Wiosenna termika
Wiosenna termika
Witam
Jako początkujący pilot chciałbym zapytać o wiosenną termikę. Chciałbym wybrać się do Bassano za 2 tygodnie i nie wiem czy to będzie przyjemne doświadczenie. Latam na Nemo xx i do tej pory mam 3 etapy za sobą i jakieś 5 godzin w sierpniowej termice. Ostatnio latałem pod koniec listopada i już mam mega ochotę polatać, a to będzie moje pierwsze latanie wiosną i mam obawy.
Jako początkujący pilot chciałbym zapytać o wiosenną termikę. Chciałbym wybrać się do Bassano za 2 tygodnie i nie wiem czy to będzie przyjemne doświadczenie. Latam na Nemo xx i do tej pory mam 3 etapy za sobą i jakieś 5 godzin w sierpniowej termice. Ostatnio latałem pod koniec listopada i już mam mega ochotę polatać, a to będzie moje pierwsze latanie wiosną i mam obawy.
-
- Latam: Tylko Swobodnie
- Doświadczenie: Akrobata
Re: Wiosenna termika
Będzie jebało, ale jak dasz temu NEMO lecieć to pewnie przeżyjesz
Jarek Borowiec | www.flyordie.info
-
- Latam: Swobodnie i z Napędem
- Doświadczenie: Przelotowiec
Wszystko zależy od pogody. W marcu często są niskie inwersje i trudno się przebić wiele wyżej niż start. Choć po burzy z czystym niebieskim niebem może być czasem ostrzej
Bassano ma dużo elementów sprzyjających kojeniu termiki więc nie musisz się jakoś bardzo obawiać - jest tam nisko, jest bryza morska, jest pełne zalesienie.
Jak masz wątpliwości to się podłącz do jakiegoś wyjazdu III etap.
Bassano ma dużo elementów sprzyjających kojeniu termiki więc nie musisz się jakoś bardzo obawiać - jest tam nisko, jest bryza morska, jest pełne zalesienie.
Jak masz wątpliwości to się podłącz do jakiegoś wyjazdu III etap.
-
Nie wiem o jakim Mateusz zalesieniu pisze ale Bassano wiosna nie nalezy do rewelacyjnych miejsc dla zielonych. Po pierwsze to zalesienie jest w postaci skal tak serio mowiac. Po drugie jest tam strasznie duzo ludzi. Czasami tak duzo ze na startowisku sie stoi w kolejce do startu. Po trzecie terma napier... jak to wiosna.
Po prostu musisz wybierac slabsze dni termiczne i trzymac sie z daleko od kamikadze pilotow ktorych w Bassano jest wielu wiosna. Czasami lepiej polatac rano i wieczorem a poludnie sobie odpuscic. Lataj z przodu na przedpolu i trzymaj sie na poczatku daleko od skal. Daleko znaczy naprawde dalej niz inni.
W Bassano nosi czesto przy pelnym zachmurzeniu bo teren jest specyficzny. Nawet jak w Alpach jest fen to w Bassano czesto mozna bezpiecznie latac.
Ja nie nawidze Bassano z powodu liczby pilotow.
Po prostu musisz wybierac slabsze dni termiczne i trzymac sie z daleko od kamikadze pilotow ktorych w Bassano jest wielu wiosna. Czasami lepiej polatac rano i wieczorem a poludnie sobie odpuscic. Lataj z przodu na przedpolu i trzymaj sie na poczatku daleko od skal. Daleko znaczy naprawde dalej niz inni.
W Bassano nosi czesto przy pelnym zachmurzeniu bo teren jest specyficzny. Nawet jak w Alpach jest fen to w Bassano czesto mozna bezpiecznie latac.
Ja nie nawidze Bassano z powodu liczby pilotow.
