tak z ciekawości zapytam bo fajna zabawa i widoki. Z kim i gdzie trzeba gadać żeby dostać pozwolenie na taki przelot? Jak się zapisać do tego braterstwa?
Dla kolegi pytam
Dla kolegi pytam
Cześć,
tak z ciekawości zapytam bo fajna zabawa i widoki. Z kim i gdzie trzeba gadać żeby dostać pozwolenie na taki przelot? Jak się zapisać do tego braterstwa?
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Przelotowiec
Re: Dla kolegi pytam
Bazylika Mariacka jest w CTR. Poza tym na filmie tereny poza CTR, więc potrzebna byłaby zgoda prezydenta miasta na obniżenie minimalnych wysokości.
Ciekawe jak w praktyce z tym.
-
- Latam: Tylko z Napędem
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Gość pisze:Cześć,
Skoro nikt z tamtego "bractwa" sie nie odezwal, to o warunek takiej przynaleznosci, zapytaj moze u zrodla - czyli autora tego filmiku.
Czy ten kolega, dla ktorego tu "zapytowujesz, to zostal wyszkolony, czy zagadal z kim trzeba i dostal kwty na latanie ?
Z perspektywy kamerki trudno jest oceniac sytuacyjnie ale zwarta miejska zabudowa z pajeczynami drutow, chyba musi wymagac "super wyszkolenia" w przypadkach awarii napedu ?(oczywiscie praktycznego, a nie w jakiejs teorii?).
Ale o tym, to najlepiej jak by wypowiedzial sie instruktor, ktory filmowego "bohatera" wyszkolil lub zalatwil mu kwity, pozwalajace decydowac o planowaniu przebiegu wlasnie takich lotow.
Zawodowi filmowcy i amatorzy, powszechnie ryzykuja zniszczenie jedynie mini drona, przy robieniu takich ujec( i mozliwe ze tez jakies zezwolenia potrzebuja)
Natomiast w swoim regionalnym "bractwie" w KujPom, rowniez mamy kilku kolegow "eksploratorow". Uwielbijacych oprocz dziel urbanistycznych rowniez np. macanie drzew, dotykanie wody czy nawet ocieranie sie o druty itp. pamiatki pieknych chwil. Ktorych z kolei w miare przewidywalni piloci, nie sa w stanie, spokojnie ogladac. Bez uzywania przy tym, nie wybrebnych wyrazen, pod adresem autora. Bo Go poprostu traktuja, jak Przyjaciela.
Ja rowniez zycze temu autorowi- wielu przyjaciol w tym Jego "Bractwie"(bo fora takiej "przyjazni" zabraniaja....

Pozdrawiam
Wiesiek
(co mu nie raz, uszy wiedna..)
Ostatnio zmieniony 14 listopada 2021, 22:46 przez fotolot, łącznie zmieniany 3 razy.
- uriuk
- Site Admin
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
matgaw pisze:Bazylika Mariacka jest w CTR. Poza tym na filmie tereny poza CTR, więc potrzebna byłaby zgoda prezydenta miasta na obniżenie minimalnych wysokości.
Z wieloletniej praktyki wynika, że taki lot jest możliwy tylko w czasie oficjalnych pokazów, których program i uczestnicy są zgłoszeni i zaakceptowani przez ULC
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
@fotolot, widzę, że z jednego filmiku już przeprowadziłeś dogłębna analizę całego życia, wykształcenia i wartości autora oraz "bractwa". Doprawdy pozazdrościć... a może jednak współczuć? 
Kolega miał wszystkie zgody i pozwolenia wymagane w tym przypadku oraz poinformował służby, które w razie konieczności mogłyby być potrzebne. Do tego obszar jego latania był określony.
Podrzuciłem koledze link, jeśli chciałby się wypowiedzieć, ale jak widać nie chce. I jak wiać chyba ma rację, bo niektórzy wiedzą nawet więcej...

Kolega miał wszystkie zgody i pozwolenia wymagane w tym przypadku oraz poinformował służby, które w razie konieczności mogłyby być potrzebne. Do tego obszar jego latania był określony.
Podrzuciłem koledze link, jeśli chciałby się wypowiedzieć, ale jak widać nie chce. I jak wiać chyba ma rację, bo niektórzy wiedzą nawet więcej...
-
Takie pozwolenia w Krakowie udało się uzyskać już przynajmniej kilkukrotnie, np. tutaj na pikniku MKP w lutym zeszłego roku podczas WOŚP (https://mkp.info.pl/wosp-2020/) chłopaki polatali na krakowskich Błoniach lub tutaj grupie Flying Dragons:
-
Jarko_147 pisze:Kolega miał wszystkie zgody i pozwolenia wymagane w tym przypadku oraz poinformowal sluzby, ktore w razie koniecznosci moglyby byc potrzebne.
