Sterowanie ciałem

Filmy instruktażowe dotyczące paralotniarstwa (w języku polskim i angielskim)
Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Doświadczenie: Instruktor
Kontakt:

Re: Sterowanie ciałem

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 listopada 2021, 21:51

Dziubdzius pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie widać za wiele się zdaje się pilot trzyma sterówki za mocno zaciągnięte albo dostaje fronta. Trudno powiedzieć czy wyrzucenie nóg do góry zostało spowodowane frontem czy przeciągnięciem. Mogło też być tak, że najpierw był front po którym nastąpiła nadreakcja i odpuszczenie skrzydła w jego skrajnej tylnej pozycji. Potem następuje gwałtowny wyskok skrzydła do przodu. Patrzenie na skrzydło i analizowanie tego co się dzieje nad głową nic pilotowi by nie dało. Gwarantuję, bo miałem podobną sytuację.

Wydaje mi sie ze dostaje fronta a skrzydło wchodzi w stall.
Gdyby patrzył to by zaciągnął sterówki i poczekał na skrzydło do przodu potem odpuścił.
Jeżeli jednak skrzydło już szło do przodu to tylko ręce w dół go ratowały ale jest za późno na taką reakcje.
Powinien już obserwować skrzydło w 0.58 gdy pierwsze wejście w komin nastąpiło tym bardziej ze w gagglu nie latał.

Niestety Panowie bomba to bomba żadne ćwiczenia nie pomogą. Matka natura ma zawsze racje.

Pozdrawiam

Przydało by się, żebyś chociaż raz w życiu zrobił sobie sam fronta. Po froncie gdy nogi lecą do góry zaciąganie sterówek nie pomaga a wręcz przeciwnie, może doprowadzić do przeciągnięcia jak w tej sytuacji. Dlatego przy froncie należy podnieść ręce do góry i nic się nie dzieje. Nie ma mocnego wyskoku. Jeśli pilot zrobi błąd i w czasie fronta obciągnie sterówki to ma to co na filmie. Poza tym teraz współczesne skrzydła nie robią frontów ;)
Zbyszek Gotkiewicz

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 listopada 2021, 21:52

matgaw pisze:
Dziubdzius pisze:
matgaw pisze:Co to są "naprawdę trudne warunki"?

Patrz film dwa posty do góry.

Ten co wrzuciłeś ostatnio, z "full stall" w tytule?

Przecież facet ma tam zaciągnięte sterówki poniżej karabinków. Ten film luż był dziesiątki razy dyskutowany. Ćwiczył na własną rękę punkt przeciągnięcia no i wyćwiczył... Nie widzę tam żadnych "warunków".

Skoro tak było, to nie wiem czemu Dziubdzius dał to jako ilustrację trudnych warunków.
Zbyszek Gotkiewicz

Dziubdzius
Latam: Tylko Swobodnie
Doświadczenie: Średnio Zaawansowany

Postautor: Dziubdzius » 21 listopada 2021, 21:53

Zbyszek ty lubisz analizować takie przypadki masz tu cały kanał.

Nazywa sie "Epic fails in extreme sports" - zasubskrybuj kanał i pooglądaj sobie.

Pozdrawiam
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 listopada 2021, 21:55

Wolę redtuba.
Zbyszek Gotkiewicz

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 21 listopada 2021, 21:55

Zbyszek Gotkiewicz pisze:
Dziubdzius pisze:
Zbyszek Gotkiewicz pisze:Nie widać za wiele się zdaje się pilot trzyma sterówki za mocno zaciągnięte albo dostaje fronta. Trudno powiedzieć czy wyrzucenie nóg do góry zostało spowodowane frontem czy przeciągnięciem. Mogło też być tak, że najpierw był front po którym nastąpiła nadreakcja i odpuszczenie skrzydła w jego skrajnej tylnej pozycji. Potem następuje gwałtowny wyskok skrzydła do przodu. Patrzenie na skrzydło i analizowanie tego co się dzieje nad głową nic pilotowi by nie dało. Gwarantuję, bo miałem podobną sytuację.