- Zbyszek Gotkiewicz
- Doświadczenie: Instruktor
- Kontakt:
Wiosenna termika w Bassano jest teraz. Potem to już normalne latanie, ale zgodzę się z Jaro, że z powodu popularności tego miejsca ja bym je omijał. Chyba, że nie mamy kolegów to do Bassano można jechać samemu.
Zbyszek Gotkiewicz
- der
- Doświadczenie: Średnio Zaawansowany
Nie straszcie chłopaka.
Bassano jest dobre dla wszystkich. Tyle, że jak każde miejsce potrafi się w końcu znudzić. I wy przez ten pryzmat postrzegacie to miejsce, a nie plusów jakie posiada.
Dla początkujących dobre bo : lądowisko pod startem, regularna wwózka na górę.
Ilość ludzi nie jest żadnym problemem. Bo dla początkującego większy strach to brak pilotów w powietrzu niż ich nadmiar.
Całe zagęszczenie jest tylko w 300 metrów w lewo 300 metrów w prawo od startu. Jeśli ktoś się boi lub nie umie dalej a szuka odosobnienia wiesza się nad Costalungą lub odbija w stronę mauzoleum i na przeludnienie nie narzeka. Choć wiszenie w akwarium nad startem ma też wiele plusów. To dobre ćwiczenie na współdzielenie przestrzeni z innymi, podglądania ich i samodzielnej oceny, gdzie warto lecieć a gdzie nie, nie tylko ze względu na miejsce, ale na fazy. Po prostu w kupie łatwiej ocenić powietrze, każda mucha to powie.
Jak już nauczy się latać, przeskakuje Brentę i luzu ma pod dostatkiem, a potem próbuje wrócić.
A jak już jedzie się wylatać, to robi serpentyny, Chrystusa czy przeskakuje Piawę i leci na Vitorio Venetto lub dalej. A jak już lata bardzo dobrze i trafia na dobre warunki, robi to wszystko na raz. Co bardziej ambitni przeskakują za mauzoleum na Feltre i wożą się po obrzeżach Dolomitów.
Najlepszy wiosenny warun w Bassano to zwykle przełom marca i kwietnia. Wtedy już się nie marznie po pierwszej godzinie w powietrzu. Ale obecnie klimat się tak spier..ił że trudno określić kiedy będzie najlepiej.
Bassano jest dobre dla wszystkich. Tyle, że jak każde miejsce potrafi się w końcu znudzić. I wy przez ten pryzmat postrzegacie to miejsce, a nie plusów jakie posiada.
Dla początkujących dobre bo : lądowisko pod startem, regularna wwózka na górę.
Ilość ludzi nie jest żadnym problemem. Bo dla początkującego większy strach to brak pilotów w powietrzu niż ich nadmiar.
Całe zagęszczenie jest tylko w 300 metrów w lewo 300 metrów w prawo od startu. Jeśli ktoś się boi lub nie umie dalej a szuka odosobnienia wiesza się nad Costalungą lub odbija w stronę mauzoleum i na przeludnienie nie narzeka. Choć wiszenie w akwarium nad startem ma też wiele plusów. To dobre ćwiczenie na współdzielenie przestrzeni z innymi, podglądania ich i samodzielnej oceny, gdzie warto lecieć a gdzie nie, nie tylko ze względu na miejsce, ale na fazy. Po prostu w kupie łatwiej ocenić powietrze, każda mucha to powie.
Jak już nauczy się latać, przeskakuje Brentę i luzu ma pod dostatkiem, a potem próbuje wrócić.
A jak już jedzie się wylatać, to robi serpentyny, Chrystusa czy przeskakuje Piawę i leci na Vitorio Venetto lub dalej. A jak już lata bardzo dobrze i trafia na dobre warunki, robi to wszystko na raz. Co bardziej ambitni przeskakują za mauzoleum na Feltre i wożą się po obrzeżach Dolomitów.