@jarko, nie wyrazaj za mnie, wersji zdania, bo kazdy ma prawo miec swoje wlasne, nawet czesciowo krytyczne..Jesli o moje by chodzilo, to pozwolenia sa tu dla mnie malo istotne. A np. o wiele bardziej to - jaki momentami, styl latania PPGanta, na tym filmiku jest publicznie propagowany. Na dodatek na konto "bractwa"(dlatego "Gosc" zapytal jak sie wkrecic, bo "fajna zabawa"). Kazdy moze sie tu odnosic do kilku momentow w pilotarzu, wg. tego co widzi na filmiku (perspektywa kamerki tylko czesciowo oddaje rzeczywiste odniesienia terenowe ale momentami sa one dosc drastycznie wyrazne).
Niestety, szczegolnie poczatkujacy PPGanci, bardzo lubia malpowac, wszystko co inni ppganci, na youtube poumieszczaja (bo czesto, nie bylo im dane, uzyskac samozachowaczych wzorcow szkoleniowych). Moga wiec probowac latac, wlasnie tak samo jak chwilami tutaj, wcale nie domyslajac sie, czy gdzies tam byly przygotowane, jakies sluzby ratunkowe itp. ...?
Nie chce tu sie z czyimis kolesiami przekomarzac.
Ale bardzo chetnie bym przeczytal komentarz o publikowaniu w necie takich wzorcow , jedynie z samymi pochwalami dla pilota.
Jednak omowiony tu, przykladowo przez Waltera, dla takich scenek z pilotarzu, jak w 2,50 min ..itp..
Jezeli ten pilot, zakladal, ze powiadomione sluzby, ewentualnie mialy go pozbierac. To niech to szczerze, ewentualnym innym, nasladujacym napalencom dopisze(- chociaz nie kazdemu z malpujacych, youtubowe, "fajne zabawy", chce sie czytac lub domyslac...).
Reasumujac : jak widzisz "Gosciu" z kolega- najwazniejsze w takim (nisko-miejskim) lataniu, jakie sie Wam tu tak bardzo spodobalo-czyli pozwolenia i sluzby - sa w razie takiej potrzeby, do ogarniecia.
Co do stylu latania na filmiku z Flying Dragons, to widac tam calkiem bezpieczne odniesienia wysokosciowe nad podlozami smiertelnie niebezpiecznymi(dla mozliwej sytuacji awaryjnej). Swiadczace o tym, ze Ci chlopacy, wlasne jaja, chca zachowac na wlasciwych miejscach. I np. na moje, to tak samozachowawczo, mogli by tam sobie latac do woli, kiedy tylko zechca, bez zbednych sluzb i pozwolen.
Pozdrawiam
Wiesiek
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Kolego Wiesiu, przeczytaj sobie w jakim tonie i jak przedstawiasz osoby, które nie są zgodni z Twoimi poglądami i wyobrażeniem świata ( nie tylko w tym wątku).
W tym przypadku znam kolegę, który wykonał te loty i wiem, że latał tak aby w razie awarii nie stworzyć zagrożenia dla osób postronnych, a i swoje zminimalizować. Do tego kolega posiada duże doświadczenie w lataniu zarówno PG ( w tym w górach), jak i PPG. A Ty po kilku minutach filmiku wydajesz osąd o "wydaniu kwitów" i "bohaterowaniu".
I znowu dzięki Wiesiow robi się gównoburza... Z mojej strony koniec OT
W tym przypadku znam kolegę, który wykonał te loty i wiem, że latał tak aby w razie awarii nie stworzyć zagrożenia dla osób postronnych, a i swoje zminimalizować. Do tego kolega posiada duże doświadczenie w lataniu zarówno PG ( w tym w górach), jak i PPG. A Ty po kilku minutach filmiku wydajesz osąd o "wydaniu kwitów" i "bohaterowaniu".
I znowu dzięki Wiesiow robi się gównoburza... Z mojej strony koniec OT
-
Jarko_147 pisze:W tym przypadku znam kolegę, który wykonał te loty i wiem, że latał tak aby w razie awarii nie stworzyć zagrożenia ... Do tego kolega posiada duże doświadczenie w lataniu zarówno PG ( w tym w górach), jak i PPG. A Ty po kilku minutach filmiku wydajesz osąd o "wydaniu kwitów" i "bohaterowaniu".
Kolego Jareczku, jesli usilujesz, przypisywac innym, bezpodstawne tworzenie "gownoburzy" . To by wypadalo miec choc jakies konkretne kontr-argumenty, a nie jakis "kibolistyczny" przyklad, ze ty (jako "swierzak po kursie"), wiesz jak bylo bo akurat "znasz kolege"...