Gdyby patrzył to by zaciągnął sterówki i poczekał na skrzydło do przodu potem odpuścił.
Jeżeli jednak skrzydło już szło do przodu to tylko ręce w dół go ratowały ale jest za późno na taką reakcje.
Powinien już obserwować skrzydło w 0.58 gdy pierwsze wejście w komin nastąpiło tym bardziej ze w gagglu nie latał.

Niestety Panowie bomba to bomba żadne ćwiczenia nie pomogą. Matka natura ma zawsze racje.

Pozdrawiam

Przydało by się, żebyś chociaż raz w życiu zrobił sobie sam fronta. Po froncie gdy nogi lecą do góry zaciąganie sterówek nie pomaga a wręcz przeciwnie, może doprowadzić do przeciągnięcia jak w tej sytuacji. Dlatego przy froncie należy podnieść ręce do góry i nic się nie dzieje. Nie ma mocnego wyskoku. Jeśli pilot zrobi błąd i w czasie fronta obciągnie sterówki to ma to co na filmie. Poza tym teraz współczesne skrzydła nie robią frontów ;)

Przypatrz sie uważnie pilot ma ręce w górze a skrzydło i tak wyskakuje do przodu. Wszystko trwa 2 sekundy.

Tak sie składa ze zrobiłem sobie fronta z przestrzałem ze dwa razy. Na razie mi wystarczy.
Ostatnio zmieniony 21 listopada 2021, 21:58 przez Dziubdzius, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 21 listopada 2021, 21:58

Dziubdzius pisze:
Dziubdzius pisze:

Pozdrawiam

Przypatrz sie uważnie pilot ma ręce w górze a skrzydło i tak wyskakuje do przodu. Wszystko trwa 2 sekundy.

Młodzi tak mają ;)
Zbyszek Gotkiewicz

matgaw
Latam: Swobodnie i z Napędem
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 21 listopada 2021, 22:06

Dziubdzius pisze:Zbyszek ty lubisz analizować takie przypadki masz tu cały kanał.

Nazywa sie "Epic fails in extreme sports" - zasubskrybuj kanał i pooglądaj sobie.

Pozdrawiam

0:00 - prawie frontsztal motyl, zakończony krawatem. tutaj bym rzucił okiem na skrzydło po tym frontsztalu, ale sądzę że skrzydło samo z niego wyszło

0:30 - tutaj autor filmu nie ma zielonego pojęcia co podpisuje napisami "severe turbulence, wing collapse". Tutaj pilot wielokrotnie wykonuje przeciągnięcie i wyjście z niego, a po drodze widzę próbę heli (czy zamierzoną - ciężko powiedzieć). Albo jest na tyle zdolny że przez przypadek sobie to wywołał, albo to po prostu jego trening akro... Ale sam fakt przeciągnięcia skrzydła dla mnie oznacza nie to - że powinien się patrzeć na skrzydło - ale że ma umiejętności nie dostosowane do sprzętu na którym lata... Skrzydło samo się nie przeciąga.
Fakt że wielokrotnie pozostaje przez długi czas w nawet w miarę ustabilizowanym przeciągnięciu pozwala mi sądzić, że robi je celowo. Trochę nieudolnie ale robi.

1:30 - frontsztal również wymagający rzucenia okiem po...

1:45 - nie wiem

3:00 - tutaj pilot trzyma się za taśmy przez cały czas, patrzenie mu nie pomoże... jakikolwiek pilotaż na pewno

3:30 - pilot uderza w stok - być może patrzył w skrzydło i nie zauważył góry :D

Moim zdaniem nie da się uniknąć wszelkich podwinięć zawsze. A chyba próbujesz udowodnić - że patrząc na skrzydło - da się nigdy nie dostać klapy.

matgaw
Doświadczenie: Przelotowiec

Postautor: matgaw » 21 listopada 2021, 22:16

matgaw pisze:
Dziubdzius pisze:Zbyszek ty lubisz analizować takie przypadki masz tu cały kanał.