Najlepszy wiosenny warun w Bassano to zwykle przełom marca i kwietnia. Wtedy już się nie marznie po pierwszej godzinie w powietrzu. Ale obecnie klimat się tak spier..ił że trudno określić kiedy będzie najlepiej.
- tooosh
MichałNemoXx pisze:Witam
Byłem w podobnej sytuacji jak Ty, z podobnym nalotem, też na nemo. Było rześko, ale nie na tyle, żebym bał się latać i szedł do lądowania. Na warun narzekali skacowani koledzy latający na glajtach zbyt ostrych jak na swoje umiejętności.
Czasem nie ma po co słuchać startowiskowych, czy internetowych wujów
-
JaroXS pisze:Po pierwsze to zalesienie jest w postaci skal tak serio mowiac. Po drugie jest tam strasznie duzo ludzi. Czasami tak duzo ze na startowisku sie stoi w kolejce do startu. Po trzecie terma napier... jak to wiosna.
Skały to są na Lijaku, a w Bassano stoki są dość szczelnie porośnięte lasem. Gołe skały na Lijaku potrafią mocno kopać termicznie.
-
To prawda co pisze Marcin. W Bassano polowa pilotow lata na kacu. Oprocz skal trzymaj sie z daleka od wina, pijanych w powietrzu pilotow i bedzie ok
-
matgaw pisze:JaroXS pisze:Po pierwsze to zalesienie jest w postaci skal tak serio mowiac. Po drugie jest tam strasznie duzo ludzi. Czasami tak duzo ze na startowisku sie stoi w kolejce do startu. Po trzecie terma napier... jak to wiosna.
Skały to są na Lijaku, a w Bassano stoki są dość szczelnie porośnięte lasem. Gołe skały na Lijaku potrafią mocno kopać termicznie.
Jakos nie zauwazylem zeby skaly na Lijaku bardziej kopaly niz te w Bassano a wylatalem tam dziesiatki godzin. Trzeba sie trzymac zasady ze jak czujesz dyskomfort w powietrzu to idziesz do ladowania. Latanie ma byc przyjemnoscia a nie walka. Budujesz doswiadczenie stopniowo a nie ze idziesz na pierwszy strzal latac ze setka innych skrzydel w powietrzu. Nie ma co ludzi straszyc dlatego w pierwszym poscie napisalem ze jak da Nemu leciec to przezyje. Reszte czlowiek na miejscu musi sam ogarnac. Zapytac sie gdzie raczej sie nie zapuszczac na poczatku itd. Od tego sa kumple, a nie my tutaj przez internet dajacy jakies porady. Warto tam jechac ze szkola. Zainwestowac kase w opieke instruktorska. Bassano ma wiele zalet ale i tez wad. Nigdy nie nalezy poza tym mierzyc ludzi swoja miara. Jeden na Nemo sobie poradzi a drugi sie rozwali na wlasne zyczenie. Przez internet to mozna sobie wiecie co...to juz lepiej film zrobic o Bassano z analiza terenu, wtedy to ma wiekszy sens.
-
Polecam wyjazd na 3 etap na początku. Będziesz mógł się skupić na lataniu, a wcale nie jest to dużo droższe niż jazda samemu.
Instruktor sprawdzi cię na starcie i pomoże. Samemu jest znacznie trudniej.
Chrab pisze:Polecam wyjazd na 3 etap na początku. Będziesz mógł się skupić na lataniu, a wcale nie jest to dużo droższe niż jazda samemu.
Z tym, że trzeba ostrzec chłopaka, aby bardzo dokładnie sprawdził tę szkołę i instruktorow, z którymi bedzie jechał...
Niech sie trzyma z daleka od wrocławskiej szkoły Arka Pomarańskiego, dla którego liczy sie tylko kasa. Bierze zawyżoną liczbę kursantów i często wypuszcza ich w zbyt silną termikę i nie ma fizycznej możliwości kontroli pilotów.