A wszyscy inaczej oceniajacy, drastyczne pozycje lotu na filmiku, musza byc slepcami?
Np. cyt. Piotr Domanski: "...czy warto dla tych ujec i watpliwego spledoru, skore nadstawiac- raczej nie."
"Wg. mojej oceny PPG ten z nad Krakowa byl najwiekszym hardcorem.."
Jak juz wczesniej powiedzialem z "kolesiowskimi" domyslami, nie widze sensu dyskusji. A tamtemu koledze proponuje niech tu umiesci cale odcinki filmu, szczegolnie te gdzie bardzo nisko wlatuje nad miasto i wtedy moze wielu wiecej podyskutuje. Moze i z pozytkiem dla Ciebie, jako "swierzaka".
Pozdrawiam
Wiesiek
ps. sam nie jestem swiety ale znam tez takich, ktorych celowo rajcuje zdobywanie nowych platynowych odznaczen dla swoich kosci. Samobojczy styl latania, moze miec taki zwiazek z doswiadczeniem, ze na odwrot, utwierdza ono w robieniu coraz to wiekszych glupot.
Ostatnio zmieniony 17 listopada 2021, 21:20 przez fotolot, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Wiesiek jak już cytujesz to najlepiej w całości, dalej było: "ale widziałem tam tylko tyle co kamera pokazała więc może było inaczej;)"
-
Piotr Domański pisze:Wiesiek jak już cytujesz to najlepiej w całości a dopisałem tam: "ale widziałem tam tylko tyle co kamera pokazała więc może było inaczej;)"
Ok. Ale wzialem to pod uwage i napisalem o udostepnieniu, nie tylko jedynie tamtych, bardzo drastycznie wygladajacych fragmentow...

-
Nie znam Krakowa na tyle dobrze żeby stwierdzić z owego filmu, że pilot nie miał dolotu do w miarę bezpiecznego przyziemienia więc na tą chwilę wstrzymał bym ten kamień w ręce przed rzutem.
-
Piotr Domański pisze:Nie znam Krakowa na tyle dobrze żeby stwierdzić z owego filmu, że pilot nie miał dolotu do w miarę bezpiecznego przyziemienia więc na tą chwilę wstrzymał bym ten kamień w ręce przed rzutem.
Morzesz porownac z topografia satelitarna.
Latasz od dawna wiec pewnie kojarzysz kontrowersyjnie oceniane, opublikowanie spektakularnego, wrecz nazwanego "cudem" wyladowania Tomka Chudzinskiego w pewnym miasteczku ok. 20 lat temu? Dopiero na wysokosci dachow byl w stanie dojzec pajeczyny porozpinanych drutow(to nie sa pola uprawne gdzie nawet gdy ich nie widzisz to przynajmniej rozmieszczenie slupow wyraznie cie ostrzega)
Jesli jestes juz starym pilotem to zakladam ze bardzo doceniasz krytyczne uwagi pod swoim adresem(jesli nie to przepraszam bardzo). O zadne tu kamienie "przeciwko" ludziom nie chodzi, a wrecz przeciwnie. Jedynie o ewentualne wzajemne napominanie sie , o zdroworozsadkowych przykazaniach, bez zatajania prawdy.
Tak jak wspominalem nie jestem swietoszkiem i znam tez kilku ewidentnych kamikadze ale przynajmniej szanujemy sie za to, ze sami sie w netach, demoralizujaco nie obnazamy. Pilota szanuje jak kazdego, a ewentualny "kamien" to dla unieszkodliwiania kamerek. Jesli mialaby one podkuszac innych, do ukazywanego ryzykanctwa, nisko nad miastami itp.
Ostatnio zmieniony 17 listopada 2021, 13:39 przez fotolot, łącznie zmieniany 2 razy.
- uriuk
- Site Admin
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Wiesiek, kolejna osoba ma dosc twojego wiecznego malkontenctwa, a ty dalej nie chcesz tego zauwazyc. Kup se psa, moze przynajmniej on cie polubi.
-
uriuk pisze:Wiesiek, kolejna osoba ma dosc twojego wiecznego malkontencwa, a ty dalej nie chcesz tego zauwazyc. Kup se psa, moze przynajmniej on cie polubi.
A twoj cie lubi ?
Dodalem ci "lajka" na kompleksy.
Licze sie z tym, ze niektorzy nie moga sie pogodzic z czyims odmiennym lub krytykujacym, pewne aspekty, zdaniem. Oczekujac glownie na same aplauzy dla swoich poczynan- to chyba calkiem "ludzkie".