Widzę po komentarzach na YT że nie tylko ja to zauważylem:

"Fabian Walch
8 miesięcy temu

the guy, who cut the videos haven't knowledge about paragliding...there are so many mistakes in this description... in all of his videos... maybe its better for viewer to keep out comments and the stupid random video on the right bottom corner "

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 22 listopada 2021, 07:00

Dziubdzius pisze:

Młodzi tak mają ;)
Zbyszek ja mam nadzieję że nie wymiękasz na starość. ;)

Wysłane z mojego SM-G988B przy użyciu Tapatalka
Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 listopada 2021, 09:31

Jaką starość? Ja jestem klasykiem.
Zbyszek Gotkiewicz

ciacholot
Doświadczenie: Były Pilot

Postautor: ciacholot » 22 listopada 2021, 10:15

Ja się gapiłem na skrzydło jak mu chciałem podziękować, że mnie niesie i wybacza błędy, albo jak chciałem zrobić jakieś ujęcia z kolegami powyżej czy coś takiego. W każdej innej sytuacji gapiąc się na skrzydło kompletnie traci się orientację gdzie się jest i co się robi bo niema żadnego punktu odniesienia. Nie wiem jak ci obserwatorzy skrzydeł pilotują w ten sposób. Chyba że chodzi o zerkanie na chwilkę to tak. Wtedy jednak można tylko sprawdzić czy krawat nie wszedł czy coś podobnego.
Zobrazuję to samochodowo jak na to forum przystało.
Jazda na lodzie nie polega na reakcji na zaistniałą sytuację (czytaj po wzrokowej ocenie, że jest poślizg) tylko na czuciu bezwładności pojazdu i uprzedzaniu reakcji dostępnymi regulacjami (gaz, ustawienie kół). Ci którzy czekają z odkręcaniem kierownicy, aż zobaczą, że auto wraca po kontrze, lądują w plenerze na wycieczce. Jak ktoś nie czuje co się dzieje z kołami to niema szans na podium.
Latanie aktywne i reakcje na ruchy skrzydła w moim pojęciu o pilotażu jest bardzo do tego podobne. Trzeba zbierać się z dupą tak, żeby być pół kroku przed skrzydłem. Zwłaszcza na tych 6+
Mariusz Kilian

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 listopada 2021, 10:43

Samochodowy przykład jest bardzo dobry bo gdybyśmy chcieli patrzeć w wsteczne lusterko aby zobaczyć że tylne koła wchodzą w uślizg to nigdy nie nauczymy się prawidłowo reagować a nasze reakcje będą spóźnione. Jest fajna zabawa gdzie można się nauczyć takich reakcji gdy pod tylne koła auta wstawi się takie kółeczka jak z wózków sklepowych.
Zbyszek Gotkiewicz

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 22 listopada 2021, 11:05

Bardzo Wam dziękuję koledzy. Na pewno wezmę sobie Wasze uwagi i doświadczenie do serca.

Pozdrawiam

Pozdrawiam Pawel Cypel

Awatar użytkownika
Zbyszek Gotkiewicz
Kontakt:

Postautor: Zbyszek Gotkiewicz » 22 listopada 2021, 11:07

Dziubdzius. Po prostu zacznij latać :)
Zbyszek Gotkiewicz

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 22 listopada 2021, 12:36

Dziubdzius pisze:Widzisz Piotr jest dokładnie odwrotnie to patrząc sie na skrzydło masz szybszą reakcje.

Z własnych obserwacji nie mogę tego potwierdzić. W GH nie robi mi różnicy czy patrzę w skrzydło, stojąc jeszcze przodem do skrzydła i patrząc w nie, wykonuje te same ruchy i w tym samym czasie co po odwróceniu. Srzydło popostu ma stać nad głową, zajeło mi to pewnie setki godzin. W dobrze wyregulowanej uprzęży to się czuje, nie ma potrzey się gapić w skrzydło. W locie jest jeszcze łatwiej bo oprócz czucia na tyłku dochodzi obserwacja horyzontu. Różnicę czasu dotarcia sygnału z dupy czy z oka do mózgu chyba możemy pominąć;). Obserwacja skrzydła na tle jednolitego nieba nie wniesie prawie nic do momentu w którym nie zacznie się coś z nim dziać, natomiast patrząc na horyzont dostajemy wyraźny sygnał o zmianie położenia. Przerabiałem etap w którym jesteś, gapiłem się w skrzydło jak zaczarowany trwało to wiele godzin i parę lat, odzwyczajenie się od tego dało mi spory progeres i niesamowity komfort.

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 22 listopada 2021, 12:50

Piotr Domański pisze:
Dziubdzius pisze:Widzisz Piotr jest dokładnie odwrotnie to patrząc sie na skrzydło masz szybszą reakcje.