Oszczędza też na osobach, które mogą pomóc kursantów przy lądowaniu. Osoby o podobnym stażu jak pytający kolega już sie u niego zabijały.
Z takich powodów polskie szkoły we Włoszech i Słowenii mają dość słabą opinię...
Niech zrobi dobre rozeznanie
Dzięki wszystkim za rady. Na wyjazd jadę z nowo poznanymi pilotami i dla nich to już nie pierwszy raz w Bassano. Latają już dość długo na C i na wysokich B. Czasami wydaje mi się, że po prostu nie pamiętają jak to jest na początku. I są mało obiektywni dlatego napisałem tutaj.
Wydaje mi się, że jak polatam rano i po południu to wrócę z uśmiechem na twarzy z tego wyjazdu.
Wydaje mi się, że jak polatam rano i po południu to wrócę z uśmiechem na twarzy z tego wyjazdu.
- Blazej
- Doświadczenie: Sympatyk
MichałNemoXx pisze:Dzięki wszystkim za rady. Na wyjazd jadę z nowo poznanymi pilotami i dla nich to już nie pierwszy raz w Bassano. Latają już dość długo na C i na wysokich B. Czasami wydaje mi się, że po prostu nie pamiętają jak to jest na początku. I są mało obiektywni dlatego napisałem tutaj.
Na taki wyjazd powinieneś jechać z pilotami, których znasz długo i im ufasz albo ze szkołą paralotniową o dobrej w środowisku reputacji. Ale to tylko moja opinia.
-
- Latam: Nie latam
- Doświadczenie: Były Pilot
- Kontakt:
MichałNemoXx pisze:Dzięki wszystkim za rady. Na wyjazd jadę z nowo poznanymi pilotami i dla nich to już nie pierwszy raz w Bassano. Latają już dość długo na C i na wysokich B. Czasami wydaje mi się, że po prostu nie pamiętają jak to jest na początku. I są mało obiektywni dlatego napisałem tutaj.
Tylko nie zrób z siebie czasami kierowcy od zwózek.
Mateusz Lubecki
tel: +48 660 43 44 46
tel: +48 660 43 44 46
- ugryzek
Moim zdaniem nie ma lepszego miejsca na początek niż Bassano - na Lijaku na skałkach jest wiele klap i widziałem kilka razy glajty na drzewach (sam tam dostałem klapy z krawatem, nie lubię tego miejsca, a zawsze kusi, bo tam najlepiej nosi...).
W Bassano od czasu zarazy nie ma też tak wielu ludzi jak kiedyś, a zwłaszcza teraz nie powinno być problemów z tłumami na startowiskach (przecież najlepsze latanie jest w środku lata).
W bassano też pierwszy przeskok i wykręcenie nad CostaLungę to niesamowite przeżycie dla świeżaka, kiedy z każdym metrem w górę wyłania się dolina z rzeką, mostami, miasteczkiem - i ta satysfakcja jak doleci się pierwszy raz na Cimę
W Bassano od czasu zarazy nie ma też tak wielu ludzi jak kiedyś, a zwłaszcza teraz nie powinno być problemów z tłumami na startowiskach (przecież najlepsze latanie jest w środku lata).
W bassano też pierwszy przeskok i wykręcenie nad CostaLungę to niesamowite przeżycie dla świeżaka, kiedy z każdym metrem w górę wyłania się dolina z rzeką, mostami, miasteczkiem - i ta satysfakcja jak doleci się pierwszy raz na Cimę
-
Na III etapie na pewno będziesz się czuł swobodniej wśród "samych swoich", bo tak jak piszesz z doświadczonymi pilotami może być Ci trudno znaleźć wspólny język i dobrą poradę.
Dobry instruktor też dopilnuje żebyście nie wystartowali jak jest ostro, oraz nie powinno być problemu z wywózką 2x dziennie. No i wieczorem bardziej będziesz miał z kim pogadać o swoich przeżyciach.
