Witam.
Dawno mnie tu nie było i przepraszam, że przynoszę złe wiadomości. Chociaż może ktoś mnie uszczypnie i się obudzę.
Uwaga: Tym razem chodzi nie tylko o starty, czy lądowanie na terenie konkretnego parku narodowego, ale i o LATANIE nad nim, a właściwie nad wszystkimi parkami narodowymi.
Na stronie Rządowego Centrum Legislacji opublikowano projekt "ustawy o parkach narodowych", w którym znalazł się bardzo niekorzystny zapis dla latających nad parkami … bez napędu.
Póki co parki narodowe funkcjonują zgodnie z regulacjami zawartymi w "ustawie o ochronie przyrody" z 2004 roku. Ustawa ta zawiera m.in. listę "aktywności" zakazanych na/nad terenem parków składającą się z 27 punktów. Znajdziemy ją w Rozdz. 2 Art.15. Oto kilka ostatnich zakazów z tej listy:
‘W parkach narodowych oraz rezerwatach przyrody zabrania się: ………
25) wprowadzania gatunków roślin, zwierząt lub grzybów, bez zgody ministra właściwego do spraw środowiska;
26) wprowadzania organizmów genetycznie zmodyfikowanych;
27) organizacji imprez rekreacyjno-sportowych - w parku narodowym bez zgody dyrektora parku narodowego, a w rezerwacie przyrody bez zgody organu uznającego obszar za rezerwat przyrody”
W projekcie nowej ustawy, tej o parkach narodowych, którą ministerstwo klimatu i środowiska chce wprowadzić w życie z początkiem 2023 roku, oczywiście też znajdziemy listę zakazów (Rozdz.2 Art.8.1), z tym że odrobinę dłuższą. Ostatnie jej punkty znajdują się poniżej. Czy coś się rzuca w oczy?
‘W parku narodowym zabrania się: ………..
25) wprowadzania gatunków roślin, zwierząt lub grzybów;
26) wprowadzania organizmów genetycznie zmodyfikowanych;
27) organizacji imprez;
28) filmowania lub fotografowania, w celach komercyjnych;
29) startowania, latania i lądowania statkami powietrznymi bez napędu, balonami, lotniami, motolotniami i paralotniami;
30) używania dronów.
Krytyczny dla nas zapis widnieje oczywiście w punkcie 29: "Zabrania się startowania, latania i lądowania statkami powietrznymi bez napędu, balonami, lotniami, motolotniami i paralotniami".
Ja wiem, że do tej pory poprzez różnego rodzaju zarządzenia dyrektorzy parków mieli możliwość np. udostępnienia miejsca do startów z terenu parku narodowego. I wydaje się, że tym razem też może być opcja odstępstw od niektórych zakazów. Może na to wskazywać kolejny fragment projektu (ciąg dalszy Rozdz.2 Art.8):
‘6. Dyrektor Polskich Parków Narodowych, po zasięgnięciu opinii dyrektora parku narodowego, może zezwolić na obszarze parku narodowego na odstępstwa od zakazów, o których mowa w ust. 1 pkt 1–23, 25, 26, 29 i 30, jeżeli jest to uzasadnione potrzebą ochrony przyrody, wykonywaniem badań naukowych, celami edukacyjnymi, turystycznymi, rekreacyjnymi, sportowymi, kulturowymi lub kultu religijnego i nie spowoduje to negatywnego oddziaływania na przyrodę parku narodowego.’
Może ktoś dostrzeże gdzieś inna furtkę, ale na pierwszy rzut oka widać, że jeśli projekt przejdzie bez poprawek, to będziemy mieć olbrzymi problem bo:
1. Teraz to już nie tylko kwestia startów, czy lądowania, ale i swobodnego (bez napędu) latania nad parkiem
2. Zakaz będzie regulacją USTAWOWĄ, więc dyrektorom parków dużo łatwiej będzie ‘pozbyć się kłopotu’ ustawą tą się zasłaniając
3.Okazuje się, że parki, co są narodowe, mogą być u nas jeszcze bardziej narodowe. Jeszcze bardziej złożona struktura, w której dyrektorzy poszczególnych parków narodowych mają nad sobą szefa wszystkich szefów (dyrektora Polskich Parków Narodowych), a ten ministerstwo ... raczej nam to sprawy nie ułatwi. Tak w skrócie o PPN i zakazach, które mogą wejść w życie np tutaj :
https://utn.pl/4Nj2Z
4.Dyrektorzy poszczególnych parków nie będą już wyłaniani w drodze konkursów. Wygląda na to, że będą obsadzani z namaszczenia ministerialnego. Nawet gdybyśmy mogli liczyć na dobrą wolę, poparcie dotychczasowych dyrektorów, to nie wiadomo czy oni mogą liczyć na … wiadomo, o co chodzi. Coś mi mówi, że przecieranie ścieżek "od nowa" zabrałoby nam mnóstwo czasu, a czy przyniosłoby jakikolwiek efekt? To druga sprawa. Pamiętam, że gdy staraliśmy się o możliwość startów z terenu KPN w Karkonoszach zajęło to ‘tylko’ 4 lata.
