i to on będzie decydował co, komu i na jakich warunkach sprzeda. Zawsze możesz kupić skrzydło z innej firmy, ale sam wiesz, jak to jest gdy się poleci na jakimś wynalazku. To, że dla świętego spokoju ktoś sprzeda ci towar po kosztach powoduje jedynie, że masz coraz mniej sprzedawców, którzy będą chcieli z tobą rozmawiać.
Zbyszek Gotkiewicz

Wróć do „Wiadomości”