Na III etapie jeden instruktor powinien też być cały czas na lądowisku i pomagać swoim pilotom wylądować. Tego nie będziesz miał na swoim wyjeździe.
Z kolei jak pojedziesz z kolegami to pytanie jak się dostaniecie na górkę - jeżeli swoim autem to raczej drugi raz nikt Cię nie wwiezie, bo trzeba będzie jeszcze jakoś zgarnąć z góry samochód (chyba że komuś się uda top landing i będzie po Ciebie jechał w tę i z powrotem i potem jeszcze raz w dół). No i pytanie czy tym pilotom będzie się chciało na tą górkę wjeżdżać przed 10 żebyś sobie zrobił lota przed startem mocniejszej termy.
Dobry instruktor też dopilnuje żebyście nie wystartowali jak jest ostro, oraz nie powinno być problemu z wywózką 2x dziennie. No i wieczorem bardziej będziesz miał z kim pogadać o swoich przeżyciach.
Na III etapie jeden instruktor powinien też być cały czas na lądowisku i pomagać swoim pilotom wylądować. Tego nie będziesz miał na swoim wyjeździe.
Z kolei jak pojedziesz z kolegami to pytanie jak się dostaniecie na górkę - jeżeli swoim autem to raczej drugi raz nikt Cię nie wwiezie, bo trzeba będzie jeszcze jakoś zgarnąć z góry samochód (chyba że komuś się uda top landing i będzie po Ciebie jechał w tę i z powrotem i potem jeszcze raz w dół). No i pytanie czy tym pilotom będzie się chciało na tą górkę wjeżdżać przed 10 żebyś sobie zrobił lota przed startem mocniejszej termy.
Wyjazd ze szkołą na III etap tak żeby mi pasowało to misja niemożliwa. Ogólnie byłem na Słoweni na III etapie.
Z tego co mi wiadomo mają tam busy kursować na górki... Za taxi nie zamierzam robić
Z tego co mi wiadomo mają tam busy kursować na górki... Za taxi nie zamierzam robić
-
- Doświadczenie: Świeżak po Kursie
Działają busy, wyjeżdżają parę razy dziennie. 7 Euro za wyjazd. Ja też stosowałem patent z wjeżdżaniem na latanie autem i spacerkiem szlakiem na lekko wieczorem, żeby je odzyskać. W razie wtopy można drugi raz wyjechać busem.
Jak nie umiesz dobrze alpejki to polecam korzystanie z niższego startowiska zamiast mat- jest dużo bardziej przyjazne. Szpej się z boku, na pewno ktoś pomoże rozłożyć glajta.
Tłumów należy się spodziewać, efekt pandemii minął-jak byłem na początku lutego w weekend to w w powietrzu było ponad 150 glajtów. Ale wbrew pozorom wszystko szło sprawnie na startowiskach, może dlatego że o tej porze roku nie było szkół. Prawie wszyscy też ruszali na przeloty i przelociki. Rok temu w szczycie sezonu wystarczało odlecieć na Costalungę albo nad zalesione zbocze z polankami po prawej, żeby latać we względnym spokoju.
Jak nie umiesz dobrze alpejki to polecam korzystanie z niższego startowiska zamiast mat- jest dużo bardziej przyjazne. Szpej się z boku, na pewno ktoś pomoże rozłożyć glajta.
Tłumów należy się spodziewać, efekt pandemii minął-jak byłem na początku lutego w weekend to w w powietrzu było ponad 150 glajtów. Ale wbrew pozorom wszystko szło sprawnie na startowiskach, może dlatego że o tej porze roku nie było szkół. Prawie wszyscy też ruszali na przeloty i przelociki. Rok temu w szczycie sezonu wystarczało odlecieć na Costalungę albo nad zalesione zbocze z polankami po prawej, żeby latać we względnym spokoju.
Wróć do „Wejście dla początkujących”