Niejaki "Przemyslaw"" niedawno wyrzucil : "..coz to za dyskusje, w ktorych racje zawsze musi miec uriuk. ..Z Uriukiem nie da sie dyskutowac,...brnie w rozne fantasmagorie i pograza sie coraz bardziej."
Jesli domniemujesz kto tu ma kogo nie lubiec, to przypomne ci ze : skoro ustaliles sobie samozwladczo ze przy trzech "negatywach" naleza sie przymusowe dwa tygodnie kwarantanny.? No to "glos ludu" juz conajmniej dwukrotnie za tym wyraznie przemowil . Czyli ze przez miesiac masz byc calkowicie zakneblowany wg. twoich wlasnych ustalen. Wcale nie jestem za tym pomyslem, ale gdzie sie podzial twoj honor i zasady w takim razie?
Ostatnio zmieniony 17 listopada 2021, 21:44 przez fotolot, łącznie zmieniany 2 razy.
-
fotolot pisze:Morzesz porownac z topografia satelitarna.
Na razie jetem w miarę zdrowy i nie nudzę się aż tak bardzo:))... .powodzenia w śledztwie.
-
Piotr Domański pisze:Na razie jetem w miarę zdrowy i nie nudzę się aż tak bardzo:))... .powodzenia w śledztwie.
Ale po co komu sledztwo , przeciez ten twoj "najwiekszy hardcor"- byl zrobiony calkiem na legalu...
Jesli autor chcial w ten sposob zablysnac to widac zablysnal i po sensacji.
Ostatnio zmieniony 17 listopada 2021, 19:48 przez fotolot, łącznie zmieniany 1 raz.
-
fotolot pisze:Ale po co komu sledztwo , przeciez ten twoj "najwiekszy hardcor"- byl calkiem na legalu...
Nie wiem, napisałeś, że mam porównywać film z google maps, ponieważ nie mam na to chęci napisałem Ci ze jak masz chęć to sobie... etc. i na tym zakończmy bo naprawdę nie mam przyjemności w dyskusji z Tobą a znów dałem się jak frajer zaciągnać do gnoju.
-
Piotr Domański pisze:"... na tym zakończmy bo naprawdę nie mam przyjemności w dyskusji z Tobą a znów dałem się jak frajer zaciągnać do gnoju.
Nie maz sie wiec i nie przesadzaj, jestes tu caly na bialo, jak tenisista. A to bylo tylko odbicie, podobnie podkreconej pileczki.
Jesli autor filmu nie chce tu o kulisach opowiedziec to i dyskusje moznaby z tymi roznymi wersjami domyslow- ku zachwytom i przerazeniom, zakonczyc.
fotolot pisze:Jarko_147 pisze:Kolega miał wszystkie zgody i pozwolenia wymagane w tym przypadku oraz poinformowal sluzby, ktore w razie koniecznosci moglyby byc potrzebne.
@jarko, nie wyrazaj za mnie, wersji zdania, bo kazdy ma prawo miec swoje wlasne, nawet czesciowo krytyczne..Jesli o moje by chodzilo, to pozwolenia sa tu dla mnie malo istotne. A np. o wiele bardziej to - jaki momentami, styl latania PPGanta, na tym filmiku jest publicznie propagowany. Na dodatek na konto "bractwa"(dlatego "Gosc" zapytal jak sie wkrecic, bo "fajna zabawa"). Kazdy moze sie tu odnosic do kilku momentow w pilotarzu, wg. tego co widzi na filmiku (perspektywa kamerki tylko czesciowo oddaje rzeczywiste odniesienia terenowe ale momentami sa one dosc drastycznie wyrazne).
Zwracasz uwagę innym ,że latając stwarzają niebezpieczeństwo , tymczasem spójrz na siebie ,czy ty latasz bezpiecznie ? Śmiem wątpić , podałem link do strony gdzie są Twoje zdjęcia z latania i na pierwszy rzut oka widać ,że jesteś niebezpiecznie nisko gęstej zabudowy , bez możliwości awaryjnego lądowania. W dodatku lecisz motolotnią , a nie paralotnią która potrzebuje zdecydowanie mniej miejsca do wylądowania.
Napisałeś, że pozwolenia są dla Ciebie mało istotne , a to szkoda bo dajesz zły przykład młodym pilotom, którzy to lubią małpować niebezpieczne zachowania z internetu, na dodatek latałeś bez uprawnień więc automatycznie ubezpieczenie nie działa nawet jeśli takie miałeś, więc z likwidacją ewentualnych szkód byłby problem.
Tak więc panie Fotolocie zanim rzucisz kamień sprawdź czy sam jesteś bez winy.
https://lotnie.pl/forum/O-lataniu-na-lo ... ?start=370