Niuansów jest pewnie więcej, ale do rzeczy, bo czasu mało. Projekt ("ustawa o parkach narodowych - projekt" z interesującym nas zakazem latania w parkach na stronie 7), którym jakoś nikt się nie chwali, ujrzał światło dzienne, jak się okazuje, na początku miesiąca (2 lutego). Jest dostępny, wraz z innymi dokumentami tutaj:
https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/1 ... 8#12852108
Wystarczy wejść np w "Konsultacje społeczne"
No i właśnie! Czas tych "konsultacji społecznych" trwa do 23 lutego
Czy tylko mnie się wydaje, że trzeba połączyć siły? Problem dotyczy większości z nas. Zresztą nie tylko paralotniarzy. Czy w środowisku szybowników temat zdążył wypłynąć? Jeśli czegoś źle nie zinterpretowałem, to aerokluby i stowarzyszenia szybowcowe też nie powinny zostać obojętne. A może to jednak tylko mój zły sen. Jak to widzicie?
Pozdrawiam
Zbig
Koniec latania swobodnego nad parkami narodowymi??
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Przelotowiec
Re: Koniec latania swobodnego nad parkami narodowymi??
Jak to znalazłeś?
Zapisy w obecnej formie kompletnie z czapy. Nie wiadomo dlaczego drony znalazły się w osobnym punkcie jakby nie były statkami powietrznymi. Z kolei w tym o SP - powiedziane jest o tych bez napędu, a dalej wymieniono motolotnie (z napędem), a paralotnie z kolei tylko bez napędu. Niezłe jaja.
Zapisy w obecnej formie kompletnie z czapy. Nie wiadomo dlaczego drony znalazły się w osobnym punkcie jakby nie były statkami powietrznymi. Z kolei w tym o SP - powiedziane jest o tych bez napędu, a dalej wymieniono motolotnie (z napędem), a paralotnie z kolei tylko bez napędu. Niezłe jaja.
- uriuk
- Site Admin
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Do wladzy dorwali sie ludzie o mentalnosci ekonoma, ktorzy uwazaja, ze trzeba zabronic wszystkiego.
Zwlaszcza motolotniom bez napedu.
Zwlaszcza motolotniom bez napedu.
-
Wiem że to forum nie jest o lataniu ale głównie o kursach i instruktorach, więc temat dotyczący latania nie znalazł rozgłosu, ale znalazłem ciekawy i przydatny w sprawie przepis:
par. 3 ust. 3 ROZPORZĄDZENIE
PREZESA RADY MINISTRÓW
z dnia 20 czerwca 2002 r.
w sprawie "Zasad techniki prawodawczej"
"Ustawa nie może zmieniać lub uchylać przepisów regulujących sprawy, które nie należą do jej zakresu przedmiotowego lub podmiotowego albo się z nimi nie wiążą."
PREZESA RADY MINISTRÓW
"Ustawa nie może zmieniać lub uchylać przepisów regulujących sprawy, które nie należą do jej zakresu przedmiotowego lub podmiotowego albo się z nimi nie wiążą."
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
matgaw pisze:Wiem że to forum nie jest o lataniu ale głównie o kursach i instruktorach, więc temat dotyczący latania nie znalazł rozgłosu, ale znalazłem ciekawy i przydatny w sprawie przepis:
PREZESA RADY MINISTRÓW
No to jeśli ustawa o parkach będzie sprzeczna z ustawą prawo lotnicze to lepiej to zgłosić na etapie uchwalania, a nie potem odsyłać do TK.
Swoją drogą to tak sensowne jak zakazanie w parkach sportów wysokogórskich. Jakbyśmy mieli wysokie góry poza parkami ¯\_(ツ)_/¯
-
AndRand pisze:Swoją drogą to tak sensowne jak zakazanie w parkach sportów wysokogórskich. Jakbyśmy mieli wysokie góry poza parkami ¯\_(ツ)_/¯
Trafne!