Z własnych obserwacji nie mogę tego potwierdzić. W GH nie robi mi różnicy czy patrzę w skrzydło, stojąc jeszcze przodem do skrzydła i patrząc w nie, wykonuje te same ruchy i w tym samym czasie co po odwróceniu. Srzydło popostu ma stać nad głową, zajeło mi to pewnie setki godzin. W dobrze wyregulowanej uprzęży to się czuje, nie ma potrzey się gapić w skrzydło. W locie jest jeszcze łatwiej bo oprócz czucia na tyłku dochodzi obserwacja horyzontu. Różnicę czasu dotarcia sygnału z dupy czy z oka do mózgu chyba możemy pominąć;). Obserwacja skrzydła na tle jednolitego nieba nie wniesie prawie nic do momentu w którym nie zacznie się coś z nim dziać, natomiast patrząc na horyzont dostajemy wyraźny sygnał o zmianie położenia. Przerabiałem etap w którym jesteś, gapiłem się w skrzydło jak zaczarowany trwało to wiele godzin i parę lat, odzwyczajenie się od tego dało mi spory progeres i niesamowity komfort.
Dzięki Piotr. Czekam już na warun. Przećwiczę

Pozdrawiam

Pozdrawiam Pawel Cypel

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 22 listopada 2021, 12:56

ciacholot pisze: W każdej innej sytuacji gapiąc się na skrzydło kompletnie traci się orientację gdzie się jest i co się robi bo niema żadnego punktu odniesienia. Nie wiem jak ci obserwatorzy skrzydeł pilotują w ten sposób. Chyba że chodzi o zerkanie na chwilkę to tak. Wtedy jednak można tylko sprawdzić czy krawat nie wszedł czy coś podobnego.

Ciacho to jest tak że zwykle masz nad sobą jakiegoś Cu, widzisz jego kształt i widzisz zagięcie krawędzi spływu paralotni, nasłuchujesz wario, skrzydło buja się i wyskakuje względem tego Cu a ty patrząć w nie i na tło tego Cu odpwiednio reagujesz tym zagięciem krawędzi spływu dodatkowo patrząc w nie masz pewność, że ono ciągle jest tam gdzie być powinno i jest wypełnione, to jest budujące;) Tak ludzki mózg jest zaprogramany, że to co można zaobserwować jest najważniejsze i na tym się skupia. Ponieważ paralotnia jest blisko, Cu jest blisko to na tym się skupia uwaga, nauka już dawno potwierdziła, że atawizmy nie ndążają za rozwojem cywilizacyjnym.

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 22 listopada 2021, 13:01

Dziubdzius pisze:Dzięki Piotr. Czekam już na warun. Przećwiczę

Pozdrawiam

Zacznij od pożądnego GH. Jak dojdzesz do etapu na ziemi w którym będziesz spokojnie stał ze skrzydłem nad głową bez spoglądania na nie z pewnością łatwiej przyjdzie Ci olanie patrzenia na skrzydło w locie.

Dziubdzius

Postautor: Dziubdzius » 22 listopada 2021, 13:20

Piotr Domański pisze:
Dziubdzius pisze:Dzięki Piotr. Czekam już na warun. Przećwiczę

Pozdrawiam

Zacznij od pożądnego GH. Jak dojdzesz do etapu na ziemi w którym będziesz spokojnie stał ze skrzydłem nad głową bez spoglądania na nie z pewnością łatwiej przyjdzie Ci olanie patrzenia na skrzydło w locie.
No chciałbym w końcu na spokojnie jakieś widoki po podziwiać. Definitywnie zacznę od GH. Tylko teraz mokro trochę jest.
Na wiosnę myślę że zacznę.

Pozdrawiam

Pozdrawiam Pawel Cypel

Piotr Domański

Postautor: Piotr Domański » 22 listopada 2021, 13:24

Dziubdzius pisze:No chciałbym w końcu na spokojnie jakieś widoki po podziwiać. Definitywnie zacznę od GH. Tylko teraz mokro trochę jest.
Na wiosnę myślę że zacznę.

Pozdrawiam

Zima to najlepszy czas na GH i żagiel na krawężnikach.

Wróć do „Filmy instruktażowe”